Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

sałatki i sosy

Pesto z rukoli

atina_bc

Jeśli ktoś zapragnie odmiany od klasycznego pesto przygotowywanego z bazylii proponuję spróbować wersji z rukolą. Wersja ta jest też nieco tańsza, gdyż w miejsce orzeszków piniowych dałam orzechy włoskie. Pesto to idealny dodatek do makaronu lub grz... więcej

Warstwowa sałatka wielkanocna

atina_bc

Chyba już kilka razy wspominałam, że bardzo lubię sałatki warstwowe. Zawsze świetnie wyglądają i sprawdzają się zarówno na świątecznym stole jak i na spotkaniach z przyjaciółmi. Tę sałatkę przygotowałam w formie keksowej z wyjmowanym dnem. Wyglądała ... więcej

Sos barbecue wg Gordona Ramsaya

atina_bc

Sos barbecue został stworzony jako dodatek do potraw z grilla, jednak może być podawany do każdej potrawy. U mnie świetnie się sprawdza jako dodatek do quesadillas i marynata do mięsa. Sos przygotowuje się bardzo szybko, idealnie się karmelizuje i je... więcej

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

atina_bc

Jesienią nie może zabraknąć sałatki z dynią. A jak tylko mam przygotować coś z dynią , to inspiracji szukam oczywiście u Bei. Tak też było i z ta sałatką, choć oryginalny przepis tym razem bardzo zmodyfikowałam, pozostała z niego tylko dynia i płatk... więcej

Pesto alla genovese

atina_bc

Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków p... więcej

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci