Blog > Komentarze do wpisu

Placek amerykański (wiewiórka)

Dzisiaj jest corocznie organizowany przez Tatter Dzień Jabłka. Uwielbiam tę zabawę i choć ostatnio piekę zdecydowanie mniej ciast niż wcześniej, w tym dniu nie mogło u mnie zabraknąć słodkiego jabłkowego wypieku. Tym razem wybrałam ciasto zwane wiewiórką w wersji jabłkowo - orzechowej. Widziałam na blogach również inne wersje, a z dzieciństwa pamiętam jeszcze inną. Dlaczego ciasto to jest nazywane ciastem amerykańskim - to nie wiem, a podobno w Ameryce wcale nie jest znane;-) Tak to czasami bywa;-) A samo ciasto jest pyszne, wilgotne, chrupiące dzięki orzechom i takie typowo jesienne. Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

Placek amerykański (wiewiórka)

Składniki na formę 33 x 22 cm:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki oleju
  • szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 4 - 5 jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy dość grubo posiekać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.

Jabłka i orzechy dodać do reszty ciasta, wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165ºC, przez około 45 - 55 minut - do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

 Placek amerykański (wiewiórka)

Placek amerykański (wiewiórka)

środa, 28 września 2011, atina_bc
Komentarze
2011/09/28 06:44:21
Piękne to ciacho Anitko:) ono jest bardzo smaczne, czy moge się poczęstować kawałeczkiem?
Miłego dnia Kochana :*
-
2011/09/28 08:06:16
Wiewiórka jak najbardziej jest mi znana:) pyszne jest to ciasto i takie prawdziwie jesienne...
-
2011/09/28 08:44:20
W końcu muszę się za niego zabrać bo wygląda rewelacyjnie :)
-
2011/09/28 08:57:19
No to chrup chrup! :) Lubimy jak trzeszczy w zębach. :)
-
2011/09/28 09:26:43
wygląda cudnie! z chęcią bym spróbowała :)
-
2011/09/28 09:49:27
Zobaczyłam tytuł posta, dalej Twój opis, zdjęcie i już nie wytrzymałam, pobiegłam po kartkę i długopis. Będzie dziś u mnie "wiewióreczka", mam nadzieję, że wyjdzie tak, jak u Ciebie:-)
-
2011/09/28 11:24:38
Tyle o tym cieście słyszałam, a jeszcze nie jadłam. Mam cały koszyk orzechów, skrzynkę jabłek. Czuję się troszkę przymuszona ;)
-
2011/09/28 12:08:40
O a ja byłam w Ameryce, a nie znam tego ciasta. Ale lubię połączenie jabłek i orzechów. I też niestety pieke mniej ciast niż dawniej, choć znalazłam świetny sposób na to: wynosić pod pachą.
-
2011/09/28 13:40:53
Ciekawa ta wiewiórka.
I połączenie jabłek z orzechami bardzo mi się podoba.
Jabłkowo Cię pozdrawiam!
Amber
-
2011/09/28 14:14:50
taka wiewióreczka to nie tylko pięknie wygląda ,ale też pyszna pewnie na bank
Anitka , ja sobie przepis zapisałam tzn druknełam tak na wszelki wypadek:D
-
2011/09/28 14:32:25
Znamy się z wiewiórką:)
-
upl
2011/09/28 15:54:51
znam to ciasto od lat ;-) jest pyszne, ale czemu nazywa sie wiewiorka? na poczatku bronilam sie przed nim, bo kto by chcial jesc wiewiorke ;-)
-
2011/09/28 16:19:34
Ja wiewiorki nigdy jeszcze nie jadlam, a takiej chetnie bym sprobowala...
Pozdrawiam!
-
2011/09/29 09:07:55
znam to ciasto od wielu lat, u mnie w domu nazywało się awaryjne:) ....a jest pyszne:) muszę je znów kiedyś upiec:) ..... przypomnieć sobie lata dziecięce:)
-
2011/09/29 18:07:31
Uwielbiam wiewiórkę!
Twoja wyszła przepięknie:)

P.S. zapraszam na ciasto z malinami
-
2011/09/29 21:48:28
Nie uwierzysz, ale jeszcze nie miałam okazji upiec tego ciasta! Koniecznie muszę nadrobić tę zaległość, bo pięknie wygląda ten amerykański placek w Twoim wydaniu Anitko:)

Pozdrawiam ciepło
-
2011/10/01 01:15:46
Majanko ślicznie dziękuję:) a dla Ciebie to kurierem posyłam ciasteczko:)

Myniolinka a to prawda, to ciasto jest prawdziwie jesienne:)

Kuchennefascynacje polecam, jest również pyszne:)

Małgoś my też :D

Gruszka z fartuszka dziękuję: ) no to proszę częstuj się:)

Gosiu na pewno świetnie Ci się uda, bo to proste ciacho:) A jakie pyszne:)

Kabamaiga a to skoro się już nasłuchałaś to teraz koniecznie musisz spróbować słyszę , ze produkty masz ;)

Gospodarna narzeczona a bo wiesz w Ameryce, to go nie znają;) to pewnie jest tak jak z ruskimi pierogami;)

Aniu pozdrawiam Cię również jabłkowo :) A to połączenie jest wprost idealne :)

Margot tak, tak taki przepisie to trzeba mieć na wszelki wypadek szczególnie jesienią;)

Wiosenko fajnie :D

Upl też nie mam pojęcia dlaczego akuratnie wiewiórka;) Ale mnie się podoba :D

Konsti ja wiewiórkę jadam tylko w takiej postaci;) polecam jest pyszna :)

Jolu o koniecznie! Dla mnie to też lat młodzieńcze, choć u mnie nie nazywało się awaryjne;)

Amaranthrose ślicznie dziękuję:)

Ilka polecam, bo jest naprawdę pyszne i warte upieczenia właśnie teraz jesienią;) Pozdrowionka!
-
2011/10/01 08:51:31
Ładnie wygląda w przekroju :)
-
2011/10/04 19:45:19
Oczko bardzo dziękuję:)
-
2011/10/05 06:47:08
Łał! Nie dość ,że puszysty to jeszcze napakowany dobrociami :) Idealny do kawy ....mniam :)
-
2011/10/06 05:07:23
Szarlotku bardzo dziękuję:) A wiesz dla mnie to wszystko jest idealne do kawy;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...