Tak sobie pichcę ...

Wpisy

  • środa, 16 listopada 2016
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • Tarta orzechowa

      Na zakończenie Orzechowego Tygodnia przygotowałam coś specjalnego - mega orzechową tartę. Nadzienie nieco przypomina to ze strucli z orzechami i jest prawdziwą ucztą dla wszystkich kochających orzechy.

      Źródło: masa wzorowana na przepisie z Happy Kitchen.

      Tarta orzechowa

      Formę na tartę o średnicy 25 cm

      Składniki na kruche ciasto:

      • 230 g mąki pszennej
      • 40 g cukru pudru
      • szczypta soli
      • 130 g masła, zimnego
      • 1 jajko

      Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

      W tym czasie przygotować masę i orzechy do dekoracji.

      Składniki na masę orzechową:

      • 300 g zmielonych orzechów (włoskich, laskowych)
      • 50 g masła
      • 300 ml śmietany kremówki 30%
      • 150 g cukru
      • 60 g mąki pszennej
      • 2 duże jajka
      • 30 ml rumu (opcjonalnie)

      Do garnka wlać śmietanę, dodać masło i cukier i podgrzewać. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż do powstania gładkiej, gęstej masy bez grudek. Masę zdjąć z ognia i miksować, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać zmielone orzechy, zmiksować. Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia. 

      Warstwa orzechowa:

      • 150 g orzechów włoskich, laskowych - w całości

      Orzechy prażyć na suchej patelni przez 2 - 3 minuty, uważać by się nie przypaliły. Uprażone zdjąć z patelni i odłożyć.

      Formę posmarować masłem (spód można wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

      Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć.

      Na upieczony spód wyłożyć masę orzechową, a na wierzchu ułożyć uprażone orzechy. Całość piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 - 35 minut.

      Wystudzoną tartę udekorować polewą czekoladową.

      Składniki na polewę czekoladową:

      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 1/2 łyżki masła

      Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie cienkimi strużkami polać tartę.

      Smacznego:-)

      Tarta orzechowa

      Tarta orzechowa

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta orzechowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      atina_bc
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:40
  • czwartek, 10 listopada 2016
    • Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

      Nie wiem, czy jako wielbicielka orzechów będę obiektywna, ale te ciasteczka są doskonałe. Pełne orzechów i czekolady - połączenie wyśmienite. Jakie jeszcze mają zalety ... są pysznie chrupiące i szybko się je wykonuje.

      Źródło: Moje wypieki.

      Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą 

      Składniki na około 20 sztuk:

      • 175 g orzechów laskowych, zmielonych
      • 40 g skrobi ziemniaczanej
      • 60 g drobnego cukru do wypieków
      • 60 g miałkiego brązowego cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 100 g masła, roztopionego
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

      W naczyniu wymieszać orzechy laskowe, skrobię ziemniaczaną, oba cukry, proszek do pieczenia. Dodać masło, jajko, wanilię i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Odstawić na około 15 minut by ciasto zgęstniało (można wstawić do lodówki).

      Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Z ciasta (będzie luźne i klejące) formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, w 8 - 10 cm odstępach - podczas pieczenia mocno rosną na boki. 

      Piec w temperaturze 160ºC, przez 12 - 15 minut lub do momentu lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce (będą miękkie). Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

      Smacznego :-)

      Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

      Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

      Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      atina_bc
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 listopada 2016 06:10
  • wtorek, 08 listopada 2016
    • Baba Rosyjska czyli Kulicz

      Wiem, wiem to nie czas na przygotowywanie babek wielkanocnych, tylko wypieków orzechowych ;-) Ale co tam na pyszną babkę zawsze jest dobry czas. Postanowiłam przygotować babkę rosyjska - kulicz. Dodałam do niej orzechy, suszone śliwki i owoce kandyzowane. Wyszła przepyszna. Ładnie trzyma świeżość. Starałam się nadać jej tradycyjny kształt, dlatego piekłam w puszkach po kawie, ale oczywiście możecie ją upiec w zwykłych formach - będzie równie pyszna;-).

      Źródło przepisu: Kuchnia Alicji.

      Baba Rosyjska czyli Kulicz 

      Jako formy do pieczenia przygotować dwie puszki po kawie każda około 1/2 kg. Dna i boki puszek wyłożyć papierem do pieczenia. 

      Składniki:

      • 500 g mąki
      • 25 g drożdży
      • 3/4 szklanki mleka
      • 5 żółtek
      • 2 białka
      • 125 g cukru
      • 100 g masła
      • 50 g suszonych śliwek - pokrojonych
      • 15 g koniaku
      • 15 g kandyzowanych owoców
      • 1 1/2 łyżki otartej skórki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1 łyżeczka nalewki szafranowej (można pominąć)
      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
      • szczypta soli

      Zaparzyć 100 g mąki 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji. W tym samym czasie rozpuścić drożdże w 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 50 g mąki i odstawić na 10 minut. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

      Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 100 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

      Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 250 g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.

      Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego 3/4 rodzynek i kandyzowanych owoców, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.

      Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości, posypać pozostałymi bakaliami. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem.

      Piec w temperaturze160ºC, przez około 45 minut. Po wystudzeniu polukrować.

      Smacznego:-)

      Baba Rosyjska czyli Kulicz  Baba Rosyjska czyli Kulicz

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Baba Rosyjska czyli Kulicz”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      atina_bc
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 listopada 2016 11:40
  • poniedziałek, 07 listopada 2016
    • Orzechowe kulki

      Małe orzechowe kuleczki skradły w ostatni weekend nasze podniebienia. Można je urozmaicić dodając orzeszka do środka, lub obtaczając w różnych dodatkach. Ale uwaga, mleko w proszku jest bardzo wyczuwalne, dlatego jeśli go nie lubicie, to nie polecam ich przygotowywania. Składnikiem doskonale sprawdzajacym się w tych kulkach są płatki kukurydziane, gdyż nadają im przyjemnej chrupkości. 

      Źródło przepisu: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

      Orzechowe kulki 

      Składniki na około 20 sztuk:

      • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (około 60 g)
      • 5 czubatych łyżek masła + 1 łyżeczka dodatkowo
      • pół szklanki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes,
      • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
      • 1/3 szklanki cukru pudru

      Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać zmielone orzechy i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut, do przyrumienienia (uwaga: szybko się przypalają!). Odstawić do wystudzenia.

      Płatki kukurydziane zmielić lub bardzo drobno pokruszyć.

      Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodać orzechy i płatki, zmiksować. Dodać mleko w proszku, zagnieść. Otrzymana masa powinna być zwarta. Ulepić trufelki, schłodzić w lodówce.

      Przed podaniem można otoczyć je w cukrze pudrze, w kakao, ja otoczyłam w zmielonych orzechach. Do kuleczek można również włożyć po orzeszku. Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :-)

       Orzechowe kulki  Orzechowe kulki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Orzechowe kulki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      atina_bc
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 listopada 2016 12:38

Kalendarz

Luty 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...