Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką

atina_bc

Na ciasto drożdżowe zawsze mam ochotę, a jeszcze z dużą ilością kruszonki - to już dla mnie ideał. Do tego ciasta dodaje się puree z dyni, dzięki czemu zyskuje ono na wilgotności i kolorze. ja dodałam puree z dyni hokkaido i dlatego ciasto wyszło wprost pomarańczowe. pyszna propozycja do pudełka z drugim śniadaniem. Dynia jest lekko wyczuwalna w cieście, więc jeśli ktoś jej nie lubi, to nie polecam tego wypieku;) Przepis z Moich Wypieków.

Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką

Składniki na formę 23x13 cm :

  • 2,5 szklanek mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 lub 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanka mleka, letniego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 30 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 7 g drożdży suchych

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Otrzeć z nich skórkę.

Mleko wymieszać z puree dyniowym, masłem, otartą skórką z pomarańczy.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać cukier, sól, cynamon, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać łyżkę mąki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do niej. Posmarować pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle (1 łyżka), posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec bez termoobiegu przez około 35 - 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.

Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Składniki na kruszonkę:

  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g cukru
  • 60 g masła, roztopionego

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1 - 2 łyżki mąki więcej.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Uwaga: ciasto jest dość sporo i może uciekać z formy pod koniec wyrastania! 

  Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką

Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką


Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • margot11

    śliczna i z dynią, kruszonką , mniam

  • Gość: [Mienta] 185.63.200.*

    Uwielbiam dyniowo-pomarańczowe słodkości więc nie czekałam długo z wypróbowaniem przepisu :) Wyszło super, dziękuję!
    mientablog.com/dyniowo-pomaranczowe-ciasto-drozdzowe/

  • majanaboxing

    Piękny żółciutki, taki jesienny, no śliczny placek! W dodatku zdjęcia przepięknie klimatyczne.
    Zjadłabym kawałek tego ciacha.
    Ściskam :*

  • bea.w.kuchni

    Atino, kolor ma absolutnie niesamowity!
    Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje Ci za udzial w Festiwalu :)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci