Blog > Komentarze do wpisu

Szare kluski poznańskie vel kluski ćpane

To typowe poznańskie kluski nazywane również "ćpanymi". Nazwa ta pochodzi od poznańskiego gwarowego słowa ćpać czyli rzucać, ponieważ masę ziemniaczaną zrzuca się do wody z pokrywki. Kluski te kojarzą mi się z kluskami czarnymi z kuchni śląskiej. Dla mnie to pyszne danie, bardzo lubię takie jedzenie, a same kluski smakują mi bardzo. Ja czasami robiłam podobne z nieco innych proporcji i formowałam w małe kuleczki. Przepis na te kluseczki znalazłam u Aganiok, która poleca podawanie ich z kapustą i grzybami. Danie to dodaję do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. 

Szare kluski poznańskie vel kluski ćpane

Składniki (ilość porcji 4-6)

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 10-15 łyżek mąki
  • 3 łyżki kartoflanki
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 15 dag suchej kiełbasy (myśliwskiej, krakowskiej)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej

Ziemniaki zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Sitko wyłożyć gazą i ułożyć na nim masę ziemniaczana. Po chwili, kiedy już część płynu się odsączy, wycisnąć resztę ściskając masę w ściereczce. Nie wyciskać całego płynu, ale jego większość.

Ziemniaki wymieszać z jajami i mąką. Tutaj pojawia się problem, ponieważ w zależności od użytego gatunku ziemniaków, ilość wymaganej mąki zmienia się. Dobrze jest przed ugotowaniem wszystkich klusek wcześniej zrobić próbę, wrzucając na wrzątek jedną porcję.

Boczek pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplasterki (lub drobniej), cebulę posiekać. W dużym garnku na odrobinie oleju wytopić boczek (jeśli boczek jest tłustawy, można olej pominąć), dodać cebulę i kiełbasę, zrumienić.

Masę ziemniaczaną przekładać partiami na płaską pokrywkę, rozpłaszczać i odrywając kawałeczki za pomocą łyżeczki, wrzucać na osolony wrzątek. Kluski gotować partiami przez kilka minut (w zależności od ich wielkości).

Gotowe kluski przełożyć do garnka z okrasą i wymieszać. Zapobiegnie to sklejeniu się gotowych klusek, w czasie kiedy przygotowywane są kolejne.  Na końcu doprawić.

Smacznego:-) 

Gotujemy po polsku!

czwartek, 17 listopada 2011, atina_bc
Tagi: ziemniaki
Komentarze
2011/11/17 21:11:35
Anitko,one wyglądają pysznie :) Nie jadłam jeszcze w takim zestawieniu. A wiesz,że lubię kiełbaskę myśliwską i krakowską? :)
Myslę,ze te kluseczki by mi posmakowały i moim chłopakom także :)
buziaki:*
-
2011/11/17 21:14:20
A ja ich zupełnie nie znam. A szkoda.
-
2011/11/17 21:30:13
Majanko dziękuję:) Wiesz one na zdjęciu wyglądają jak wyglądają;) Ale smakują o niebo lepiej:) Myślę, żeby posmakowały chłopakom, bo to taka odmiana czarnych klusek z kuchni śląskiej - tyle, że szybciej się robi;)

Kabamaiga a to polecam się z nimi zapoznać :) Pyscha są:)
-
2011/11/17 21:38:37
Takie kluski to ja pod wszelką postacią i nazwą lubię:)
-
2011/11/17 21:51:54
Z Princess jadłyśmy takie kluski w gościnie u Grażyny. Dobre były :)
-
2011/11/17 23:33:26
fajna nazwa i kluseczi bardzo apetyczne...;)
-
2011/11/18 06:45:01
Bardzo fajny przepis ! Nigdy nie robiłam takich klusek, ale chyba niedługo się skuszę :)
-
Gość: marsla, 150.254.212.16*
2011/11/18 07:31:52
szare kluski są pyszne, to fakt. Jako rodowida Wielkopolanka potwierdzam, ale małe sprostowanie - nazwa pochodzi nie od słowa "ćpać" ale "ciepnąć" ;-)
-
2011/11/18 08:43:32
Szalenie fajny przepis - i zupelnie mi nieznane danie. Koniecznie musze wyprobowac!
-
2011/11/18 17:19:47
Zrobiłam wczoraj leniwe, mam ostatnio niesamowitą ochotę na wszystko z ciasta. Jutro zaprosiłam znajomych na pierogi, może w przyszłym tygodniu wypróbuję Twój przepis :)
-
2011/11/19 11:33:59
Ja osobiście nie znam smaku tych klusek, ale Babcia mojego Męża robi je ponoc przepyszne .... musze się na nie kiedys wprosić:)
-
2011/11/20 12:13:33
jadłam u Grażynki i fajne były ze skwareczkami :)
-
2011/11/20 20:17:04
super kluseczki:) uwielbiam każde! mam podobne na swojej liście tzw. Żelazne (szare) kluski, ale te moje chyba ze śląskiej kuchni;) pozdrawiam Anitko:)
-
2011/11/20 20:26:15
Ach, nie jadłam takich klusek, co poczytuję za wielkie moje zaniedbanie..., bo uwielbiam wszelkie takie ziemniaczne (więc i kopytka, pyzy wszelakie, kartacze, kluski śląskie, etc). U nas na północy one mniej chyba są znane, albo może po prostu tylko w mojej rodzinie jakoś nie zaistniały...
Ps. Nazwa dość zabawna, zważywszy że gwary Waszej nie znam ni w ząb. :D
-
2011/11/23 18:53:30
Uwielbiam szare kluchy! :)
-
2011/11/24 20:21:29
Wiosenko to tak jak ja :)

Oczko a to wiecie o czym mówię;)

Izaa bardzo dziękuje:)

Abbro polecam:) Wiesz to taka odmiana śląskich, czy czarnych no tylko kulek nie trzeba toczyć;)

Marsla co do sprostowania, to ja nazwę skopiowałam od autorki przepisu więc w polemikę się nie wdaję;) ona ponoć też z Wielkopolski ;)

Maggie i to jest właśnie fajne w takich akcjach, że możemy poznać takie dania:)

Marto o proszę! No to faktycznie mącznie u Ciebie ostatnio:)

Jolu to koniecznie się wproś jak to możliwe, ze do tej pory tego nie zrobiłaś;)

Aga-aa a słyszałam, słyszałam;)

Ilonko bardzo dziękuje:) Ja też uwielbiam takie kluseczki i robię pod różnymi postaciami:) A tak szare, to z kuchni śląskiej , odrobinkę inne;)

Małgoś a skoro taka kluskowa jesteś, to koniecznie polecam te kluseczki :) Musisz spróbować : ) Ja mam podobnie i też przepadam za wszystkimi takimi kluseczkami robią u mnie za cały obiad i nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba:)

Vespertinee fajnie: ) Ja też:)
-
2011/11/25 22:02:39
Ależ piękne wyszły Ci te kluseczki! Mniam mniam!
-
2011/12/02 22:27:05
Aganiok bardzo dziękuje:) O tak .. mniam, mniam :D
-
Gość: dorka, azl191.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/13 12:52:52
Kluski wspaniałe !! Ja lubię je podsmażyć , są jeszcze lepsze!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...