Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

pasty

Biały ser (twaróg)

atina_bc

Kiedy udało mi się dostać mleko, takie prosto od krowy wiedziałam, że będę musiała spróbować przygotować biały ser. I jak się okazało, nie jest to wcale trudne, a ser wychodzi pyszny. Teraz kiedy tylko mam okazje kupuje mleko i przygotowuje własny serek. Czytałam, że można również spróbować przygotować taki ser z pasteryzowanego mleka (można o tym przeczytać na Kuchni naszej polskiej) ja jednak do tej pory nie próbowałam tego robić.

Źródło: Kuchnia nasza polska

Biały ser (twaróg)

Mleko na ser musi być świeże (tzn. takie od krowy a nie z mleczarni). Najpierw należy je ukisić, czyli poczekać aż się zsiądzie. Zsiadłe mleko wlać do garnka i umieścić na najmniejszym gazie w kuchence gazowej, na którym umieszcza się żeliwną płytkę (albo ciężką żeliwną patelnię), na niej garnek. W przypadku kuchenek indukcyjnych nie trzeba kłaść żeliwnej płytki, wystarczy kuchenkę ustawić na 1 lub 2. Mleko bardzo powoli podgrzewać. Temperatura raczej nie powinna być zbyt wysoka, maksymalnie jakieś 50ºC. Chodzi o to, żeby podgrzewać możliwie długo, by ser wyszedł w miarę gładki i nie suchy.
Gdy w mleku wyraźnie będą się od siebie oddzielały skrzep i serwatka, należy przerwać podgrzewanie. Przygotować sitko wyłożone gazą i przez nie przecedzić powstały serek. Pozwolić serwatce swobodnie obciec, a następnie zwinąć gazę, ułożyć w miseczce (by masa nabrała kształtu) i pozostawić tak do następnego dnia. Ja nie odcedzam całkowicie, tylko luźno zawijam i pozostawiam na noc w lodówce. Rano jest gotowy serek.
 
Smacznego :-)
 
Biały ser (twaróg)
 
Biały ser (twaróg)

Pesto rosso

atina_bc

W pesto rosso zwanym również sycylijskim (pesto alla siciliana) głównym składnikiem są suszone pomidory. Zamiast orzeszków pini można użyć migdałów. Przygotowuje się je bardzo szybko, a jest idealnym dodatkiem do kanapek, grzanek czy makaronów. Trzeba uważać z podgrzewaniem pesto, gdyż może stać się gorzkie.

 Źródło: Ale Meksyk!Pesto rosso

Składniki:
  • 6-7 pomidorów suszonych
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 ząbek czosnku - przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 5-6 łyżek oliwy z zalewy pomidorów
  • mała suszona papryczka piri piri (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki wrzuć do bledera i zblenduj na zimno, aż powstanie odpowiednia konsystencja.

Orzeszki pinii lekko podsmażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. Gdyby sos był bardzo gęsty można dodać więcej oliwy.

Można przechowywać w lodówce do 3 tygodni, zamknięte w pojemniku.

Smacznego:-)

Pesto rosso

Pesto rosso  banner_orzechowy

 

Masło czosnkowe

atina_bc

Niedawno zrobiłam sobie wycieczkę do Zakopanego i tam miałam okazję zjeść moskole z masełkiem czosnkowym. Bardzo mi posmakowały i kiedy wróciłam do domku nie było wyjścia musiałam sobie przygotować takie pyszne danie. Przepis na moskole mam już od dawna. Wcześniej jadałam je z bryndzą, a od dzisiaj z masłem czosnkowym. Takie masło jest proste w przygotowaniu, a przy tym jest świetnym dodatkiem nie tylko do moskoli, ale też do pieczywa czy ziemniaków. Przepis od Eweny.

Maslo czosnkowe

Składniki:

  • 100 g masła, miękkiego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby było bardzo miękkie. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Można zrobić to również za pomocą  blendera. Przechowywać w lodówce. 

Smacznego:-)

Maslo czosnkowe

Maslo czosnkowe i moskole

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

atina_bc

Prosta pasta do pieczywa podana w kruchych babeczkach może być smacznym uzupełnieniem świątecznego stołu. Idealna przekąska. Pastę przygotowuje się bardzo szybko, z prostych składników, których połączenie daje wspaniały efekt. Kruche babeczki bardzo często podawane są na słodko, myślę jednak że ich wersja wytrawna również jest bardzo atrakcyjna. Takie babeczki udekorowane ziołami, kawałkami rzodkiewki będą nie tylko smaczną przekąską ale też efektowną dekoracją stołu.

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki. Z kuli odrywać po kawałku ciasta i każdy kawałek cienko rozwałkować. Następnie rozwałkowanym ciastem wyklejać foremki. Ciasto docisnąć do formy, a jego nadmiar oderwać. Piec w temperaturze 200oC, przez około 15 - 20 minut, aż będą złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na nadzienie:

  • 125 g bryndzy
  • 125g szprotek w oleju
  • 3 rzodkiewki
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła
  • do smaku: sól, pieprz, chilli

Jajko ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Szprotki wyjąć z puszki (bez oleju) i na talerzu rozdrobnić widelcem. Bryndzę również rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce i wymieszać z miękkim masłem. Rzodkiewki pokroić w drobna kostkę.

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Przygotowaną pastę przy pomocy szprycy nakładać do upieczonych kruchych babeczek.

Smacznego:-)

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Pieczeń rzymska  Ebook Wielkanoc 2013



Kruche babeczki z pastą twarogowo - rybną

atina_bc

Z połączenia kilku prostych składników powstała bardzo smaczna pasta. Jej zaletą jest nie tylko wspaniały smak, ale również szybkość przygotowania. Może ona być dodatkiem do pieczywa, a podana w kruchych babeczkach stanowi atrakcyjną przekąskę na świątecznym stole.

Kruche babeczki z pastą twarogowo - rybną

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki. Z kuli odrywać po kawałku ciasta i każdy kawałek cienko rozwałkować. Następnie rozwałkowanym ciastem wyklejać foremki. Ciasto docisnąć do formy, a jego nadmiar oderwać.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut, aż będą złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g białego sera tłustego
  • 200 g wędzonej makreli
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • 1 średni ogórek kiszony
  • do smaku: sól, pieprz, chili

Makrelę obrać ze skóry i ości, a mięso przełożyć na talerz i rozdrobnić widelcem. Ser rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Przygotowaną pastę przy pomocy szprycy nakładać do upieczonych, kruchych babeczek.

Smacznego:-)

 Kruche babeczki z pastą twarogowo - rybną
  

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Kruche babeczki z pastą twarogowo - rybną  Ebook Wielkanoc 2013



© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci