czwartek, 11 grudnia 2014

Pomyślałam, że w okresie kiedy królują przyprawy korzenne można pokusić się o przygotowanie sernikobrownie w wersji piernikowej. Wykorzystałam przepis od dawna wykorzystywany w mojej kuchni. Do wersji czekoladowej dodałam przyprawę do piernika, a wersje serową zrobiłam z dodatkiem wanilii. Całość idealnie wpisała się w przedświąteczny czas. Ciężkie czekoladowe ciasto z posmakiem przypraw korzennych i lekka serowa warstwa. Polecam wielbicielom sernikobrownie :-)

Sernikobrownie z nutą piernikową

Składniki na formę 24 x 24 cm

Składniki na masę czekoladową:

  • 5 jajek
  • 130g cukru
  • 200g masła
  • 250g czekolady
  • 100g mąki
  • 20 g przyprawy do piernika

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło, czekoladę i zmiksować. Na koniec dodać mąkę, wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 500g sera twarogowego zmielonego
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maizeny (lub skrobi ziemniaczanej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować.

Masę serową wyłożyć na masę czekoladową. Najlepiej w postaci kleksów. Wtedy trzonkiem drewnianej łyżki , połączyć delikatnie obie masy.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 25-30 minut. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego:-)

Sernikobrownie z nutą piernikową

Sernikobrownie z nutą piernikową 

wtorek, 09 grudnia 2014

Chciałam bardzo serdecznie podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w tegorocznym orzechowaniu. To był wspaniały tydzień, w którym przygotowaliście wiele niesamowicie pysznych propozycji. Poniżej podaje Wam zestawienie tych pyszności, bo może ktoś szuka właśnie inspiracji:-)

Jeśli kogoś pominęłam, czy źle zapisałam Wasze dane w podsumowaniu, to z góry przepraszam i bardzo proszę o odpowiednią informacje (w komentarzach lub mailowo).

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i życzę miłej lektury :-)

Aciri - blog Bajkorada: Szpinakowe margerytki z bazylią i migdałami / Rogale marcińskie

Agata Bielicka - blog Happy Kitchen: Sernik orzechowy / "Stempelkowe" ciastka orzechowe / Tarta orzechowa

Andzia - blog Pyszne jedzonko: Orzechowiec z masą budyniowo-maślaną

Ania - blog Spiżarnia SikorekSzpinakowa pasta z nerkowcami

Bea - blog Bea w kuchni: Granola jabłkowo-orzechowa

Buruuberii - blog Makagigi i 55 pierników: Zupa z pasternaku

Grażyna - blog Grażyna gotuje: Rogaliki barcińskie rodem z Kujaw

Jola Szyndlarewicz - blog Smaki mojego domu: Ciastka z masła orzechowymi z czekoladowymi drobinkami / Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi /Jesienna Pani Walewska

Kabamaiga -blog Sto kolorów kuchni: Ciasto z orzechami i jabłkami / Ciasteczka orzechowe

Kamila - blog Ogrody Babilonu: Chleb z rodzynkami i orzechami / Śniadaniowe batoniki

Lejdi of the house: Ciasteczka fistaszkowe / Muffiny pomarańczowo-migdałowe / Ciasto bezowe z orzechami, czekolada i daktylami

Majana - blog Majanowe pieczenie: Domowe masło orzechowe / Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym

Majka - blog Kalejdoskop kulinarny: Torcik orzechowo-kawowy

Margot - blog Kuchnia Alicji;  Chleb razowy mieszany na zakwasie / Pasztet z kaszy gryczanej z orzechami włoskimi / Ciasto marchewkowo-kokosowe / Chleb  z kawą i orzechami

Mikimama - blog Czerwień i błękit: Filety rybne w płatkach migdałowych / Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym

Mirabelka - Mirabelkowy blog: Twarożek orzechowy z miodem / Sznycle cielęce w orzechowej panierce / Makaron po kawaleryjsku

Mops - blog Mops w kuchni: Jesienna sałatka z jabłkiem i orzechami / Norweskie ciasto czekoladowe /

Myniolinka - blog Moje słodkie impresje: Rogale marcińskie / Sernik Rocher (z nutellą)

N_zak - blog Czym pachnie u żaków: Ciasto bananowe z orzechami laskowymi

Ptasia - blog Coś niecoś: Masło z orzechów włoskich

Z miłości do słodkości:  Dorsz pod orzechową kruszonką / Ciasto orzechowo - budyniowe

Wedelka - blog Kuchenne wzloty i upadki: Tort dacquoise / Tarta krówkowa z orzechami

Atina - blog Tak sobie pichce...: Gruzińskie ciasto herbaciane / Sernikobrownie z masłem orzechowym / Pesto alla genovese / Tarta z figami i migdałami  

 

Alfabetycznie na słodko:

Ciastka z masła orzechowymi z czekoladowymi drobinkami

Ciastka z orzechami w miodzie przekładane kremem wanilowym

Ciasteczka fistaszkowe 

Ciasteczka orzechowe

Ciasto bezowe z orzechami, czekolada i daktylami

Ciasto marchewkowo-kokosowe 

Ciasto orzechowo - budyniowe

Ciasto z orzechami i jabłkami

Domowe masło orzechowe

Granola jabłkowo-orzechowa

Gruzińskie ciasto herbaciane

Jesienna Pani Walewska

Jesienna sałatka z jabłkiem i orzechami 

Masło z orzechów włoskich

Muffiny pomarańczowo-migdałowe

Norweskie ciasto czekoladowe

Orzechowiec z masą budyniowo-maślaną

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Rogaliki barcińskie rodem z Kujaw

Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami laskowymi

Tarta krówkowa z orzechami

Tarta orzechowa

Tarta z figami i migdałami  

Tort dacquoise

Twarożek orzechowy z miodem

Sernik orzechowy

Sernik Rocher (z nutellą)

Sernikobrownie z masłem orzechowym

"Stempelkowe" ciastka orzechowe

Śniadaniowe batoniki

Waniliowe ciasteczka z masłem orzechowym

 

Wytrawnie:

Chleb razowy mieszany na zakwasie 

Chleb  z kawą i orzechami

Chleb z rodzynkami i orzechami

Dorsz pod orzechową kruszonką

Filety rybne w płatkach migdałowych

Makaron po kawaleryjsku

Pasztet z kaszy gryczanej z orzechami włoskimi

Pesto alla genovese

Sznycle cielęce w orzechowej panierce

Szpinakowa pasta z nerkowcami

Szpinakowe margerytki z bazylią i migdałami

Zupa z pasternaku

 

23:02, atina_bc
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 08 grudnia 2014

Bardzo lubię wszelkie wypieki z dużą ilością melasy i korzennymi przyprawami. To ciasto właśnie takie jest. Bardzo smaczne, dość ostre w smaku, ale wszystkim wielbicielom korzennych przypraw powinno zasmakować. Uważam, że świetnym dodatkiem, którego nie powinno zabraknąć jest dżem morelowy, którym smaruje się wierzch ciasta, takie połączenie niezwykle przypadło mi do gustu. Do udekorowania wierzchu ciasta wykorzystałam mieszankę kandyzowanych owoców.

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

Ciasto imbirowe z Jamajki

Składniki na formę 12 x 35 :

  • 150 g masła
  • 150 g golden syrupu lub miodu
  • 150 g melasy
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 4 łyżki mleka

Składniki na górę:

  • 2 łyżki dżemu z moreli
  • 125 g kandyzowanych lub suszonych owoców egzotycznych, pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu, przesiać.

W małym garnuszku umieścić masło, golden syrup (miód) i melasę, podgrzać, wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, przestudzić.

Do suchych składników stopniowo wlewać zrobioną i przestudzoną mieszanką z masłem, wbić jajka, dodać mleko i zmiksować. Miksować krótko i tylko do połączenia się składników.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160ºC, przez około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę.

Gotowe ciasto posmarować dżemem i udekorować paseczkami egzotycznych owoców.

Smacznego :-)

Ciasto imbirowe z Jamajki

niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Można do niego dodać dowolne bakalie - ja zdecydowałam się na orzechy, migdały i żurawinę. Przyprawy korzenne są lekko wyczuwalne, a dodatek herbaty sprawił, że ciasto nie jest suche, lecz takie jak lubię - wilgotne. Polecam. Przepis znalazłam u Mirabelki.

Gruzińskie ciasto herbaciane

Składniki na formę 12 x 35:

  • 200ml mocnej, zaparzonej czarnej herbaty (lekko ciepłej)
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki konfitur (użyłam morelowych)
  • 1 łyżeczka sody (z lekkim czubkiem)
  • po ½ łyżeczki cynamonu, mielonego imbiru i kardamonu, 
  • po 1/2 szklanki orzechów, migdałów i suszonej żurawiny

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodać olej, konfiturę i herbatę. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać do ciasta i krótko wymieszać łyżką lub trzepaczką – do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie i jeszcze raz krótko wymieszać. 
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. 

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego:-)

Gruzińskie ciasto herbaciane

Gruzińskie ciasto herbaciane   

sobota, 15 listopada 2014

Intensywnie czekoladowe, ciężkie brownie z pachnącą masłem orzechowym masą serową. Uważam, że to bardzo dobre połączenie. Do masy serowej dodałam tyle masła orzechowego, aby nadało jej jedynie lekkiego posmaku , a nie było dominujące w smaku. Jeśli chcecie by było bardziej wyczuwalne proponuje dodać więcej jednocześnie zmniejszając ilość sera. Wykorzystałam przepis na sernikobrownie, który już mam na blogu modyfikując go poprzez dodanie masła orzechowego.

Sernikobrownie z masłem orzechowym

Sernikobrownie z masłem orzechowym

Składniki na formę 24 x 24 cm

Składniki na masę czekoladową:

  • 5 jajek
  • 100g cukru trzcinowego (najlepiej pudru, można zmielić w młynku do kawy)
  • 200g masła
  • 250g czekolady
  • 120g mąki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Masło i cukier zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać przesianą mąkę i całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę czekoladową.

Składniki na masę serową:

  • 400g sera twarogowego zmielonego
  • 100g masła orzechowego
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maizeny (lub skrobi ziemniaczanej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować.

Masę serową wyłożyć na masę czekoladową. Najlepiej w postaci kleksów. Wtedy trzonkiem drewnianej łyżki, połączyć delikatnie obie masy.

Piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego:-)

Sernikobrownie z masłem orzechowym

Sernikobrownie z masłem orzechowym  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 204
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...