Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

atina_bc

Festiwal dyni czas zacząć! Na zabawę organizowaną przez Beę zebrałyśmy się w piąteczkę, wspaniałą piąteczkę i postanowiłyśmy wspólnie coś przygotować. W zasadzie była dowolność, ale tak się jakoś złożyło, że wspólnie z Madzią i Alą upiekłyśmy takie same bułeczki z przepisu znalezionego u Gosi99. Basia i Monika przygotowały coś bardziej wytrawnego - tak myślę, bo prawdę powiedziawszy to nie zdradziły co to będzie, albo mi to umknęło;) A co do samych drożdżówek, to są przepyszne. Może nie tak puchate, jak te które dotąd piekłam, ale za to całkiem ładnie trzymały świeżość - jak na takie wypieki. Lukier cytrynowy świetnie się z nimi komponował. Pyszne słodkości w jesiennych klimatach. Dziewczyny bardzo dziękuję za wspólne dyniowe pichcenie! Było cudownie:)

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem  Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

Składnik na około 18-20 drożdżówek

Składniki na ciasto:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 115g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cynamonu

Dodatkowo:

  • lukier cytrynowy (cukier puder wymieszany z odrobiną soku z cytryny)
  • garść posiekanych orzechów

Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać razem w misce. Dodać dynię, jajka, żółtka i pół szklanki mleka. Wyrobić ciasto, powoli wlewając przestudzone masło. Wyrobione ciasto jest lśniące, miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie się kleić, to można dodać kilka łyżek mąki więcej. Jeśli natomiast będzie za suche, to należy dodać odrobinę więcej mleka. Wszystko zależy od tego, jak rzadkie (wodniste) jest puree z dyni)

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto przełożyć na blat, rozwałkować na prostokąt o grubości około 4mm. Wierzch posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie ciasto zwinąć w roladę i pokroić w plastry o grubości około 2 - 2,5cm.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 50 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze w 180ºC, przez około 20 minut. Po ostudzeniu posmarować lukrem i opcjonalnie posypać rozdrobnionymi orzechami.

Smacznego:-)  

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem 



Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • margot11

    i jakie nastrojowe , plenerowe zdjęcia u Pani Anity:)))
    Anitko dzięki za wszystkie @ i oczywiście i pieczenie , zabawa przednia z Wami jak zawsze była

  • atina_bc

    Margot ślicznie dziękuję:) A no tak mnie na plener wzięło, bo innego pomysłu nie miałam;) Ja też dziękuję za wszystkie @ i wszystko inne:**

  • majanaboxing

    Anitko, dziękuję Ci kochana za wspólne pieczenie:*. Uwielbiam nasze wirtualne spotkania w kuchni, są takie pełne radości i ciepła i oczywiście pysznosci.
    Anitko, piękne zdjęcia zrobiłaś, takie jesienne, klimatyczne , bardzo mi się podobają.
    Ściskam mocno:*

  • kabamaiga

    Wspaniałe buły, cudne zdjęcia. NO i ta hokkaido z tyłu.

  • mikimama

    Atinko, bardzo ładnie wyglądają z polewą. Za to lubię jesień, za dynie i kolorowe liście...

  • ogrodybabilonu

    Drożdżówki jak marzenie! Ten kolor i smak, absolutna pycha! Pozdrawiam

  • Gość: [amber] *.adsl.inetia.pl

    Piękne bułeczki w uroczym otoczeniu!
    Tak mi tu pachną...

  • alinkawyka

    Oj, jak mniamniuśnie wyglądają:) Anitko, podrzuć jedną ( to przecież tylko 200 km hehe). Pozdrawiam:)

  • margot11

    Ja to tobie i Madzi ciut zazdroszczę tych plenerowych zdjec , bo ja raz na ruski rok takie mogę robić

  • bea.w.kuchni

    Atino, wspaniale! Pieklam podobne w miniony weekend :))

  • zawszeewelajna

    Atinko, sama nie wiem czy podziwiać bułki, czy zazdrościć Wam Wspólnego Pieczenia... A..., jedno i drugie. Zazdroszczę i cieszę się Wasza wspólna radością!

  • rabarbaritruskawki

    I jeszcze jedne słoneczka :)))

    Anitka, nie zdradziły, bo (przynajmniej jedna z nich ;)) nie do końca wiedziała co to wyjdzie :D Ale wyszło :)

    Anitka, ja też uwielbiam hokkaido, głównie dlatego że nie trzeba jej obierać ;)

    Strasznie się cieszę z tego naszego pieczenia! I do następnego, mam nadzieję że na kolejne wspólne wypieki pogoda będzie nadal tak ładna żebyś mogła robić te plenerowe zdjęcia śliczne, takie jak tu :)))

  • abbra

    Atinko , pysznie wyglądają ! Chętnie wzbogaciłabym swoje dzisiejsze śniadanie w taką dyniową bułeczkę! :)

  • buruuberii

    O wlasnie, zdjeciaa bardzo, bardzo ladnei nastrojowe, jakby sloneczne, w przeciwienstwie do tego co mam od 5 dni za oknem, Anitka :)))
    A ja nie powiedzialam, bo do niedzieli nei wiedzialam, ale dzisiaj juz jasne. I ja dziekuje za dyniowanie, bo sama bym pewnei tej dyni od mamy nei zabrala :**

  • Gość: [Gosia] *.ip.netia.com.pl

    Spróbowałam osobiście i naprawdę polecam! Pyszne bułeczki, niezapomniany smak i aromat. Uczta dla podniebienia.

  • atina_bc

    Majanko ślicznie dziękuje:) A ze zdjęciami, to wiesz czasami wyjdą, a czasami nie;) Ja też lubię wspólne pichcenie, to wiesz :) Buziaki:*

    Kabamaiga ślicznie dziękuję:)

    Mikimamo bardzo dziękuję:) Z polewą też świetnie smakują:) Ja kocham jesień za piękne kolory i orzechy :D

    Ogrody babilonu bardzo dziękuje:)

    Amber oj mnie też pachną;) Ślicznie dziękuję:)

    Alinko no nie ma sprawy właśnie rzuciłam, więc wypatruj jej i łap :D Buziaki:*

    Margot :* Mnie w plenerze często łatwiej wymyślić ustawienie wszystkiego :)

    Bea oj no popatrz, to szkoda, ze nie wiedziałam, mogłabyś się przyłączyć . A takie zawijarce, to ja uwielbiam , tak jak i zabawę Twoją:) Pozdrawiam!

    Ewelajno ślicznie dziękuję:) A wiesz najfajniejsze to jest to wspólne pichcenie :)

    Monia najważniejsze, że wyszło:) A niespodzianki też są fajne ;) Ja też się strasznie ciszę i już nie mogę się doczekać na kolejne :* Ślicznie dziękuje za miłe słowa :*

    Abbro to ja już podsyłam, tyle, ze na kolację dojdzie;) Ślicznie dziękuję:)

    Buruuberii no to mama pewnie jest nam wdzięczna :D Bardzo, bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że czasami coś mi tam wyjdzie :)

    Gosiu to prawda, te bułeczki to prawdziwa uczta:) Pycha!

  • pieczarka_mysia

    Kochana! :) wspaniale drozdzkowi! Na pewno piekne pachna podczas pieczenia ;-)

    Pozdrawiam serdecznie ;-)

  • zawszepolka

    To chyba najpiękniejszy lukier jaki kiedykolwiek widziałam!
    :) Buły CUDO.

  • atina_bc

    Pieczarka mysia pachną zabójczo, a jak smakują:) bardzo dziękuję:) Pozdrawiam:)

    Poleczko ślicznie dziękuję:)

  • jolantaszyndlarewicz

    Wspaniałe bułasie Ci wyszły Anitko ...chętnie zjadłabym jedną ...no dobra dwie:) buziaczek

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci