Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Panini

atina_bc

Przypadający dzisiaj Światowy Dzień Chleba - World Bread Day jest już po raz 7 organizowany przez Zorrę. Jestem gorącą zwolenniczką domowego wypieku chleba i z okazji dzisiejszego święta upiekłam panini - pyszne bułeczki. Przygotowanie takich małych bułeczek nie jest skomplikowane i nie zabiera dużo czasu. Można za to później cieszyć się wspaniałym smakiem. Bułeczki idealnie nadają się do wytrawnych jak i słodkich dodatków. Przepis zaczerpnęłam ze Spiżarni, a pochodzi z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness.

Panini

Składniki na około 15 bułeczek (w zależności od ich wielkości)

Składniki na zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej, chlebowej
  • 2 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki mleka
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 70 ml wody
  • 2 1/2 g soli morskiej

Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić - najlepiej na całą noc do lodówki.

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki chlebowej
  • 13 g świeżych drożdży
  • 400 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 20 ml mleka
  • 15 g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej
  • 180 g zaczynu

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 minut. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 minut, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 minut.

Jeśli wyrabiamy ciasto przy pomocy miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 minuty, następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.

Zagniecione ciasto uformować w  kulę, umieścić w naczyniu spryskanym oliwą z oliwek i przykryć folią. Odstawić na 1,5 godziny. Co 30 minut ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy).

Po tym czasie ciasto przełożyć na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo,
obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę.

Kiedy ciasto jest gotowe, przełożyć je na lekko posypany mąką blat. Rozwałkować na grubość około 2 cm - ciasto powinno być gładkie, bez wgłębień na powierzchni. Aby ciasto nie przyklejało się do blatu, założyć połowę ciasta na siebie, posypać blat mąką, rozłożyć ciasto z powrotem.
Powtórzyć z drugą połową ciasta. Zostawić na 5-10 minut.

Następnie pokroić ciasto na 4cm kwadraty, lub inny kształt i rozmiar ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i lekko podsypanych mąką lub semoliną. Odstawić do wyrośnięcia, w ciepłym i wilgotnym miejscu na 20-30 minut.
Wyrośnięte bułki powinny wyglądać jak poduszeczki i wzrosnąć o 1/3, a po naciśnięciu palcem, ciasto powinno odskoczyć z powrotem.

Piec w nagrzanym piekarniku z parą, w temperaturze 250 przez około 10 minut, do momentu wyrośnięcia o 1/3 i złotego koloru. W zależności od wielkości, może potrzeba piec dłużej, kolejne o 5-10 minut.

Smacznego:-)

Panini  Panini

Panini  World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Panini 

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • jfloryan

    wyglądają bosko! jak małe poduszeczki!

  • grazyna00711

    Śliczne i puszyste, oj, jak bym spróbowała - a u mnie tylko chlebek :)

  • majanaboxing

    Ach, zazdroszczę, bo są piękne! Lubię panini. Kojarzą mi się oczywiście z moją kochaną Italią. Zjadłabym z szyneczką i pomidorem i sałatą...mmm.. rozmarzyłam się.
    Fajnie, że piekłyśmy razem w Dzień Chleba,prawda?
    Cieplutko pozdrawiam:*

  • wiosenka27

    Cudowne bułeczki:)

  • Gość: [amber] *.adsl.inetia.pl

    Urocze chlebki!
    Wyrosły na piątkę.
    Uwielbiam je.
    Pozdrowienia!

  • margot11

    Panini i koszyczek cudo!!! Anitka jak świętować to świętować:))))

  • kass55

    Ale piękne bułeczki! lubię takie świętowanie:))) pozdrawiam!

  • ogrodybabilonu

    Wspaniałe bułeczki!

  • rain1drop

    Wyglądają fantastycznie!

  • asik.77

    Ale cudne poduszeczki :)

  • Gość: [Mirabelka] *.internetdsl.tpnet.pl

    Atinko, czy będziesz organizować w tym roku Orzechowy Tydzień? :) nie mogę się doczekać :)

  • kabamaiga

    Panini piekłam wieki temu. Trzeba by sobie przypomnieć ich smak.

  • szarlotek

    Wspaniałe poduchowce.... Jestem oczarowana i już nie mogę się doczekać soboty by je upiec :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Nie jadłam jeszce takich bułeczek. Mają swietny poduchowy kształt:) pozdrawiam Kochana

  • atina_bc

    Jfloryan bardzo dziękuję:)

    Grażyno jak to tylko chlebek?! Można powiedzieć, że to u mnie tylko bułeczki;)

    Majanko mnie też skojarzyły się z Twoją Italią i pewnie dlatego je wybrałam;) Ja też się bardzo cieszę, że razem piekłyśmy :) Buziaki:*

    Wiosenko bardzo dziękuję:)

    Amber ja też je uwielbiam:) Bardzo dziękuję:)

    Margot bardzo Ci dziękuję:* A tak jak świętować , to na całego ;)

    Kass ślicznie dziękuję:) Pozdrawiam!

    Ogrody babilonu dzięki!

    Rain1drop bardzo dziękuję:)

    Asik dzięki :)

    Mirabelka tak będę :) niedługo powinna być zapowiedź :)

    Kabamaiga oj to koniecznie, bo smakują niesamowicie pysznie:)

    Szarlotku mam nadzieję, że posmakują Ci tak bardzo jak mi :)

    Jolu to koniecznie sobie upiecz:) Są pyszne! I takie proste w przygotowaniu:) Pozdrawiam !

  • Gość: [zorra] *.red-80-24-93.staticip.rima-tde.net

    I love how you did shape the buns. Well done!

    Dziekuje za udzial w <a href="kochtopf.twoday.net/stories/announcing-world-bread-day-2012-7th-edition/>Word Bread Day</a>. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

  • Gość: [kpusmo] *.adsl.inetia.pl

    ja tam panini jadam z samy maslem czosnkowym:) dzisiaj robie maslo a jutro zabieram sie za pieczenie, z tym ze drozdze zastepuje zakwasem pszennym:)

  • atina_bc

    Zorra thank you very much! I'm waiting for the next year :)

    Kpusmo cieszę się: )Ja tez lubię masło czosnkowe:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci