Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Jajko sadzone na szparagach

atina_bc

Maj to idealny moment na szparagi, dlatego prawie codziennie goszczą u mnie na stole. Najchętniej smażę je na masełku, na patelni grillowej i podaje jako dodatek do dań obiadowych.  Dzisiaj proponuję Wam najprostszy z letnich obiadów - jajko sadzone, szparagi i młode ziemniaczki w mundurkach. Uwielbiam takie jedzonko;-)

Jajko sadzone na szparagach

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki masła
  • dwa ząbki czosnku

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie.

Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni grillowej rozpuścić dwie łyżki masła i ułożyć szparagi posypane czosnkiem. Smażyć, aż szparagi zmiękną. W tym czasie na łyżce masła usmażyć jajka sadzone.

Szparagi  i jajka ułożyć na talerzach. Doprawić solą i pieprzem. Obok nich ułożyć młode ziemniaczki, które można polać roztopionym masłem.

Smacznego :-)

Szparagi

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

atina_bc

 Oglądając tę roladę na zdjęciach miałam wrażenie, że jej przygotowanie jest niezwykle skomplikowane. Chciałam jednak przygotować na obiad coś odmiennego, co nieczęsto pojawia się na talerzach i podjęłam wyzwanie. Okazało się, że nie jest to wcale skomplikowane. Może do najłatwiejszych nie należy, gdyż zwinięcie rolady zawsze jest dla mnie niewiadomą - czy wszystko się uda. Jednak warto spróbować. Przygotowaniu rolady poświęciłam około godziny czasu, a efekt jest naprawdę zachwycający. Rolada nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też świetnie smakuje. Z nadzieniem można eksperymentować - zamiast pieczarek dać szpinak, lub zrobić ze środkiem z mięsa mielonego - wszystkie wersje są pyszne :)  

Źródło: Smaki ogrodu.

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 300 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół i rozbić na dwa cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka roztrzepać z majonezem i wymieszać z serem. Blachę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylać na nią masę serową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 20 minut.

Podpieczony omlet serowy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na blat w taki sposób, aby na wierzchu był papier do pieczenia. Ostrożnie, pomagając sobie szpatułką lub nożem odkleić go. Na omlecie ułożyć plastry mięsa, a następnie pieczarki. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć na papierze do pieczenia w tej samej blaszce, w której piekł się omlet. Zapiekać przez około 35 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Roladę kroić w plastry i podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami   Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Chmurka z mango i granatem

atina_bc

To ciasto swobodnie można nazwać ciastem o wielu twarzach. Warstwę galaretkową można bowiem przygotowywać z dowolnymi owocami, co pozwoli nam się cieszyć tym ciastem o każdej porze roku. Dzisiaj proponuję Wam ciasto w odsłonie z mango i granatem - to połączenie świetnie się uzupełnia. Słodycz mango przełamana jest bowiem przez kwaskowy smak granata, a całość tworzy wspaniałe połączenie - smakowe i kolorystyczne. Zachęcam do przygotowania z ulubionymi owocami. U mnie na pewno pojawi się jeszcze nie raz w różnych odsłonach :)

Na podstawie Malinowej chmurki z Moich wypieków.

 Chmurka z mago i granatem

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na warstwę galaretkową:

  • 600 g mango (2 owoce mango)
  • 1 owoc granatu
  • 3 galaretki o smaku brzoskwiniowym (każda na 500 ml wody)
  • 3 szklanki wrzącej wody

Mango obrać i pokroić w kostkę. Owoc granatu obrać i podzielić na ziarenka.

3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, i lekko tężejącą galaretkę wymieszać z mango i granatem. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Składniki na krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. 

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Składniki na bezę:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałów

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem i rozłożyć na nim papier do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Smacznego :-)

 Chmurka z mago i granatem

Chmurka z mago i granatem

Chmurka z mago i granatem

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

atina_bc

Niezwykle pomysłowy i bardzo atrakcyjnie wyglądający sernik. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie tego ciasta jest skomplikowane, to jednak tylko pozory. Przygotowuje się je bardzo szybko, no tylko potem musi chwilkę spędzić w lodówce;-)

Źródło: Moje wypieki.

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 - 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników typu 'petitki'

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masła dodawać biały ser, stopniowo, ucierając do powstania gładkiej masy (w tym miejscu można dodać 3 - 4 łyżki śmietany kremówki, by serek był bardziej mazisty). Dodać ziarenka z laski wanilii i zmiksować. Powstałą masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować. 

Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Ułożyć na nim 18 herbatników, jak na zdjęciu. Posmarować je masą serową z kakao, odkładając kilka łyżek na późniejsze wykorzystanie. Przykryć kolejną warstwą herbatników, które posmarować jasną masą serową. Na samym środku ułożyć resztę ciemnej masy serowej. Pomagając sobie folią spożywczą podnieść boki herbatników do góry by złożyć je w domek. Docisnąć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.

    

Kolejnego dnia chatkę polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Przechowywać w lodówce.

Czekoladowa polewa (ganache):

  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego:-)

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

Tarta z kurczakiem i brokułami

atina_bc

Bardzo chętnie korzystam z różnych przepisów na tarty. Jeszcze nie zdarzyło mi się przygotować tarty, która byłaby pomyłką. Przepis, który dzisiaj proponuję dostałam od kolegi i przyznaje tarta z niego wychodzi pyszna. Mięso można marynować w rożnych przyprawach. Ja wybrałam meksykańską, ale świetnie sprawdzi się również gyros, lub inna Wasza ulubiona.

Tarta z kurczakiem i brokułami

Składniki na głęboką formę do tarty.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na farsz:

  • ok. 50 g żółtego sera
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • brokuł
  • 1 średnia papryka czerwona
  • przyprawa meksykańska (przyprawa grill meksykański)
  • pomidorki koktajlowe - ok. 6-8 sztuk.

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, polać olejem lub oliwą - ok. 4-5 łyżek i posypać przyprawą tak, żeby każdy kawałek kurczaka był w niej obtoczony. Kurczaka można zamarynować wcześniej i wstawić do lodówki, by mięso się przegryzło.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Paprykę pokroić w kostkę i razem z zamarynowanym kurczakiem usmażyć. Smażącego się kurczaka doprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.

Podpieczone ciasto posypać startym żółtym serem - około dwóch garści. Następnie wyłożyć na niego usmażonego kurczaka (bez tego sosu, co może być na patelni, samo mięso). Następnie ułożyć brokuły, a potem powtykać pomidorki. Nie dawać ich za dużo, bo puszczają wodę. Całość zalać zalewą.

Tarta z kurczakiem i brokułami

Składniki na zalewę:

  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa ok. 1/2 łyżeczki
  • biały pieprz
  • sól
  • 125 g żółtego sera

Żółty ser zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną, następnie dodać do tego żółty ser i przyprawy, Całość wymieszać i przygotowaną zalewą zalać farsz tarty. Nie musi być całość dokładnie przykryta, mogą wystawać pomidorki i brokuły;). Można jeszcze wierzch delikatnie posypać żółtym serem.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut.

Smacznego :-)

Tarta z kurczakiem i brokułami

Tarta z kurczakiem i brokułami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci