Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Słodki chleb cynamonowy

atina_bc

Magia wspólnego pieczenia zawsze mnie przyciąga i motywuje do pieczenia. Nie mogło być inaczej i tym razem, kiedy Polka wybrała przepis, a Amber zaprosiła do pieczenia. Wiem, że nie wszyscy przepadają za słodkim pieczywem, ja jednak bardzo je lubię. Warto się skusić na ten chlebek o cynamonowym aromacie. U mnie jest w słodkiej wersji (jednak wiem, że u niektórych piekących taki nie będzie;-) A do tego orzechy i rodzynki - bardzo udane połączenie. Piekących chlebek była cała wielka gromadka, której dokładny spis znajdziecie u Amber, a ja tylko chciałam wszystkim podziękować za cudowne chwile spędzone przy wspólnym pieczeniu - dziękuję dziewczyny!:)  

Słodki chleb cynamonowy

Składniki na bigę:

  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 6 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
  • lekko roztrzepane,duże jajko

Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą.

Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.

Bigę umieścić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.( bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • filiżanka rodzynek

Wymieszać mąkę,sól i mleko do połączenia składników.Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.

Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • biga
  • ciasto z rodzynkami
  • 7 łyżek mąki pszennej razowej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • cukier cynamonowy: 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu

 

Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście.

Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.

Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy,skleić jego końce i ułożyć ,szwem' do dołu w lekko posmarowanej formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.

Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C. Piec 20 minut. Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.

Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.

 Smacznego:-)

Słodki chleb cynamonowy

Słodki chleb cynamonowy

Komentarze (33)

Dodaj komentarz
  • ogrodybabilonu

    Fantastyczny! Dziękuję za ten wspólny pachnący czas!

  • Gość: [dfwgirl] *.tx.res.rr.com

    wyszedł cudnie! co za radość pieczenia razem :)

  • mikimama

    Taki chlebek uwielbiają moi chłopcy. Na pewno by się u mnie nie zmarnował!

  • pieczarka_mysia

    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    cudny Chlebuś!

  • Gość: [Wiewióra] *.dynamic.chello.pl

    wspaniale Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! miłego wieczoru :)

  • piegusek1976

    wspaniale wyszedł:) ja miałam problem z wyrośnięciem ale efekt końcowy mnie zachwycił-pyszny słodki chlebek, pozdrawiam

  • wiosenka27

    Ojej, cudowny jest:)

  • margot11

    Anitka , idealny twój ,a jak widać fajnie przekrój , no wzorcowy właściwie
    dziękuje za wspólne pieczenie

  • majazteca

    Slicznie Ci sie upiekl :) Taki wyrosniety... wspanialy!

    Pozdrawiam cieplo.

  • Gość: [Konwalie w kuchni] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pięknie wypieczony!
    I ja dziękuję:)

  • Gość: [Monika] *.cable-modem.tkk.net.pl

    Cześć, a ja chciałam zapytać gdzie można znaleźć zaproszenia do obecnej piekarni? Nie znalazłam wpisu o tym pysznym chlebku na stronie gospodarne szczęście. Pozdrawiam serdecznie Monika

  • Gość: [Marta @ Co dziś zjem na śniadnaie] *.cust.telecolumbus.net

    Zgadzam się, we wspólnym pieczeniu jest coś magicznego, motywującego, Cieszę się, że mogłam wziąść w tym ucdział.

  • jolantaszyndlarewicz

    Anitk i ja Tobie dzieuję ... warto było upiec ten chleb, u mnie pojawi się jeszcze nieraz:) ...cudowny bochenek i piękne zdjecia:) buzia

  • smakowekubki

    Piękne zdjęcia, chlebek wyrośnięty, wspaniały.
    Ale fajnie sie nam wszystkim upiekło.
    Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

  • izaa_a

    ślicznie wygląda

  • Gość: [kaisac01] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Atinko, piękny chlebek! fajnie, że tak nas duuużo!

  • kabamaiga

    Przepiękny. Piekłam kiedyś troszkę podobny.

  • 1urtica

    Anitko wspaniale Ci się upiekł, pięknie wygląda. Dziękuję za wspólny weekend przy chlebie.

  • majanaboxing

    Anitko, cudowny bochenek pachnącego chlebka. Ja również lubię na słodko, więc na pewno by mi posmakował. Zresztą może go upiekę, nie jest to wykluczone. Tylko jeszcze nie w tej chwili.
    Śliczne te kromeczki, porywam jedną.
    Uściski:*

  • aciri

    Wyszedł świetnie. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie:)

  • Gość: [monif] *.dip0.t-ipconnect.de

    Pięknie rodzynkowo nadziany, miło mi było wspólnie piec. Pozdrawiam :)

  • Gość: [ankawell] *.dynamic.chello.pl

    Wspólne chleba pieczenie jest niezwykle miłym doświadczeniem ... dziękuje Ci za czas wspólnie spędzony :)
    Pięknie Twój chleb wyrósł !
    Pozdrawiam :)

  • bee_cn

    Miło, że mogłyśmy się znowu spotkać, akcje to fajna rzecz :-) Pozdrawiam, Beata

  • Gość: [monif] *.dip0.t-ipconnect.de

    Pięknie się upiekł. Miło było wspólnie kucharzyć :)

  • Gość: [Aga] *.adsl.inetia.pl

    Nie mogę się dziś napatrzeć na te cynamonowe ślimaczki ;)

  • kaspiecze

    u mnie też na słodko i bardzo sobie chwalę tę wersję :)
    i ja dziękuję za wspólne pieczenie

  • Gość: [alucha] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Chlebek wyszedł Ci piękny :) i ta cudowna skórka!
    Dziękuję za wspólne pieczenie :))

  • alepanidlaczego

    Zarabiam pieniądze tu:

    www.learnmoneystrategy.com/JohnTayds/

    zalecam to także Tobie, nie jest to zanadto złożone, a zarobić można nieźle ;)

  • pati7780

    Witam, chlebek wygląda przepysznie, chce go upiec ale zastanawiam się czym mogłabym zastąpić rodzynki bo za nimi po prostu nie przepadam. Jeśli mogę prosić o mała podpowiedź będę wdzięczna, bo boję się dorzucić coś z czym się pogryzie reszta :/

  • grazyna00711

    Ale smakowicie wygląda :)

  • vickaaa

    W towarzystwie zawsze raźniej ; )

  • zdzichalfred

    Narobiłaś mi ochoty na takie przysmaki, uruchamiam kocioł kondensacyjny i zaczynam pichcić!

  • olciaky

    *.*
    łaaa!
    pobieram przepis:)
    ciekawa jestem smaku

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci