Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Jagodzianki z białym serem

atina_bc

Sezon borówkowy w pełni, nie mogło więc zabraknąć u mnie przepysznych bułeczek z borówkami. Mięciutkie drożdżowe ciasto, dodatek białego sera i dużo borówek. Bułeczki są wspaniałe. Korzystałam z przepisu podawanego niedawno przez Dorotus.

Jagodzianki z białym serem

Składniki na formę o wymiarach 25 x 36 cm 

Składniki na ciasto: 

  • 300 ml mleka, letniego
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g maki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

Składniki na masę serową:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
  • 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • 400 g borówek, do posypania

Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.

Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm. 

Wszystkie składniki na masę serową wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg i pozostałe składniki. 

Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmarować masą z białego sera, posypać borówkami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).

Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

Piec w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.

Przygotowanie lukru. Szklankę cukru pudru rozetrzeć grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku. Gęstość lukru można regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego:-)

Jagodzianki z białym serem Jagodzianki z białym serem

Jagodzianki z białym serem


Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Jagodzianki - uwielbiam! Z dodatkiem sera - wspaniała sprawa.
    Piękne, apetyczne, fioletowe - czego można chcieć więcej? ;-) Tylko słońca i os ;P.

    Śliczne Anitko, częstuję się na śniadanie:)

  • wiosenka27

    Ojej. Ja już zakończyłam sezon jagodowy a tu widzę takie pyszności:)

  • mikimama

    Chętnie się poczęstuję!

  • rain1drop

    Genialna sprawa: połaczenie drożdżówki z serem i jagodzinaki!

  • jolantaszyndlarewicz

    Fantastyczne bułeczki:) Jagodzianki uwielbiam, ale takich z dodatkiem białego sera jeszcze nie miałam okazji próbować:) pozdrawiam ciepło

  • wedelka

    Piękne :)

  • Gość: [An-na] 31.178.125.*

    Kradnę - i to nie jedną, lecz kilka. Przysięgam - pożarłabym kilka od razu!

  • milk_chocolate84

    Wysyp jagodzianek na blogach ;)
    I ja się nie mogłam oprzeć.. choć u mnie klasycznie. Nosiłam się z zamiarem udziwnienia ale może następnym razem ;)
    Pzdr :)

  • gosiab_3

    super wygladaja!! niezwykle apetycznie :) i ten ser jest na pewno pysznym dodatkiem :)
    Nie umiem sie jakos przyzwyczaic,ze w niektorych regionach na jagody sie borowki mowi, dla mnie borowki sa czerwone i tak mi sie kojarza, :)

    Pozdrawiam cieplutko :)

  • margot11

    Wow jakie piękne!A z serem i jagodami jagodzianek jeszcze nie jadłam

  • Gość: [Feri] 83.238.5.*

    mniaaaam ;-) od przyszłego tygodnia właśnie znów zamierzam iść na jagody i zrobić pyszne drożdżówki ;-)

  • aneczka11

    wyglądają pysznie :)

  • shinawa

    idealne na śniadanie do kawy! :)

  • olciaky

    one są taaakie apetyczne, że brakuje mi słów;)
    Anitko, dziękuję pięknie za dodanie ich do Jagodowo Nam:*

    Buziaki

  • Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl

    Uwielbiam wszelki bułeczki, a jeśli są w tym jagody - to jestem w niebie :)
    oczywiście obserwuję!
    Pozdrawiam :*

  • olciaky

    pyszne!:)
    Pozdrawiam ciepło:)

  • Gość: [Smakosz] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jak Jagodzianka z serem to tylko z Krówką Jezierzycką z Jezierzyc Kościelnych, pycha!

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci