Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wszystko

Malinowa chmurka

atina_bc

Malinowa chmurka, to pierwowzór, z którego korzystałam przygotowując to ciasto w wersji truskawkowej oraz z mango i granatem. To ciasto, to prawdziwy kameleon, gdyż świetnie się sprawdza z większością owoców. Jest też propozycją całoroczną, gdyż można je przygotować zarówno z owocami świeżymi jak i mrożonymi. Te drugie mają tę przewagę, że po dodaniu ich do galaretki bardzo szybko się ona ścina, a tym samym skraca się czas przygotowania ciasta. Jest ono tak pyszne, że zawsze cale znika ze stołu, na którym zresztą świetnie się prezentuje. Niezawodna propozycja na każdą imprezkę :-) 

Źródło: Moje wypieki.

 Malinowa chmurka

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na warstwę galaretkową:

  • 600 g malin
  • 3 galaretki o smaku malinowym (każda na 500 ml wody)
  • 3 szklanki wrzącej wody

Mrożonych malin nie rozmrażać.

3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami i odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Składniki na krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu.

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Składniki na bezę:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałowych

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem i rozłożyć na nim papier do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godziny. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu).

Smacznego :-)

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka  Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Czekoladowy Tydzień - podsumowanie

atina_bc

Minął kolejny smaczny tydzień, tym razem czekoladowy. Chciałam bardzo serdecznie podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w zabawie. Jak zawsze przygotowaliście wiele pysznych propozycji. Poniżej podaje Wam zestawienie i może ktoś nabierze ochoty na jakiś czekoladowy smakołyk ;-) 

Jeśli kogoś pominęłam, czy źle zapisałam Wasze dane w podsumowaniu, to z góry przepraszam i bardzo proszę o odpowiednią informacje (w komentarzach).

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę miłej lektury :-)

czekoladowy

Abbra - blog Moje kucharzenie : Ucierana babka marmurkowaChocodoodles

Ania - blog Am.Art kolor i smak : Babeczki brownies / Czekoladowe ciastka owsiane / Brownies ekspresowe w filiżance

Ania - blog Mieszkanie w migawkach : Naleśniki czekoladowo-waniliowe według Giana D'Acampa / Kokliki z gorąca czekoladą, gruszkami i amaretto według Giana D'Acampa / Czekolada z orzechami laskowymi w filiżankach według Giana D'Acampa

Bożena - blog Moje domowe kucharzenie : Muffinki czekoladowo-kokosowe

Muffinki z czekoladą

Ewa-r - blog W mojej kuchni : Muffinki czekoladowe / Przekładane ciasteczka kakaowe / Babka marmurkowa

Gosik - blog Rodzinka w kuchni : Ciasto czekoladowe z buraczkami / Markizy czekoladowe z kremem krówkowym

Kamila - blog Ogrody Babilonu : Kruche ciasteczka z czekoladowym kremem

Margot - blog Kuchnia Alicji : Czekoladowy tort wegański pierwszy / Mazurek czekoladowy

Ptasia - blog Coś niecoś : Budyń czekoladowy

Wedelka - blog Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki : Ciasteczka Franklina z czekoladą / Czekoladowy krem z kaszy jaglanej

i ja Atina - blog Tak sobie pichcę : Mazurek dla dorosłych / Krucho-drożdżowa strucla z nutellą / Babka piaskowa z "łatką" / Gorąca czekolada / Tort Rocher

 

Alfabetycznie:

Aksamitny placek czekoladowy

Budyń czekoladowy

Babeczki brownies

Babka marmurkowa ucierana

Babka marmurkowa ucierana

Brownies z masłem orzechowym i sezamem

Brownies ekspresowe w filiżance

Czekoladowe ciastka owsiane

Czekolada z orzechami laskowymi w filiżankach według Giana D'Acampa

Ciasteczka Franklina z czekoladą

Ciasteczka kakaowe przekładane

Ciasto czekoladowe z buraczkami

Czekoladowy krem z kaszy jaglanej

Czekoladowy tort wegański pierwszy

Gorąca czekolada

Kokliki z gorąca czekoladą, gruszkami i amaretto według Giana D'Acampa

Kruche ciasteczka z czekoladowym kremem

Krucho-drożdżowa strucla z nutellą

Markizy czekoladowe z kremem krówkowym

Mazurek czekoladowy

Mazurek dla dorosłych

Muffinki czekoladowo-kokosowe

Muffinki czekoladowe

Muffinki z czekoladą

Naleśniki czekoladowo-waniliowe według Giana D'Acampa

Sernik z czekoladą i truskawkami

Tort Rocher

 

 

Czekoladowy Tydzień - podsumowanie

atina_bc
Jestem Wam winna ogromne przeprosiny za to, że po ostatniej Czekoladowej zabawie nie opublikowałam podsumowania. Teraz naprawiam ten błąd i mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi tego za złe i nie zniechęci Was to do przyłączenia się do tegorocznej zabawy. Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w zeszłorocznym Czekoladowym Tygodniu. Poniżej prezentuję pyszności jakie wtedy przygotowaliście, a może niektóre propozycje zainspirują Was do tegorocznej zabawy? ;-)

Jeśli kogoś pominęłam, czy źle zapisałam Wasze dane w podsumowaniu, to z góry przepraszam i bardzo proszę o odpowiednią informacje (w komentarzach).

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę miłej lektury :-)

czekoladowy

Amber - blog Kuchennymi drzwiami : Czekoladowe ciasto w słoiku

Bożena - blog Moje domowe kucharzenie : Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu

Gosik - blog Rodzinka w kuchni : Gruszki w cieście czekoladowym / Czekoladowa lawa (bez glutenu)

Jola Szyndlarewicz - blog Nasze życie od kuchni : Tort czekoladowy / Tort czekoladowo-chałwowy

Kamila - blog Ogrody Babilonu : Mus czekoladowy

Karolka - blog Przysmaki KarolkiSernik kawowy na czekoladowym spodzie

Karto flana - blog Z kartoflanego pola : Walentynkowe serduszka czekoladowe / Tarta czekoladowa / Sernikobrownie

Mirabelka - blog Mirabelkowy : Czekoladowy creme caramel / Bananella / Scones z czekoladą

Majana - blog Majanowe pieczenie : Kostka Rocher / Murzynek z powidłami

Margot - blog Kuchnia Alicji : Czekoladowe gofry żytnie / Krem czekoladowo-orzechowy z kaszy jaglanej

Matleen - blog Słodkie okruszkiCzekoladowo-kokosowa chwila wytchnienia / Gorąca czekolada z nutka cynamonu i bitą śmietaną

Mikimama - blog Malinowa czerwień, Lawendowy błękit : Tort makowo-cytrynowwy z masą czekoladową i malinową

Ptasia - blog Coś niecoś : Bajaderki owsiane

Wedelka - blog Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki : Lava Cake (Czekoladowa Lawa) / Czekoladowe risotto z malinami

i ja Atina - blog Tak sobie pichcę : Czekoladowe naleśniki


Alfabetycznie:

Bajaderki owsiane

Bananella

Czekoladowe ciasto w słoiku

Czekoladowy creme caramel

Czekoladowe gofry żytnie

Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe risotto z malinami

Czekoladowo-kokosowa chwila wytchnienia

Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu

 

Orzechowy Tydzień

atina_bc

Zbliża się koniec roku, nie wiem kiedy ten czas przeleciał. Troszkę się działo, więc i na blogu było mnie mniej niż wcześniej, ale kiedy tylko zbliża się listopad myślę o orzechach. Postanowiłam więc, że i w tym roku zaproszę Was na Orzechowy Tydzień - może znajda się chętni. Jeśli tak to serdecznie zapraszam :-) W tym roku zabawa odbędzie się w dniach od 7 do 15 listopada.

banner_orzechowy

Zasady zabawy są niezmienne: wystarczy przygotować coś z orzechami w roli głównej, w dniach trwania Orzechowego Tygodnia. Opublikować przepis na blogu (oczywiście nie dodajemy przepisów archiwalnych) i opatrzyć go orzechowym banerem lub linkiem do zaproszenia. Uczestniczących proszę o przesyłanie mi maila z linkami do Waszych wpisów, bym mogła umieścić je w późniejszym podsumowaniu - adres:atina_bc@gazeta.pl.

Jeśli szukacie inspiracji zapraszam do lektury podsumowań wcześniejszych edycji:

2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą

atina_bc

Uwielbiam marcepan, dlatego w tym roku na Święta upiekłam mazurek marcepanowy. Przygotowałam go na waflu, bo było szybciej, ale swobodnie można go również upiec na kruchym spodzie. Z polewą z białej czekolady jest mega słodki, dlatego, jeśli ktoś nie lubi takiego nadmiaru słodkości powinien przygotować polewę z czekolady deserowej - bardzo fajnie złamie smak masy marcepanowej. 

Źródło: Moje wypieki.

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą


Składniki:

  • 1 duży suchy wafel tortowy - kwadrat o boku 28 cm lub okrągły o średnicy 26 cm
  • 6 białek (z dużych jajek), podzielone 3 + 3
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Dodatkowo:

  • migdały w całości i płatkach,
  • suszona żurawina

Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, lub w przypadku wafla prostokątnego - formę o wymiarach 23 x 32 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć do wymiarów formy, wyłożyć nim formę.

Migdały wymieszać z cukrem pudrem, 3 białkami i ekstraktem migdałowym, do otrzymania pasty migdałowej, odłożyć.

W misie miksera ubić 3 białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając drobny cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubitą pianę dodawać do pasty migdałowej, w trzech turach, mieszając delikatnie i tylko do połączenia się składników.

Gotowe nadzienie marcepanowe przelać do formy, na wafel, wyrównać szpatułką. 

Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 45 minut. Wyjąć, wystudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Polewę czekoladową wylać na mazurek, wyrównać szpatułką. Jeszcze nie stężałą polewę udekorować migdałami i żurawiną

Smacznego :-)

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą Mazurek marcepanowy z białą czekoladą

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci