Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Baba Rosyjska czyli Kulicz

atina_bc

Wiem, wiem to nie czas na przygotowywanie babek wielkanocnych, tylko wypieków orzechowych ;-) Ale co tam na pyszną babkę zawsze jest dobry czas. Postanowiłam przygotować babkę rosyjska - kulicz. Dodałam do niej orzechy, suszone śliwki i owoce kandyzowane. Wyszła przepyszna. Ładnie trzyma świeżość. Starałam się nadać jej tradycyjny kształt, dlatego piekłam w puszkach po kawie, ale oczywiście możecie ją upiec w zwykłych formach - będzie równie pyszna;-).

Źródło przepisu: Kuchnia Alicji.

Baba Rosyjska czyli Kulicz 

Jako formy do pieczenia przygotować dwie puszki po kawie każda około 1/2 kg. Dna i boki puszek wyłożyć papierem do pieczenia. 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 2 białka
  • 125 g cukru
  • 100 g masła
  • 50 g suszonych śliwek - pokrojonych
  • 15 g koniaku
  • 15 g kandyzowanych owoców
  • 1 1/2 łyżki otartej skórki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nalewki szafranowej (można pominąć)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Zaparzyć 100 g mąki 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji. W tym samym czasie rozpuścić drożdże w 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 50 g mąki i odstawić na 10 minut. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 100 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 250 g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego 3/4 rodzynek i kandyzowanych owoców, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.

Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości, posypać pozostałymi bakaliami. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem.

Piec w temperaturze160ºC, przez około 45 minut. Po wystudzeniu polukrować.

Smacznego:-)

Baba Rosyjska czyli Kulicz  Baba Rosyjska czyli Kulicz

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • rain1drop

    Piękna baba! Ja nigdy nie zwracam uwagi, na co wg innych jest "czas" - czas jest na to, na co mamy smak :) :)

  • margot11

    Ale piękna ta twoja baba Anitko i jeszcze z dodatkiem orzechów , to już ambrozja prawdziwa
    Ja tez uwielbiam wszelakie baby ,a Kulicze sa chyba na najwyższej półce w rankingu moich ulubionych

  • majanaboxing

    Piękna babka! I wcale nie trzeba jej robić tylko w okresie Wielkiej Nocy. Teraz tez można, zwłaszcza,że pasuje idealnie na jesień. :)
    Pięknie ją pokazałaś, aż mi się zachciało zjeść taki pyszny konkretny kawałek. :)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci