Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Krucho-drożdżowa strucla z orzechami

atina_bc

W dzieciństwie na każde Święta czy to Bożego Narodzenia, czy Wielkanoc babcia piekła specjalnie z myślą o mnie strucle orzechową. Uwielbiałam to ciacho. Dużo masy orzechowej, mało ciasta. Potem przepis przejęła moja mama, ale jej to ciasto nigdy już nie wyszło takie pyszne. W zeszłym roku przypadkiem znalazłam u Komarki przepis na ciasto krucho drożdżowe. Okazało się , że w smaku jest identyczne jak to mojej babci. Dorobiłam do niego masę orzechową - zwykłą , najprostszą i oto mam  - strucle orzechową z mojego dzieciństwa. Babcia zwijała ją oczywiście tradycyjnie w rulon, ja jednak napatrzyłam się ostatnio na różne zawijańce i moją uformowałam w wieniec. Wróciło moje dzieciństwo:) Bardzo polecam! 

Krucho-drożdżowa strucla z orzechami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 25 g świeżych drożdży (7g drożdży instant)
  • 70 g cukru pudru,
  • 70 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 75 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki rumu

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać lekko rozcierając.

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i posiekać razem z masłem. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do mąki razem z jajkiem i żółtkami, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki, jeżeli zbyt gęste - trochę śmietany). Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Posmarować roztrzepanym białkiem i rozsmarować na nim masę orzechową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.

   

Następnie ostrym nożem przeciąć wałek wzdłuż.

 

Końce przeciętego wałka zapleść. Strucle można zostawić w tej prostej formie, lub uformować w wieniec. 

   

Uformowaną struclę zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasto polukrować.

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryn
  • rum

Wszystkie składniki wymieszać, dodając tyle soku z cytryny i rumu, by uzyskać pożądaną gęstość. Najlepiej dodawać bardzo małymi porcjami, bo łatwo zrobić zbyt rzadki lukier.

Smacznego:-)


Krucho-drożdżowa strucla z orzechami

Krucho-drożdżowa strucla z orzechami

Krucho-drożdżowa strucla z orzechami 


Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • ogrodybabilonu

    Prawdziwa piękność z niej i jeszcze jadalna :) Pozdrawiam

  • Gość: [amber] *.adsl.inetia.pl

    Doskonała!
    i pięknie wygląda.

  • mikimama

    Uwielbiam taką masę. Robiłam już rogaliki, teraz myślę o drożdżówkach...

  • cuda.wianki

    ona jest przepiękna! ja tez lubie Atinko jak mi wracaja wspomnienia! :-))

  • pieczarka_mysia

    Wspanialy wieniec :) uwielbiam takie drozdzowe smakolyki :)

  • jolantaszyndlarewicz

    Miekiedy nie zdajemy sobie sprawy jak ważne są dla nas smaki dzieciństwa ..... i jak cudownie odnaleźć je po latach:). Fantastyczny kawał ciasta Kochana:) porywam troszeczkę:)

  • majanaboxing

    Anitko, takie przepisy z duszą są wspaniałe, wywołują magiczne wspomnienia naszego dzieciństwa. Twoja strucla jest piękna, ciepła, domowa i ze wspomnieniami.
    Instrukcja wykonania jak zawsze bombowa!
    Pięknie ją pokazałaś, tę pyszną struclę, chętnie bym wpadła na kawałek. :)
    Pozdrowienia :*

  • margot11

    oooooooooooooooo, takie smaki z dzieciństwa to trudno odtworzyć, to świetnie Anitko ,że się tobie udało , bo ten wieniec orzechowy prezentuje się przepięknie

  • chochlikikuchenne

    Nominowałam Cię do Liebster Blog ! :D
    Po szczegóły zapraszam do mnie :)

    Mam nadzieję, że weźmiesz udział w tej zabawie! :D

  • Gość: [cherry426] *.ip.telfort.nl

    Witam :).A w czym pieklas ??Na blaszce czy w jakiejs brytfance :D

  • atina_bc

    Taki uformowany wieniec położyłam bezpośrednio na blaszce, nie wkładałam do żadnej formy. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci