Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

sałatki i sosy

Pesto z rukoli

atina_bc

Jeśli ktoś zapragnie odmiany od klasycznego pesto  przygotowywanego z bazylii proponuję spróbować wersji z rukolą. Wersja ta jest też nieco tańsza, gdyż w miejsce orzeszków piniowych dałam orzechy włoskie. Pesto to idealny dodatek do makaronu lub grzanek :-) Pesto z rukoli przygotowałam je w ramach zabawy Zielono mi! organizowanej przez Pinkcake.

Pesto z rukoli

Składniki:

  • dwie garści rukoli
  • 3 ząbki czosnku - przeciśniętego przez praskę
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki włożyć do blendera i utrzeć. Gdyby sos był bardzo gęsty można dodać więcej oliwy.

Przechowywać w lodówce do 3 tygodni, zamknięte w pojemniku.

Smacznego:-)

 Pesto z rukoli

Pesto z rukoli  

Warstwowa sałatka wielkanocna

atina_bc

Chyba już kilka razy wspominałam, że bardzo lubię sałatki warstwowe. Zawsze świetnie wyglądają i sprawdzają się zarówno na świątecznym stole jak i na spotkaniach z przyjaciółmi. Tę sałatkę przygotowałam w formie keksowej z wyjmowanym dnem. Wyglądała świetnie, choć przyznaje, że kroiło się ją dużo gorzej. Miałam problemy z warstwą szynki, dlatego następnym razem spróbuję szynkę wymieszać z warstwą białek, może wtedy będzie się lepiej kroiło :-) Oczywiście można też przygotować ją w misce, wtedy na pewno nie będzie problemu z nakładaniem porcji :-)

Źródło: Gotuje bo lubię.

Warstwowa sałatka wielkanocna

składniki na formę

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 400 g szynki gotowanej
  • 8 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 brokuł
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka masła

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać starte na średnich oczkach pieczarki i dusić do czasu, aż cała woda odparuje. Wystudzić. 

Jajka ugotować na twardo. Białka oddzielić od żółtek i zetrzeć je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawić do smaku solą i pieprzem. Do każdej z mas dodać taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodaje się niewiele majonezu - około łyżki, do żółtek więcej).

Brokuł ugotować w osolonej wodzie, przez ok. 5-6 minut. Wystudzić go, odciąć grube łodygi a różyczki drobno posiekać. Brokuł wymieszać z niewielką ilością majonezu, który sklei go. Doprawiamy pieprzem.

Szynkę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

Sałatkę układać warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Jeśli przygotowujemy sałatkę w keksówce, to warstwy należy nakładać w odwrotnej kolejności, tak by po odwróceniu i wyłożeniu na talerz, na wierzchu była warstwa z żółtkami. 

Smacznego :-)

Warstwowa sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

Sos barbecue wg Gordona Ramsaya

atina_bc

Sos barbecue został stworzony jako dodatek do potraw z grilla, jednak może być podawany do każdej potrawy. U mnie świetnie się sprawdza jako dodatek do quesadillas i marynata do mięsa. Sos przygotowuje się bardzo szybko, idealnie się karmelizuje i jest bogaty w smaku - jednym słowem idealny sos BBQ :-)

Źródło: Passionfruit

Sos barbecue wg Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2-4 duże ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2/3 szklanki keczupu
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Na niedużej patelni podsmażyć obraną i jak najdrobniej posiekaną cebulę, dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać, aż będzie złota. Dodać brązowy cukier i smażyć, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodać wędzoną paprykę i smażyć jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnować, by karmel się nie przypalił. Wlać ocet, keczup i sos Worcester. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Sos można zostawić w takiej postać, lub zmiksować żyrafą dla uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowy sos można przechowywać w lodowce do 2 tygodni lub przelać do słoika i zapasteryzować.

Smacznego :-)

Sos barbecue wg Gordona Ramsaya

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

atina_bc

Jesienią nie może zabraknąć sałatki z dynią. A jak tylko mam przygotować coś z dynią , to inspiracji szukam oczywiście u Bei. Tak też było i z ta sałatką, choć oryginalny przepis tym razem bardzo zmodyfikowałam, pozostała z niego tylko dynia i płatki migdałów;-) Nowa kompozycja jest jednak bardzo smaczna i świetnie pasuje do trwającego właśnie Festiwalu Dyni.

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

Składniki (proporcje dowolne):

  • dynia
  • kuskus
  • pesto z rukoli
  • listki rukoli
  • posiekane pistacje i płatki migdałowe
  • olej z pistacji (lub z orzechów) + sok z cytryny, do smaku

Obraną i oczyszczoną dynię pokroić w plastry lub w kostkę, posolić, skropić oliwą i upiec do miękkości (kilkanaście minut w 220°C). Kuskus posolić i zalać wrzątkiem - tak aby wody było tylko nieco więcej niż kuskusu. Poczekać kilka minut, aż wchłonie całą wodę. Kiedy będzie gotowy wymieszać z pesto, pistacjami i płatkami migdałowymi, ewentualnie doprawić dodatkowo do smaku (solą, oliwą, sokiem z cytryny…).
Świeżą rukolę dokładnie wypłukać i osuszyć.
Do kuskusu dodać dynię oraz listki rukoli, skropić lekko cytryną (opcjonalnie) i olejem z pistacji, posypać dodatkowo płatkami migdałowymi i pistacjami.

Smacznego:-)

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

Pesto alla genovese

atina_bc

Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. I ja właśnie w takiej wersji go przygotowałam. Zamiast orzeszków piniowych można użyć orzechów włoskich lub słonecznika - te wersje również są bardzo smaczne. Pesto to wspaniały dodatek do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. Lekko zmodyfikowałam przepis znaleziony u Majanki :-)

Pesto alla genovese

Składniki:

  • jedna doniczka bazylii (listki i cienkie gałązki)
  • 2 ząbki czosnku - przeciśniętego przez praskę
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Orzeszki pinii lekko podsmażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki włożyć do moździerza i utrzeć. Gdyby sos był bardzo gęsty można dodać więcej oliwy. Pesto można również przygotować przy pomocy blendera.

Można przechowywać w lodówce do 3 tygodni, zamknięte w pojemniku.

Smacznego:-)

Pesto alla genovese

Pesto alla genovese 

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci