Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Jajko sadzone na szparagach

atina_bc

Maj to idealny moment na szparagi, dlatego prawie codziennie goszczą u mnie na stole. Najchętniej smażę je na masełku, na patelni grillowej i podaje jako dodatek do dań obiadowych.  Dzisiaj proponuję Wam najprostszy z letnich obiadów - jajko sadzone, szparagi i młode ziemniaczki w mundurkach. Uwielbiam takie jedzonko;-)

Jajko sadzone na szparagach

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki masła
  • dwa ząbki czosnku

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie.

Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni grillowej rozpuścić dwie łyżki masła i ułożyć szparagi posypane czosnkiem. Smażyć, aż szparagi zmiękną. W tym czasie na łyżce masła usmażyć jajka sadzone.

Szparagi  i jajka ułożyć na talerzach. Doprawić solą i pieprzem. Obok nich ułożyć młode ziemniaczki, które można polać roztopionym masłem.

Smacznego :-)

Szparagi

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • margot11

    I ja uwielbiam takie jedzonko , prosto , radośnie i pysznieeeeeeeeeeeeeeee

  • Gość: [piegusek] *.tonetic.pl

    oj tak lekko i wiosennie to coś dla mnie :)

  • Gość: [piegusek] *.tonetic.pl

    lekko i wiosennie takie zestawienie uwielbiam o tej porze roku najbardziej :)

  • majanaboxing

    Najlepsze wiosenne obiadki! Nic więcej do tego nie potrzeba. No może kubek maślanki.
    Niebo w gębie taki obiad.
    Ja sobie ostatnio też zrobiłam, szparagi upiekłam w piekarniku z oliwą, do tego jajeczko sadzone. Pychotka :)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci