Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką

atina_bc

Pierwszy raz piekłam ciasto na odwrót, to znaczy takie w którym owoce układa się na dnie, a potem po upieczeniu odwraca. Ciasto jest pyszne, wilgotne, z tą przyjemna kwaskowa nutą rabarbaru. Wyglądało troszkę jakby był zakalec, a to dlatego, że jest ono naprawdę bardzo wilgotne a przy tym mięciutkie. Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki połączyć w miseczce, wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.

Składniki na ciasto:

  • 170 g masła (113 g + 57 g)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków*
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • świeżo starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru, pociętego na większe lub mniejsze kawałki, bez konieczności wcześniejszego obierania
  • 3/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek, sól - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć 113 g masła z 1 szklanką cukru do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodać skórkę z pomarańczy, sok, jajka, wbijając je jedno po drugim i miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać mąkę, na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

Rabarbar wymieszać z cukrem, odłożyć na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 57g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na spodzie tortownicy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać. Na niego wyłożyć ciasto (jest dość gęste), wyrównać. Równomiernie posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Pod formą, poziom niżej w piekarniku warto położyć foremkę w razie gdyby z rabarbaru ściekał nadmiar soku, by nie pobrudzić piekarnika. Jeśli formę ustawiamy na blasze warto ją również zabezpieczyć.

Po upieczeniu ciasto wyjąć, lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Kruszonka powinna być spodem ciasta, a rabarbar na górze.

Smacznego :-)

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką



Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Anitko,ależ mi narobiłaś smaka na to ciasto! Fantastycznie się prezentuje. Nigdy nie robiłam odwróconego ciasta, chyba się odważę, bo Twoje mnie tak kusi :)

    Buziaki:*

  • kass55

    U mnie rabarbaru juz się nie uświadczy... ale Twoje ciasto wygląda tak pysznie że zaraz bym sięgnęła po kawałeczek:)

  • cuda.wianki

    ojej, ależ ono wygląda apetycznie! uwielbiam tego typu ciasta! a z rabarbarem to strzał w dziesiątkę!! wprosiłabym się Atinko na kawałeczek, gdybyś mieszkała bliżej... :-))

  • Gość: [beolhar] *.mmj.pl

    Wygląda jak z profesjonalnej cukierni! Cudowne!

  • olciaky

    mm.. co za ciacho już czuję jakie jest pyszne:)!
    Dziękuję za Twój udział w akcji:*

  • ipolisa

    Z kruszonki bym zrezygnowała, ale reszta wygląda wspaniale :)

  • bernadeta75

    biore w ciemno. pycha.

  • izaa_a

    bardzo fajne ciasto i wygląda mi na wilgotne :) a takie lubię

  • Gość: [ewa raj] *.dynamic.chello.pl

    ewaraj.ibutik.pl/

  • jolantaszyndlarewicz

    Takie odwrócone jeszcze przede mną, ale skoro piszesz, ze wilgotne i delikatne to wkrótce je upiekę:)

  • majanaboxing

    Dziękuję Anitko za przepis. Ciasto było pyszne !:)

  • Gość: [narzeczeni.pl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Upiekliśmy i zjedliśmy ze smakiem, z małą różnicą: kruszonką u góry:) Bez odwracania prezentuje się tak:

    narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/05/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci