Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Chleb tostowy

atina_bc

Dzisiaj świętujemy Światowy Dzień Chleba, a ja z tej okazji upiekłam pszenny chleb tostowy. Idealny do przygotowania pysznych tostów na śniadania, a do tego nie sprawiający żadnych trudności - idealnie się wyrabia, ślicznie rośnie i łatwo formuje. Prosty i pyszny, polecam. Przepis ze strony Pracownia wypieków.

Chleb tostowy

Składniki:

  • 540 g mąki pszennej dowolnej
  • 310-320 g wody
  • 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mleka w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto - najłatwiej to zrobić mikserem. Kiedy będzie gładkie, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na około godzinę.

Z wyrośniętego ciasta uformować podłużny bochenek i przełożyć go do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej o długości 30 cm. Wierzch ciasta spryskać olejem i przykryć folią spożywczą. Ponownie odstawić do wyrastania na 40-60 minut (ciasto podwoi objętość).

Przed wstawieniem chleba do piekarnika wysypać na blachę pół szklanki kostek lodu.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190ºC, przez około 30 minut. Następnie wyjąć z foremki i piec kolejne 10 minut. Chleb jest gotowy, jeśli popukany w spód, wydaje głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego:-)  

Chleb tostowy

Chleb tostowy

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • kabamaiga

    Atinko muszę, po prostu muszę go zrobić. Jest super.

  • margot11

    o tak udał się na medal i te przyrumienione kromeczki , mniam

  • majanaboxing

    Anitko, on jest cudowny! Bardzo mi się podoba, wygląda tak mięciutko, smacznie i wiem, po prostu wiem, że mi posmakuje. :)
    BuziakI:*

  • mikimama

    Zwykle chleby tostowe są bardzo chemiczne. Nie ma jak domowy, naturalny chleb. Pysznie wygląda Anitko!

  • zawszeewelajna

    Atinuś, piękny....! Jak ja Ci zazdroszczę czasu, który masz na te chleby...
    Dobrej niedzieli!!!

  • Gość: [zorra] *.red-80-24-93.staticip.rima-tde.net

    I love toast bread and this one looks very yummy! Dziękujemy za udział w <a href="www.kochtopf.me/announcing-world-bread-day-2013-8th-edition>Dniu Chleba Świata 2013</a>.

  • jolantaszyndlarewicz

    Anitko znam ten chlebuś:) Bardzo go lubimy, robie go zawsze gdy nachodzi nas ochota na tosty:). Pięknie Ci się upiekł:). Buziaki

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci