Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Pszenny chleb oliwkowy

atina_bc
Po raz kolejny Amber zebrała wielką piekącą ekipę, Wisła wybrała przepis a ja cieszyłam sie wspólnym pieczeniem. Chleb upieczony z tego przepisu zachwycił mnie bardzo, bo uwielbiam chleby z chrupiąca skórką. Niestety nie poświęciłam mu odpowiedniego czasu na wyrastanie, dlatego w trakcie pieczenia pękł mi koncertowo, ale i tak jeden z pyszniejszych chlebków. Przepis wg J. Hamelmana.
Pszenny chleb oliwkowy
Zaczyn płynny
  • 30 g aktywnego zakwasu (może być pszenny lub żytni, trzeba go dzień wcześniej wyciągnąć z lodówki i dokarmić)
  • 150 g maki pszennej, chlebowej
  • 180 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Ciasto chlebowe
  • 360 g płynnego zaczynu
  • 360 g wody (lekko ciepłej)
  • 720 g mąki pszennej chlebowej, to jest 90 g maki pszennej pełnoziarnistej + 630 g mąki chlebowej 
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g oliwek (odcedzonych i osuszonych)
1.      Połączyć zaczyn z wodą, dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Można też wrobić je ręcznie.
2.      Zostawić do wyrośnięcia, pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając.
3.      Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub uformować bochenek z 1100 g ciasta, a z pozostałych 500 g zrobić foccacię.
4.      Bochenek ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin. Można go też pozostawić do wyrośnięcia na blacie na 1-2 godziny. Piec chleb na kamieniu lub wygrzanej dobrze blasze w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut z parą, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni jeszcze przez 15-20 minut.
5.      Foccacię rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nie powinna być tak cienka jak pizza. Posmarować powierzchnię obficie oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut, porobić wklęśnięcia końcem palców i piec na kamieniu (można zsunąć z papierem do pieczenia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni do czasu aż będzie rumiana i chrupiąca (20 minut). Można oczywiście piec na nagrzanej dobrze blasze kuchennej.

Smacznego:-)

Pszenny chleb oliwkowy

i roześmiana strona chlebka :-)

Pszenny chleb oliwkowy

A tutaj cała armia piekących - dziewczyny dziękuję za wspólny wypiek!

Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/
Ania http://bajkorada.blogspot.com/
Ania http://jswm.blogspot.com/
Ania http://everydayflavours.blogspot.com/
Ania  www.krzywakromeczka.blogspot.com 
Ania  http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/
Anna  ŻYCIE OD KUCHNI <http://ankawell.blogspot.com/>
Aga http://wsezonie.blogspot.com/
Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożenka http://www.smakowekubki.com/
Dorota http://ugotujmyto.pl/
Dorota http://dosismakolyki.blogspot.com/
Ela J-ak* sobotaprzygarzch.blogspot.com
*Ewelina *http://table-table.blogspot.com<http://table-table.blogspot.com
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Karolina : http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
Małgosia http://akacjowyblog.blogspot.com/
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html
Olga  waniliowachmurka.com
Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/
Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/



Komentarze (35)

Dodaj komentarz
  • kabamaiga

    Wiesz co, ja lubię takie pęknięcia.

  • Gość: [Ania] *.rzeszow.mm.pl

    Ale smiesznie wyrósł :)))) Sympatyczny chlebek

  • dfwgirl

    Bardzo rustykalny, jakby prosto z malej wloskiej piekarni! Ciesze się, ze pieklysmy razem. Do nastepnego

  • aciri

    Wyszedł jedyny w swoim rodzaju:) Przepyszny niewątpliwie:)

  • margot11

    Chleb bez pęknięcia to jest jak...no wiesz co Anitka bez dziurki:D
    Śliczny chleb i pięknie mu w zieleni
    Anitka super się piekło razem jak zwykle

  • majazteca

    A mnie sie wlasnie podobaja takie rustykalne chlebki :) Wspanialy miazsz.

    Pozdrowienia.

  • Gość: [ugotujmyto.pl] *.15-2.cable.virginmedia.com

    Takie pęknięcia mają swój urok a najważniejsze, że są dziury :)!

  • Gość: [karolina] *.dynamic.chello.pl

    Jak dla mnie wygląda bombowo! :) dziękuję za towarzystwo!:)

  • Gość: [Kulinarne przygody Gatity] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ależ cudny chlebek, taki oryginalny Ci wyszedł :-)
    Dziękuję za wspólne pieczenie !

  • piegusek1976

    śliczne bochenki!!! do następnego razu:) pozdrawiam

  • ogrodybabilonu

    Doskonały! Dziękuję za wspólny czas!

  • Gość: [dosismakolyki] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    super kształt Ci wyszedł ;) dzięki za wspólne pieczenie

  • Gość: [AniaW] *.play-internet.pl

    Kochana, ja bardzo się cieszę, że mogłam piec z Wami !
    I jak Ty jestem bardzo zadowolona z efektu :-)
    Serdeczności.

  • jolantaszyndlarewicz

    Ja tam lubię takie niekontrolowane pęknięcia:) Mój jeden chleb ostatnio uzyskał np. piękny uśmiech, a drugi wielki kartoflany nochal .... a ten nasz wspólny chleb jest wyjątkowy:) .... dziękuję za wspólne pieczenie Anitko:)

  • mikimama

    U każdej z Was inaczej wygląda, ale jestem pewna, że tak samo świetnie smakuje!

  • Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pęknięcia są super, wyglądają bardzo rustykalnie :) I zgadzam się chleb był przepyszny :) Dzięki za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie :)

  • pieczarka_mysia

    Wspaniały chlebuś :) pięknie wyrośnięty,
    dziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.

    Do następnego pieczenia :)

  • Gość: [Małgosia] *.dynamic.chello.pl

    Bardzo apetyczny mimo pęknięcia, pozdrawiam Małgosia

  • Gość: [alucha] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Ależ pięknie Ci pękł! Lubię takie :))
    Dziękuję za wspólny czas :)

  • Gość: [Marzena] *.ssp.dialog.net.pl

    To pęknięcie tylko mu uroku dodało:-) Cudny:-)! Dzięki za wspólnie spędzony czas:-)

  • lucynella

    Cudnie Ci wyszedł :) dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Gość: [amber] *.adsl.inetia.pl

    Anita,chleb wyrósł Ci niesamowicie ciekawie!
    Pięknie wyrośnięty.
    Dziękuję,że jesteś jedną z nas!
    Amber

  • smakowekubki

    Anitko, chleb upiekł się koncertowo właśnie dlatego ,że pękł,mi najlepiej smakuje w miejscu pęknięcia, bo chrupie wspaniale i w pęknieciu jest esencja smaku.Pozdrawiam i dziekuje za wspólne wypiekanie.

  • olciaky

    Atinko, chleb wspaniały:)
    Cudnie było razem go upiec:)
    Miłej soboty Ci życzę

  • Gość: [Aga] *.adsl.inetia.pl

    Jak pięknie się uśmiecha ten Twój chlebuś, nic bym w nim nie zmieniła!! Dzięki za chlebowy czas :)

  • Gość: [Jswm] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ale fajny chlebek! wywołuje uśmiech na twarzy i do tego pyszny :)

  • Gość: [ankawell] *.dynamic.chello.pl

    Cudowna skórka ... ta niepowtarzalność i wyjątkowość każdego bochenka jest najpiękniejsza ...
    pozdrawiam serdecznie i dziękuję Ci za wspólne pieczenie ...

  • halinawasikot

    ____________________________________________________
    WYGLĄDA ŚLICZNIE / ZDJĘCIA WYRAZISTE: REWELACJA! *****

    P. S. Zobacz także:
    CHLEB NA PAMIĘĆ/KONCENTRACJĘ-IRL. ANTYCUKRZYCOWY.
    10.TEMAT.
    a._: www.kif.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=596477


    ____________________________________________________

  • kaspiecze

    ma wspaniale dziurawy miękisz
    dziękuję za wspólne pieczenie!

  • Gość: [Konwalie w kuchni] *.internetdsl.tpnet.pl

    Roześmiana strona podoba mi się bardzo!:)
    Do następnego...:)

  • majanaboxing

    Ma piękny, włoski wygląd Anitko. Chrupki wierzch i cudownie miękki środek. uwielbiam!
    Całuski:*

  • bizonzbizancjum

    Musisz mieć dobry piece co sprawia, że tak dobrze Ci się ten chleb piecze.

  • Gość: [dawny_basik] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    jaki rosochaty, cudny!!!

  • anytsujx

    Jednym słowem ŚLICZNY ...

  • szarlotek

    Ależ mam zaległości w czytaniu.... a tu taki chleb nad chleby...Cudo !

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci