Krucho-drożdżowa strucla z orzechami
W dzieciństwie na każde Święta czy to Bożego Narodzenia, czy Wielkanoc babcia piekła specjalnie z myślą o mnie strucle orzechową. Uwielbiałam to ciacho. Dużo masy orzechowej, mało ciasta. Potem przepis przejęła moja mama, ale jej to ciasto nigdy już nie wyszło takie pyszne. W zeszłym roku przypadkiem znalazłam u Komarki przepis na ciasto krucho drożdżowe. Okazało się , że w smaku jest identyczne jak to mojej babci. Dorobiłam do niego masę orzechową - zwykłą , najprostszą i oto mam - strucle orzechową z mojego dzieciństwa. Babcia zwijała ją oczywiście tradycyjnie w rulon, ja jednak napatrzyłam się ostatnio na różne zawijańce i moją uformowałam w wieniec. Wróciło moje dzieciństwo:) Bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 25 g świeżych drożdży (7g drożdży instant)
- 70 g cukru pudru,
- 70 g zimnego masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 75 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki rumu
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać lekko rozcierając.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą i posiekać razem z masłem. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do mąki razem z jajkiem i żółtkami, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki, jeżeli zbyt gęste - trochę śmietany). Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Posmarować roztrzepanym białkiem i rozsmarować na nim masę orzechową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę.
Następnie ostrym nożem przeciąć wałek wzdłuż.
Końce przeciętego wałka zapleść. Strucle można zostawić w tej prostej formie, lub uformować w wieniec.
Uformowaną struclę zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasto polukrować.
Składniki na lukier:
- cukier puder
- sok z cytryn
- rum
Wszystkie składniki wymieszać, dodając tyle soku z cytryny i rumu, by uzyskać pożądaną gęstość. Najlepiej dodawać bardzo małymi porcjami, bo łatwo zrobić zbyt rzadki lukier.
Smacznego:-)
Komentarze (11)
Dodaj komentarzPrawdziwa piękność z niej i jeszcze jadalna :) Pozdrawiam
Doskonała!
i pięknie wygląda.
Uwielbiam taką masę. Robiłam już rogaliki, teraz myślę o drożdżówkach...
ona jest przepiękna! ja tez lubie Atinko jak mi wracaja wspomnienia! :-))
Wspanialy wieniec :) uwielbiam takie drozdzowe smakolyki :)
Miekiedy nie zdajemy sobie sprawy jak ważne są dla nas smaki dzieciństwa ..... i jak cudownie odnaleźć je po latach:). Fantastyczny kawał ciasta Kochana:) porywam troszeczkę:)
Anitko, takie przepisy z duszą są wspaniałe, wywołują magiczne wspomnienia naszego dzieciństwa. Twoja strucla jest piękna, ciepła, domowa i ze wspomnieniami.
Instrukcja wykonania jak zawsze bombowa!
Pięknie ją pokazałaś, tę pyszną struclę, chętnie bym wpadła na kawałek. :)
Pozdrowienia :*
oooooooooooooooo, takie smaki z dzieciństwa to trudno odtworzyć, to świetnie Anitko ,że się tobie udało , bo ten wieniec orzechowy prezentuje się przepięknie
Nominowałam Cię do Liebster Blog ! :D
Po szczegóły zapraszam do mnie :)
Mam nadzieję, że weźmiesz udział w tej zabawie! :D
Witam :).A w czym pieklas ??Na blaszce czy w jakiejs brytfance :D
Taki uformowany wieniec położyłam bezpośrednio na blaszce, nie wkładałam do żadnej formy. Pozdrawiam.