Blog > Komentarze do wpisu

Chleb tostowy

Dzisiaj świętujemy Światowy Dzień Chleba, a ja z tej okazji upiekłam pszenny chleb tostowy. Idealny do przygotowania pysznych tostów na śniadania, a do tego nie sprawiający żadnych trudności - idealnie się wyrabia, ślicznie rośnie i łatwo formuje. Prosty i pyszny, polecam. Przepis ze strony Pracownia wypieków.

Chleb tostowy

Składniki:

  • 540 g mąki pszennej dowolnej
  • 310-320 g wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto - najłatwiej to zrobić mikserem. Kiedy będzie gładkie, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na około godzinę.

Z wyrośniętego ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć go do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości 30 cm. Wierzch ciasta spryskać olejem i przykryć folią spożywczą. Ponownie odstawić do wyrastania na 40-60 minut (ciasto podwoi objętość).

Przed wstawieniem chleba do piekarnika wysypać na blachę pół szklanki kostek lodu.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190ºC, przez około 30 minut. Następnie wyjąć z foremki i piec kolejne 10 minut. Chleb jest gotowy, jeśli popukany w spód, wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego:-)  

Chleb tostowy

Chleb tostowy

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

środa, 16 października 2013, atina_bc
Komentarze
2013/10/16 21:34:51
Atinko muszę, po prostu muszę go zrobić. Jest super.
-
2013/10/16 21:59:43
o tak udał się na medal i te przyrumienione kromeczki , mniam
-
2013/10/16 22:07:51
Anitko, on jest cudowny! Bardzo mi się podoba, wygląda tak mięciutko, smacznie i wiem, po prostu wiem, że mi posmakuje. :)
BuziakI:*
-
2013/10/17 11:24:01
Zwykle chleby tostowe są bardzo chemiczne. Nie ma jak domowy, naturalny chleb. Pysznie wygląda Anitko!
-
2013/10/20 14:26:26
Atinuś, piękny....! Jak ja Ci zazdroszczę czasu, który masz na te chleby...
Dobrej niedzieli!!!
-
2013/10/25 10:34:16
I love toast bread and this one looks very yummy! Dziękujemy za udział w <a href="www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition>Dniu Chleba Świata 2013</a>.
-
2013/11/03 21:17:42
Anitko znam ten chlebuś:) Bardzo go lubimy, robie go zawsze gdy nachodzi nas ochota na tosty:). Pięknie Ci się upiekł:). Buziaki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...