Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

bułki słodkie

Drożdżówki z kruszonką

atina_bc

Zwykłe bułeczki bez nadzienia za to z dużą ilością kruszonki i pysznym lukrem. Można je dowolnie formować - ja wiązałam w takie małe supełki. Posypałam dużą ilością kruszonki, a część dodatkowo polałam lukrem i tak powstało pyszne drugie śniadanie :-)

 Drożdżówki z kruszonką

Składniki na około 12 drożdżówek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 70 g roztopionego masła
  • 220 ml letniego mleka
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • szczypta soli

Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Pozostawić w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość (około 1 - 1,5 h). 

Gdy ciasto wyrośnie odgazować (delikatnie wyrobić) i podzielić na około 12 części. Z każdej części uformować bułeczki i ułożyć na blasze. Przykryć w ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na około 30 minut. 

Przykładowe formowanie:


Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po ostudzeniu polukrować lukrem utartym z soku z cytryny i cukru pudru. 

Składniki na kruszonkę:

  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g masła (miękkiego lub roztopionego)

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać między palcami tak, aby otrzymać kruszonkę.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-)

Drożdżówki z kruszonką

Drożdżówki z kruszonką  Drożdżówki z kruszonką

Jagodzianki

atina_bc

Nie może być lata bez jagodzianek oczywiście wypełnionych pysznymi leśnymi borówkami! Nie wiem dlaczego ale takie bułeczki zawsze kojarzą mi się z morzem i spędzanymi tam wakacjami- pewnie dlatego, że zawsze się tam nimi objadałam;-) Przepis od niezawodnej Tatter. Polecam, są wyśmienite, dlatego można je znaleźć u najlepszych miedzy innymi na Moich wypiekach i Majanowym pieczeniu.

Jagodzianki

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki (dałam tortową)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego

Jagodowe nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • Jajo i łyżka mleka do smarowania 

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości.

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, lub zrobić to dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z limonki lub cytryny

Składniki rozetrzeć na jednolitą masę i smarować nim bułeczki.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (1,5 h), po skończeniu którego ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

Smacznego :-)

Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki





Słodki chleb cynamonowy

atina_bc

Magia wspólnego pieczenia zawsze mnie przyciąga i motywuje do pieczenia. Nie mogło być inaczej i tym razem, kiedy Polka wybrała przepis, a Amber zaprosiła do pieczenia. Wiem, że nie wszyscy przepadają za słodkim pieczywem, ja jednak bardzo je lubię. Warto się skusić na ten chlebek o cynamonowym aromacie. U mnie jest w słodkiej wersji (jednak wiem, że u niektórych piekących taki nie będzie;-) A do tego orzechy i rodzynki - bardzo udane połączenie. Piekących chlebek była cała wielka gromadka, której dokładny spis znajdziecie u Amber, a ja tylko chciałam wszystkim podziękować za cudowne chwile spędzone przy wspólnym pieczeniu - dziękuję dziewczyny!:)  

Słodki chleb cynamonowy

Składniki na bigę:

  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 6 łyżek mleka
  • 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
  • lekko roztrzepane,duże jajko

Wymieszać wszystkie składniki.wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą.

Odstawić ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.

Bigę umieścić w misce i przykryć.Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.( bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem.Najdłużej do 3 dni).

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • filiżanka rodzynek

Wymieszać mąkę,sól i mleko do połączenia składników.Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.

Przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • biga
  • ciasto z rodzynkami
  • 7 łyżek mąki pszennej razowej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • cukier cynamonowy: 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu

 

Wymieszać wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta. Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy równomiernie się rozłożą w cieście.

Zostawić ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia glutenu. Uformować kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto zwiększy objętość półtora raza.

Rozwałkować ciasto na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy,skleić jego końce i ułożyć ,szwem' do dołu w lekko posmarowanej formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.

Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Umieścić ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st.C. Piec 20 minut. Jeżeli potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek równomiernie się zrumieni.

Sprawdzić czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.

 Smacznego:-)

Słodki chleb cynamonowy

Słodki chleb cynamonowy

Słodkie drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem

atina_bc

Tegoroczny Orzechowy Tydzień rozpoczynam wspólnym wypiekiem z Cudawianką i Majanką. Tym razem na nasze spotkanie wybrałyśmy drożdżówki w kształcie serca. Powiem szczerze, że byłam pełna obaw, czy uda mi się takie cudeńka uformować, ale okazało się, ze ciasto jest genialne - przyjemne do wyrabiania i formowania. Sam sposób formowania również jest bardzo prosty. Bułeczki wychodzą bardzo efektowne i bardzo smaczne. jeśli ktoś nie przepada za orzechami, to oczywiście może dać do nich dowolne nadzienie. Dziewczyny, to był świetny wybór i kolejne bardzo udane spotkanie, wielkie buziaki za to:*  Bułeczki pieczone z przepisu znalezionego u Dorotus i jej też chciałabym zadedykować ten wpis.

Słodkie drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem

Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):

  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych

Składniki na orzechowe nadzienie:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g śmietany kremówki
  • 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie nadzienia: Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Jeżeli używa się drożdży świeżych należy wcześniej zrobić rozczyn. W trakcie wyrabiania nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać tak długo, aż ciasto nie będzie lepkie,
natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczka lub folia spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.
Każdą część rozwałkować na placuszek, który na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem w rulonik i złożyć go na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Rozcięte części wywinąć na boki, by otrzymać kształt
serca.

Ułożyć na blaszce w odstępach (rosną w trakcie pieczenia). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia.

Przed samym pieczeniem warto bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka - wtedy się ładnie zarumienią.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-)

Słodkie drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem

Słodkie drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem 

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

atina_bc

Festiwal dyni czas zacząć! Na zabawę organizowaną przez Beę zebrałyśmy się w piąteczkę, wspaniałą piąteczkę i postanowiłyśmy wspólnie coś przygotować. W zasadzie była dowolność, ale tak się jakoś złożyło, że wspólnie z Madzią i Alą upiekłyśmy takie same bułeczki z przepisu znalezionego u Gosi99. Basia i Monika przygotowały coś bardziej wytrawnego - tak myślę, bo prawdę powiedziawszy to nie zdradziły co to będzie, albo mi to umknęło;) A co do samych drożdżówek, to są przepyszne. Może nie tak puchate, jak te które dotąd piekłam, ale za to całkiem ładnie trzymały świeżość - jak na takie wypieki. Lukier cytrynowy świetnie się z nimi komponował. Pyszne słodkości w jesiennych klimatach. Dziewczyny bardzo dziękuję za wspólne dyniowe pichcenie! Było cudownie:)

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem  Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

Składnik na około 18-20 drożdżówek

Składniki na ciasto:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 115g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cynamonu

Dodatkowo:

  • lukier cytrynowy (cukier puder wymieszany z odrobiną soku z cytryny)
  • garść posiekanych orzechów

Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać razem w misce. Dodać dynię, jajka, żółtka i pół szklanki mleka. Wyrobić ciasto, powoli wlewając przestudzone masło. Wyrobione ciasto jest lśniące, miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie się kleić, to można dodać kilka łyżek mąki więcej. Jeśli natomiast będzie za suche, to należy dodać odrobinę więcej mleka. Wszystko zależy od tego, jak rzadkie (wodniste) jest puree z dyni)

Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto przełożyć na blat, rozwałkować na prostokąt o grubości około 4mm. Wierzch posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie ciasto zwinąć w roladę i pokroić w plastry o grubości około 2 - 2,5cm.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 50 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze w 180ºC, przez około 20 minut. Po ostudzeniu posmarować lukrem i opcjonalnie posypać rozdrobnionymi orzechami.

Smacznego:-)  

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem

Dyniowe słodkie drożdżówki z cynamonem 



© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci