Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Tureckie ciasto ze szpinakiem "Leśny mech"

atina_bc

Zielone ciasto - takiego jeszcze nie jadłam, a bardzo lubię próbować nowych rzeczy. Wiem, że ciasto to nie jest nowością i zapewne wielu z Was już je jadło, ja jednak dopiero teraz się na nie skusiłam. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne z zawartością potasu i żelaza;-) Czyli można je jeść w celach zdrowotnych;-) Do dekoracji można użyć dowolnych owoców, Ja skusiłam się na owoc granatu i bardzo mi smakowało to połączenie. Ciasto jest moją propozycją do prowadzonej przez Wedelkę akcji - Czas na szpinak. .

Źródło: Moje wypieki.

Tureckie ciasto ze szpinakiem

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki:

  • 350 - 400 g szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • owoc granatu

Przygotowanie szpinaku: Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Warto też zmiksować blenderem, by ciasto miało bardziej jednolity kolor. Świeży szpinak (bez łodyżek) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka, w całości, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.

Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia. Początkowo przygotować sobie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia. Pół szklanki trzymać w zanadrzu i jeśli ciasto będzie wydawało się bardzo gęste, nie dosypywać. Ilość dodanej mąki może zależeć od ilości szpinaku, jego rozdrobnienia, odsączenia itp.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Pokruszyć ją a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę śmietankową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym zostawiając niedużo kremu do posmarowania wierzchu. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta lekko posmarować pozostałym kremem i posypać okruchami, a na nich rozsypać ziarenka granatu.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)

Tureckie ciasto ze szpinakiem

Tureckie ciasto ze szpinakiem

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Ładne to ciasto Anitko! Jadłam takie, choć sama jeszcze nie piekłam ciasta ze szpinakiem. Wiem jednak, że ono jest pyszne. :)
    Buziaki :*

  • ogrodybabilonu

    Wspaniale upieczone!

  • abbra

    Ładnie wygląda !

  • wedelka

    Cudne :) Jeszcze go nie piekłam, choć próbowałam u teściowej i było całkiem smaczne :) Dziękuję za udział w mojej zabawie Anitko ;)

  • denwer455

    Ale super wygląda.

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci