Blog > Komentarze do wpisu

Włoskie ciasteczka migdałowe

Kolejny dzień Orzechowego Tygodnia i kolejne pieczenie w cudownym towarzystwie. Tym razem wspólnie z Cudawianką przygotowałyśmy włoskie ciasteczka. Ślicznie wyglądające i pyszne małe słodkości. Ja połączyłam je z konfiturą z czarnej porzeczki oraz tartymi płatkami róży. Jak dla mnie świetnie się komponowały z tymi dodatkami - szczególnie z czarna porzeczką, która swoją kwaskowatością przełamywała ich słodycz. Ciasteczka po upieczeniu są twardsze na zewnątrz, a w środku mięciutkie, jednak po przechowywaniu w puszce, całe robią się mięciutkie. Dobrze jest przed pieczeniem na prawdę solidnie obtoczyć je w cukrze pudrze, wtedy pozostanie na nich taki fajny, popękany biały osad. Ciasteczka piekłam z przepisu znalezionego u Doroty. Cudawianko bardzo Ci kochana dziękuję za kolejne przemiłe spotkanie w kuchni :* I do następnego;-) 

Włoskie ciasteczka migdałowe

Składniki:

  • 3 białka
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 300 g cukru pudru + więcej do obtoczenia ciastek
  • 1 łyżka miodu lub golden syrupu
  • nadzienie: dowolne konfitury, lemon curd, creme patissiere itp.

Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia.

Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością dowolnego nadzienia.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :-)

Włoskie ciasteczka migdałowe 

Włoskie ciasteczka migdałowe

wtorek, 13 listopada 2012, atina_bc
Komentarze
2012/11/13 18:02:24
oczywiscie, ze do nastepnego :-)) cudne ciasteczka w cudnym towarzystwie Kochana!!!! dziekuje za spotkanie :-)) a Twoje ciasteczka w puszce wygladaja cudnie, jakbys je miala zaraz przeslac Majance, ktorej nie udalo sie do nas dolaczyc ;-)) buziaki
-
2012/11/13 18:07:33
Cudawianko ja również bardzo dziękuję:* A tak , tak puszeczka dla Majanki ;) Szkoda, ze tym razem jej z nami nie było. Madziu wiesz do następnego Ciebie też się tyczy!;)
-
2012/11/13 19:00:23
Wspaniałe te maleństwa, z czarną porzeczką muszą smakować wybornie. Pozdrawiam
-
2012/11/13 19:25:35
Ależ cudne są:)
-
2012/11/13 19:40:32
o taka puszka ciasteczek to warta jest pieczenia
Fajne babki upiekły fajne ciasteczka z migdałami z konfiturą z porzeczek i róży ,hm raj
-
2012/11/13 20:15:59
Wyglądają wspaniale. I wydają się proste do przygotowania :)
-
Gość: Anika, aggb42.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/13 20:53:58
Wyglądają przecudnie! Też robię włoskie ciasteczka, ale z bakaliami:)
-
2012/11/13 21:56:24
Przed chwilą komentowałam tam, teraz komentuje tu! Pyyycha! Wszystko co lubię i pieknie wyglądają. :)
-
2012/11/13 22:36:56
jejku jakie piękne :) Ja tę puszkę mogę przygarnąć, na pewno sie nie zmarnuje :)
-
2012/11/13 22:44:51
Śliczne są te ciasteczka. Bardzo mi się podobają. Piękne zdjęcia zrobiłaś Anitko. :)
No i wiesz, tak właśnie coś czuję, że ta puszeczka to dla mnie jest przygotowana. Adres znasz ;-).
No koniecznie, do następnego, jak czas pozwoli kochane :*
-
2012/11/14 06:17:48
Nieźle się prezentują :)
Czy ktoś by zauważył, gdybym "pożyczyła" sobie tę puszeczkę wraz z zawartością ? ;))
-
2012/11/14 07:24:15
Piekłam je i są rewelacyjne. Moja koleżanka z pokoju do dziś je wspomina. Zdecydowanie do powtórki....
-
2012/11/14 13:38:25
Też chcę! A właśnie zmarnowałam białko.... Trzeba było zajrzeć wcześniej :D
-
2012/11/14 18:24:42
cudownie się prezentują, bezlitośnie kuszą :)
-
2012/11/14 19:34:59
Śliczne i pyszne :)
-
2012/11/15 12:17:25
Przepiękne te ciasteczka ....takie popękane:) Lubie to:) pozdrawiam
-
Gość: gin, 50c58037.flatrate.dk
2012/11/17 16:06:40
Urocze te ciasteczka :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...