wtorek, 13 stycznia 2015

Wiem, wiem już po Świętach i mało kto myśli o pierniczkach, ale takie wspaniałe piernikowe ludziki warto upiec nie tylko w okresie świątecznym. Mocno imbirowe, o wyrazistym smaku. Z podanych proporcji wychodzi ich na prawdę dużo, ale takich smakołyków nigdy nie jest za dużo :-)

Źródło: Moje wypieki

Gingerbread people - piernikowe ludziki

Składniki na około 70 sztuk:

  • 750 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 g zmielonego imbiru
  • 3 g zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g zmielonych goździków
  • 2 g startego cynamonu
  • 225 g masła
  • 235 ml melasy
  • 180 g miałkiego brązowego cukru
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami, odłożyć.

Pozostałe składniki (oprócz jajka) wrzucić do garnuszka, podgrzać, poczekać do roztopienia się i rozpuszczenia składników, mieszając.

Suche składniki wymieszać z rozpuszczonymi, na końcu dodając jajko, dobrze wymieszać lub zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (sporo rośnie w piekarniku), wycinać piernikowe ludziki, kłaść na oprószoną mąką blachę.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC przez 10 - 12 minut, w zależności od wielkości ludzików. Wystudzić, udekorować lukrem.

Smacznego :-)

Gingerbread people - piernikowe ludziki  Gingerbread people - piernikowe ludziki

wtorek, 06 stycznia 2015

Pozostając jeszcze w świątecznym klimacie przedstawiam Wam pyszne ciasteczka, które upiekłam do paczuszek - słodkich prezentów pod choinkę. Przez dodatek przyprawy do pierników świetnie się wpisujące w klimat świąteczny, ale moim zdaniem świetnie będą smakowały o każdej porze roku. Bardzo ładnie wyglądają z przyklejonymi do nich polówkami orzechów, choć przyznam, że nie jest to zbyt trwała dekoracja;-)

Źródło: Moje wypieki.

 Rustykalne orzechowe serca

Składniki na około 40 sztuk:

  • 100 g miodu
  • 100 g golden syrupu (można zastąpić miodem)
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 g zmielonych migdałów (lub orzechów włoskich, pekanów)
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 duże jajko
  • 15 g przyprawy korzennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

W garnuszku umieścić miód, golden syrup, brązowy cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, następnie odstawić do przestudzenia.

W misie miksera umieścić zmielone migdały, mąkę pszenną, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko i przestudzony miód, zmiksować. Pod sam koniec dodać posiekane orzechy. Zmiksować. Powstanie gęsta, lecz bardzo klejąca masa - nie będzie możliwe wałkowanie.

Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można też zostawić przez noc). W lodówce masa stwardnieje i zrobi się bardziej plastyczna.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podsypać mąką stolnicę i wałek, rozwałkować ciasto na grubość około 6 - 7 mm. Wycinać serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Piec w temperaturze około 180ºC przez 10 minut, do wypieczenia (nie przypalić - przypalone będą kruche i gorzkie). Wystudzić na kratce.

Lukier orzechowy: 

  • cukier puder
  • likier orzechowy

W miseczce rozetrzeć przesiany cukier puder i likier do otrzymania bezgrudkowego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty - likieru.

Lukrować pierniczki, dodatkowo na tężejącym lukrze można przykleić orzechy pekan.

Smacznego :-)

Rustykalne orzechowe serca  Rustykalne orzechowe serca

Tagi: orzechy
19:42, atina_bc , ciasteczka
Link Komentarze (4) »
sobota, 27 grudnia 2014

W okresie Świąt Bożego Narodzenia nie mogło u mnie zabraknąć piernika. W tym roku obok piernika staropolskiego upiekłam piernik po żydowsku. Słodki, bardzo aromatyczny i bogaty w orzechy bardzo mi zasmakował. A dodatek kawy nadał mu nieco  ciemniejszego koloru i aromatu. Po upieczeniu jest  lepki od miodu ale też bardzo wilgotny. Piernik upiekłam w 8 małych foremkach.

Źródło: Moje Wypieki

Piernik po żydowsku

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki płynnego miodu
  • pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy
  • 2 łyżki rumu lub brandy
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną.

Jajka ubić mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier; ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód, kawę i brandy.

Zmienić przystawkę miksera na mieszającą, dodać suche składniki w trzech porcjach, mieszając tylko do połączenia. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać.

Dużą formę prostokątną lub dwie formy keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

Można upiec już tydzień przed świętami. Bardzo dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość.

Smacznego :-) 

Piernik po żydowsku

Piernik po żydowsku

czwartek, 11 grudnia 2014

Pomyślałam, że w okresie kiedy królują przyprawy korzenne można pokusić się o przygotowanie sernikobrownie w wersji piernikowej. Wykorzystałam przepis od dawna wykorzystywany w mojej kuchni. Do wersji czekoladowej dodałam przyprawę do piernika, a wersje serową zrobiłam z dodatkiem wanilii. Całość idealnie wpisała się w przedświąteczny czas. Ciężkie czekoladowe ciasto z posmakiem przypraw korzennych i lekka serowa warstwa. Polecam wielbicielom sernikobrownie :-)

Sernikobrownie z nutą piernikową

Składniki na formę 24 x 24 cm

Składniki na masę czekoladową:

  • 5 jajek
  • 130g cukru
  • 200g masła
  • 250g czekolady
  • 100g mąki
  • 20 g przyprawy do piernika

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło, czekoladę i zmiksować. Na koniec mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników dodać do powstałej masy, zamieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 500g sera twarogowego zmielonego
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maizeny (lub skrobi ziemniaczanej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować.

Masę serową wyłożyć na masę czekoladową. Najlepiej w postaci kleksów. Wtedy trzonkiem drewnianej łyżki , połączyć delikatnie obie masy.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 25-30 minut. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego:-)

Sernikobrownie z nutą piernikową

Sernikobrownie z nutą piernikową 

wtorek, 09 grudnia 2014

Chciałam bardzo serdecznie podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w tegorocznym orzechowaniu. To był wspaniały tydzień, w którym przygotowaliście wiele niesamowicie pysznych propozycji. Poniżej podaje Wam zestawienie tych pyszności, bo może ktoś szuka właśnie inspiracji:-)

Jeśli kogoś pominęłam, czy źle zapisałam Wasze dane w podsumowaniu, to z góry przepraszam i bardzo proszę o odpowiednią informacje (w komentarzach lub mailowo).

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę miłej lektury :-)

Aciri - blog Bajkorada: Szpinakowe margerytki z bazylią i migdałami / Rogale marcińskie

Agata Bielicka - blog Happy Kitchen: Sernik orzechowy / "Stempelkowe" ciastka orzechowe / Tarta orzechowa

Andzia - blog Pyszne jedzonko: Orzechowiec z masą budyniowo-maślaną

Ania - blog Spiżarnia SikorekSzpinakowa pasta z nerkowcami

Bea - blog Bea w kuchni: Granola jabłkowo-orzechowa

Buruuberii - blog Makagigi i 55 pierników: Zupa z pasternaku

Grażyna - blog Grażyna gotuje: Rogaliki barcińskie rodem z Kujaw

Jola Szyndlarewicz - blog Smaki mojego domu: Ciastka z masła orzechowymi z czekoladowymi drobinkami / Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi /Jesienna Pani Walewska

Kabamaiga -blog Sto kolorów kuchni: Ciasto z orzechami i jabłkami / Ciasteczka orzechowe

Kamila - blog Ogrody Babilonu: Chleb z rodzynkami i orzechami / Śniadaniowe batoniki

Lejdi of the house: Ciasteczka fistaszkowe / Muffiny pomarańczowo-migdałowe / Ciasto bezowe z orzechami, czekolada i daktylami

Majana - blog Majanowe pieczenie: Domowe masło orzechowe / Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym

Majka - blog Kalejdoskop kulinarny: Torcik orzechowo-kawowy

Margot - blog Kuchnia Alicji;  Chleb razowy mieszany na zakwasie / Pasztet z kaszy gryczanej z orzechami włoskimi / Ciasto marchewkowo-kokosowe / Chleb  z kawą i orzechami

Mikimama - blog Czerwień i błękit: Filety rybne w płatkach migdałowych / Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym

Mirabelka - Mirabelkowy blog: Twarożek orzechowy z miodem / Sznycle cielęce w orzechowej panierce / Makaron po kawaleryjsku

Mops - blog Mops w kuchni: Jesienna sałatka z jabłkiem i orzechami / Norweskie ciasto czekoladowe /

Myniolinka - blog Moje słodkie impresje: Rogale marcińskie / Sernik Rocher (z nutellą)

N_zak - blog Czym pachnie u żaków: Ciasto bananowe z orzechami laskowymi

Ptasia - blog Coś niecoś: Masło z orzechów włoskich

Z miłości do słodkości:  Dorsz pod orzechową kruszonką / Ciasto orzechowo - budyniowe

Wedelka - blog Kuchenne wzloty i upadki: Tort dacquoise / Tarta krówkowa z orzechami

Atina - blog Tak sobie pichce...: Gruzińskie ciasto herbaciane / Sernikobrownie z masłem orzechowym / Pesto alla genovese / Tarta z figami i migdałami  

 

Alfabetycznie na słodko:

Ciastka z masła orzechowymi z czekoladowymi drobinkami

Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym

Ciasteczka fistaszkowe 

Ciasteczka orzechowe

Ciasto bezowe z orzechami, czekolada i daktylami

Ciasto marchewkowo-kokosowe 

Ciasto orzechowo - budyniowe

Ciasto z orzechami i jabłkami

Domowe masło orzechowe

Granola jabłkowo-orzechowa

Gruzińskie ciasto herbaciane

Jesienna Pani Walewska

Jesienna sałatka z jabłkiem i orzechami 

Masło z orzechów włoskich

Muffiny pomarańczowo-migdałowe

Norweskie ciasto czekoladowe

Orzechowiec z masą budyniowo-maślaną

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Rogaliki barcińskie rodem z Kujaw

Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi

Tarta krówkowa z orzechami

Tarta orzechowa

Tarta z figami i migdałami  

Tort dacquoise

Twarożek orzechowy z miodem

Sernik orzechowy

Sernik Rocher (z nutellą)

Sernikobrownie z masłem orzechowym

"Stempelkowe" ciastka orzechowe

Śniadaniowe batoniki

Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym

 

Wytrawnie:

Chleb razowy mieszany na zakwasie 

Chleb  z kawą i orzechami

Chleb z rodzynkami i orzechami

Dorsz pod orzechową kruszonką

Filety rybne w płatkach migdałowych

Makaron po kawaleryjsku

Pasztet z kaszy gryczanej z orzechami włoskimi

Pesto alla genovese

Sznycle cielęce w orzechowej panierce

Szpinakowa pasta z nerkowcami

Szpinakowe margerytki z bazylią i migdałami

Zupa z pasternaku

 

23:02, atina_bc
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 204
| < Styczeń 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...