Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Tarta orzechowa

atina_bc

Na zakończenie Orzechowego Tygodnia przygotowałam coś specjalnego - mega orzechową tartę. Nadzienie nieco przypomina to ze strucli z orzechami i jest prawdziwą ucztą dla wszystkich kochających orzechy.

Źródło: masa wzorowana na przepisie z Happy Kitchen.

Tarta orzechowa

Formę na tartę o średnicy 25 cm

Składniki na kruche ciasto:

  • 230 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130 g masła, zimnego
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

W tym czasie przygotować masę i orzechy do dekoracji.

Składniki na masę orzechową:

  • 300 g zmielonych orzechów (włoskich, laskowych)
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 30 ml rumu (opcjonalnie)

Do garnka wlać śmietanę, dodać masło i cukier i podgrzewać. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż do powstania gładkiej, gęstej masy bez grudek. Masę zdjąć z ognia i miksować, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać zmielone orzechy, zmiksować. Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia. 

Warstwa orzechowa:

  • 150 g orzechów włoskich, laskowych - w całości

Orzechy prażyć na suchej patelni przez 2 - 3 minuty, uważać by się nie przypaliły. Uprażone zdjąć z patelni i odłożyć.

Formę posmarować masłem (spód można wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć.

Na upieczony spód wyłożyć masę orzechową, a na wierzchu ułożyć uprażone orzechy. Całość piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 - 35 minut.

Wystudzoną tartę udekorować polewą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżki masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie cienkimi strużkami polać tartę.

Smacznego:-)

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • ewa-r

    Pyszności :). Niestety my odpuściłyśmy orzechowy tydzień :(. Dieta :(

  • majanaboxing

    Ależ ona jest piękna! Zjadłabym.Teraz. Wlaśnie dziś.
    Mniam!

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci