Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

atina_bc

Nie wiem, czy jako wielbicielka orzechów będę obiektywna, ale te ciasteczka są doskonałe. Pełne orzechów i czekolady - połączenie wyśmienite. Jakie jeszcze mają zalety ... są pysznie chrupiące i szybko się je wykonuje.

Źródło: Moje wypieki.

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 175 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g miałkiego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

W naczyniu wymieszać orzechy laskowe, skrobię ziemniaczaną, oba cukry, proszek do pieczenia. Dodać masło, jajko, wanilię i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Odstawić na około 15 minut by ciasto zgęstniało (można wstawić do lodówki).

Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Z ciasta (będzie luźne i klejące) formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, w 8 - 10 cm odstępach - podczas pieczenia mocno rosną na boki. 

Piec w temperaturze 160ºC, przez 12 - 15 minut lub do momentu lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce (będą miękkie). Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Smacznego :-)

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Fajne ciacha! Zjadłoby się do kawki, w pracy na przykład :)
    Miłego dnia :)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci