Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

serniki

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

atina_bc

Niezwykle pomysłowy i bardzo atrakcyjnie wyglądający sernik. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie tego ciasta jest skomplikowane, to jednak tylko pozory. Przygotowuje się je bardzo szybko, no tylko potem musi chwilkę spędzić w lodówce;-)

Źródło: Moje wypieki.

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 - 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników typu 'petitki'

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masła dodawać biały ser, stopniowo, ucierając do powstania gładkiej masy (w tym miejscu można dodać 3 - 4 łyżki śmietany kremówki, by serek był bardziej mazisty). Dodać ziarenka z laski wanilii i zmiksować. Powstałą masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować. 

Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Ułożyć na nim 18 herbatników, jak na zdjęciu. Posmarować je masą serową z kakao, odkładając kilka łyżek na późniejsze wykorzystanie. Przykryć kolejną warstwą herbatników, które posmarować jasną masą serową. Na samym środku ułożyć resztę ciemnej masy serowej. Pomagając sobie folią spożywczą podnieść boki herbatników do góry by złożyć je w domek. Docisnąć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.

    

Kolejnego dnia chatkę polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Przechowywać w lodówce.

Czekoladowa polewa (ganache):

  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego:-)

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

Sernik z delicjami

atina_bc

To piankowy z maksymalną ilością delicji. Przygotowany ze zwykłego sera na serniki, który w połączeniu z galaretką stworzył piankową masę. Dwie warstwy delicji powodują, że do jest propozycja dla wszystkich wielbicieli tych ciasteczek. Sernik z rodzaju serników na zimno: pyszny, lekki, do sera nie trzeba już dodawać cukru, gdyż moim zdaniem całość jest odpowiednio słodka. Przygotowując ten sernik, proponuję do sera dodać galaretkę, o tym samym smaku co delicje.

Sernik z delicjami

Składniki na formę o średnicy 23 cm

Składniki:

  • 750 g sera białego na serniki (dałam wiaderkowy)
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym (150 g)
  • 300 g delicji o smaku pomarańczowym(2 opakowania + 3 delicje)

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady
  • 50 g masła

Galaretki wsypać do miski i zalać 500 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać, aby dobrze się rozpuściły. Odstawić do przestygnięcia.

Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, zmiksować ser i połączyć go z galaretką. Całość delikatnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Odstawić aż do momentu, kiedy masa zacznie delikatnie tężeć.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie ułożyć na nim delicje. Kiedy masa już tężeje, wylać niewielką ilość na delicje – tak, aby wypełnić szczeliny między nimi i żeby delicje się nie unosiły na masie. Odstawić do lodówki na kilka minut – tak, aby masa chwyciła delicje i przytrzymała je na dnie. Wylać połowę pozostałej masy, a na wierzchu ułożyć drugą warstwę delicji. Ponownie odstawić do lodówki na kilka minut (niezbyt długo), żeby masa tylko chwyciła delicje i wylać pozostałą część masy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Kiedy sernik już całkowicie stężeje, przygotować polewę. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowy sernik wyjąć z formy i polać polewą czekoladową – uważać jednak, by nie zrobić zbyt grubej warstwy czekoladowej. 

Smacznego:-)

Sernik z delicjami

Sernik z delicjami

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Zupa cebulowa   Ebook Wielkanoc 2013



Tarta sernikowo-żurawinowa

atina_bc

W tej tarcie połączona jest kwaskowa żurawina z pysznym , lekko korzennym serkiem. Orzeźwiające i pyszne połączenie. Osobom, które nie przepadają za smakiem gałki muszkatołowej proponuje ja wymienić na inna przyprawę, gdyż jest ona mocno wyczuwalna. Piekąc ja można dżem żurawinowy przygotować dzień wcześniej, wtedy upieczenie już samej tarty jest ekspresowe. Tarta pieczona z przepisu Bajaderki. Tarta z żurawinami i korzennym sernikiem, to świetne zakończenie dwóch listopadowych akcji - Żurawinowej u Usagi i Korzennego tygodnia u Ptasi.

Tarta sernikowo-żurawinowa

Forma do tarty 23 cm.

Składniki na spód:
1 1/4 szklanki maki
1/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
1 duże jajko

Składniki na masę żurawinową:

340g świeżych lub mrożonych żurawin (nie rozmrożonych)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1 szklanka wody

Składniki na masę serową:
340g sera Philadelphia (dałam taki do serników)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki brandy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (opcjonalnie - można dodać tez trochę innych przypraw jak ziele goździki czy ziele angielskie)
szczypta soli 

Przygotowanie spodu:
Wszystkie składniki krotko wymieszać razem (w malakserze). Powstałym ciastem wylepić spód i boki formy do tarty. Schłodzić przez  około 30 minut. Schłodzoną tarte wyłożyć folia aluminiowa i obciążyć (ryżem, fasolą).

Piec  w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez około 20-25 minut. Ostrożnie zdjąć folie z ciężarkami i jeszcze chwilkę dopiec ciasto aż brzegi zaczną się lekko rumienić.

Obniżyć temperaturę piekarnika do 150ºC. 

Przygotowanie warstwy żurawinowej:
Wszystkie składniki zagotować w rondlu na średnim ogniu. Obniżyć temperaturę i gotować bez przykrycia, aż masa lekko zgęstnieje - przez około 20 minut, nie dłużej - masa zgęstnieje podczas stygnięcia. Przetrzeć do miski przez gęste sitko, wystudzić. 

Przygotowanie masy serowej:
Utrzeć ser, śmietanę i cukier na gładką masę. Dodać jajka, żółtka, brandy, wanilie, gałkę, sól i dokładnie wymieszać, masa będzie dość rzadka. 

Wystudzony dżem lekko podgrzać, dodając trochę wody w razie potrzeby - rozsmarować polowe na spodzie tarty. Zostawić na kilka minut aby żurawiny zgęstniały. Delikatnie wylać na to masę serową.

Piec w temperaturze 150ºC, przez około 35-40 minut, aż masa stężeje ale ciągle jest "galaretowata" na samym środku. Wystudzić całkowicie. Podgrzać pozostały dżem (jeśli jest taka potrzeba) i rozsmarować równą warstwa na wierzchu. 

Smacznego:-)

Tarta sernikowo-żurawinowa

Tarta sernikowo-żurawinowa

Tarta sernikowo-żurawinowa

Wielkie Święto Żurawiny 

Sernikobrownies z dynią

atina_bc

Festiwal dyni właśnie dobiega końca, a ja zakończę go wspólnym wypiekiem z Cudawianką i Majanką. Oj dawno razem nic nie piekłyśmy, że się strasznie stęskniłam. Tak się cieszę, że znowu objadamy się tym samym. Tym razem upichciłyśmy wspólnie sernikobrownies z dodatkiem dyni. Ciasto pyszne - bardzo wilgotne czekoladowe z dodatkiem serowo - dyniowej masy. Moim zdaniem dynia w masie serowej nie była dominująca, raczej dawała lekki posmak, do tego odrobinka przypraw i całość bardzo mi smakowała. Przepis to zmodyfikowane miętowe sernikobrownies, które jakiś czas temu publikowała u siebie Cudawianka. Dziewczyny dziękuję Wam za wspólnie spędzony czas przy tym cieście :* Beo bardzo dziękuję za ten festiwal, jak zawsze świetnie się bawiłam poszukując nowych dyniowych inspiracji:)

Sernikobrownies z dynią

Składniki na formę 20x20 cm

Składniki:

  • 125 gram gorzkiej czekolady 
  • 125 gram masła
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 szklanka maki plus 1 łyżka
  • 2 nakrętki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 250 gram twarogu trzykrotnie zmielonego (dałam wiaderkowy Piątnicy)
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

W misce wymieszać: szklankę maki, jasnobrązowy cukier, szczyptę soli oraz kakao. Masło razem z czekolada rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać do suchych składników w misce i wymieszać mikserem. Dołożyć 2 jajka, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii. Znowu wymieszać na gładką masę.

W osobnej misce połączyć ser, puree z dyni, cukier i przyprawy korzenne i krótko wymieszać mikserem - tylko do uzyskania jednolitej masy.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do osobnej miseczki odłożyć około 1 czubatej łyżki masy czekoladowej. Pozostałą część czekoladowej masy wylać do formy, następnie wyłożyć masę serową. Jeżeli odłożona do osobnej miseczki masa jest zbyt twarda, można ją rozcieńczyć dodając śmietany kremówki. Rozłożyć małymi kleksami na masę serową i patyczkiem zrobić esy floresy.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 45 minut.  

Smacznego:-)

Sernikobrownies z dynią

Sernikobrownies z dynią  

Sernik z likierem Koum Quat

atina_bc

Witam wszystkich po wakacyjnej przerwie i zapraszam na przepyszny, lekko alkoholowy serniczek. W tym roku z wakacji przywiozłam sobie likier koum quat. Kumkwat to rodzaj małego drzewa lub krzewu wywodzący się z Chin. Do Europy zostały one sprowadzone przez szkockiego zbieracza roślin Roberta Fortune'a. Kwiaty białe i pachnące, owoce małe, barwy pomarańczowej. Niestety nie miałam okazji spróbować surowych owoców, natomiast sam likier ma smaku podobny do smaku pomarańczy. Owoce i przetwory z nich są bardzo popularne na Korfu, a ponieważ przywiozłam sobie troszeczkę takich produktów, to na pewno jeszcze coś się tutaj pojawi z tymi owocami. Sernik piekłam inspirując się przepisem Majanki na sernik z limoncello.  

 Sernik z likierem Koum Quat

Składniki na tortownicę 22 cm

Składniki na spód:

  • 120 g ciasteczek maślanych
  • 30 g masła

Ciasteczka pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić, a następnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać masę ciasteczkową, wyrównać mocno dociskując. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera (dałam wiaderkowy)
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maizeny (skrobi kukurydzianej)
  • 3/4 szklanki likieru Koum Quat 
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Ser krótko zmiksować z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Dodać maizeną i zmiksować. Na końcu dodać likier i dokładnie wymieszać - można już tylko łyżką. Czekoladę posiekać i wrzucić do masy serowej, wymieszać łyżką.

Masę serową wylać na przygotowany spód.

Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC . Sernik studzić w zamkniętym piekarniku około pół godziny. Potem wyjąć i wystudzić.

Można polać polewą czekoladową.

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka czekolady
  • 60g masła

Czekoladę posiekać i rozpuścić razem z masłem. Wymieszać. Gotową polewą polać ostudzony sernik, wyrównać robiąc lekkie mazie. Schłodzić.

Smacznego :-)

 Sernik z likierem Koum Quat

Sernik z likierem Koum Quat


© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci