Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

ciasta

Tarta orzechowa

atina_bc

Na zakończenie Orzechowego Tygodnia przygotowałam coś specjalnego - mega orzechową tartę. Nadzienie nieco przypomina to ze strucli z orzechami i jest prawdziwą ucztą dla wszystkich kochających orzechy.

Źródło: masa wzorowana na przepisie z Happy Kitchen.

Tarta orzechowa

Formę na tartę o średnicy 25 cm

Składniki na kruche ciasto:

  • 230 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 130 g masła, zimnego
  • 1 jajko

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

W tym czasie przygotować masę i orzechy do dekoracji.

Składniki na masę orzechową:

  • 300 g zmielonych orzechów (włoskich, laskowych)
  • 50 g masła
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 30 ml rumu (opcjonalnie)

Do garnka wlać śmietanę, dodać masło i cukier i podgrzewać. Gdy masło i cukier się rozpuszczą, dodać mąkę i energicznie mieszać, aż do powstania gładkiej, gęstej masy bez grudek. Masę zdjąć z ognia i miksować, dodając po jednym jajku. Na koniec dodać zmielone orzechy, zmiksować. Odstawiamy masę do lekkiego przestygnięcia. 

Warstwa orzechowa:

  • 150 g orzechów włoskich, laskowych - w całości

Orzechy prażyć na suchej patelni przez 2 - 3 minuty, uważać by się nie przypaliły. Uprażone zdjąć z patelni i odłożyć.

Formę posmarować masłem (spód można wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia spodu. Wyjąć.

Na upieczony spód wyłożyć masę orzechową, a na wierzchu ułożyć uprażone orzechy. Całość piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 - 35 minut.

Wystudzoną tartę udekorować polewą czekoladową.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżki masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie cienkimi strużkami polać tartę.

Smacznego:-)

Tarta orzechowa

Tarta orzechowa

 

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią

atina_bc

No to rozpoczynam Orzechowy Tydzień 2016 :-) Moją pierwsza propozycja jest orzechowe ciasto z dodatkiem cukinii. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem czy to właśnie cukinii, marchewki czy buraczków, jak wiadomo dodatek warzywa powoduje, że ciasto jest wilgotne i ładnie utrzymuje świeżość. Dodatek cynamonu i imbiru nadaje ciastu jesienny charakter i powoli przygotowuje do okresu, kiedy ja osobiście zużywam najwięcej korzennych przypraw;-) Ciasto można polać lukrem cytrynowym, lub posypać cukrem pudrem.

Źródło przepisu: Moje wypieki.

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią

Składniki na formę 23 cm:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub odrobina więcej)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2,5 szklanki cukinii startej (razem ze skórką) na tarce o drobnych lub średnich oczkach (mniej więcej 2 małe cukinie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy wysypać na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC do złotego brązu, często mieszając. Wystudzić, posiekać nożem (lub malakserze) na drobne kawałeczki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami - wymieszać i odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubijać, przez kilka minut, na wysokich obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej, gęstej piany. Dodać ekstrakt z wanilii, ubić. Powoli wlewać oliwę, nie przerywając ubijania (piana opadnie, to normalne). Dodać przesiane suche składniki i zmiksować bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię, drobno posiekane orzechy i wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wypieczone ciasto będzie sprężyste z wierzchu i będzie odchodziło od ścianek formy. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, po 15 minutach odpiąć z formy. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

atina_bc

Proste i bardzo smaczne ciasto z włoską nutą. Ta włoska nuta, to dodatek do masy serka ricotta, który sprawia, że ciasto jest mięciutkie. Oczywiście na wierzchu tego ciasta można układać dowolne owoce sezonowe i na pewno także z nimi będzie świetnie smakowało :-)

Źródło: Moje wypieki.

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g ricotty (1 opakowanie)
  • 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego (oryginalnie oliwa z oliwek)
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 g śliwek np. węgierek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania jasnej i puszystej mieszanki, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Dodać serek ricotta, w trzech turach, ubijając po każdym dodaniu. W powstałej mieszance nie powinno być grudek serka, mieszanka powinna być dobrze zmiksowana i jednolita. Wlewać strużką olej, dodać otartą skórkę z cytryny i miksować.

Dodać mąkę przesianą w proszkiem i wymieszać szpatułką do połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta (nie mieszamy dłużej niż to potrzebne). Powstanie dość gęste ciasto - tak ma być.

Powstałe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy . Na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki, jedna przy drugiej, rozcięciem ku dołowi. 

Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

Torta Margherita z brzoskwiniami

atina_bc

Jedno z najprostszych ciast jakie piekłam. Delikatne, puszyste w środku - przypominające biszkopt z owocami. Zaintrygowało mnie, kiedy przeczytałam, że jest to tradycyjny 120-letni  włoski przepis, którego autorem jest Pellegrino Artusi. Lubię testować takie stare przepisy:-) I nie zawiodłam się, gdyż ciasto bardzo mi posmakowało. Myślę, że w cieście tym świetnie sprawdzą się również królujące obecnie śliwki.

Źródło: Moje wypieki.

Torta Margherita z brzoskwiniami

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • świeżo otarta skórka z cytryny
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 duże brzoskwinie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli do powstania sztywnej piany. Dodawać cukier, powoli - łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodać żółtka i ubić. Dodać skórkę z cytryny i ubić do połączenia. Bezpośrednio do misy z ubitymi jajkami przesiać skrobię ziemniaczaną i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

Brzoskwinie odpestkować, pokroić na niezbyt grube plasterki. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać plasterki brzoskwiń, jeden obok drugiego.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Torta Margherita z brzoskwiniami

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

atina_bc

Czas na śliwki :-) Uwielbiam tarte rustykalną ze śliwkami i kruche ze śliwkami, ale teraz dla odmiany upiekłam ucierane ze śliwkami i nuta cynamonu. Ciasto jest pyszne - mięciutkie, wilgotne - warte upieczenia :-)

Źródło: Moje wypieki.

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Składniki na formę o wymiarach 23 x 30 cm

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 120 - 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów (lub pół łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 900 g śliwek węgierek (lub innych), wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną i ekstraktem/aromatem, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć kawałki śliwek, jedna przy drugiej.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować.

Składniki na lukier: cukier puder i sok z cytryny wymieszać do powstania gładkiej masy.

Smacznego :-)

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci