Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Rolada szpinakowa z łososiem

atina_bc

Długo nie mogłam przekonać samej siebie, że będę potrafiła przygotować roladę. Kiedy jednak kolega poczęstował mnie taką przekąską i dodatkowo przyniósł na nią przepis postanowiłam się z nią zmierzyć. Okazało się, że to wcale nie jest trudne, a efekt i smak gwarantowane. Niezwykle prosta w przygotowaniu, idealna przekąska na każdą imprezę i stół świąteczny również. Istotne jest tylko, by ciasta nie przesuszyć zbyt długim pieczeniem, w przeciwnym razie może pękać podczas zwijania. 

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

  • 350 - 400 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 imbiru
  • 1/3 - 1/2 pieprzu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 400 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 opakowanie serka almette śmietankowego

Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż do roztopienia i odparowania wody. Następnie dodać chrzan, przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut (około 5). Jeśli będzie dużo wody należy ją odlać. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywna pianę. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać piane z białek i delikatnie wymieszać. 

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, papier można lekko natłuścić masłem. na tak przygotowana blachę wylać masę szpinakową i równomiernie ja rozprowadzić po całej powierzchni. Warstwa będzie bardzo cienka.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 15 - minut. Trzeba uważać, aby masy nie przesuszyć. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier. Całą powierzchnie ciasta wysmarować serkiem, a następnie ułożyć na nim wędzonego łososia. Ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku, cały czas mocno dociskając. Przygotowana roladę zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego :-) 

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem  Rolada szpinakowa z łososiem

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Jswm] *.static.ip.netia.com.pl

    Lubię :) zupełnie o niej zapomniałam

  • mikimama

    Pięknie wygląda!

  • margot11

    Anita , śliczna tobie wyszła, a bez tego ,,łosia" dałaby radę ?

  • atina_bc

    Margot bardzo Ci dziękuję :) Myślę, że teraz możemy się umawiać na roladę biszkoptową;) Wiesz myślę, ze spokojnie bez łososia dało by radę, ale może w sam środek by coś dodać ... nie wiem tylko co by tam mogło pasować;) Może tofu? Musiałabyś poeksperymentować, ale z samym serkiem tez będzie dobra :)

    Mikimama bardzo dziękuję :)

    Jswm i to lubię w blogowaniu, że się pyszne rzeczy przypominają :)

  • majanaboxing

    Mmmmm Anitko, jaka fajna roladka! A może bym taką sobie zażyczyła na 17 kwietnia? ;)

  • wedelka

    Ślicznie Ci wyszła :) To obowiązkowa pozycja od jakiegoś czasu na naszym świątecznym stole :)

  • majanaboxing

    Jejkuuuu, ona jest pyszna!!!
    Miałam okazję próbować w wykonaniu samej autorki tegoż blogu i jestem zachwycona!
    Tak samo jak tartą porową z boczkiem :) Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam :)
    <3

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci