Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Szybkie ciasto z porzeczkami

atina_bc

Niewątpliwie teraz jest sezon na ciasta owocowe i takie u mnie teraz królują. Takie z porzeczkami jest pyszne, lekko kwaskowe od owoców i wprost idealne do letniej kawki. Przepis na to ciasto dostałam od pani Marii z Tylicza, u której stołował się mój synek, kiedy był tam na wakacjach. Pani Maria powiedziała, że to niezwykle proste ciasto, tylko 3 szklanki mąki – w tym 1 ½ pszennej i ½ ziemniaczanej i szklanka oleju, a reszta składników była dla niej tak oczywista, że mi nie powiedziała. Mnie troszkę niezręcznie było się pytać (tym bardziej, że wcześniej już brałam przepis na pierogi ruskie;) więc pozostałe składniki dodawałam troszkę na czuja, a ciasto wyszło pyszne. Jego niewątpliwa zaleta jest też szybkość przygotowania.

Chciałam Was też przeprosić, że nie było mnie tutaj chwilkę i że Was ostatnio nie odwiedzam. Czasami tak się dzieje, że mimo, iż człowiek tego się nie spodziewa, to świat wywraca mu się do góry nogami. Ja mój muszę poukładać. Teraz wyjeżdżam na wakacje i mam nadzieję, że uda mi się odpocząć i nabrać sił. Zostawiam Was z kawałeczkiem pysznego ciasta i życzę Wam udanych wakacji!

Szybkie ciasto z porzeczkami

Składniki na formę 24x24 cm:

  • 1 1/2 szklanki maki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • 1 1/2 szklanki porzeczek czerwonych
  • 1 1/2 szklanki porzeczek czarnych

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać olej i wszystko razem zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesianą przez sitko. Całość delikatnie mieszać łyżką.

2 szklanki porzeczek (po szklance z każdego rodzaju) wsypać do miski, posypać je 2 łyżkami mąki i podrzucać w misce, aż wszystkie pokryją się mąką. 

Obtoczone mąką porzeczki dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Część porzeczek w trakcie mieszania może sie rozgnieść, gdyż są bardzo delikatne. Przygotowane ciasto wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem formy. Na wierzchu równomiernie rozsypać pozostałe porzeczki.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Szybkie ciasto z porzeczkami

Szybkie ciasto z porzeczkami

Komentarze (52)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Na tarasie, wśród zieleni takie ciacho smakuje niepowtarzalnie. Niech wszystko poukłada się po Twojej myśli! Pozdrawiam ciepło!

  • usmiecham-sie

    Jej, ale Ci ładne slonko świeci :) U mnie niestety go chwilowo brak. Chętnie bym zjadła taki kwadracik z porzeczkami :)

  • anna.kaminska.pl

    Atino,właśnie piję kawę na tarasie.I to ciasto tak by mi pasowało.Mogę kawałeczek?
    Pysznie sie prezentuje.
    Słonecznej niedzieli!

    www.kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • margot11

    ooo ta Pani to ma dużo wspólnego ze mną :D, widzę ,że jeszcze bardziej na oko piecze niż ja :D
    Anitka twoje ciasto to wzorzec jak się piecze latem , piękne ciasto naładowane porzeczkami jak lobię :))) Do tego przepiękne zdjecia , pełne słońca :)))
    Anitka a na resztę to przytulam mocno i , dużo sił tez życzę

  • milk_chocolate84

    fajny 'eksperyment", a jaki udany :)
    Odpoczywaj Atinko i wracaj do nas w pełni sił :)

  • trzcinowisko

    Wygląda fajowo...jakbym miała porzeczki to kto wie...:) takie na niedzielne popołudnie przy kawie..ach:)

  • berrypunch

    Bardzo fajny ten placek, udanych wakacji :)

  • majanaboxing

    Anitko, ciasto wygląda cudownie! Takie pełne lata, pełne słońca i magii. A słoneczko u Ciebie wspaniałe. Cudowne to pierwsze zdjecie, na którym widać krzesełko w tle. Ja bym tam przysiadła na nim choć na chwilkę:).

    Kochana, zyczę Ci wspaniałego wypoczynku, nabrania sił, poukładania myśli, zresztą Ty wiesz :** Mocno przytulam:**

  • gania76

    Atino, czasami tak bywa, że życie się plącze. Na szczęście przeważnie się potem rozplątuje :)
    Życzę wspaniałego wypoczynku i pozdrawiam! A ciasto na pewno jest przepyszne!

  • judik1119

    Pyszne ciasto!:) Życzę spokojnego i udanego wypoczynku:)

  • wiosenka27

    Wspaniałe ciasto:)
    Udanych wakacji życzę:)

  • jolantaszyndlarewicz

    Kochana anitko rozumiem wiec z opisu, ze oleju ma być pół szklanki?? Bo nei ma go w skłądnikach, a bardzo chętnie bym upiekłą je zaraz. A jak myśłisz czy olej można zastapic stopioną margaryną, bo mi sie własnie skończył:) ... pozdrawiam i mam nadzieję, zę uda mi se jeszcze dzis uzyskać odpowiedź, zeby moich chłopaków porozpieszczać ciastowo:)

  • atina_bc

    Jolu olej już dopisałam, ma go być szklanka. Dzieki za zwrócenie uwagi:* Co do zastąpienia go roztopiona margaryną ... no wiesz myślę, ze tak, że można - przecież to tłuszcz i to tłuszcz ;)))

  • Gość: [blogowy70] *.play-internet.pl

    jezusa.blogspot.com/

  • jolantaszyndlarewicz

    Ciasto już się piecze, a w domu słiznie pachnie:) Czarne porzeczki zastąpiłam jagodami, a olej margaryną .... zobaczymy co sie upiecze:) Pozdrawiam Anitko:)

  • grazyna00711

    Pyszne ciasto ! Miłych wakacji :)

  • kabamaiga

    Atinko niech Ci się poukłada w takim razie na wakacjach. A ciasto cudo.

  • viridianka

    Wypoczywaj Atinko :) Wypoczęta głowa szybciej zawróci to co się odwróciło :)
    Buziak!

  • gosiab_3

    Milego wypoczynku Atinko i poukladania spraw :) Ciasto przepysznie wyglada,chetnie sie kawaleczkiem poczestuje :)

    Pozdrawiam cieplutko :)

  • dagmara_65

    Szybkie w zrobieniu i z pewnością szybkie w zjedzeniu! Miłego wypoczynku!

  • mikimama

    Zapraszam do mnie po odbiór wyróżnienia :)

  • alinkawyka

    Już martwiłam się o Ciebie Anitko bo faktycznie długo Cię nie było. Ciasto wygląda pysznie... i nie martw się jak było gorzej to teraz będzie lepiej:) Pozdrawiam:)

  • Gość: [marek] *.lodz.msk.pl

    A może przepis na sorbet cytrynowy? Przydałby mi się: meandryzmian.wordpress.com/2011/07/25/sorbet-cytrynowy/

  • jolantaszyndlarewicz

    Upiekłam Anitko, jest pyszne:). Wprawdzie zamiast oleju użyłam stopionej margaryny i to nie 1 szklanki, ale pół (bo sie sugerowałam opisem), ale wyszło naprawdę pysznie:) .... ostał się ino maleńki kawałek:)

  • Gość: [gin] *.adsl.cybercity.dk

    Serdecznie zapraszam do zabawy: razadobrze.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award.html
    :)

  • soul_kitchen

    przepysznie wygląda to ciasto

  • elza-1986

    mniam mniam mniam pycha zapraszam do mnie ahhmniam.blogspot.com/

  • elza-1986

    mniam mniam mniam pycha zapraszam do mnie ahhmniam.blogspot.com/

  • izaa_a

    cudne wygląda Twoje ciasto...udanego wypoczynku Atinko...:)

  • Gość: [Smaczny Dom] *.bas.roche.com

    oj jak ja Ciebie rozumiem..ja tez nie mam czasu..na odwiedzanie..na pisanie..ODPOCZNIJ ..i pamietaj, spokoj serca jest najwazniejszy!!!:)

  • amaranthrose

    Na pewno pyszne, takie letnie ciasto.
    Szkoda że u mnie porzeczki juz się skonczyły, ale moze sprobuje z innymi owocami;)

    zapraszam na www.searchingforanamarnth.blox.pl

  • przysmakikarolki

    Ostatnio nigdzie nie widzialam porzeczek, a szkoda bo ciasto wyglada smakowicie

    zapraszam do mnie po wyroznienie i szczegoly zabawy przysmakikarolki.blogspot.com/2011/07/wyroznienie.html

  • Gość: [Gościna] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pisze Pani w opisie "tylko 3 szklanki mąki" a przepis jest na 2szkl. - 1.1/2 szkl. pszennej i 1/2 szkl. ziemniaczanej. Jak ma więc być 2 czy 3 szklanki?

  • prawdziwa_diagnoza

    Ładnie wygląda. Szkoda, że nie umiem piec ciast

    ................
    dietadlafaceta.blogspot.com/

  • negresca

    oooo, ja znam Tylicz, to nasze południowo-wschodnie strony, bywamy tam na wypadach w góry. Pięknie tam jest i ciasto tez piękne:)

  • www.swiat-kuchni.blogspot.com

    uwielbiam szybkie ciasta z owocami

  • ahhmniam.blogspot.com

    Mniam mniam uwielbiam takie ciasta zapraszam do mnie ahhmniam.blogspot.com/

  • cuda.wianki

    nie bylo mnie tu, nie bylo, przyznaje sie bez bicia! mam nadzieje, ze wszystko jest juz o niebo lepiej! buziaki!!!!

  • kasiaaaa24

    Wracaj szybko i baw się wspaniale :)

    czasem życie rzuca kłody pod nogi, ale tak już jest i trzeba przeczekac - z czasem będzie lepiej :)

    Dużo siły życzę i czekam na następne przepisy :)

  • bea.w.kuchni

    Atino, ciasto cudnie sie prezentuje! Takie wakacyjne :)
    Baw sie dobrze na wakacjach i 'poukladaj' wszystko co trzeba... Czekamy na Ciebie :)

    Usciski!

  • rain1drop

    Mmmm, wygląda obłędnie! Wiesz, ze jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z porzeczkami?

  • atina_bc

    Mikimamo na tarasie w ogrodzie, to wszystko wspaniale smakuje:) Bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam:*

    Usmiecham sie a to proszę, częstuj się :)

    Aniu a do kawki, to pasuje wyśmienicie, oczywiście, ze możesz:) Ale czy do kawki może coś w ogóle nie pasować?;)

    Margot toć ja wiem, że u Ciebie dużo rzeczy pieczonych na winie;) A wszystko takie piękne i smaczne:) A z panią Marią to byście się dogadały jak nic :) A wiesz, że latem, to ja nawet chyba nie mam ochoty na inne ciasta jak tylko właśnie owocowe?;) Lubię pieczenie i gotowanie sezonowe :) Co do reszty Ty wiesz, buziaki :***

    Milk chocolate bardzo dziękuję:) No to jestem i więcej sił, to ja mam na pewno :D

    Trzcinowisko o tak właśnie przy kawie .. przy niej wszystko Est takie pyszne :)

    Berrypunch bardo dziękuje:)

    Majanko bo to krzesełko to właśnie na Ciebie czeka;) Cieszę się, ze ciacho Ci się podoba:) A za życzenia bardzo dziękuje, wszystko się przyda, a przytulanie szczególnie:*

    Ganiu ślicznie Ci dziękuje:** Wiem, że w życiu różnie bywa i nikt nie obiecywał, że będzie łatwo. Mam nadzieję, że wszystko się rozplącze z czasem :) Pozdrawiam!

    Judik dziękuje bardzo:)

    Wiosenko dziękuje ślicznie:)

    Jolu toć nowy przepis stworzyłaś:) Super! Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało:)

    Grażyno dziękuje:)

    Kabamaiga ślicznie dziękuje:)

    Viri bardzo dziękuję:) Wiesz świetnie powiedziane a w wypoczętej głowie łatwiej sobie wszystko poukładać :)

    Gosiu ślicznie dziękuje:) Częstuj się kochana, bo ciacho jest pyszne :)

    Dagmaro dokładnie, ciasto we wszystkim bardzo szybkie:)

    Mikimamo bardzo Ci dziękuje:*

    Alinko bardzo Ci dziękuje:** I po złych dniach dobre też nadchodzą, i na to liczę:) Buziaki: *

    Marku bardzo dziękuje:) mam już swój ulubiony;)

    Gin dziękuję bardzo:)

    Soul kitchen dzięki:)

    Elzo dzięki:)

    Izo bardzo Ci dziękuje:)

    Smaczny dom dziękuje bardzo:) No tak , bo serce jest najważniejsze i o nie trzeba dbać :) Pozdrawiam!

    Amaranthrose dziękuje:) Z innymi owocami na pewno będzie równie pyszne:)

    Karolko ślicznie dziękuję za wyróżnienie:) a ciacho polecam może z innymi owocami?:D

    Gościna wiem, ze w opisie jest 3, ale jak piekłam, to dałam tyle ile w składnikach, czyli dwie szklanki.

    Prawdziwa diagnoza od tego ciasta można spokojnie zacząć przygodę z pieczeniem:)

    Negresco o tak w Tyliczu jest przepięknie, ja też bardzo lubię tamte strony :)

    Swiat kuchni ja też:D

    Ahhmniam dziękuje:)

    Cudawianko kochana nic się nie dzieje :***

    Kasiu ślicznie Ci dziękuje:* Na wakacjach było cudownie, aż żałowałam , że muszę wracać :)

    Beo ślicznie Ci dziękuję:) Ciasto proste, sezonowe i pyszne, polecam:) Buziaki:**

    Rai1drop a to Ci polecam, bo jest pyszne:) ja też często z nimi nie piekę, ale to się zmieni;)

  • sylwia.r81

    Informuję, że publikuję przepis na swoim blogu z odwołaniem do Twojej strony. ( kulinarnyebook.blogspot.com/2011/08/szybkie-ciasto-z-porzeczkami.html/)
    Zdjęcia będą moje. Gratuluję przepisu

  • atina_bc

    Sylwio bardzo się cieszę, że skusiłaś się na to ciasto:) Pozdrawiam!

  • Gość: [kasia] 178.73.35.*

    Wyglada cudownie, jednak zanim zabiore sie za pieczenie, prosze o usciślenie;) do ciasta dodajemy mąke tortowa, a porzeczki posypujemy ziemniaczaną,czy do ciasta dodajemy obie mąki zmieszane?w składnikach podane jest 1/2 sszkalnki mąki ziemniaczanej, a w przepisie, 2 szklanki do opruszenia porzeczek:) jak zrobic?

  • majanaboxing

    Kasiu, wg mnie należy porzeczki posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
    A resztę mąki ze sobą wymieszać i dodać do ciasta. Tak bym zrobiła. Pozdrawiam.

  • Gość: [Nona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wlasnie upieklam ciasto z Pani przepisu:) wygląda smacznie, i czekam aż wystygnie :D
    Ps. ja dodałam odrobinkę wody żeby rozrzedzić nieco ciasto :P
    pozdrawiam:)

  • wedelka

    Atinko, pyszne jest to ciasto :) Nie miałam czarnej porzeczki, więc u mnie tylko czerwona + kilka wiśni na wierzchu. Idealne na lato. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

  • Gość: [meggg] *.sta.asta-net.com.pl

    Ubijamy tylko białka? później nie dodajemy żółtek? w składnikach wymienione są jajka, a o dodanie żółtek do piany nie ma mowy, proszę o odp

  • atina_bc

    Oj faktycznie źle napisalam. Postaram się odszukać przepis i poprawić.

  • Gość: [Czarna Porzeczka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ciasto jest pyszne. Zniknęło w jedno popołudnie.

  • Gość *.tvk-net.pl

    Super ciasto czesto umnie teraz na stole ,pozdrawiam

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci