Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

ryby

Ryba po grecku

atina_bc

Dzisiaj proponuję rybę po grecku. Oczywiście nie ma ona nic wspólnego z kuchnią grecką i pewnie nawet nie jest tam znana;) Ale to naprawdę bardzo smaczny sposób na rybkę. Często podawana na zimno, choć wiem, że niektórzy podają ją również na ciepło. Lekko słodkawa, pyszna. Idealna na świąteczny lub imprezowy stół. Z przepisu polecanego przez Madzię.

 Ryba po grecku

Składniki:

  • 1kg filetów rybnych (z ulubionej ryby: u mnie dorsz)
  • 700 g marchewki
  • 350 g pietruszki
  • 150 g selera
  • 350 g cebuli
  • *¾ szklanki oleju
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • 25 - 30 g mielonej papryki słodkiej
  • sól, cukier do smaku
  • ½ szklanki wody

Filety pokroić na małe kawałki, posolić, obtoczyć w mące.  Szybko zrumienić na rozgrzanym oleju (¼ szklanki). Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka.

W rondlu rozgrzać resztę oleju (½ szklanki) i podsmażyć cebulę do zeszklenia. Wrzucić przygotowane pozostałe warzywa i dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby się nie przyrumieniły. Gdy zmiękną dodać mieloną słodką paprykę, ½ szklanki wody, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Następnie ułożyć w naczyniu warstwami: ryba, warzywa, ryba, warzywa (u góry muszą być warzywa). Zostawić do przegryzienia w lodówce.

Smacznego :-)

 

Ryba zapiekana z majonezem i serem

atina_bc

Dzisiaj ryba przygotowana na sposób rosyjski. Dodatek majonezu i podsmażonej cebuli sprawia, że danie to na pewno nie należy do najlżejszych i dietetycznych, jednak warte jest przygotowania. Przepis znalazłam w Kuchni Ireny i Andrzeja, a pochodzi on z książki Cooking The Russian Way.

Ryba zapiekana z majonezem i serem

Składniki:

  • 8 filetów rybnych
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 cebule pokrojone w plasterki
  • majonez lub kwaśna śmietana
  • pół szklanki startego sera żółtego
  • posiekany koperek
  • mąka do panierowania ryb

Ryby przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i przełożyć do niego usmażone ryby. Ułożyć je w jednej warstwie. Posmarować cienką warstwą majonezu lub śmietany. Cebule podsmażyć, a potem ułożyć na rybach. Na końcu posypać żółtym serem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190°C, przez około 10 - 15 minut. Przed podaniem można posypać koperkiem.

Smacznego:-)

Ryba zapiekana z majonezem i serem

Łosoś gotowany na parze z zielonymi warzywami

atina_bc

Niewiele do tej pory gotowałam na parze, ale kiedy dostałam parowar postanowiłam przekonać się jak mi posmakuje taki lekki, zdrowy obiad. na pierwszy ogień poszła ryba. bardzo mi smakował łosoś ugotowany na parze, a zaznaczyć muszę, ze ja w ogóle nigdy wcześniej nie jadłam gotowanej ryby - zawsze tylko smażoną lub pieczoną. No i warzywa ugotowane al dente - pycha. Tylko ryż mi jakoś nie podszedł, dlatego jego będę jednak gotowała tradycyjnie. Inspiracje stanowił przepis zaczerpnięty ze strony Moja Kuchnia.

Łosoś gotowany na parze z zielonymi warzywami

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 1 cukinia pokrojona w drobne plasterki
  • 100g bób
  • 100g groszek zielony
  • 100g fasolka szparagowa
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • oliwa cytrynowa

Ryż ugotować na sypko.

Przygotować parowar. Do górnego pojemnika włożyć wszystkie warzywa (jeżeli używamy mrożonych, to wcześniej należy je rozmrozić), włączyć parowar i gotować przez 20 minut. Po tym czasie do dolnego pojemnika włożyć łososia i gotować zawartość wszystkich pojemników przez 15 minut.

Ugotowanego łososia doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem i warzywami ugotowanymi al dente. Przed podaniem skropić oliwą cytrynową.

Smacznego:-)

Łosoś gotowany na parze z zielonymi warzywami

Tango łosoś

atina_bc

Bardzo smaczny sposób na przygotowanie łososia znalazłam na stronie Beaty Pawlikowskiej. Zamarynowanego łososia można upiec na grillu lub w piekarniku - ja wybrałam piekarnik. Dzisiaj rozpoczyna się akcja organizowana przez Szarlotkę - Różowy Tydzień, mającą zwrócić naszą uwagę na profilaktykę w walce z rakiem. Ja pragnę się do niej przyłączyć tym argentyńskim sposobem na łososia.

Tango łosoś

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina

W szklanej misce wymieszać roztopione masło, cukier, sos sojowy, sok z cytryny i wino. Dokładnie wymieszać tak długo, aż rozpuści się cukier. Do miski włożyć filety łososia, wymieszać z sosem, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej jedną godzinę, pamiętając o tym, żeby po jakimś czasie wymieszać go i przewrócić na druga stronę, tak żeby wszystkie kawałki ryby równomiernie się marynowały. Zamarynowanego łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 30 - 40 minut.

Tak przygotowanego łososia można również upiec na grillu, polewając od czasu do czasu pozostałą marynatą.

Smacznego:-)

Tango łosoś

RóżowyTydzieńZ     widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Ryba w sosie Mojito Isleno

atina_bc

Propozycję takiego podania ryby znalazłam u Ireny i Andrzeja. Taki nieco inny sposób na podanie ryby bardzo nam zasmakował. Dzięki dodatkowi pysznego sosu ryba wiele zyskała. Nie udało mi się kupić lucjanów, więc zastąpiłam je dorszami. Przepis pochodzi z książki A Taste of Puerto Rico/Yvonne Ortiz 1994.

ryba w sosie Mojito Isleno

Składniki:

  • 3 lucjany czerwone (dałam dorsza)
  • 1/4 szklanki oleju kukurydzianego
  • pół łyżki mieszanki przypraw Adobo
  • 1 porcja sosu Mojito Isleno

Składniki przyprawy Adobo:

  • 1 łyżka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżka sproszkowanej cebuli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

Wszystkie składniki wymieszać i przechowywać w słoiczku.

Składniki na sos Mojito Isleno:

  • 1/3 szklanki oleju kukurydzianego
  • 1 posiekana średnia cebula
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1/3 szklanki oliwek alcaparrado lub manzanilla
  • 2 liście laurowe
  • 2 posiekane papryczki Italian frying
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 upieczone i pokrojone w paski czerwone papryki

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę. Dodać resztę składników sosu i dusić na małym ogniu przez około 15 minut.

Rybę przyprawić Adobo. Usmażyć na oleju na złoto. Przełożyć do sosu i dusić przez około 15 minut.

Smacznego:-)

ryba w sosie Mojito Isleno

Z     widelcem przez kuchnię obu Ameryk

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci