czwartek, 19 lutego 2015

W Czekoladowym tygodniu nie mogło zabraknąć czekoladowych naleśników. Naleśniki są chyba najczęściej przygotowywanym przeze mnie daniem, uwielbiamy je z synkiem. Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do takich naleśników jest biały ser. Można użyć zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym, albo mascarpone. Jak kto lubi.

Źródło: Moje wypieki.

Naleśniki czekoladowe

Składniki na około 15 sztuk:

  • 80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
  • 1 łyżka kakao
  • 500 ml mleka
  • 1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • szczypta soli

Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny.

Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.

Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie biały ser wymieszany z cukrem waniliowym.

Smacznego :-) 

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

sobota, 14 lutego 2015

Pets de nonnes to małe puszyste pączusie, popularne w okresie karnawału we Francji, Belgii i Niemczech. Przygotowywane z ciasta parzonego nie sprawiają żadnych problemów. Smaży się je nakładając ciasto łyżeczką na gorący olej dlatego tez na ich przygotowanie nie trzeba poświęcać dużo czasu.

Źródło przepisu: Moje wypieki.

Pets de nonnes

Składniki na 2 duże talerze:

  • 120 ml wody
  • 120 ml mleka
  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

W garnku zagotować wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić.

Wystudzone ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami do otrzymania gładkiego ciasta.

Olej rozgrzać w szerokim rondlu (175ºC). Małą łyżeczką nabierać ciasto z misy i wykładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron do złotego koloru. Wyjąć, odsączyć na ręczniczku kuchennym. Odłożyć do ostudzenia. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Pets de nonnes

Pets de nonnes

wtorek, 03 lutego 2015

Rok temu Bea przekazała mi prowadzenie Czekoladowego Tygodnia, dlatego dzisiaj z wielką przyjemnością zapraszam Was na tę zabawę. Tym razem odbędzie się ona w dniach od 14 do 22 lutego. Mam nadzieje, że i tym razem znajdą się chętni by przyłączyć sie do zabawy :-) Serdecznie zapraszam.

Beo bardzo Ci dziękuję za możliwość poprowadzenia zabawy:-)


Zasady naszego wspólnego kucharzenia są niezmienne : wystarczy przygotować coś z czekoladą w roli głównej i w dniach trwania Czekoladowego Tygodnia opublikować przepis na Waszym blogu oraz opatrzyć go banerem lub linkiem do zaproszenia.

Uczestniczących proszę o przesyłanie mi maila z linkami do Waszych wpisów, bym mogła umieścić je w późniejszym podsumowaniu- adres: taksobiepichce@gazeta.pl.

Jeśli szukacie inspiracji zapraszam do lektury podsumowań wcześniejszych edycji:
2014 - klik,2013klik, 2012klik, 2011klik, 2010klik, 2009klik oraz 2008klik.

 

22:27, atina_bc
Link Komentarze (18) »
wtorek, 13 stycznia 2015

Wiem, wiem już po Świętach i mało kto myśli o pierniczkach, ale takie wspaniałe piernikowe ludziki warto upiec nie tylko w okresie świątecznym. Mocno imbirowe, o wyrazistym smaku. Z podanych proporcji wychodzi ich na prawdę dużo, ale takich smakołyków nigdy nie jest za dużo :-)

Źródło: Moje wypieki

Gingerbread people - piernikowe ludziki

Składniki na około 70 sztuk:

  • 750 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 g zmielonego imbiru
  • 3 g zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g zmielonych goździków
  • 2 g startego cynamonu
  • 225 g masła
  • 235 ml melasy
  • 180 g miałkiego brązowego cukru
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami, odłożyć.

Pozostałe składniki (oprócz jajka) wrzucić do garnuszka, podgrzać, poczekać do roztopienia się i rozpuszczenia składników, mieszając.

Suche składniki wymieszać z rozpuszczonymi, na końcu dodając jajko, dobrze wymieszać lub zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (sporo rośnie w piekarniku), wycinać piernikowe ludziki, kłaść na oprószoną mąką blachę.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC przez 10 - 12 minut, w zależności od wielkości ludzików. Wystudzić, udekorować lukrem.

Smacznego :-)

Gingerbread people - piernikowe ludziki  Gingerbread people - piernikowe ludziki

wtorek, 06 stycznia 2015

Pozostając jeszcze w świątecznym klimacie przedstawiam Wam pyszne ciasteczka, które upiekłam do paczuszek - słodkich prezentów pod choinkę. Przez dodatek przyprawy do pierników świetnie się wpisujące w klimat świąteczny, ale moim zdaniem świetnie będą smakowały o każdej porze roku. Bardzo ładnie wyglądają z przyklejonymi do nich polówkami orzechów, choć przyznam, że nie jest to zbyt trwała dekoracja;-)

Źródło: Moje wypieki.

 Rustykalne orzechowe serca

Składniki na około 40 sztuk:

  • 100 g miodu
  • 100 g golden syrupu (można zastąpić miodem)
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich, pekanów)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 duże jajko
  • 15 g przyprawy korzennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

W garnuszku umieścić miód, golden syrup, brązowy cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, następnie odstawić do przestudzenia.

W misie miksera umieścić zmielone migdały, mąkę pszenną, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i przestudzony miód, zmiksować. Pod sam koniec dodać posiekane orzechy. Zmiksować. Powstanie gęsta, lecz bardzo klejąca masa - nie będzie możliwe wałkowanie.

Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można też zostawić przez noc). W lodówce masa stwardnieje i zrobi się bardziej plastyczna.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podsypać mąką stolnicę i wałek, rozwałkować ciasto na grubość około 6 - 7 mm. Wycinać serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Piec w temperaturze około 180ºC przez 10 minut, do wypieczenia (nie przypalić - przypalone będą kruche i gorzkie). Wystudzić na kratce.

Lukier orzechowy: 

  • cukier puder
  • likier orzechowy

W miseczce rozetrzeć przesiany cukier puder i likier do otrzymania bezgrudkowego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - likieru.

Lukrować pierniczki, dodatkowo na tężejącym lukrze można przykleić orzechy pekan.

Smacznego :-)

Rustykalne orzechowe serca  Rustykalne orzechowe serca

Tagi: orzechy
19:42, atina_bc , ciasteczka
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 205
| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...