Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wiejski chleb grecki (pszenno-kukurydziany)

atina_bc

Bardzo lubię kuchnię grecką, i chętnie sięgam po przepisy właśnie z tej kuchni. Piekłam już kilka chlebków z tej kuchni - Pan de Horiadaki, Churek, Daktyla.  Kiedy więc zobaczyłam kolejny grecki wypiek do przetestowania u Komarki bardzo chętnie po niego sięgnęłam. Chlebek jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Autorką przepisu jest Mirabbelka, a pochodzi on z jej książki o drożdżowych wypiekach.

Wiejski chleb grecki (pszenno-kukurydziany)

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 30 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suszonych (instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • około 350 ml wody

Mąkę wymieszać z około 300 ml wody i pozostawić na 20 minut, aby wchłonęła płyn. Następnie wyrabiać 10-12 minut, stopniowo dolewając resztę wody. Pod koniec wyrabiania dodawać kolejno drożdże, cukier, sól i oliwę. Ciasto powinno być delikatne, dość luźne i nie dać się łatwo rozerwać. Jeżeli jest za gęste lub rzadkie, dodać w razie potrzeby wody lub mąki.

Przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 2 - 3 godziny. W połowie czasu wyrastania, wyjąć ciasto, odgazować, rozciągnąć i ponownie uformować kulę.

Lekko wyrośnięte ciasto jeszcze raz odgazować, uformować kulę lub bochenek i przełożyć do wysmarowanej oliwą formy lub posypanego mąką koszyka i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 - 2 godzin.

Przed włożeniem do piekarnika bochenek naciąć. Delikatnie spryskać wodą piekarnik i włożyć chleb.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 40 minut - do zarumienienia.

Smacznego:-)

Wiejski chleb grecki (pszenno-kukurydziany)

Wiejski chleb grecki (pszenno-kukurydziany)

Komentarze (25)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Anitko, chleb jest piękny! Pierwsza klasa! Piękny cały bochen i te kromeczki cudowne. Wnętrze ma wspaniałe, te dziurki i miąższ - uważam,ze najpiekniejsze na świecie! :))

    Buziaki serdeczne:*

  • olciaky

    Ślicznie Ci się upiekł, Atinko:)

  • margot11

    ja się przyznam ,że tez uwielbiam pieczywo z greckim rodowodem zwłaszcza latem , jak nastaje czas pomidorów i papryki , mniam
    Anita , wiesz miąższ ma idealny , hi hi dziureczki bardzo regularne mimo ,ze Pani mi sygnalizowała ,że nierówne:D
    a jaka skórka , fiu fiu

  • wiosenka27

    Aż mnie chęć naszła żeby go upiec:)

  • usmiecham-sie

    Atinko, uwielbiam patrzeć sobie na chleby, które pieczesz. One wszystkie wychodza lepsze niż z piekarni! Równe, foremne. I na wygląd pyszne.

  • Gość: [karmel-itka] *.dynamic.gprs.plus.pl

    jaki wspaniały bochenek.
    z rana takim chlebem się raczysz, zazdroszczę!

  • Gość: [Maggie] *.zen.co.uk

    Rewelacyjnie wyglada!

  • anna.kaminska.pl

    Niesamowity bochenek! Taki wzorcowy.Piękne wnętrze.Bardzo chętnie bym skradła Ci taką kromkę...

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • kabamaiga

    Piękny Atinko. Muszę go kiedyś przygotować.

  • abbra

    Jest piękny !
    I ta umączona skórka , i to równiutko wyrośnięte wnętrze :)

  • Gość: [Małgosia] *.dynamic.chello.pl

    Piekny! :)

  • aga-aa

    bardzo apetycznie wygląda

  • eve3.0

    bardzo ładny ten bochenek! taki równy :) i ten miąższ... czy faktycznie jest tak lekko wilgotny i miękki na jaki wygląda?

  • tilianara

    Anitko, chlebek mistrzowsko wygląda, a ten miąższ zapowiada się satynowo :)

  • Gość: [ak] *.4web.pl

    jak piekłaś chodzi o podłoże formowanie itd

  • basiap-p

    przepiękny ten chlebuś..

  • kulinarnespotkania

    bardzo piekny chlebus, juz mi slinka cieknie na taka kromeczke z maselkiem:)

  • beataolhar

    Cudowny, poczułam prawie , jak pachnie!

  • szarlotek

    Trzeba będzie go upiec na weekend dla M, bo przepada on za takimi jasnymi chlebami :)No, dobrze ja skubnę skórkę, bo wygląda mega apetycznie ;D

  • judik1119

    Prawdziwy domowy chlebek to jest to:) piękny:)

  • Gość: [Kubełek Smakowy] *.tktelekom.pl

    Cudowne pieczywo.

  • kasiac01

    Atinko, chleb wyszedł Ci rasowy! Muszę go też kiedyś zrobić, skoro tak go zachwalasz:)

  • atina_bc

    Majanko kochana ślicznie Ci dziękuje:) Niezmiernie się cieszę, że chlebek Ci się podoba:)

    Olciaky bardzo dziękuję:)

    Margot ślicznie Ci dziękuje:) Cieszę się, że mistrzowskim okiem pochwalasz i dziurki i skórkę ;) A co do greckiego pieczywka, to o tak z pomidorami , fetą, to ono najlepiej smakuje:)

    Wiosenko polecam:)

    Usmiecham sie ślicznie Ci dziękuje:) bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje chlebki:) No wiesz nie zawsze wychodzą równie, ale zawsze inne niż w piekarni;)) Buźka:*

    Karmelitko dziękuję bardzo :) A tak , nie ma to jak świeży chlebek na śniadanie :)

    Maggi dzięki:)

    Aniu ślicznie Ci dziękuje:) A to ja Ci się podoba, to ja oczywiście podeśle kilka kromeczek;)

    Kabamaiga dziękuję bardzo:) Polecam, jest pyszny:)

    Abbro ślicznie dziękuje:) A wiesz ja bardzo lubię takie mączne wzorki na chlebie:)

    Małgosiu dzięki:)

    Aga-aa dzięki:)

    Eve bardzo dziękuje za miłe słowa:) Miąższ jest mięciutki, no może nie taki wilgotny jak przy zakwasowcach i razowcach, ale pyszny :)

    Tili dziękuję bardzo za miłe słowa:)

    Ak chleb wyrastał i formował się w podłużnym koszyku rozrostowym. Potem szybko na łopatkę, nacięcie i do piekarnika. Tam już piekł się bez niczego.

    Basiu dzięki:)

    Kulinarne spotkania dzięki:) O tak z masełkiem to pyszności :)

    Beato dziękuje bardzo:) o tak pachniał cudownie:)

    Szarlotku ślicznie dziękuje:) A oczywiście, ze upiecz jak tylko lubi takie chlebki:) Ty tez zjedz kromeczkę chociaż, pyszny jest:)

    Judik o tak, zgadzam się w 100%:) dzięki:)

    Kubełek smakowy bardzo dziękuję:)

    Kasiuc ślicznie Ci dziękuje i polecam oczywiście: )prosty i bardzo smaczny - zawsze warto upiec :)

  • mikimama

    Może i ja się skuszę na niego...

  • atina_bc

    Mikimamo polecam:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci