Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Pierniki i pierniczki

Pierniczki brukowce

atina_bc

W tym roku swoje "zbiory pierniczkowe" wzbogaciłam o pierniczki brukowce. Piekłam je już po Świętach, ale na pierniczki nigdy nie jest za późno;-)  Ich nazwa nawiązuje do wyglądu jaki maja po upieczeniu - pieczone przytulone jeden do drugiego wyglądają jak kostka brukowa. Po upieczeniu potrzebują sporo czasu na zmięknięcie, dlatego najlepiej upiec je już pod koniec listopada. Jeśli pieczecie wersje z nadzieniem, wystarczą im tylko dwa tygodnie.

Źródło: Moje wypieki.

 Pierniczki brukowce

Składniki na blaszkę 33 x 26 cm:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:

  • marmolada lub powidła śliwkowe

W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.

W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.

Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, polukrować.

Składniki na kawowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 - 3 łyżki wrzącej wody

Kawę rozprowadzić w wodzie. Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po 3 dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek lub z kromką chleba. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

Smacznego :-)

Pierniczki brukowce

Pierniczki brukowce

Gingerbread people - piernikowe ludziki

atina_bc

Wiem, wiem już po Świętach i mało kto myśli o pierniczkach, ale takie wspaniałe piernikowe ludziki warto upiec nie tylko w okresie świątecznym. Mocno imbirowe, o wyrazistym smaku. Z podanych proporcji wychodzi ich na prawdę dużo, ale takich smakołyków nigdy nie jest za dużo :-)

Źródło: Moje wypieki

Gingerbread people - piernikowe ludziki

Składniki na około 70 sztuk:

  • 750 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 g zmielonego imbiru
  • 3 g zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g zmielonych goździków
  • 2 g startego cynamonu
  • 225 g masła
  • 235 ml melasy
  • 180 g miałkiego brązowego cukru
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami, odłożyć.

Pozostałe składniki (oprócz jajka) wrzucić do garnuszka, podgrzać, poczekać do roztopienia się i rozpuszczenia składników, mieszając.

Suche składniki wymieszać z rozpuszczonymi, na końcu dodając jajko, dobrze wymieszać lub zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (sporo rośnie w piekarniku), wycinać piernikowe ludziki, kłaść na oprószoną mąką blachę.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC przez 10 - 12 minut, w zależności od wielkości ludzików. Wystudzić, udekorować lukrem.

Smacznego :-)

Gingerbread people - piernikowe ludziki  Gingerbread people - piernikowe ludziki

Piernik po żydowsku

atina_bc

W okresie Świąt Bożego Narodzenia nie mogło u mnie zabraknąć piernika. W tym roku obok piernika staropolskiego upiekłam piernik po żydowsku. Słodki, bardzo aromatyczny i bogaty w orzechy bardzo mi zasmakował. A dodatek kawy nadał mu nieco  ciemniejszego koloru i aromatu. Po upieczeniu jest  lepki od miodu ale też bardzo wilgotny. Piernik upiekłam w 8 małych foremkach.

Źródło: Moje Wypieki

Piernik po żydowsku

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki płynnego miodu
  • pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
  • 2 łyżki rumu lub brandy
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.

Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.

Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.

Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

Można upiec już tydzień przed świętami. Bardzo dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość.

Smacznego :-) 

Piernik po żydowsku

Piernik po żydowsku

Pierniczki z Norymbergi

atina_bc

Całkiem niedawno na Moich wypiekach pojawiły się pierniczki z Norymbergi, nie mogłam się im oprzeć. Prawdę powiedziawszy, to już w zeszłym roku miałam wyszukany na nie przepis i nawet kupiłam specjalne opłatki, ale jakoś do upieczenia nie doszło. W tym roku to pierwsze pierniczki jakie upiekłam, a piekłam je już dwa razy. Za pierwszym razem nawet się nie obejrzałam, kiedy zniknęły. Bardzo proste w przygotowaniu i rewelacyjne w smaku. Jedyny ich minus, to konieczność posiadania specjalnych opłatków (Oblaten), , dzięki którym nie przywierają do blaszki i dłużej utrzymują świeżość. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, więc proponuję nie wypiekać ich zbyt wcześnie, mogą nie doczekać do Świąt;) Ich charakterystyczną cechą są migdały zdobiące wierzch. 

 Pierniczki z Norymbergi

Składniki:

  • 150 g miałkiego brązowego cukru
  • 50 g płynnego miodu
  • 120 g białka
  • 250 g zmielonych migdałów, podpieczonych na suchej patelni
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych, podpieczonych na suchej patelni
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy korzennej do pierników
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 50 g masy marcepanowej, startej na tarce
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
  • 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekanej

Dodatkowo:

  • opłatki (oblaten) do pierniczków - u mnie o średnicy 5cm
  • migdałów bez skórki, do dekoracji

W naczyniu wymieszać białka (nie ubijać ich wcześniej) z miodem i cukrem, do połączenia. Dodać zmielone migdały, posiekane orzechy, mąkę pszenną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, masę marcepanową, kandyzowane skórki z cytrusów. Dobrze wymieszać, do połączenia (można mikserem). Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie należy dodać niedużo zmielonych migdałów lub mąki, jeśli zbyt gęste - odrobinę białka.

Na blachy do pieczenia wyłożyć opłatki. Na opłatki nałożyć ciasto o grubości około 1,2 - 1,5 cm (Dorota proponowała zostawiać wolny brzeg, gdyż pierniczek podczas pieczenia będzie rósł i przykryje cały opłatek - moje nie rosły aż tak;). W każdy pierniczek wetknąć migdał (na większe można dać po trzy, na mniejsze po jednym).

Blaszki pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny (nie przykrywając niczym), pierniczki powinny przeschnąć.

 Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 - 190ºC przez około 12 - 15 minut do zbrązowienia (nie za długo, by pierniczki nie były gorzkie). Podczas pieczenia 2 lub 3 razy otwierać piekarnik by wypuścić parę wodną. Po upieczeniu pierniczki będą bardzo miękkie. Pozostawić je do przestudzenia na blaszce, następnie przenieść na kratkę. Wystudzone polukrować. Pierniczki można przechowywać przez kilka miesięcy w zamkniętym pojemniku.

Lukier:

Szklankę cukru rozprowadzić z 3 łyżki gorącej wody do otrzymania płynnej konsystencji.

Smacznego :-)

Pierniczki z Norymbergi

Pierniczki z Norymbergi  l 

Speculaas

atina_bc

Speculaas (speculoos) to korzenne ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Belgii i Holandii z okazji dnia Św. Mikołaja. Smak mają troszkę zbliżony do pierniczków, ale samo ciasto jest bardziej kruche i maślane. Oczywiście najlepiej jak się posiada specjalne drewniane foremki do ich wyciskania, które przedstawiają obrazki lub figurki wyciskane na ciastkach przed pieczeniem. Nie odkształcają się podczas pieczenia, co pozwala kształty te zachować również po upieczeniu. Dość długo marzyłam o takich foremkach, aż pewnego dnia Basia spełniła moje marzenia - Basiu dziękuję:* Przepis na ciasteczka również znalazłam u Basi - proste w przygotowaniu, pyszne po upieczeniu, czego chcieć więcej ... a wiem jeszcze więcej takich ślicznych foremek;-) Ciasteczka można oczywiście wykrawać przy pomocy zwykłych foremek do pierniczków. Polecam.

Speculaas

Składniki:

  • 250g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po pól łyżeczki: cynamonu, goździków, kardamonu, gałki, imbiru, mielonej kawy i białego pieprzu
  • 100g masła
  • 125g cukru trzcinowego ciemnego
  • 1 jajko
  • skorka starta z całej cytryny
  • 50 g mielonych migdałów

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajko, skórkę z cytryny, a na końcu migdały. Do maślanej masy dodawać porcjami przyprawiona mąkę, wyrobić. Ciasto uformować w kulę i schować na dzień bądź dłużej w chłodnym miejscu.

Po wyjęciu z lodówki, odkrawać kawałki ciasta i wciskać w foremkę lub wykrawać ciasteczka. Formę do speculaas delikatnie oprószyć mąką, ciasteczka wtedy będą łatwiej "wychodziły". Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.  

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 150ºC, przez około 30 minut.

Smacznego:-) 

Speculaas

  Speculaas

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci