Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

babki i ciasta ucierane

Baba Rosyjska czyli Kulicz

atina_bc

Wiem, wiem to nie czas na przygotowywanie babek wielkanocnych, tylko wypieków orzechowych ;-) Ale co tam na pyszną babkę zawsze jest dobry czas. Postanowiłam przygotować babkę rosyjska - kulicz. Dodałam do niej orzechy, suszone śliwki i owoce kandyzowane. Wyszła przepyszna. Ładnie trzyma świeżość. Starałam się nadać jej tradycyjny kształt, dlatego piekłam w puszkach po kawie, ale oczywiście możecie ją upiec w zwykłych formach - będzie równie pyszna;-).

Źródło przepisu: Kuchnia Alicji.

Baba Rosyjska czyli Kulicz 

Jako formy do pieczenia przygotować dwie puszki po kawie każda około 1/2 kg. Dna i boki puszek wyłożyć papierem do pieczenia. 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 2 białka
  • 125 g cukru
  • 100 g masła
  • 50 g suszonych śliwek - pokrojonych
  • 15 g koniaku
  • 15 g kandyzowanych owoców
  • 1 1/2 łyżki otartej skórki cytrynowej lub 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka nalewki szafranowej (można pominąć)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Zaparzyć 100 g mąki 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji. W tym samym czasie rozpuścić drożdże w 1/4 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 50 g mąki i odstawić na 10 minut. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 100 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 250 g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego 3/4 rodzynek i kandyzowanych owoców, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.

Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości, posypać pozostałymi bakaliami. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem.

Piec w temperaturze160ºC, przez około 45 minut. Po wystudzeniu polukrować.

Smacznego:-)

Baba Rosyjska czyli Kulicz  Baba Rosyjska czyli Kulicz

Babeczki kokosowe

atina_bc

W tym roku do koszyczka upiekłam mocno kokosowe małe babeczki. Można je polać mleczną lub gorzką czekoladą, to już wedle upodobań. Mięciutkie, nie za słodkie - pyszne :-) 

Źródło: Moje wypieki.

Babeczki kokosowe

Składniki na 6 babeczek:

  • 60 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki likieru kokosowego (lub dodatkowe 2 łyżki mleka)

​Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszając szpatułką tylko do połączenia.

Foremki na małe babeczki posmarować masłem i oprószyć zmielonymi migdałami lub kaszą manną. Przelać do nich ciasto (1 cm od górnej granicy foremki) wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady, posiekanej (mlecznej lub gorzkiej)
  • 30 g masła

Czekoladę i masło umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Gęstniejącą polewą polać babeczki, posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego :-)

Babeczki kokosowe

Babeczki kokosowe

Babka piaskowa z "łatką"

atina_bc

Święta Wielkanocne powolutku się zbliżają, można więc pomyśleć o upieczeniu babki. Z uwagi na małą ilość czasu zdecydowałam się na babkę piaskową z dodatkiem czekoladowej łatki. Babka piaskowa nie jest z tych wilgotnych - jest raczej sucha ale jednocześnie bardzo krucha, w zasadzie taka "piaskowa";-) idealna jako dodatek do filiżanki kawy, herbaty czy szklaneczki mleka. Bardzo mi smakowała.

Źródło: Moje wypieki.

Babka piaskowa z

Forma babkowa z kominem 9 x 20 cm

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (lub więcej)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt lub aromat cytrynowy do smaku
  • 1,5 łyżki przesianego kakao (opcjonalnie) na 'łatkę'

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Odłożyć około 1/3 ciasta i wymieszać z kakao.

Formę natłuścić i oprószyć mąką pszenną, a następnie wykładać ciasto na przemian: warstwa biała, warstwa z kakao itd. widelcem zrobić zygzaki w cieście.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha).

Smacznego :-)

Babka piaskowa z  

Babka piaskowa z

Korzenne ciasto dyniowe

atina_bc

Ciasto jest wilgotne z mocnym korzennym aromatem, ale tego czegoś nadaje mu nutka rumu - moim zdaniem to niezbędny dodatek;-) Ilość rumu w dużej mierze zależy od tego jak wodniste jest puree z dyni - im bardziej wodniste, tym mniej rumu należy dodać. Ja lubię dynie hokkaido, puree z niej przygotowane jest bardzo "suche" i wtedy można poszaleć z rumem;-) Ciasto warte wypróbowania - jedno z moich ulubionych. To moja propozycja do tegorocznego Korzennego Tygodnia.

Źródło: Smakołyki Bereniki.

Korzenne ciasto dyniowe

Składniki na formę 12 x 35 cm:

  • 160 g mąki pszennej
  • 200 g puree z dyni
  • 115 g cukru jasnego trzcinowego
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki rumu (zależy jak wodniste jest puree)
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do większej miski przełożyć puree z dyni, cukier dodać olej, rum i jajka. Składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać sól, przyprawę do piernika i wymieszać. Do produktów mokrych dodawać stopniowo produkty suche, cały czas miksując. Przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierami do pieczenia formy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu ciasta oprószyć je cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Korzenne ciasto dyniowe

Korzenne ciasto dyniowe

j  Korzenne ciasto dyniowe

Babeczki rumowe

atina_bc

Chciałam upiec małe babeczki do koszyczka, ale jakoś nie mogłam się zdecydować które. I wtedy przewinął mi się przed oczami rum, pomyślałam, ze będzie świetnym dodatkiem - piekłam już babeczki herbaciane i z ajerkoniakiem, czemu więc nie z rumem;-) I tym sposobem powstały pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki. Użyłam do nich ciemnego cukru i stąd ten kolor. Postanowiłam nie wzbogacać ich o żadne dodatki, ale myślę, ze świetnie się do nich nadadzą moczone w rumie rodzynki lub suszone śliwki.

Babeczki rumowe

Składniki na około 6 babeczek:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego ciemnego
  • 75 g mąki
  • 25 g maizeny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 125 ml rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Masło z cukrem i solą utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku (gdy jajko będzie dobrze wymieszane z masą, dodawać kolejne). Na końcu wmieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz rum, zmniejszyć obroty miksera. przygotowaną masę przełożyć do foremek - ciasto nakładać do 2/3 wysokości.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC , przez około 35 minut. Wystudzone babeczki posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-) 

Babeczki rumowe

Babeczki rumowe

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci