Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

muffinki

Muffinki ze śliwkami

atina_bc

W sezonie śliwkowym postanowiłam jeszcze przygotować muffinki ze śliwkami. Robiłam już kiedyś muffinki z suszonymi śliwkami, tym razem postawiłam na świeże, a same muffinki wyszły pyszne. Ja robiłam bez papilotek, ale przyznam, że kilka muffinek z trudem wyjełam z formy silikonowej, dlatego chyba jednak polecałabym do nich papilotki. Przepis od Dorotus.

Muffinki ze śliwkami

Składniki na około 15 muffinek:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 5 śliwek, pokrojonych na małe kawałki

Do posypania:

  • ¼ szklanki cukru demerara

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, połączyć razem, dodając na koniec śliwki. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, każdą muffinkę posypać cukrem demerara.

Ppiec w temperatutrze 190ºC, przez około 25 minut. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.

Smacznego :-)

akcja

Muffinki z czereśniami i amaretto

atina_bc

Uwielbiam czereśnie! Tak się ucieszyłem, kiedy wreszcie dojrzały i teraz mogę się cieszyć ich smakiem. Oczywiście najbardziej lubię takie prosto z drzewa, ale skoro zaspokoiłam już pierwszy głód to przygotowałam sobie muffinki z przepisu Kuchareczki. Zmniejszyłam troszke składniki samego ciasta, tak żeby wyszło 12 muffinek:)

Czereśnie

Muffinki z czereśniami i amaretto

Składniki na 12 muffinek:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • 90 g masła
  • około 40 czereśni (po 3 na każdą muffinkę )
  • 5 łyżek likieru amaretto

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. W drugim jajka, maślankę, roztopione i przestudzone masło i amaretto. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć łyżkę ciasta, potem wcisnąć czereśnie i ponownie przykryć łyżką ciasta. W trakcie pieczenia z muffinek może wyciekać sok, dlatego polecam używać papilotek do pieczenia, bez nich muffinki mogą ciężko wychodzić z formy.

Piec w temperaturze 200ºC, około 25-30 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Muffinki z czereśniami i amaretto

Muffinki z czereśniami i amaretto

Zimowe muffinki z żurawiną i makiem

atina_bc

Poswix z blogu Same dobre rzeczy przewidziała na dzisiaj Muffinkowa Sobotę. Wszyscy bardzo lubimy muffinki, więc nie mogło ich u mnie dzisiaj zabraknąć. Długo zastanawiałam się, które muffinki wypróbować z mojej długiej listy. Ostatecznie zdecydowałam się na żurawinowo - makowe, które zaproponowała Tatter. Muffinki są pyszne, o delikatnym waniliowym aromacie i cudownie komponują się z cytrynowym lukrem.

Zimowe muffinki z żurawiną i makiem

Składniki na 12 muffinek:

  • 210 g mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki niebieskiego maku
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka żurawiny (duże owoce przecięte na pół, małe w całości)
  • 12 całych żurawin
  • lukier (cukier puder rozpuszczony w soku z cytryny)

Uwaga: szklanka = 250ml

Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dosypać cukier, sol i mak. Wymieszać. W szklanym kubku połączyć ze sobą mleko, olej, jajko i ekstrakt z wanilii.

Do sypkich składników włożyć wymieszany płyn i dorzucić szklankę owoców. Delikatnie lecz szybko wszystko wymieszać i natychmiast nakładać porcje ciasta do wyłożone papilotkami foremki. Na wierzchu ułożyć dodatkowo po jednej jagodzie.

Piec w temperaturze 190, przez około 25 minut. Po wyjęciu z pieca, muffinki chwilkę wystudzić w foremce, następnie wyłożyć je na kratkę. Delikatnie ciepłe polukrować.

Smacznego:-)

Zimowe muffinki z żurawiną i makiem

Muffinki cappuccino

atina_bc

Muffinki te wpadły mi w oko już u Ewy i pomyślałam, że zrobię je na Muffinkową Sobotę. Ale kiedy Majanka zrobiła ich wersje z chałwą i torturowała mnie ich widokiem - postanowiłam zrobić je jak najszybciej. I oto jest - pyszne połączenie kawy i chałwy. Prawdę powiedziawszy, to zrobiłam połowę muffinek z czekolada a połowę z chałwą. Obie wersje są bardzo dobre.

Muffiny cappuccino

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 kawałków chałwy waniliowej (lub czekolady)

W misce wymieszać rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać tylko do połączenia obu mas. Mogą pozostać grudki. Foremki muffinkowe napełnić do połowy, włożyć po kawałku chałwy (lub czekolady) i przykryć pozostałą masą.

Piec w temperaturze 180ºC , przez około 20 minut.

Smacznego:-)

Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek

atina_bc

Dostałam od męża śliczną książkę Nigelli Lawson - Nigella Christmas. Przeglądam ją i przeglądam, bo wprowadza mnie w cudowny świąteczny nastrój. Znalazłam w niej przepis na pyszne muffinki. Oryginalny ich tytuł to Christmas morning muffins - nie bardzo wiedziałam jak to przetłumaczyć i padło na: muffinki na Bożonarodzeniowy poranek - myślę że nie jest to najgorsze tłumaczenie;) Ostatnio jestem troszkę roztargniona - to takie ładne określenie mojej sklerozy - i zapomniałam muffinkom zrobić posypki z cukry trzcinowego, ale i bez niej były pyszne;) Zastanawiam się jednak, czy z tą posypką nie byłyby zbyt słodkie - jeśli nie zapomnę to wypróbuje następnym razem:-)

Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 100 g cukru (ja dałam jasny trzcinowy)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 klementynki/mandarynki
  • około 125 ml tłustego mleka
  • 75 ml oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 175 g suszonej żurawiny

Do posypania:

  • 3 łyżki cukru trzcinowego jasnego

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Klementynki dobrze wyszorować, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Startą skórkę dodać do suchych składników. Do soku z klementynek dolać mleko, tak aby w całości było 200 ml. Następnie dodać do nich olej, jajko i lekko ubić - tylko do połączenia.

Płynną miksturę dodać do suchych składników i wymieszać - krótko tylko do połączenia składników (nie musi być dokładnie). Dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem i posypać posypką.

Piec w temperaturze 200ºC, przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Muffinki na Bożonarodzeniowy poranek

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci