Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

atina_bc

 Jakiś czas temu Amber zaprosiłam mnie do wspólnego pieczenia chleba. Wiadomym jest, że uwielbiam domowe pieczywo i chętnie eksperymentuje z nowymi przepisami. Gdy więc nadarzyła się okazja upieczenia chleba z ryżem nie wahałam się ani sekundy. Dodatkowo wiedziałam, że pieczywo na starterze tang zhong bardzo mi smakuje. Chlebek okazał się strzałem w dziesiątkę. Mięciutki, delikatny, z lekko chrupiącą skórką. Pyszne białe pieczywo, które idealnie nadaje się na tosty, grzanki ale również na tradycyjne kanapki. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

Dziękuję wszystkim dziewczynom z którymi miałam przyjemność piec, a jest ich tym razem na prawdę spora gromadka. Oj przypomniały mi sie stare dobre czasy, kiedy to piekłam w Weekendowej Piekarni, pod wspaniałym przewodnictwem Alci. A oto z kim miałam przyjemność piec, dziękuję Wam wszystkim za wspaniałą przygodę! 

  • Anna - Życie od kuchni
  • Anna -Maria  - Kucharnia
  • Aga - W sezonie
  • Margot  - Kuchnia Alicji
  • Bożena  - Smakowe kubki
  • Ewelina - Around the kitchen table
  • Ewelina  - Przy kubku kawy
  • Gosia  - Kocham gary
  • Joanna Ziętarska
  • Jola - Smak mojego domu
  • Kamila - Ogrody Babilonu
  • Kaprysia  - Kapryśnik
  • Kasia - Rozważania o kuchni i nie tylko
  • Katarzyna -  Kuchnia Prezydentowej
  • Lidii - Kucharzenie i pieczenie
  • Magda - Konwalie w kuchni
  • Magda - Magda testuje
  • Marta  - Co dziś zjem na śniadanie
  • Monika - Moni w kuchni
  • Mysia - Pieczarka mySia
  • Olimpia  -Pomysłowe pieczenie
  • Paulina -W  kuchni na Stalowej
  • Wiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry
  • Wisła - Zapach chleba
  • Amber - Kuchennymi Drzwiami

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

Z podanych składników wychodzą dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy.

Składniki:

  • 480g maki chlebowej lub innej silnej
  • 30 g mleka w proszku
  • 40g cukru
  • 8 g soli
  • 8g drożdży instant
  • 200 g mleka
  • 170 g starter thang zhong
  • 40 g masła
  • 180 g brązowego gotowanego ryżu, niesolonego, ostudzonego

Składniki na starter thang zhong:

  • 30g mąki chlebowej
  • 150g mleka

W garnku umieścić mleko w temperaturze pokojowej i mąkę. Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia się "wiry" a całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta chlebowego.

W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, oprócz ryżu i masła. Wyrabiać około 5 minut. Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Dodać ryż i wyrabiać do czasu, kiedy ryż równomiernie rozłoży się w cieście. Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 - 60 minut.

Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwie lub cztery części. Przykryć i zostawić na 15 minut. Z ciasta uformować bochenki - można to zrobić rozciągając (rozwałkowując ciasto na place, a następnie zwijając w rulon (tak jak tutaj).

Uformowane bochenki umieścić w formach i zostawić do wyrośnięcia, tak aby ciasto wypełniło 80-90% foremki (zajmuje to około 45 minut - do godziny w temperaturze  około 30ºC)

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC, przez około 35 minut. Jeżeli pieczywo bedzie się za szybko się rumieniło, to można przykryć je folią aluminiową. Studzić na kratce.

 Smacznego:-)

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

Komentarze (29)

Dodaj komentarz
  • pieczarka_mysia

    Chlebuś wyszedł Ci wspaniały! Dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • margot11

    wspólne pieczenie to jest to-a jakie potem efekty można podziwiać , mercedesowe u ciebie Anitka
    a jeszcze wiosenne kwiatki , prawdziwa wiosna , wow

  • Gość: [kaprysia] *.dynamic.chello.pl

    Miło było mi dołączyć do tak zacnego grona doświadczonych piekarek:) Chleb piękny, a ja dziękuje za wspólne pieczenie:)

  • ogrodybabilonu

    Doskonały! Dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Gość: [Konwalie w kuchni] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    To pierwszy, ale mam nadzieję nie ostatni raz,
    kiedy spotykamy się przy wspólnym pieczeniu:)
    Dziękuję!

  • Gość: [Marzena] *.ssp.dialog.net.pl

    Jeszcze ja z Wami byłam;-) Dzięki za wspólne pieczenie. Miło było poznać Cię. Chlebek cudowny:-)

  • Gość: [olimpia34] *.range86-160.btcentralplus.com

    Cudny jest Twój chlebuś. Dziękuję za wspólny czas:-)

  • Gość: [Wiewióra] *.dynamic.chello.pl

    cudny chleb!!! dziekuję Ci za wspólne pieczenie i mam nadzieję na jeszcze :) miłej niedzieli :)

  • Gość: [amber] *.adsl.inetia.pl

    Anitko,
    tak pięknie wyrośnięty,że zazdrość bierze...
    Dziękuję Ci serdecznie za udział.

  • 1urtica

    Atinko i ja bardzo dziękuję za wspólny magiczny weekend. Wspaniale było piec razem :)

  • Gość: [ankawell] *.dynamic.chello.pl

    Niezwykle miło było razem piec i "łamać się chlebem" ...
    Wspaniale Twój chleb wyrósł ...
    Pozdrawiam :)

  • mikimama

    Świetnie wygląda Twój chleb!

  • Gość *.dynamic.chello.pl

    Podglądam te Wasze chleby i widzę, że każdy inny! Niezmiennie mnie to zaskakuje :)

  • Gość: [monif] *.dip0.t-ipconnect.de

    Cieszę się, że mogłam Cię poznać przy takim miłym przedsięwzięciu :)
    Chleb w towarzystwie przebiśniegów, miły widok dla oka :)

  • chantel111

    bardzo ładnie wyrośnięty :) dziękuję za wspólne pieczenie :)

  • wiosenka27

    Miałam szczere chęci dołączyć do tej znakomitej grupy niestety nadmiar obowiązków mi nie pozwolił. Może następnym razem mi się uda:)

  • bea.w.kuchni

    Wyglada niesamowicie lekko! Piekny Atino :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • smakowekubki

    No i znowu przywitał akcent wiosenny - powala mnie taki widok w zestawieniu z tym chlebem.
    Oczywiście ,że fajnie się nam upiekło, a Ewelina rzuciła nam rękawicę i kto żyw zabiera się do ponownego spotkania przy piecu chlebowym. Ja zdecydowałam się zmierzyć z nowym wyzwaniem, a Ty?
    Pozdrawiam i życzę pięknej , słonecznej niedzieli.

  • majanaboxing

    Przepiękny chlebek, wygląda tak mięciutko i puszyście. I zdjecia świetne z przebiśniegami, takie wiosenne. :)
    Miło widzieć u Ciebie znowu pieczywko Anitko, pamietam jak gościło tutaj częściej i brakuje mi Twoich propozycji chlebkowych i bułeczkowych. Może teraz będą częściej? :)
    Upiec taki chleb w tak zacnym gronie to naprawdę świetna rzecz! Podoba mi się.
    Może kiedyś i mnie uda się dołączyć.:)
    Uściski:*

  • Gość: [Magda] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ślicznie zaprezentowałaś swój wypiek Atino. Przebiśniegi cudnie dopełniły piękno chleba.
    Dziękuję za radość wspólnego pieczenia:)

  • abbra

    Wygląda na bardzo puszysty ! Pięknie się prezentuje :)

  • Gość: [Aga] *.internetdsl.tpnet.pl

    Zacny!! Ładny kształt mu nadałaś, cudowne jest chleba pieczenie, cudowne jest pieczenie go na wiele piekarników i cudowne jest delektowanie się efektami smakowymi i wizualnymi. Twoje foty piękne! Miło było ogromnie. pozdrawiam

  • zawszepolka

    Anitko nie wierzę, że korzystałyśmy z tej samej receptury! :) Każdy bochenek tak bardzo różni się od siebie :) Pieczenie chleba to prawdziwa magia. Prawdziwa.
    Dziękuję za wspólne pieczenie :*

  • Gość: [Mysza] *.dynamic.cdma.plus.pl

    I ja dziękuje za mile spędzony czas

  • kucharnia

    Anita, cieszę się, że miałyśmy okazję ponownie spotkać się w kuchni, tym razem przy wspólnym chlebie!
    Pozdrowienia:)

  • Gość: [Marta] *.cust.telecolumbus.net

    Zgadzam się, to był stzrał w 10-tkę, dziękuję za wspólne piecznie :)

  • zemfiroczka

    Ciekawie brzmi chleb z ryżem. Zapamiętam ten przepis :)

  • Gość: [panimagoga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Zaintrygowana dodatkiem ryżu upiekłam ten chlebek i jestem zachwycona jego delikatnością! Polecam wszystkim!

  • zuzannajonda

    _____________________________________________________
    BARDZO DOBRY I PRAKTYCZNY PRZEPIS: SMAKOWITOŚCI! *****

    ZOBACZ TEŻ OPIS HISTORYCZNY.
    CHLEB Z MĄKI I NIE TYLKO.

    ADRES: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

    _____________________________________________________

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci