Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Chleb dyniowy

atina_bc

Festiwal Dyni się kończy, więc pędzę się do niego przyłączyć. W tym roku z jego okazji upiekłam chlebek. przepis znalazłam u Aganiok. Miąższ dodany do ciasta spowodował, że pomimo iż jest to wypiek wyłącznie drożdżowy pieczywko ładnie trzymało świeżość i tak mi się coś wydaje, że na drugi i trzeci dzień był jeszcze smaczniejszy niż zaraz po upieczeniu. Pycha polecam. 

Chleb dyniowy

Składniki na foremkę 35x12 cm: 

  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 170 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g surowego, obranego miąższu dyni

Dynię pokroić w kostkę, zalać 2 łyżkami wody i gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości. Przestudzić.


Wszystkie składniki włożyć do maszyny i ustawiłam program zagniatający ciasto. Można również wyrobić przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dość luźne, jednak nie za bardzo, dlatego czasami może być konieczne dosypanie odrobiny mąki, aby utworzyła się zgrabna kula.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto odgazować, uformować w podłużny bochenek i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrastania na około 40 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku - przez pierwsze 15 minut w 210ºC i kolejne 25 minut w 170ºC . Studzić na kratce.

Smacznego:-) 

Chleb dyniowy



Komentarze (10)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    O zaletach drożdżowego z dynią przekonałam się, piekąc ciasto ze śliwkami. Wiem zatem co miałaś na myśli...

  • majanaboxing

    Piekny ten chlebek Anitko, taki puchaty. Śliczne zdjęcia mu zrobiłaś.:)
    Czy mogę wpaść na kromeczkę chleba?
    Buziaki:*

  • gin86

    Dyniowe chlebki są cudowne :) W tym roku zrobiłam już cztery :)
    I może jeszcze Twój zrobię...? :)

  • wiosenka27

    Wspaniały chlebek:)

  • kabamaiga

    Atinko czyli to chleb, taki prawdziwy, a nie chlebek (kleks). Prawda?

  • jolantaszyndlarewicz

    Ja jeszcze nie piekłam nic drożdżowego z dynią .... ale piekłam inne ciasta i uwielbiam dynię własnie za to, ze pozwala ciastu długo trzymac świeżość:). Piękny ten chlebuś Anitko:) buziaki

  • bea.w.kuchni

    Atino, ciesze sie, ze zdazylas! I to jeszcze z takim pieknym chlebem :)

    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje Ci za udzial w tegorocznym Festiwalu!


  • anytsujx

    Wygląda przepysznie !:-).

  • szarlotek

    On to chyba będzie na mojej liście, bo to naprawdę fajny sposób na przemycenie dyni :)

  • alinazdebu

    Też tak pomyślałam. Nie jestem fanką dyni w smaku, ale jest ona zdrowa, więc moze w chlebie się do niej przekonam? Jak nie to rozdam go w pracy Canon Kraków i i tak wszyscy będą zadowoleni ;)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci