Tak sobie pichcę ...

Wpisy

  • czwartek, 09 marca 2017
    • Likier makowy

      Na forum Cincin trwa właśnie Weekend Makowy. Miałam jeszcze troszkę masy makowej, która wymagała szybkiej utylizacji, więc postanowiłam coś przygotować. Wybór padł na likier makowy z przepisu Caritki. Bardzo mnie zaintrygował mak w likierze, bo takiego to jeszcze nie widziałam. Likier wychodzi pyszny, choć nie każdemu pewnie spasuje. Mak oczywiście plącze się między zębami, jak to z makiem bywa, jednak mnie nie przeszkadzał. I przed wypiciem warto zamieszać, bo mak opada na dno, ale to tylko drobne niedogodności. Cukier radzę dodawać do smaku, gdyż dużo zależy od tego jak słodką mieliśmy masę makową. Spirytus również można pominąć, wtedy likier będzie słabszy.

      Likier makowy

      Składniki:

      • 250 g gotowej masy makowej (bez bakalii i bez innych dodatków)
      • 250 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
      • 4 żółtka
      • 50 g cukru pudru
      • 200 ml wódki
      • około 80 ml spirytusu (opcjonalnie, dla wzmocnienia likieru)

      Masę makową i mleko zagotować, Cały czas mieszać i uważać, by się nie przypaliło (łatwo przywiera do dna). Ściągnąć z gazu i ostudzić.

      Żółtka i cukier puder utrzeć na jednolitą masę. Dodać mieszankę makowo - śmietankową, wymieszać. Stopniowo dolewać wódkę tak, aby likier miał kremową konsystencje. na końcu dodać spirytus.

      Jeśli likier wyjdzie zbyt gęsty lub jeszcze dla nas za słodki, można dolać trochę mleka i ewentualnie odrobinę wódki (spirytusu).

      Przelać do wyparzonych butelek, mocno zakręcić i schłodzić. Przed podaniem butelkę należy mocno wstrząsnąć.

      Smacznego:-)

      Likier makowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      atina_bc
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 marca 2017 17:48
  • środa, 16 listopada 2016
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • Tarta orzechowa

      Na zakończenie Orzechowego Tygodnia przygotowałam coś specjalnego - mega orzechową tartę. Nadzienie nieco przypomina to ze strucli z orzechami i jest prawdziwą ucztą dla wszystkich kochających orzechy.

      Źródło: masa wzorowana na przepisie z Happy Kitchen.

      Tarta orzechowa

      Formę na tartę o średnicy 25 cm

      Składniki na kruche ciasto:

      • 230 g mąki pszennej
      • 40 g cukru pudru
      • szczypta soli
      • 130 g masła, zimnego
      • 1 jajko

      Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

      W tym czasie przygotować masę i orzechy do dekoracji.

      Składniki na masę orzechową:

      • 300 g zmielonych orzechów (włoskich, laskowych)
      • 50 g masła
      • 300 ml śmietany kremówki 30%
      • 150 g cukru
      • 60 g mąki pszennej
      • 2 duże jajka
      • 30 ml rumu (opcjonalnie)

      Do garnka wlać śmietanę, dodać masło i cukier i podgrzewać. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż do powstania gładkiej, gęstej masy bez grudek. Masę zdjąć z ognia i miksować, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać zmielone orzechy, zmiksować. Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia. 

      Warstwa orzechowa:

      • 150 g orzechów włoskich, laskowych - w całości

      Orzechy prażyć na suchej patelni przez 2 - 3 minuty, uważać by się nie przypaliły. Uprażone zdjąć z patelni i odłożyć.

      Formę posmarować masłem (spód można wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

      Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć.

      Na upieczony spód wyłożyć masę orzechową, a na wierzchu ułożyć uprażone orzechy. Całość piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 - 35 minut.

      Wystudzoną tartę udekorować polewą czekoladową.

      Składniki na polewę czekoladową:

      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 1/2 łyżki masła

      Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie cienkimi strużkami polać tartę.

      Smacznego:-)

      Tarta orzechowa

      Tarta orzechowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta orzechowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      atina_bc
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:40
  • czwartek, 10 listopada 2016
    • Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

      Nie wiem, czy jako wielbicielka orzechów będę obiektywna, ale te ciasteczka są doskonałe. Pełne orzechów i czekolady - połączenie wyśmienite. Jakie jeszcze mają zalety ... są pysznie chrupiące i szybko się je wykonuje.

      Źródło: Moje wypieki.

      Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą 

      Składniki na około 20 sztuk:

      • 175 g orzechów laskowych, zmielonych
      • 40 g skrobi ziemniaczanej
      • 60 g drobnego cukru do wypieków
      • 60 g miałkiego brązowego cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 100 g masła, roztopionego
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

      W naczyniu wymieszać orzechy laskowe, skrobię ziemniaczaną, oba cukry, proszek do pieczenia. Dodać masło, jajko, wanilię i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Odstawić na około 15 minut by ciasto zgęstniało (można wstawić do lodówki).

      Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Z ciasta (będzie luźne i klejące) formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, w 8 - 10 cm odstępach - podczas pieczenia mocno rosną na boki. 

      Piec w temperaturze 160ºC, przez 12 - 15 minut lub do momentu lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce (będą miękkie). Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

      Smacznego :-)

      Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

      Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

      Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      atina_bc
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 listopada 2016 06:10
  • wtorek, 08 listopada 2016
    • Baba Rosyjska czyli Kulicz

      Wiem, wiem to nie czas na przygotowywanie babek wielkanocnych, tylko wypieków orzechowych ;-) Ale co tam na pyszną babkę zawsze jest dobry czas. Postanowiłam przygotować babkę rosyjska - kulicz. Dodałam do niej orzechy, suszone śliwki i owoce kandyzowane. Wyszła przepyszna. Ładnie trzyma świeżość. Starałam się nadać jej tradycyjny kształt, dlatego piekłam w puszkach po kawie, ale oczywiście możecie ją upiec w zwykłych formach - będzie równie pyszna;-).

      Źródło przepisu: Kuchnia Alicji.

      Baba Rosyjska czyli Kulicz 

      Jako formy do pieczenia przygotować dwie puszki po kawie każda około 1/2 kg. Dna i boki puszek wyłożyć papierem do pieczenia. 

      Składniki:

      • 500 g mąki
      • 25 g drożdży
      • 3/4 szklanki mleka
      • 5 żółtek
      • 2 białka
      • 125 g cukru
      • 100 g masła
      • 50 g suszonych śliwek - pokrojonych
      • 15 g koniaku
      • 15 g kandyzowanych owoców
      • 1 1/2 łyżki otartej skórki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1 łyżeczka nalewki szafranowej (można pominąć)
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • szczypta soli

      Zaparzyć 100 g mąki 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji. W tym samym czasie rozpuścić drożdże w 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 50 g mąki i odstawić na 10 minut. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

      Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 100 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

      Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 250 g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.

      Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego 3/4 rodzynek i kandyzowanych owoców, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.

      Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości, posypać pozostałymi bakaliami. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem.

      Piec w temperaturze160ºC, przez około 45 minut. Po wystudzeniu polukrować.

      Smacznego:-)

      Baba Rosyjska czyli Kulicz  Baba Rosyjska czyli Kulicz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Baba Rosyjska czyli Kulicz”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      atina_bc
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2016 11:40

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...