Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

bułki

Bułki z farszem pieczarkowo - cebulowym

atina_bc

Prezentowane dzisiaj bułki to troszkę taki miks cebularzy i pierogów szwedzkich;-) Dodatkiem jest żółty ser, który ukryty jest w bokach bułki. Najlepsze są oczywiście lekko ciepłe, ale na zimno też są smaczne. Dla mnie przekąska idealna.

Bułki z farszem pieczarkowo - cebulowym

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 2 łyżki miodu
  • 260 ml wody
  • 7 g drożdży instant
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • ostra papryka
  • chilli
  • czosnek w proszku
  • sól, pieprz
  • masło - ok. 3 łyżek

Dodatkowo:

  • jajko
  • ok. 200 g żółtego sera pokrojonego w paski

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, umieścić ją w naczyniu i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobna kostkę, dodać do cebuli i smażyć, aż odparują. Doprawić solą, pieprzem, papryką i chilli – farsz powinien być pikantny.

20151010_150328_Kopiowanie  20151010_150729_Kopiowanie

Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i podzielić na 15 równych części. Każdą część cienko rozwałkować. Na brzegu każdego krążka wyłożyć żółty ser, a na środku farsz. Następnie ser przykryć ciastem dociskając, aby się skleiło. Przed włożeniem do piekarnika boki bułek posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 20 minut, aż będą rumiane.

Smacznego:-)

Bułki z farszem pieczarkowo - cebulowym

Bułki z farszem pieczarkowo - cebulowym

Pierogi szwedzkie

atina_bc

Pierogi szwedzkie, to nic innego jak drożdżowe paluchy z pieczarkowo-cebulowym nadzieniem. Farsz jest pikantny, a nieodzownym uzupełnieniem smaku jest czarnuszka. Nie polecam, by rezygnować z tej posypki lub zamieniać na inną - nadaje ona bowiem niepowtarzalnego smaku tym paluchom. Pierogi szwedzkie od lat można kupić w Krakowie przy ul. Długiej, a moja dzisiejsza propozycja jest próbą odtworzenia tego smaku w domu. Pierogi te przygotowałam w ramach obchodów Światowego Dnia Chleba. 

Inspiracja: Słodka strona.

Pierogi szwedzkie

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 2 łyżki miodu
  • 260 ml wody
  • 7 g drożdży instant
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • ostra papryka
  • chilli
  • czosnek w proszku
  • sól, pieprz
  • masło - ok. 3 łyżek
  • czarnuszka
  • jajko

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, umieścić ją w naczyniu i przykryć folią spożywczą. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobna kostkę, dodać do cebuli i smażyć, aż odparują. Doprawić solą, pieprzem, papryką i chilli – farsz powinien być pikantny.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5 mm. Wielkość prostokąta może być dowolna, zależy czy chcemy uformować długie, czy krótkie pierogi. Każdy prostokąt pokroić na paski o szerokości ok. 7-8 cm.

Na środek każdego paska ułożyć farsz pieczarkowy i skleić boki. Uformowane pierogi ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, sklejeniem do dołu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 20 minut, aż będą rumiane.

Smacznego:-)

Pierogi szwedzkie

World Bread Day 2015 (October 16)

Precle

atina_bc

Kolejny raz przyłączam się do obchodów Światowego Dnia Chleba. Bardzo lubię te zabawę i zawsze staram się do niej dołączyć. W tym roku z tej okazji upiekłam precle - pyszne, mięciutkie. Bardzo mi smakują - przygotowałam je w wersji z solą gruboziarnistą, sezamem czarnym i białym. Przepis zaczerpnęłam od Dorotuś i u niej są też w wersji słodkiej, mnie jednak najbardziej smakują w wersji wytrawnej.

Precle

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 56 g masła, roztopionego

Ponadto:

  • 2 litry wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • do posypania: sól morska, sezam
  • żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli przed pieczeniem

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, cukier, następnie wodę wymieszaną z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na około 10 równych części. Z każdej części uformować wałeczek i uformować na kształt precla (tutaj instrukcja), odłożyć na blaszkę oprószoną mąką bądź wyłożoną matą teflonową.

Po skończeniu formowania precelków, nie czekając na wyrośnięcie, zacząć je gotować, zaczynając od precelka uformowanego najwcześniej. W tym celu delikatnie kłaść precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć dużą łyżką cedzakową, ułożyć z powrotem na blaszce. W ten sposób ugotować wszystkie precelki.

Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać solą morską, sezamem lub ulubionym dodatkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-). 

Precle

Precle   World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)    

Bułeczki z nadzieniem porowym

atina_bc

Dzisiejsza propozycja, to rodzaj bułeczek idealnie pasujących na drugie śniadanie. Przygotowałam je z nadzieniem porowym. Są bardzo pożywne i smaczne. Można je przygotować w dwóch wariantach - jako otwarte lub z nadzieniem zamkniętym w środku.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

Bułeczki z nadzieniem porowym

Składniki na farsz:

  • kabanos - około dwie małe laski
  • 1 por
  • papryka peperoni (mała czerwona)
  • troszkę wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plastry (część plastrów odłożyć do dekoracji)
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: estragon, pieprz cayenne, sól

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka Smakowitej pajdy z ziołami
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Kabanos pokroić w plasterki, a boczek w kostkę i podsmażyć (nie używam żadnego tłuszczu, tylko podsmażam na tym, co się wytopi z boczku). Pora przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić na około 3 mm krążki i razem z pokrojoną w kostkę papryczką dodać do wędliny. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 - 7 minut, dodając jednocześnie przyprawy.

Przygotować sos beszamelowy. Do rozpuszczonego smalczyku dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Pory i wędlinę zalać gęstym sosem, jednocześnie dodając starty żółty ser. Całość wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki chlebowej
  • 14 g drożdży instant
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g Smakowitej pajdy z ziołami

Do miski wsypać mąkę i wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Następnie dodać roztopiony smalczyk i ciepłe mleko. Jajko roztrzepać za pomocą widelca i dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrobić tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Następnie pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.

Formowanie zamkniętych bułeczek. Każdą cześć rozwałkować na owalne placki. Do środka nałożyć farsz, a następnie zlepić brzegi i uformować okrągłą bułeczkę. Układać na blasze, zlepieniem do dołu.

Formowanie otwartych bułeczek. Z każdej części uformować owalny placek, z lekko podniesionym brzegiem. Do środka nałożyć farsz. Na wierzchu można ułożyć plasterek boczku.

Wypełnione bułeczki odstawić, aby jeszcze podrosły - na około 30 minut. Brzeg ciasta posmarować roztopionym smalczykiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 200°C do momentu zarumienienia się bułeczek, około 10 - 15 minut. 

Smacznego:-)

Bułeczki z nadzieniem porowym

Bułeczki z nadzieniem porowym

Bułeczki z nadzieniem porowym  Bułeczki z nadzieniem porowym

Bułeczki z nadzieniem porowym

Bułeczki z nadzieniem porowym  

Bagietki na płynnym zakwasie

atina_bc

Wspaniałe grono piekących i pyszny przepis na domowe pieczywko zawsze mnie mobilizują. Uwielbiam to i nawet wiem od kogo się zaraziłam - oczywiście od Margot:-) To ona dawno temu wciągnęła mnie w Weekendową Piekarnię, nauczyła piec pyszne domowe pieczywko zarówno na drożdżach jak i na zakwasie. Teraz do wspólnego pieczenia zachęca Amber, a ja kiedy tylko mogę to się przyłączam. W tym miesiącu razem z dziewczynami piekłyśmy pyszne bagietki na zakwasie. Mnie ten przepis nie sprawił żadnych problemów, a bagietki niesamowicie smakowały. Dziękuję wszystkim za kolejne już cudowne spotkanie na wspólnym pieczeniu. Oto lista wszystkich biorących udział:

  • Ania http://bajkorada.blogspot.com/
  • Ania http://jswm.blogspot.com/
  • Anita http://atinabc.blox.pl/html
  • Aga http://wsezonie.blogspot.com/
  • Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/
  • Bożenka http://www.smakowekubki.com/
  • Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
  • Gosia http://kochamgary.blogspot.com/
  • Gosia http://zamoimidrzwiami.blogspot.com/
  • Jola http://smakmojegodomu.blox.pl/html
  • Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
  • Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
  • Kaś http://bakeandtaste.blogspot.com/
  • Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
  • Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/
  • Majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/
  • Wiewióra http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
  • Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
  • Myniolinka http://slodkieimpresje.blox.pl/html
  • Sara http://www.pieczarkamysia.pl/
  • Renata S. http://forksncanvas.blogspot.com/
  • Piegusek http://piegusek1976.blogspot.com/
  • Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/
  • Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/

 

Bagietki na płynnym zakwasie

Składniki na 6 bagietek:

  • 280g letniej wody
  • 480g zakwasu żytniego, o konsystencji jak na grube naleśniki naleśniki; dokarmiony lub nie*
  • 480 + 8 kopiatych łyżek mąki chlebowej (ilość maki zależy od jej stopnia wilgotności, temperatury otoczenia itp) 
  • 2 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka drożdży instant**

*  Jeśli dokarmisz  zakwas przed użyciem, chleb wzrośnie lepiej; ale jeśli jesteś w pośpiechu, niedokarmiony zakwas po prostu użyczy mu smak, a drożdże w recepturze zadbają o wyrastanie ciasta.

** Przy dobrze dokarmionym zakwasie, drożdże pominąć

W dużej misce połączyć wodę, zakwas i 3 szklanki mąki, resztę mąki dosypać później. Dobrze wymieszać. Dodać sól, cukier, drożdże a następnie dodatkowe 1 1/2 do 2 szklanki mąki. Mieszać, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek, dodając tylko tyle dodatkowych mąki ile to konieczne. Luźne (lepkie) ciasto da lekki miąższ.

Ciasto mieszać przez 7 minut mikserem (lub 8 do 10 minut ręcznie) na lekko natłuszczonej powierzchni. Ciasto można również zagnieść w automacie do chleba nastawiając na odpowiedni cykl. Wyrobione ciasto umieścić w wysmarowanej olejem misce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia aż dwukrotnie zwiększy objętość, około 90 minut.

Po tym czasie ciasto delikatnie odgazować i podzielić na sześć części (dla cienkich bagietek). Z każdego kawałka uformować wałeczki do 35cm długości, ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze w odległości około 10 cm od siebie lub w specjalnych formach do bagietek. Przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą lub ściereczką i pozostawić do ponownego wyrastania na około 1 1/2 do 2 godzin.

Przed włożeniem do piekarnika można je naciąć.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 225ºC, przez około 25 minut lub do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Smacznego:-)

 Bagietki na płynnym zakwasie

Bagietki na płynnym zakwasie

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci