Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

różności

Jajko sadzone na szparagach

atina_bc

Maj to idealny moment na szparagi, dlatego prawie codziennie goszczą u mnie na stole. Najchętniej smażę je na masełku, na patelni grillowej i podaje jako dodatek do dań obiadowych.  Dzisiaj proponuję Wam najprostszy z letnich obiadów - jajko sadzone, szparagi i młode ziemniaczki w mundurkach. Uwielbiam takie jedzonko;-)

Jajko sadzone na szparagach

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki masła
  • dwa ząbki czosnku

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie.

Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni grillowej rozpuścić dwie łyżki masła i ułożyć szparagi posypane czosnkiem. Smażyć, aż szparagi zmiękną. W tym czasie na łyżce masła usmażyć jajka sadzone.

Szparagi  i jajka ułożyć na talerzach. Doprawić solą i pieprzem. Obok nich ułożyć młode ziemniaczki, które można polać roztopionym masłem.

Smacznego :-)

Szparagi

Rolada szpinakowa z łososiem

atina_bc

Długo nie mogłam przekonać samej siebie, że będę potrafiła przygotować roladę. Kiedy jednak kolega poczęstował mnie taką przekąską i dodatkowo przyniósł na nią przepis postanowiłam się z nią zmierzyć. Okazało się, że to wcale nie jest trudne, a efekt i smak gwarantowane. Niezwykle prosta w przygotowaniu, idealna przekąska na każdą imprezę i stół świąteczny również. Istotne jest tylko, by ciasta nie przesuszyć zbyt długim pieczeniem, w przeciwnym razie może pękać podczas zwijania. 

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

  • 350 - 400 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 imbiru
  • 1/3 - 1/2 pieprzu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 400 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 opakowanie serka almette śmietankowego

Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż do roztopienia i odparowania wody. Następnie dodać chrzan, przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut (około 5). Jeśli będzie dużo wody należy ją odlać. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywna pianę. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać piane z białek i delikatnie wymieszać. 

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, papier można lekko natłuścić masłem. na tak przygotowana blachę wylać masę szpinakową i równomiernie ja rozprowadzić po całej powierzchni. Warstwa będzie bardzo cienka.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 15 - minut. Trzeba uważać, aby masy nie przesuszyć. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier. Całą powierzchnie ciasta wysmarować serkiem, a następnie ułożyć na nim wędzonego łososia. Ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku, cały czas mocno dociskając. Przygotowana roladę zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego :-) 

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem  Rolada szpinakowa z łososiem

Spaghetti carbonara

atina_bc

Były już wariacje na temat sosu carbonara z cukinią - możecie je oglądnąć tutaj i tutaj. Dzisiaj proponuję klasyczny sos carbonara. Pyszny, choć zapewne bardzo kaloryczny;-) I pewnie nie wszyscy się na niego odważą, gdyż zawiera surowe jajka.

Spaghetti carbonara

Składniki:

  • 100 - 150 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron dla dwóch osób (tagliatelle lub spaghetti)
  • 2 jajka
  • 50 g sera edam
  • 20 g sera parmezan
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

Boczek pokroić w drobna kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzana patelnię wrzucić boczek i jak się delikatnie podsmaży dodać czosnek. jeżeli będzie taka potrzeba można wlać odrobinę oleju.

Na małych oczkach tarki zetrzeć oba rodzaje serów. Jajka sparzyć. W misce rozbić jajka i roztrzepać je widelcem widelcem. Wymieszać z serami i przyprawić pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Jeżeli będzie potrzeba można posolić, ja nie dodaje soli, gdyż dla mnie sos jest wystarczająco słony od boczku.

Ugotowany makaron wrzucić na patelnie do boczku i czosnku. Wymieszać i dosłownie chwilkę podsmażyć. Na koniec zdjąć z ognia i polać jajeczno - serowym sosem. Dokładnie wymieszać, żeby makaron połączył się z sosem. Można dodać wody z gotowania makaronu, jeśli potrawa wydaje się za sucha. Podawać gorące.

Smacznego:-)

 Spaghetti carbonara

 

Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

atina_bc

Pasta jajeczna - znana, prosta w przygotowaniu i pyszna. Tym razem proponuję podanie jej w rurkach z ciasta francuskiego. Taką przekąskę najlepiej jest przygotować niedługo przed podaniem. Jeśli bowiem pasta jajeczna długo jest w cieście, to ono wilgotnieje i staje się gumowate. Samo napełnianie rurek pastą jest tak proste, że spokojnie można to zrobić w dniu, kiedy chcemy je podać.

Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 6 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki smakowego oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sezam, czarnuszka - do posypania

Ciasto francuskie rozwinąć na prostokąt o wymiarach 26 x 38 cm. Pokroić w paski wzdłuż krótszego boku - na około 11 pasków. Każdy pasek nawinąć na foremkę - metalowy rulon - w ten sposób, aby boki ciasta zachodziły na siebie. Lekko docisnąć do foremki. Z wierzchu posmarować olejem smakowym i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200°C, przez około 20 minut, aż się ładnie zrumienią. Zdjąć z foremek i wystudzić na kratce.

 

Przygotować pastę jajeczną. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do jajek z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Upieczone rurki nadziewać pastą przy pomocy szprycy.

Smacznego:-)

Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Zupa cebulowa   Ebook Wielkanoc 2013



Zupa cebulowa

atina_bc

Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej i początkowo spożywana była przez chłopów, w biednych gospodarstwach domowych. Dzisiaj jest jedną z najpopularniejszych zup. Ma bardzo charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Jest lekko słodkawa, dlatego nie wszystkim może ona przypaść do gustu. Ja jednak bardzo ją lubię, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Bardzo prosta w przygotowaniu.

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 100 g marchewki
  • 4 łyżki brandy lub białego wina
  • 1 łyżka masła (10 g)
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz czarny – do smaku

Dodatkowo:

  • 2 kromki bagietki
  • 40 g żółtego sera

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i podsmażać, aż będzie złotobrązowa. Należy uważać, aby się nie przypaliła - dobrze jest więc ją mieszać od czasu do czasu. Zezłoconą cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę oraz pozostałe przyprawy. Gotować 20 minut. Pod koniec gotowania dodać brandy lub wino.

Kromki bagietki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce.

Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem. Można też kromki posypane serem ułożyć na zupie i całość wstawić na chwilkę do piekarnika, by ser się rozpuścił i w takiej formie podawać. 

Smacznego:-)

  Zupa cebulowa

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Zupa cebulowa   Ebook Wielkanoc 2013



© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci