Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

zapiekanki

Tarta z kurczakiem i brokułami

atina_bc

Bardzo chętnie korzystam z różnych przepisów na tarty. Jeszcze nie zdarzyło mi się przygotować tarty, która byłaby pomyłką. Przepis, który dzisiaj proponuję dostałam od kolegi i przyznaje tarta z niego wychodzi pyszna. Mięso można marynować w rożnych przyprawach. Ja wybrałam meksykańską, ale świetnie sprawdzi się również gyros, lub inna Wasza ulubiona.

Tarta z kurczakiem i brokułami

Składniki na głęboką formę do tarty.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na farsz:

  • ok. 50 g żółtego sera
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • brokuł
  • 1 średnia papryka czerwona
  • przyprawa meksykańska (przyprawa grill meksykański)
  • pomidorki koktajlowe - ok. 6-8 sztuk.

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, polać olejem lub oliwą - ok. 4-5 łyżek i posypać przyprawą tak, żeby każdy kawałek kurczaka był w niej obtoczony. Kurczaka można zamarynować wcześniej i wstawić do lodówki, by mięso się przegryzło.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Paprykę pokroić w kostkę i razem z zamarynowanym kurczakiem usmażyć. Smażącego się kurczaka doprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.

Podpieczone ciasto posypać startym żółtym serem - około dwóch garści. Następnie wyłożyć na niego usmażonego kurczaka (bez tego sosu, co może być na patelni, samo mięso). Następnie ułożyć brokuły, a potem powtykać pomidorki. Nie dawać ich za dużo, bo puszczają wodę. Całość zalać zalewą.

Tarta z kurczakiem i brokułami

Składniki na zalewę:

  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa ok. 1/2 łyżeczki
  • biały pieprz
  • sól
  • 125 g żółtego sera

Żółty ser zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną, następnie dodać do tego żółty ser i przyprawy, Całość wymieszać i przygotowaną zalewą zalać farsz tarty. Nie musi być całość dokładnie przykryta, mogą wystawać pomidorki i brokuły;). Można jeszcze wierzch delikatnie posypać żółtym serem.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut.

Smacznego :-)

Tarta z kurczakiem i brokułami

Tarta z kurczakiem i brokułami

Mini tarty z kiszoną kapustą i grzybami

atina_bc

Ostatnio dużo eksperymentuje z tartami. Przygotowuje je w różnych wielkościach i smakach. Tym razem zrobiłam w małych formach tartowych, ale oczywiście można je przygotować w formie dużej tarty, lub jeszcze mniejszych tartaletek. Niedawno robiłam tartaletki z kapustą kiszona i grzybami, dzisiaj do takiego farszu dodałam polewę śmietanowo serową. Połączenie bardzo smaczne i choć na zdjęciach nie wygląda rewelacyjnie, to warto się skusić na taką tartę.

Zamiast suszonych grzybów można oczywiście dać pieczarki.

Źródło: Moje kucharzenie.

Mini tarty z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, odrywać po kawałku i wykładać nim foremki. Dobrze jest ciasto nakłuć np. widelcem, żeby zbytnio nie urosło w trakcie pieczenia. Następnie rozłożyć na nim papier do pieczenia i wysypać grochem.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut - po 10 minutach usunąć groch i piec, aż ciasto będzie złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na farsz (można przygotować dzień wcześniej):

  • 500 g grzybów (np. pieczarek)
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • ok.200-250 ml śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • 150 g żółtego sera
  • pieprz, sól

Kiszoną kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować minimum 1 godzinę, aż kapusta zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie porządnie odcisnąć wodę. Drobno posiekać.
Cebulę obrać i dość drobno posiekać. Grzyby pokroić w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie włożyć grzyby. Posolić. Dusić, mieszając, aż grzyby zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, smażyć razem kilka minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Żółtka zmiksować ze śmietaną. Następnie dodać sól, pieprz, starty na tarce żółty ser i całość wymieszać.

Przygotowany farsz nakładać do foremek. Na wierzchu rozsmarować masę serowo - jajeczną.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut.

Smacznego :-) 

Mini tarty z kiszoną kapustą i grzybami

Mini tarty z kiszoną kapustą i grzybami

Tartaletki z kapustą i grzybami

atina_bc

Tartaletki z kapustą i grzybami mogą być pyszną alternatywą dla pasztecików i doskonale się sprawdzą jako przekąska na imprezie. Idealnie pasuje do nich szklaneczka czerwonego barszczu.

Tartaletki z kapustą i grzybami

Składniki na około 8 tartaletek.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, odrywać po kawałku i wykładać nim foremki na tartaletki. Dobrze jest ciasto nakłuć np. widelcem, żeby zbytnio nie urosło w trakcie pieczenia. Następnie rozłożyć na nim papier do pieczenia i wysypać grochem. Cześć ciasta pozostawić do dekoracji. 

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut - po 10 minutach usunąć groch i piec, aż ciasto będzie złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na farsz (można przygotować dzień wcześniej):

  • 500 g pieczarek
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Kiszoną kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować minimum 1 godzinę, aż kapusta zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie porządnie odcisnąć wodę. Drobno posiekać.
Cebulę i pieczarki obrać, i osobno dość drobno posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie włożyć pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając, aż pieczarki zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, smażyć razem kilka minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Przygotowany farsz nakładać do tartaletek. Na wierzchu ułożyć paski wycięte z pozostałego ciasta i podarować je rozstrzelany jajkiem. 

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut, do zezłocenia.

Smacznego :-) Tartaletki z kapustą i grzybami

 

 

Tarta z wędzona makrelą

atina_bc

Kiedy kolega zachwalał mi tę tartę podeszłam do niej nieco nieufanie, ale wreszcie się zdecydowałam i wcale tego nie żałuję. Wyszła pyszna. Farsz jest kremowy, a dodatek pomidorków i oliwek dodaje jej charakteru. W oryginalnym przepisie były kapary, ale mnie jednak bardziej smakuje z oliwkami.

Źródło: Ewa Wachowicz

Tarta z wędzona makrelą

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Dobrze jest ciasto nakłuć np. widelcem, żeby zbytnio nie urosło w trakcie pieczenia. Następnie rozłożyć na nim papier do pieczenia i wysypać grochem.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut - po 10 minutach usunąć groch i piec, aż ciasto będzie złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na farsz:

  • 1 makrela wędzona
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 - 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 - 8 czarnych oliwek
  • 200 g żółtego sera wędzonego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • zioła prowansalskie

 Z makreli usunąć ości i rozdrobnić ją widelcem. Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Drobno posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek zeszklić na maśle. Dodać mąkę, przemieszać a następnie cały czas mieszając wlewać stopniowo mleko. Wymieszać trzepaczką lub rózgą aby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać makrelę, 3/4 żółtego sera i dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę wyłożyć na upieczone ciasto, posypać pozostałą częścią żółtego sera. Na wierzchu ułożyć pokrojone na pół pomidorki i oliwki. Posypać ziołami i wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze 200ºC, przez około 20 minut, aż ser będzie przypieczony. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego :-)

Tarta z wędzona makrelą

Tarta z wędzona makrelą

Zapiekanki z pieczarkami

atina_bc

Zapiekanki na bagietkach to typowy polski fast food. Pamiętam jak zajadałam się nimi jeszcze za czasów dziecięcych, kiedy obok hot dogów był to chyba jedyny fast food na polskich ulicach. Teraz na każdym kroku spotykamy rożnego rodzaju propozycje, ale ja nadal bardzo chętnie sięgam właśnie po zapiekanki i to te klasyczne z pieczarkami. W Krakowie najbardziej znane są te z Okrąglaka na Kazimierzu i oczywiście też tam lubię kupować, ale najchętniej jadam te z Baru Alabama - to taka niepozorna budka przy Rondzie Matecznego, ale moim zdaniem jedno z najlepszych miejsc z fast foodem. Może też znacie to miejsce? Jeśli nie, to polecam a obok pysznych zapiekanek warto spróbować schab burgera z serem :-)

Podane przeze mnie proporcje są orientacyjne na około 4 zapiekanki na bagietkach o długości ok. 20 cm. A tak na marginesie przygotowanie takich zapiekanek jest też idealnym sposobem na wykorzystanie już lekko czerstwego pieczywa;-)

Zapiekanki z pieczarkami

Składniki: (na około 4 bagietki o długości 20 cm)

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera (gouda, edamski)
  • sól, pieprz
  • masło
  • bagietki
  • ketchup (opcjonalnie)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobna kostkę, dodać do cebuli i smażyć, aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.

Bagietki przekroić na pół i posmarować masłem. Ułożyć na nich pieczarkowy farsz i posypać żółtym serem. Delikatnie przycisnąć do pieczywa. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut (w zależności od grubości bagietek). Upieczone zapiekanki można polać ketchupem.

Smacznego :-)

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci