Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Orzechowe kulki

atina_bc

Małe orzechowe kuleczki skradły w ostatni weekend nasze podniebienia. Można je urozmaicić dodając orzeszka do środka, lub obtaczając w różnych dodatkach. Ale uwaga, mleko w proszku jest bardzo wyczuwalne, dlatego jeśli go nie lubicie, to nie polecam ich przygotowywania. Składnikiem doskonale sprawdzajacym się w tych kulkach są płatki kukurydziane, gdyż nadają im przyjemnej chrupkości. 

Źródło przepisu: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Orzechowe kulki 

Składniki na około 20 sztuk:

  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (około 60 g)
  • 5 czubatych łyżek masła + 1 łyżeczka dodatkowo
  • pół szklanki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes,
  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać zmielone orzechy i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut, do przyrumienienia (uwaga: szybko się przypalają!). Odstawić do wystudzenia.

Płatki kukurydziane zmielić lub bardzo drobno pokruszyć.

Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodać orzechy i płatki, zmiksować. Dodać mleko w proszku, zagnieść. Otrzymana masa powinna być zwarta. Ulepić trufelki, schłodzić w lodówce.

Przed podaniem można otoczyć je w cukrze pudrze, w kakao, ja otoczyłam w zmielonych orzechach. Do kuleczek można również włożyć po orzeszku. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)

 Orzechowe kulki  Orzechowe kulki

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • margot11

    Ale fajne kuleczki , lubię takie maleństwa

    p.s Anitko wybacz ,że nie udzielam się w jednej z najfajniejszej akcji kulinarnej ,ale od 3 miesięcy walczymy o zdrowie i życie mojej kici , na resztę mam mało czasu

  • wedelka

    Ależ mi narobiłaś smaka na te kulki. Pyszne były :)

  • majanaboxing

    Cudne są te kuleczki. Lubię takie małe słodycze. Bardzo fajne :)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci