Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

mięso

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

atina_bc

 Oglądając tę roladę na zdjęciach miałam wrażenie, że jej przygotowanie jest niezwykle skomplikowane. Chciałam jednak przygotować na obiad coś odmiennego, co nieczęsto pojawia się na talerzach i podjęłam wyzwanie. Okazało się, że nie jest to wcale skomplikowane. Może do najłatwiejszych nie należy, gdyż zwinięcie rolady zawsze jest dla mnie niewiadomą - czy wszystko się uda. Jednak warto spróbować. Przygotowaniu rolady poświęciłam około godziny czasu, a efekt jest naprawdę zachwycający. Rolada nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też świetnie smakuje. Z nadzieniem można eksperymentować - zamiast pieczarek dać szpinak, lub zrobić ze środkiem z mięsa mielonego - wszystkie wersje są pyszne :)  

Źródło: Smaki ogrodu.

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 300 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół i rozbić na dwa cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka roztrzepać z majonezem i wymieszać z serem. Blachę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylać na nią masę serową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 20 minut.

Podpieczony omlet serowy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na blat w taki sposób, aby na wierzchu był papier do pieczenia. Ostrożnie, pomagając sobie szpatułką lub nożem odkleić go. Na omlecie ułożyć plastry mięsa, a następnie pieczarki. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć na papierze do pieczenia w tej samej blaszce, w której piekł się omlet. Zapiekać przez około 35 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Roladę kroić w plastry i podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami   Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

atina_bc

Ostatnio zachwyciły mnie udka kurczaka długo pieczone w pomidorkach cherry z cukinią i czosnkiem wg Jamiego Olivera. W daniu tym oliwa miesza się z czosnkiem, pieczonymi pomidorkami i cukinią, a wszystkie aromaty przenikają do mięsa. Udka są mięciutkie i mięso samo odchodzi od kości. Bardzo fajne jest to, że danie to można szybko przygotować i brudzi się tylko jedno naczynie ;) Udka tak upieczone na stałe trafiły do mojego menu i chętnie przygotowuje je nie tylko na obiad, ale także jako danie imprezowe.

Źródło: ChilliBite.

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

Składniki:
  • 8-10 udek kurczaka
  • sól morska i pieprz do smaku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 200-300g pomidorków koktajlowych (mogą być różnych kolorów)
  • 1 cukinia
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek 
  • świeżo mielone płatki chilli

Udka umyć, oprószyć solą i pieprzem. Oberwać listki z całego pęczka bazylii. Pomidorki umyć, mniejsze pokroić na pół, większe na ćwiartki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić ją w ukośne kawałki wielkości połówki pomidorka. Główkę czosnku podzielić na ząbki i wyłuskać je z łupin. Na dnie sporego naczynia do zapiekania ułożyć warzywa, posypać listkami bazylii, a na wierzchu ułożyć udka kurczaka. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo mielonymi płatkami chilli i lekko zamieszać, ale tak, by pomidorki i czosnek pozostały na dnie naczynia.

Formę do pieczenia wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180°C,  na 60 minut. Po tym czasie całość zamieszać a  udka obrócić na drugą stronę, by ładnie się zrumieniły. Zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze 60-80 minut. Udka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami - np ziemniakami Hasselback .

Smacznego:-)

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

atina_bc

Do pieczonych ziemniaczków, które niedawno pokazywałam świetnie pasuje pieczony kurczak. Dzisiaj proponuję kurczaka przygotowanego z cytryna i tymiankiem. Oczywiście można piec kurczaka w całości, ja jednak przygotowuje obiady na dwie osoby, wiec upiekłam tylko połowę kurczaka.

Źródło; Filozofia smaku.

 Kurczak pieczony z cytryną i tymiankiem

Składniki:

  • kurczak - oczyszczony i umyty
  • 1 cytryna (dla całego kurczaka 2 cytryny)
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Do miseczki wlać oliwę, sok z jednej cytryny dodać czosnek, tymianek i wymieszać. Jeśli pieczemy całego kurczaka - drugą cytrynę pokroić w ćwiartki, włożyć do wnętrza kurczaka, nogi kurczaka związać nitka kuchenną. Kurczaka z wierzchu natrzeć solą i pieprzem, a następnie przygotowana marynatą. Odstawić do lodówki na 3 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Przygotowanego kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem przez około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia, co jakiś czas polewać kurczaka sosem jaki powstaje w naczyniu. Po tym czasie zdjąć pokrywę, włączyć termoobieg lub przypiekanie z góry i ładnie zrumienić kurczaka - przez około 15-20 minut. Należy pamiętać, że czas pieczenia w dużej mierze zależy od wielkości kurczaka.

Smacznego :-)

 

Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca

atina_bc

Na koniec Orzechowego Tygodnia proponuje kurczaka z kuchni tajskiej. A dla tych niejedzących mięsa, w miejsce kurczaka proponuje dodać tofu i też będzie pyszne danie.

Źródło: Simplicite.

Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • sól
  • 1  średnia marchewka
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (nie chili)
  • 6 łyżek wody 
  • 2 łyżki sosu sojowego lub sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 75 g prażonych orzechów nerkowca
  • szczypiorek
  • ryż

Kurczaka pokroić na niewielkie kawałeczki. Cebulę pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. A następnie składniki te przełożyć na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem. Doprawić szczyptą soli. Smażyć co jakiś czas mieszać. Dorzucić marchewkę pokrojoną w słupki i ostrą paprykę w proszku. Zamieszać i dodać wodę. Po chwili dodać sos ostrygowy, sojowy i cukier.

Dynamicznie mieszając na dużym ogniu zredukować zawartość patelni, a marchewka zrobi się miękka (około 2 minuty). Obok na suchej patelni podprażyć orzechy. Na koniec zdjąć patelnię i dodać orzechy nerkowca oraz pokrojony drobno szczypiorek.

Smacznego:-)

Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca 

Domowy Twister

atina_bc

Po przygotowaniu domowych stripsów nie było wyboru i musiałam przygotować domowego twistera oczywiście z dodatkiem żółtego sera. Wyszedł idealnie pyszny - oczywiście jak na smaki moje i mojego synka;-) Mam już na blogu przepis na domowego twistera, ten jest inny, ale oba są warte wypróbowania;-)

Źródło: Słodka Strona

Domowy Twister

 

Składniki:

  • ok. 6 placków tortilla (użyłam takich o średnicy 25 cm)
  • sałata lodowa + ozdobna - do dekoracji (opcjonalnie)
  • ok. 2 duże pomidory
  • stripsy - mogą być z tego przepisu
  • plastry żółtego sera

Składniki na sos:

  • ok. 3 łyżki majonezu
  • ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • sól
  • pieprz
  • czosnek w proszku (opcjonalnie)

Składniki na sos dokładnie wymieszać w miseczce. Pomidora pokroić w kostkę, a sałatę porwać na kawałki.

Tortille posmarować sosem majonezowym. Na środku ułożyć dwa plastry żółtego sera, dwa stripsy, kilka kawałków pomidora i sałatę. Zwinąć tortille. Ułożyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i podgrzać z obu stron.

Smacznego :-)

 

Domowy Twister

Domowy Twister   Domowy Twister   Domowy Twister

Domowy Twister

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci