Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

desery

Pascha carska

atina_bc

Pascha to deser wielkanocny pochodzący z północnej Rosji. W Polsce znana głównie wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich, jednak ze względu na wspaniały smak staje się również popularna w innych regionach. Warto wiedzieć, ze pascha zawiera w... więcej

Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

atina_bc

Lucyna Ćwierczakiewiczowa to popularna nie tylko w XIX wieku autorka książek kulinarnych i innych poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego. Dla mnie to klasyka polskiej kuchni, a ja bardzo chętnie sięgam po takie klasyki. Co prawda... więcej

Merveilles

atina_bc

Merveilles to francuska specjalność karnawałowa, w tłumaczeniu na język polski oznacza cuda. Te małe ciasteczka, to rzeczywiście cudeńka - są kruche i lekkie - pyszne jednym słowem. Smakują podobnie do naszych faworków, ale jednak troszkę inaczej. Ci... więcej

Borówkowa panna cotta

atina_bc

Idealny deser na letni podwieczorek - kremowy borówkowy deser. Ja przygotowałam z borówek amerykańskich, ale myślę, że z leśnych byłby jeszcze smaczniejszy. To mój skromny wkład do wspólnego pichcenia z Alcią Madzią i Moniką, a może nawet Basi uda si... więcej

Truskawkowe tiramisu

atina_bc

Sezon truskawkowy trwa i u mnie w kuchni jest wyjątkowo truskawkowo w tym roku. Przy okazji wspólnego pichcenia z babeczkami postanowiłam przygotować jeden z moich ulubionych deserów w wersji truskawkowej. Nie szukałam jednak specjalnych przepisów, a... więcej

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci