Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

placki, naleśniki, pierogi

Placek po zbójnicku

atina_bc

Placek po zbójnicku pochodzi z Podhala, z Polski lub Słowacji. To nic innego jak placek ziemniaczany serwowany z gulaszem. Przewrócenie dużego placka nie jest takie proste - musi być doborze usmażony. Jeśli ktoś się obawia, że może sobie z tym nie poradzić oczywiście można upiec mniejsze placki i również podać polane gulaszem. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale za to jakie pyszne;-)

Placek po zbójnicku

Przygotować duże lub małe placki ziemniaczane z tego przepisu klik.

Składniki na gulasz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczarek
  • szklanka bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, liść bobkowy, ziele angielskie

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w łyżce mąki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć a następnie dodać mięso. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i podsmażyć na łyżce masła lub odrobinie oleju. Dodać do mięsa. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Na usmażonego placka ziemniaczanego nakładać porcję gulaszu i podawać.

Smacznego:-)

Placek po zbójnicku

Placki ziemniaczane

atina_bc

Jestem pewna, że każdy to danie dobrze zna i ma swój przepis na ulubione placki ziemniaczane. Ja też mam swój. Placki ziemniaczane przygotowuje z ziemniaków tartych na drobnych oczkach tarki, a czasami na grubych. Oczywiście obie wersie smakują odrobinę inaczej,a dla mnie obie są bardzo smaczne i proponuję sprawdzić samemu, która wersja bardziej przypadnie do gustu. Co moje placki odróżnia od innych - chyba dodatek żółtego sera. Nie jest go dużo w plackach, ale jednak zmienia to ich smak. Obok podstawowych przypraw jak sól i pieprz dodaję chilli, a czasami też zioła prowansalskie. Osobiście placki ziemniaczane jadam wyłącznie w wersji wytrawnej - najchętniej z dodatkiem sosu pieczarkowego lub gulaszu. Wiem jednak, że niektórzy placki ziemniaczane podają posypane cukrem lub z kleksem kwaśnej śmietany. Z ciekawostek dodam, że regionalnie w Wielkopolsce, Warmii i Mazurach potrawa ta nosi nazwę plindze.

 Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 60 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Ziemniaki, cebulę i ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ziemniaki można również zetrzeć na grubych oczkach). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać jajko, przyprawy i ponownie zamieszać. Jeśli masa będzie bardzo rzadka, ziemniaki będą bardzo wodniste można dodać mąkę (nie za dużo około 1 łyżki).

Nakładać po półtorej łyżki masy ziemniaczanej na bardzo dobrze rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia z każdej strony. Po zdjęciu z patelni można na chwilę położyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego:-)

  Placki ziemniaczane

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

atina_bc

Lubię tortille przygotowywane z różnymi nadzieniami. Najczęściej przygotowuje twistera, ale kiedy ostatnio zostało mi kilka sripsów postanowiłam przygotować inne danie. To jest taka wypasiona wersja potrawy będącej już u mnie na blogu quesadillas z trzema serami. Wielbicielom tego typu dań polecam również quesadillas z pieczarkami. I przyznaje do takiego nadziania tortilli zainspirowało mnie jedno danie z KFC;)

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

Składniki:

  • 3 tortille
  • 100 g sera cheddar
  • 100 g sera gruyere
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g sera camembert
  • 3-4 stripsy z kurczaka
  • sos barbecue

Stripsy można przygotować wg tego przepisu, lub zwyczajnie pokroić fileta z kurczaka na mniejsze kawałki i usmażyć w panierce. Przygotowane stripsy pokroić w kostkę. Ser pleśniowy i camembert również pokroić w kostkę, natomiast pozostałe sery zetrzeć na tarce.

   

Rozgrzać patelnie. Umieścić na niej jedną tortille, jej połowę posypać startymi serami, porozkładać kawałki serów oraz kurczaka. Miejscami między kurczakiem a serami dać kleksy sosu barbecue. Nakryć druga połową tortilli i docisną. Podsmażyć z jednaj strony, następnie odwrócić i podsmażyć z drugiej strony. Gdy obie strony będą rumiane kolor, zdjąć z patelni i pokroić w trójkąty.

Podawać natychmiast. Można do nich przygotować guacamole.

Smacznego:-)

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

Naleśniki czekoladowe

atina_bc

W Czekoladowym tygodniu nie mogło zabraknąć czekoladowych naleśników. Naleśniki są chyba najczęściej przygotowywanym przeze mnie daniem, uwielbiamy je z synkiem. Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do takich naleśników jest biały ser. Można użyć zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym, albo mascarpone. Jak kto lubi.

Źródło: Moje wypieki.

Naleśniki czekoladowe

Składniki na około 15 sztuk:

  • 80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
  • 1 łyżka kakao
  • 500 ml mleka
  • 1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • szczypta soli

Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny.

Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.

Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie biały ser wymieszany z cukrem waniliowym.

Smacznego :-) 

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

Chijimi - koreańskie placki ze szpinaku

atina_bc

W Japońskiej Kuchni Karoliny wypatrzyłam pysznie wyglądające placki ze szpinaku. Zapieczona na nich skorupka z żółtego sera świetnie komponuje się ze szpinakiem. Karolina proponowała podać je z ostrym sosem przygotowanym na bazie sosu sojowego i sezamu. Ja jednak zdecydowałam się przygotować do nich sos czosnkowy i taka kombinacja bardzo mi smakowała. Przepis podaje za Karoliną z moimi drobnymi zmianami i oczywiście z zupełnie innym sosem. Z podanych składników można upiec dwa duże placki lub kilka mniejszych. Ja piekłam mniejsze i takie polecam. Łatwiej przewracać i podawać.

Chijimi - koreańskie placki ze szpinaku

Składniki:

  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • starty żółty ser
  • sos czosnkowy

Szpinak dokładnie umyć i w osolonej wodzie gotować około 2-3 minuty. Zaraz po ugotowaniu spryskać szpinak strumieniem zimnej wody i dokładnie odcedzić.

Odciśnięty z wody szpinak dość drobno pokroić i wymieszać z jajkami, mąką, wodą i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać masę formując placuszki odpowiedniej wielkości. No wierzchu wyłożyć równomiernie tarty żółty ser.

Przykryć pokrywką i smażyć około 3 minuty (tak na złoty kolor). Przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia - ponownie około 3 minut, aż ser się roztopi i ładnie przysmaży. podawać z ostrym sosem - ja podawałam z czosnkowym.

Smacznego:-)

 Chijimi - koreańskie placki ze szpinaku

Chijimi - koreańskie placki ze szpinaku

Z Widelcem po AzjiCzas na szpinak!

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci