Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

drożdżowe

Krucho-drożdżowa strucla z nutellą

atina_bc

Dzisiejsza propozycja jest czekoladową wersją jednego z moich ulubionych ciast: krucho-drożdżowej strucli z orzechami. Ciasto ma w sobie wszystko to co lubię - jest kruche i czekoladowe i jest świetną odmianą dla często przeze mnie pieczonej drożdżowej gwiazdy. Posmakuje wszystkim kochającym nutellę ;-)

Krucho-drożdżowa strucla z nutellą

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 25 g świeżych drożdży (7g drożdży instant)
  • 70 g cukru pudru,
  • 70 g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • szczypta soli
  • nutella

Mąkę przesiać, wymieszać z solą i posiekać razem z masłem. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do mąki razem z jajkiem i żółtkami, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Wszystko wymieszać i szybko zagnieść ciasto (jeżeli jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki, jeżeli zbyt gęste - trochę śmietany). Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na kształt prostokąta i rozsmarować na nim nutellę, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Ciasto zwinąć w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę. Następnie ostrym nożem przeciąć wałek wzdłuż. Końce przeciętego wałka zapleść. Uformowaną struclę zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 40 - 50 minut.

Smacznego:-)

Krucho-drożdżowa strucla z nutellą

Krucho-drożdżowa strucla z nutellą 

 

Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką

atina_bc

Na ciasto drożdżowe zawsze mam ochotę, a jeszcze z dużą ilością kruszonki - to już dla mnie ideał. Do tego ciasta dodaje się puree z dyni, dzięki czemu zyskuje ono na wilgotności i kolorze. ja dodałam puree z dyni hokkaido i dlatego ciasto wyszło wprost pomarańczowe. pyszna propozycja do pudełka z drugim śniadaniem. Dynia jest lekko wyczuwalna w cieście, więc jeśli ktoś jej nie lubi, to nie polecam tego wypieku;) Przepis z Moich Wypieków.

Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką

Składniki na formę 23x13 cm :

  • 2,5 szklanek mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 lub 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanka mleka, letniego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 30 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 7 g drożdży suchych

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Otrzeć z nich skórkę.

Mleko wymieszać z puree dyniowym, masłem, otartą skórką z pomarańczy.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać cukier, sól, cynamon, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać łyżkę mąki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do niej. Posmarować pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle (1 łyżka), posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec bez termoobiegu przez około 35 - 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.

Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Składniki na kruszonkę:

  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g cukru
  • 60 g masła, roztopionego

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1 - 2 łyżki mąki więcej.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Uwaga: ciasto jest dość sporo i może uciekać z formy pod koniec wyrastania! 

  Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką

Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką


Drożdżowa gwiazda z nutellą

atina_bc

Nawet nie wiem ile razy już piekłam tę drożdżówkę - był okres , że dwa trzy razy w tygodniu musiałam ją piec, bo znikała prawie zaraz po upieczeniu. Idealna na drugie śniadanie, idealna na każdą okazję. pasują do niej różne nadzienia - ja upodobałam sobie nutellę:-) Bardzo dekoracyjna, a przy tym nie potrzeba specjalnych umiejętności, by osiągnąć taki efekt . polecam. Inspiracja od Majanki i Abbry.

Drożdżowa gwiazda z nutellą

Składniki :

  • 75g masła
  • 250 ml mleka
  • 7 g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 500g mąki pszennej

Ponadto:

  • nutella,
  • jajko do posmarowania, roztrzepane

Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Wyrabianie i wyrastanie można też pozostawić maszynie do chleba. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na okrąg o średnicy ok.24 cm.

Na papierze do pieczenia ułożyć pierwszy placek i posmarować go nutellą, pozostawiając brzeg bez nadzienia. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Lekko docisnąć brzegi placków, żeby się skleiły.

Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. Każdy nacięty kawałek przekręcić dwa razy - na przemian, jeden kawałek dwa razy w lewo, drugi- dwa razy w prawo, trzeci- dwa razy w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa, brzegami.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C i piec przez ok. 20-30 minut. Studzić na kratce. 

Smacznego:-)

Drożdżowa gwiazda z nutellą  Drożdżowa gwiazda z nutellą

Drożdżowa gwiazda z nutellą

Ciasto drożdżowe z truskawkami

atina_bc

Wiem, że sezon truskawkowy w zasadzie jest już za nami, ale mam tutaj pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami. Truskawki można zamienić na dowolne owoce i już będzie pyszna sezonowa propozycja. Ciasto bardzo ładnie trzyma świeżość, jest mięciutkie, nie bardzo suche takie drożdżowe jak lubię. Proporcje na ciasto drożdżowe wzięłam z tego przepisu, jednak wyrabiałam jak tradycyjne drożdżowe ciasto.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki na formę 34x24 cm

Składniki na ciasto:

  • 14 g drożdży suchych (50 g drożdży świeżych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 roztopionego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • ok. 500 g truskawek

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Jeśli do ciasta używa się drożdży świeżych, należy z nich najpierw przygotować rozczyn - wymieszać z cukrem i odrobina mleka i poczekać, aż ruszą. Drożdże suche dodaje się bezpośrednio do wyrabianego ciasta.

Do dużej miski wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, roztopione masło (nie za gorące) i mleko. Następnie dodać drożdże i mąkę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - około 1 godziny - tak aby ciasto podwoiło objętość.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać aby powstały grudki ciasta.

Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować i przełożyć do foremki 34 x 24 cm, na wierzchu ułożyć w dość bliskiej odległości pokrojone truskawki i posypać kruszonką.

Piec w 180ºC  przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).

Smacznego:-)

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami  Ciasto drożdżowe z truskawkami

Makowczyki

atina_bc

Makowczyki - malutkie drożdżówki z makiem i wiśniami. Bardzo fajne i smaczne połączenie i choć ja sama nie przepadam za makowymi wypiekami, to te małe drożdżówki bardzo mi smakowały. Całość można jeszcze uzupełnić lukrem, ja jednak z tego zrezygnowałam. Inspirowane przepisem znalezionym na Kwestii Smaku.

 Makowczyki

Składniki na ciasto:

  • 3 duże żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 7 g drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 350 g mąki pszennej, np. tortowej
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g masy makowej
  • 80 g mielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g wiśni (mogą być świeże, mrożone lub z zalewy)

Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać mleko, drożdże (jeśli używa się świeżych drożdży należy wcześniej przygotować z nich rozczyn) i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera służącym do wyrabiania ciasta. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

W międzyczasie przygotować nadzienie: Wiśnie wyjęte z zalewy osuszyć na papierowych ręcznikach. Wymieszać masę makową z mielonymi orzechami lub migdałami.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Na połowie paska (zostawiając z brzegu niewielki margines) ułożyć nadzienie z masy makowej a na wierzch wyłożyć wiśnie. Następnie pozostałą częścią przykryć nadzienie i zlepić końce ciasta na całej długości łączenia. Powstanie długi rulon, ułożyć go zlepieniem (łączeniem) do dołu, a potem pociąć na małe (około 5 cm) kawałki. Makowczyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka lub rozpuszczonym masłem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 25 minut aż ciasto nabierze złotawego koloru. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Makowczyki

Makowczyki

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci