Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Szare kluski poznańskie vel kluski ćpane

atina_bc

To typowe poznańskie kluski nazywane również "ćpanymi". Nazwa ta pochodzi od poznańskiego gwarowego słowa ćpać czyli rzucać, ponieważ masę ziemniaczaną zrzuca się do wody z pokrywki. Kluski te kojarzą mi się z kluskami czarnymi z kuchni śląskiej. Dla mnie to pyszne danie, bardzo lubię takie jedzenie, a same kluski smakują mi bardzo. Ja czasami robiłam podobne z nieco innych proporcji i formowałam w małe kuleczki. Przepis na te kluseczki znalazłam u Aganiok, która poleca podawanie ich z kapustą i grzybami. Danie to dodaję do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. 

Szare kluski poznańskie vel kluski ćpane

Składniki (ilość porcji 4-6)

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 10-15 łyżek mąki
  • 3 łyżki kartoflanki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 15 dag suchej kiełbasy (myśliwskiej, krakowskiej)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Sitko wyłożyć gazą i ułożyć na nim masę ziemniaczana. Po chwili, kiedy już część płynu się odsączy, wycisnąć resztę ściskając masę w ściereczce. Nie wyciskać całego płynu, ale jego większość.

Ziemniaki wymieszać z jajami i mąką. Tutaj pojawia się problem, ponieważ w zależności od użytego gatunku ziemniaków, ilość wymaganej mąki zmienia się. Dobrze jest przed ugotowaniem wszystkich klusek wcześniej zrobić próbę, wrzucając na wrzątek jedną porcję.

Boczek pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplasterki (lub drobniej), cebulę posiekać. W dużym garnku na odrobinie oleju wytopić boczek (jeśli boczek jest tłustawy, można olej pominąć), dodać cebulę i kiełbasę, zrumienić.

Masę ziemniaczaną przekładać partiami na płaską pokrywkę, rozpłaszczać i odrywając kawałeczki za pomocą łyżeczki, wrzucać na osolony wrzątek. Kluski gotować partiami przez kilka minut (w zależności od ich wielkości).

Gotowe kluski przełożyć do garnka z okrasą i wymieszać. Zapobiegnie to sklejeniu się gotowych klusek, w czasie kiedy przygotowywane są kolejne.  Na końcu doprawić.

Smacznego:-) 

Gotujemy po polsku!

Komentarze (19)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Anitko,one wyglądają pysznie :) Nie jadłam jeszcze w takim zestawieniu. A wiesz,że lubię kiełbaskę myśliwską i krakowską? :)
    Myslę,ze te kluseczki by mi posmakowały i moim chłopakom także :)
    buziaki:*

  • kabamaiga

    A ja ich zupełnie nie znam. A szkoda.

  • atina_bc

    Majanko dziękuję:) Wiesz one na zdjęciu wyglądają jak wyglądają;) Ale smakują o niebo lepiej:) Myślę, żeby posmakowały chłopakom, bo to taka odmiana czarnych klusek z kuchni śląskiej - tyle, że szybciej się robi;)

    Kabamaiga a to polecam się z nimi zapoznać :) Pyscha są:)

  • wiosenka27

    Takie kluski to ja pod wszelką postacią i nazwą lubię:)

  • zemfiroczka

    Z Princess jadłyśmy takie kluski w gościnie u Grażyny. Dobre były :)

  • izaa_a

    fajna nazwa i kluseczi bardzo apetyczne...;)

  • abbra

    Bardzo fajny przepis ! Nigdy nie robiłam takich klusek, ale chyba niedługo się skuszę :)

  • Gość: [marsla] 150.254.212.*

    szare kluski są pyszne, to fakt. Jako rodowida Wielkopolanka potwierdzam, ale małe sprostowanie - nazwa pochodzi nie od słowa "ćpać" ale "ciepnąć" ;-)

  • Gość: [Maggie] *.zone6.bethere.co.uk

    Szalenie fajny przepis - i zupelnie mi nieznane danie. Koniecznie musze wyprobowac!

  • Gość: [Marta] *.upc-i.chello.nl

    Zrobiłam wczoraj leniwe, mam ostatnio niesamowitą ochotę na wszystko z ciasta. Jutro zaprosiłam znajomych na pierogi, może w przyszłym tygodniu wypróbuję Twój przepis :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Ja osobiście nie znam smaku tych klusek, ale Babcia mojego Męża robi je ponoc przepyszne .... musze się na nie kiedys wprosić:)

  • aga-aa

    jadłam u Grażynki i fajne były ze skwareczkami :)

  • ilka_86

    super kluseczki:) uwielbiam każde! mam podobne na swojej liście tzw. Żelazne (szare) kluski, ale te moje chyba ze śląskiej kuchni;) pozdrawiam Anitko:)

  • malgorzata.dz

    Ach, nie jadłam takich klusek, co poczytuję za wielkie moje zaniedbanie..., bo uwielbiam wszelkie takie ziemniaczne (więc i kopytka, pyzy wszelakie, kartacze, kluski śląskie, etc). U nas na północy one mniej chyba są znane, albo może po prostu tylko w mojej rodzinie jakoś nie zaistniały...
    Ps. Nazwa dość zabawna, zważywszy że gwary Waszej nie znam ni w ząb. :D

  • vespertinee

    Uwielbiam szare kluchy! :)

  • atina_bc

    Wiosenko to tak jak ja :)

    Oczko a to wiecie o czym mówię;)

    Izaa bardzo dziękuje:)

    Abbro polecam:) Wiesz to taka odmiana śląskich, czy czarnych no tylko kulek nie trzeba toczyć;)

    Marsla co do sprostowania, to ja nazwę skopiowałam od autorki przepisu więc w polemikę się nie wdaję;) ona ponoć też z Wielkopolski ;)

    Maggie i to jest właśnie fajne w takich akcjach, że możemy poznać takie dania:)

    Marto o proszę! No to faktycznie mącznie u Ciebie ostatnio:)

    Jolu to koniecznie się wproś jak to możliwe, ze do tej pory tego nie zrobiłaś;)

    Aga-aa a słyszałam, słyszałam;)

    Ilonko bardzo dziękuje:) Ja też uwielbiam takie kluseczki i robię pod różnymi postaciami:) A tak szare, to z kuchni śląskiej , odrobinkę inne;)

    Małgoś a skoro taka kluskowa jesteś, to koniecznie polecam te kluseczki :) Musisz spróbować : ) Ja mam podobnie i też przepadam za wszystkimi takimi kluseczkami robią u mnie za cały obiad i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba:)

    Vespertinee fajnie: ) Ja też:)

  • Gość: [Aganiok] *.adsl.inetia.pl

    Ależ piękne wyszły Ci te kluseczki! Mniam mniam!

  • atina_bc

    Aganiok bardzo dziękuje:) O tak .. mniam, mniam :D

  • Gość: [dorka] *.internetdsl.tpnet.pl

    Kluski wspaniałe !! Ja lubię je podsmażyć , są jeszcze lepsze!!

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci