Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

atina_bc

Ostatnio zachwyciły mnie udka kurczaka długo pieczone w pomidorkach cherry z cukinią i czosnkiem wg Jamiego Olivera. W daniu tym oliwa miesza się z czosnkiem, pieczonymi pomidorkami i cukinią, a wszystkie aromaty przenikają do mięsa. Udka są mięciutkie i mięso samo odchodzi od kości. Bardzo fajne jest to, że danie to można szybko przygotować i brudzi się tylko jedno naczynie ;) Udka tak upieczone na stałe trafiły do mojego menu i chętnie przygotowuje je nie tylko na obiad, ale także jako danie imprezowe.

Źródło: ChilliBite.

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

Składniki:
  • 8-10 udek kurczaka
  • sól morska i pieprz do smaku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 200-300g pomidorków koktajlowych (mogą być różnych kolorów)
  • 1 cukinia
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek 
  • świeżo mielone płatki chilli

Udka umyć, oprószyć solą i pieprzem. Oberwać listki z całego pęczka bazylii. Pomidorki umyć, mniejsze pokroić na pół, większe na ćwiartki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić ją w ukośne kawałki wielkości połówki pomidorka. Główkę czosnku podzielić na ząbki i wyłuskać je z łupin. Na dnie sporego naczynia do zapiekania ułożyć warzywa, posypać listkami bazylii, a na wierzchu ułożyć udka kurczaka. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo mielonymi płatkami chilli i lekko zamieszać, ale tak, by pomidorki i czosnek pozostały na dnie naczynia.

Formę do pieczenia wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180°C,  na 60 minut. Po tym czasie całość zamieszać a  udka obrócić na drugą stronę, by ładnie się zrumieniły. Zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze 60-80 minut. Udka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami - np ziemniakami Hasselback .

Smacznego:-)

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • zadbanyfacet

    Świetny przepis!:)

  • chantel111

    wyglądają smakowicie :)

  • majanaboxing

    Smakowite danie. Podoba mi się połączenie z pomidorkami,które bardzo lubię i z cukinią, którą uwielbiam, a do tego pachnąca bazylia.
    Mięciuteńkie muszą być.

  • Gość: [beolhar] *.mmj.pl

    Pięknie Ci się upiekły. Robię je często, bo cala rodzina bardzo lubi
    Pozdrawiam

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci