Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

ciasteczka

Marsowe ciasteczka z płatków kukurydzianych

atina_bc

Ciasteczka z tego przepisu to takie malutkie, słodziutkie czekoladowe kuleczki. W sam raz na jeden kęs. Dzięki płatkom kukurydzianym chrupkie. I co bardzo ważne proste i szybkie w przygotowaniu. Myślę, że posmakuje nie tylko wielbicielom batoników Mars ;-)

Źródło: Przepisy Nigelli Lowson.

Marsowe ciasteczka z płatków kukurydzianych

Składniki na około 35 sztuk:

  • 4 batony Mars
  • 50 g masła
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes pełnoziarniste
W garnuszku roztopić masło wraz z pokrojonymi na małe kawałki batonikami. Cały czas mieszać, aż powstanie jednolita masa. Garnek zdjąć z ognia, dodać do niej płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać. Wszystkie płatki muszą być "oblepione" masą. Formować niewielkie kuleczki, układać je na foli aluminiowej i pozostawić do zastygnięcia.
Smacznego:-)
Marsowe ciasteczka z płatków kukurydzianych
 

Marsowe ciasteczka z płatków kukurydzianych

Marsowe ciasteczka z płatków kukurydzianych 

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

atina_bc

Nie wiem, czy jako wielbicielka orzechów będę obiektywna, ale te ciasteczka są doskonałe. Pełne orzechów i czekolady - połączenie wyśmienite. Jakie jeszcze mają zalety ... są pysznie chrupiące i szybko się je wykonuje.

Źródło: Moje wypieki.

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 175 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 g miałkiego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, roztopionego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

W naczyniu wymieszać orzechy laskowe, skrobię ziemniaczaną, oba cukry, proszek do pieczenia. Dodać masło, jajko, wanilię i wymieszać łyżką do dokładnego połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Odstawić na około 15 minut by ciasto zgęstniało (można wstawić do lodówki).

Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Z ciasta (będzie luźne i klejące) formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce, w 8 - 10 cm odstępach - podczas pieczenia mocno rosną na boki. 

Piec w temperaturze 160ºC, przez 12 - 15 minut lub do momentu lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce (będą miękkie). Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Smacznego :-)

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Ciastka z orzechami laskowymi i czekoladą

Orzechowe kulki

atina_bc

Małe orzechowe kuleczki skradły w ostatni weekend nasze podniebienia. Można je urozmaicić dodając orzeszka do środka, lub obtaczając w różnych dodatkach. Ale uwaga, mleko w proszku jest bardzo wyczuwalne, dlatego jeśli go nie lubicie, to nie polecam ich przygotowywania. Składnikiem doskonale sprawdzajacym się w tych kulkach są płatki kukurydziane, gdyż nadają im przyjemnej chrupkości. 

Źródło przepisu: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Orzechowe kulki 

Składniki na około 20 sztuk:

  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych (około 60 g)
  • 5 czubatych łyżek masła + 1 łyżeczka dodatkowo
  • pół szklanki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes,
  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać zmielone orzechy i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut, do przyrumienienia (uwaga: szybko się przypalają!). Odstawić do wystudzenia.

Płatki kukurydziane zmielić lub bardzo drobno pokruszyć.

Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodać orzechy i płatki, zmiksować. Dodać mleko w proszku, zagnieść. Otrzymana masa powinna być zwarta. Ulepić trufelki, schłodzić w lodówce.

Przed podaniem można otoczyć je w cukrze pudrze, w kakao, ja otoczyłam w zmielonych orzechach. Do kuleczek można również włożyć po orzeszku. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)

 Orzechowe kulki  Orzechowe kulki

Pan dei morti chlebek zmarłych

atina_bc

Pan dei morti to włoskie ciasteczka pieczone w północnej Italii (Lombardia) na Dzień Zmarłych, czyli 2 listopada. Wiem, że bliżej nam do Świąt Bożego Narodzenia, ale ciasteczka są tak pyszne, że warto je upiec i teraz. Można w nich znaleźć mieszankę wielu smaków jak kakao, figi, orzeszki piniowe, rodzynki, amaretti, migdały, toskańskie wino. Do ciasteczek używa się wina Vin Santo - to toskańskie wino deserowe uzyskiwane z winogron o intensywnym aromacie rodzynków, moreli, miodu i wanilii. W przypadku braku tego wina można je zastąpić innym  winem, lub innym aromatycznym alkoholem jak amaretto lub rum.

Źródło: Moje wypieki.

 Pan dei morti

Składniki na 20 - 25 sztuk:

  • 75 g ciastek amaretti
  • 175 g biszkoptów ladyfingers (włoskie savoiardi)
  • 65 g zmielonych migdałów
  • 65 g orzeszków pini, podpieczonych na suchej patelni
  • 60 g suszonych fig, drobno posiekanych
  • 60 g rodzynków, nasączonych wcześniej w Vin Santo*
  • 125 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 białka (z dużych jajek)
  • 50 ml Vin Santo (ewentualnie amaretto lub rum)
  • cukier puder, do obtoczenia

Rodzynki zalać odrobiną wina odstawić do nasączenia na 2 godziny.

W misie malaksera umieścić biszkopty i ciasteczka amaretti, zmiksować do otrzymania okruszków, przenieść do dużego naczynia. Dodać zmielone migdały i drobno posiekane figi, nasączone rodzynki, wymieszać. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową i orzeszki piniowe. Dodać białka, następnie wino. Wymieszać do połączenia i otrzymania klejącej, ciemnej masy. 

Ciasto uformować w podłużny bochenek, szeroki na 10 cm, lekko podsypując mąką. Pokroić go na 1 cm "kromki" i uformować w owalne, podłużne ciastko kształtem przypominające migdała. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 - 20 minut. Chlebek powinien się napuszyć, może popękać na powierzchni. Nie piec zbyt długo, by nie wysuszyć ciastek. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Pan dei morti

Pan dei morti

Panellets

atina_bc

Panellets to marcepanowe małe kuleczki pieczone w Katalonii od XVIII wieku na Dzień Wszystkich Świętych. Są mięciutkie w środku i bardzo przypominają prawdziwy marcepan. Charakterystycznym dodatkiem w tych ciasteczkach są ziemniaki. Najczęściej wykorzystuje się słodkie ziemniaki - bataty, jednak ja dodałam zwykle ziemniaki, które zostały mi z obiadu :-) Panellets najczęściej obtacza się w orzeszkach piniowych, w rozdrobnionych migdałach lub orzechach laskowych. Do masy można doda kawę lub kakao. A wiórki kokosowe można zarówno dodać do masy jak i wykorzystać do obtaczania. Jak widać możliwości jest wiele by urozmaicić przygotowywane ciasteczka :-) 

Źródło: Moje wypieki.

Panellets

Składniki na około 50 - 60 sztuk:

  • 500 g zmielonych migdałów
  • 350 - 400 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g  ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego

Do obtoczenia, wedle upodobania:

  • białko, pozostałe z ciasta, do posmarowania ciastek
  • orzeszki pini
  • posiekane migdały
  • posiekane pistacje
  • zmielone migdały
  • zmielone orzechy laskowe
  • wiórki kokosowe
  • całe migdały
  • całe orzechy laskowe
  • mak
  • kandyzowane wiśnie
  • kakao
  • cynamon... itp.

W misie miksera zmiksować puree z ugotowanych ziemniaków z cukrem - ziemniaki bardzo się rozwodnią - tak ma być. Dodać resztę składników na ciasto i zmiksować do połączenia i powstania w miarę zwartej masy.

Z masy formować kulki, jak na trufelki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odległościach od siebie. Jeśli masa jest zbyt klejąca można obtaczać kulki w mące pszennej. Kulki smarować lekko roztrzepanym białkiem i obtaczać w migdałach, pistacjach, orzechach laskowych lub wiórkach kokosowych. W części ciastek po środku zrobić wgłębienia (końcem drewnianej łyżki) i umieścić kandyzowane wiśnie, orzechy lub inne bakalie. 

Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut, w razie konieczności obracając blachę w połowie pieczenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego :-)

Panellets

Panellets

  Panellets

Panellets

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci