Blog > Komentarze do wpisu

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką

Pierwszy raz piekłam ciasto na odwrót, to znaczy takie w którym owoce układa się na dnie, a potem po upieczeniu odwraca. Ciasto jest pyszne, wilgotne, z tą przyjemna kwaskowa nutą rabarbaru. Wyglądało troszkę jakby był zakalec, a to dlatego, że jest ono naprawdę bardzo wilgotne a przy tym mięciutkie. Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki połączyć w miseczce, wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.

Składniki na ciasto:

  • 170 g masła (113 g + 57 g)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków*
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • świeżo starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru, pociętego na większe lub mniejsze kawałki, bez konieczności wcześniejszego obierania
  • 3/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek, sól - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć 113 g masła z 1 szklanką cukru do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodać skórkę z pomarańczy, sok, jajka, wbijając je jedno po drugim i miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać mąkę, na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

Rabarbar wymieszać z cukrem, odłożyć na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 57g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na spodzie tortownicy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać. Na niego wyłożyć ciasto (jest dość gęste), wyrównać. Równomiernie posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Pod formą, poziom niżej w piekarniku warto położyć foremkę w razie gdyby z rabarbaru ściekał nadmiar soku, by nie pobrudzić piekarnika. Jeśli formę ustawiamy na blasze warto ją również zabezpieczyć.

Po upieczeniu ciasto wyjąć, lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Kruszonka powinna być spodem ciasta, a rabarbar na górze.

Smacznego :-)

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką



czwartek, 28 czerwca 2012, atina_bc
Tagi: rabarbar owoce
Komentarze
2012/06/28 06:49:23
Anitko,ależ mi narobiłaś smaka na to ciasto! Fantastycznie się prezentuje. Nigdy nie robiłam odwróconego ciasta, chyba się odważę, bo Twoje mnie tak kusi :)

Buziaki:*
-
2012/06/28 08:38:58
U mnie rabarbaru juz się nie uświadczy... ale Twoje ciasto wygląda tak pysznie że zaraz bym sięgnęła po kawałeczek:)
-
2012/06/28 11:16:06
ojej, ależ ono wygląda apetycznie! uwielbiam tego typu ciasta! a z rabarbarem to strzał w dziesiątkę!! wprosiłabym się Atinko na kawałeczek, gdybyś mieszkała bliżej... :-))
-
Gość: beolhar, s183pc123.mmj.pl
2012/06/28 12:52:02
Wygląda jak z profesjonalnej cukierni! Cudowne!
-
2012/06/28 15:50:33
mm.. co za ciacho już czuję jakie jest pyszne:)!
Dziękuję za Twój udział w akcji:*
-
2012/06/29 16:15:55
Z kruszonki bym zrezygnowała, ale reszta wygląda wspaniale :)
-
2012/07/01 22:51:23
biore w ciemno. pycha.
-
2012/07/06 17:09:15
bardzo fajne ciasto i wygląda mi na wilgotne :) a takie lubię
-
Gość: ewa raj, 89-78-244-104.dynamic.chello.pl
2012/07/11 16:57:32
-
2012/07/13 09:06:11
Takie odwrócone jeszcze przede mną, ale skoro piszesz, ze wilgotne i delikatne to wkrótce je upiekę:)
-
2014/05/13 22:41:41
Dziękuję Anitko za przepis. Ciasto było pyszne !:)
-
2014/05/15 19:20:04
Upiekliśmy i zjedliśmy ze smakiem, z małą różnicą: kruszonką u góry:) Bez odwracania prezentuje się tak:

narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/05/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...