Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Placek amerykański (wiewiórka)

atina_bc

Dzisiaj jest corocznie organizowany przez Tatter Dzień Jabłka. Uwielbiam tę zabawę i choć ostatnio piekę zdecydowanie mniej ciast niż wcześniej, w tym dniu nie mogło u mnie zabraknąć słodkiego jabłkowego wypieku. Tym razem wybrałam ciasto zwane wiewiórką w wersji jabłkowo - orzechowej. Widziałam na blogach również inne wersje, a z dzieciństwa pamiętam jeszcze inną. Dlaczego ciasto to jest nazywane ciastem amerykańskim - to nie wiem, a podobno w Ameryce wcale nie jest znane;-) Tak to czasami bywa;-) A samo ciasto jest pyszne, wilgotne, chrupiące dzięki orzechom i takie typowo jesienne. Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

Placek amerykański (wiewiórka)

Składniki na formę 33 x 22 cm:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 4 - 5 jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.

Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165ºC, przez około 45 - 55 minut - do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

 Placek amerykański (wiewiórka)

Placek amerykański (wiewiórka)

Komentarze (21)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Piękne to ciacho Anitko:) ono jest bardzo smaczne, czy moge się poczęstować kawałeczkiem?
    Miłego dnia Kochana :*

  • myniolinka

    Wiewiórka jak najbardziej jest mi znana:) pyszne jest to ciasto i takie prawdziwie jesienne...

  • kuchennefascynacje

    W końcu muszę się za niego zabrać bo wygląda rewelacyjnie :)

  • malgorzata.dz

    No to chrup chrup! :) Lubimy jak trzeszczy w zębach. :)

  • gruszkazfartuszka

    wygląda cudnie! z chęcią bym spróbowała :)

  • Gość: [Gosia] *.222.224-244.eturbo.pl

    Zobaczyłam tytuł posta, dalej Twój opis, zdjęcie i już nie wytrzymałam, pobiegłam po kartkę i długopis. Będzie dziś u mnie "wiewióreczka", mam nadzieję, że wyjdzie tak, jak u Ciebie:-)

  • kabamaiga

    Tyle o tym cieście słyszałam, a jeszcze nie jadłam. Mam cały koszyk orzechów, skrzynkę jabłek. Czuję się troszkę przymuszona ;)

  • gospodarnanarzeczona

    O a ja byłam w Ameryce, a nie znam tego ciasta. Ale lubię połączenie jabłek i orzechów. I też niestety pieke mniej ciast niż dawniej, choć znalazłam świetny sposób na to: wynosić pod pachą.

  • anna.kaminska.pl

    Ciekawa ta wiewiórka.
    I połączenie jabłek z orzechami bardzo mi się podoba.
    Jabłkowo Cię pozdrawiam!
    Amber

  • margot11

    taka wiewióreczka to nie tylko pięknie wygląda ,ale też pyszna pewnie na bank
    Anitka , ja sobie przepis zapisałam tzn druknełam tak na wszelki wypadek:D

  • wiosenka27

    Znamy się z wiewiórką:)

  • upl

    znam to ciasto od lat ;-) jest pyszne, ale czemu nazywa sie wiewiorka? na poczatku bronilam sie przed nim, bo kto by chcial jesc wiewiorke ;-)

  • konsti.apparecchiamo

    Ja wiewiorki nigdy jeszcze nie jadlam, a takiej chetnie bym sprobowala...
    Pozdrawiam!

  • jolantaszyndlarewicz

    znam to ciasto od wielu lat, u mnie w domu nazywało się awaryjne:) ....a jest pyszne:) muszę je znów kiedyś upiec:) ..... przypomnieć sobie lata dziecięce:)

  • amaranthrose

    Uwielbiam wiewiórkę!
    Twoja wyszła przepięknie:)

    P.S. zapraszam na ciasto z malinami

  • ilka_86

    Nie uwierzysz, ale jeszcze nie miałam okazji upiec tego ciasta! Koniecznie muszę nadrobić tę zaległość, bo pięknie wygląda ten amerykański placek w Twoim wydaniu Anitko:)

    Pozdrawiam ciepło

  • atina_bc

    Majanko ślicznie dziękuję:) a dla Ciebie to kurierem posyłam ciasteczko:)

    Myniolinka a to prawda, to ciasto jest prawdziwie jesienne:)

    Kuchennefascynacje polecam, jest również pyszne:)

    Małgoś my też :D

    Gruszka z fartuszka dziękuję: ) no to proszę częstuj się:)

    Gosiu na pewno świetnie Ci się uda, bo to proste ciacho:) A jakie pyszne:)

    Kabamaiga a to skoro się już nasłuchałaś to teraz koniecznie musisz spróbować słyszę , ze produkty masz ;)

    Gospodarna narzeczona a bo wiesz w Ameryce, to go nie znają;) to pewnie jest tak jak z ruskimi pierogami;)

    Aniu pozdrawiam Cię również jabłkowo :) A to połączenie jest wprost idealne :)

    Margot tak, tak taki przepisie to trzeba mieć na wszelki wypadek szczególnie jesienią;)

    Wiosenko fajnie :D

    Upl też nie mam pojęcia dlaczego akuratnie wiewiórka;) Ale mnie się podoba :D

    Konsti ja wiewiórkę jadam tylko w takiej postaci;) polecam jest pyszna :)

    Jolu o koniecznie! Dla mnie to też lat młodzieńcze, choć u mnie nie nazywało się awaryjne;)

    Amaranthrose ślicznie dziękuję:)

    Ilka polecam, bo jest naprawdę pyszne i warte upieczenia właśnie teraz jesienią;) Pozdrowionka!

  • zemfiroczka

    Ładnie wygląda w przekroju :)

  • atina_bc

    Oczko bardzo dziękuję:)

  • szarlotek

    Łał! Nie dość ,że puszysty to jeszcze napakowany dobrociami :) Idealny do kawy ....mniam :)

  • atina_bc

    Szarlotku bardzo dziękuję:) A wiesz dla mnie to wszystko jest idealne do kawy;)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci