Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Chmurka z mango i granatem

atina_bc

To ciasto swobodnie można nazwać ciastem o wielu twarzach. Warstwę galaretkową można bowiem przygotowywać z dowolnymi owocami, co pozwoli nam się cieszyć tym ciastem o każdej porze roku. Dzisiaj proponuję Wam ciasto w odsłonie z mango i granatem - to połączenie świetnie się uzupełnia. Słodycz mango przełamana jest bowiem przez kwaskowy smak granata, a całość tworzy wspaniałe połączenie - smakowe i kolorystyczne. Zachęcam do przygotowania z ulubionymi owocami. U mnie na pewno pojawi się jeszcze nie raz w różnych odsłonach :)

Na podstawie Malinowej chmurki z Moich wypieków.

 Chmurka z mago i granatem

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na warstwę galaretkową:

  • 600 g mango (2 owoce mango)
  • 1 owoc granatu
  • 3 galaretki o smaku brzoskwiniowym (każda na 500 ml wody)
  • 3 szklanki wrzącej wody

Mango obrać i pokroić w kostkę. Owoc granatu obrać i podzielić na ziarenka.

3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, i lekko tężejącą galaretkę wymieszać z mango i granatem. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Składniki na krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. 

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Składniki na bezę:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałów

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem i rozłożyć na nim papier do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.

Smacznego :-)

 Chmurka z mago i granatem

Chmurka z mago i granatem

Chmurka z mago i granatem

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

atina_bc

Niezwykle pomysłowy i bardzo atrakcyjnie wyglądający sernik. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie tego ciasta jest skomplikowane, to jednak tylko pozory. Przygotowuje się je bardzo szybko, no tylko potem musi chwilkę spędzić w lodówce;-)

Źródło: Moje wypieki.

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 - 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników typu 'petitki'

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masła dodawać biały ser, stopniowo, ucierając do powstania gładkiej masy (w tym miejscu można dodać 3 - 4 łyżki śmietany kremówki, by serek był bardziej mazisty). Dodać ziarenka z laski wanilii i zmiksować. Powstałą masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować. 

Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Ułożyć na nim 18 herbatników, jak na zdjęciu. Posmarować je masą serową z kakao, odkładając kilka łyżek na późniejsze wykorzystanie. Przykryć kolejną warstwą herbatników, które posmarować jasną masą serową. Na samym środku ułożyć resztę ciemnej masy serowej. Pomagając sobie folią spożywczą podnieść boki herbatników do góry by złożyć je w domek. Docisnąć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.

    

Kolejnego dnia chatkę polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Przechowywać w lodówce.

Czekoladowa polewa (ganache):

  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego:-)

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

Tarta z kurczakiem i brokułami

atina_bc

Bardzo chętnie korzystam z różnych przepisów na tarty. Jeszcze nie zdarzyło mi się przygotować tarty, która byłaby pomyłką. Przepis, który dzisiaj proponuję dostałam od kolegi i przyznaje tarta z niego wychodzi pyszna. Mięso można marynować w rożnych przyprawach. Ja wybrałam meksykańską, ale świetnie sprawdzi się również gyros, lub inna Wasza ulubiona.

Tarta z kurczakiem i brokułami

Składniki na głęboką formę do tarty.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na farsz:

  • ok. 50 g żółtego sera
  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • brokuł
  • 1 średnia papryka czerwona
  • przyprawa meksykańska (przyprawa grill meksykański)
  • pomidorki koktajlowe - ok. 6-8 sztuk.

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, polać olejem lub oliwą - ok. 4-5 łyżek i posypać przyprawą tak, żeby każdy kawałek kurczaka był w niej obtoczony. Kurczaka można zamarynować wcześniej i wstawić do lodówki, by mięso się przegryzło.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Paprykę pokroić w kostkę i razem z zamarynowanym kurczakiem usmażyć. Smażącego się kurczaka doprawić pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.

Podpieczone ciasto posypać startym żółtym serem - około dwóch garści. Następnie wyłożyć na niego usmażonego kurczaka (bez tego sosu, co może być na patelni, samo mięso). Następnie ułożyć brokuły, a potem powtykać pomidorki. Nie dawać ich za dużo, bo puszczają wodę. Całość zalać zalewą.

Tarta z kurczakiem i brokułami

Składniki na zalewę:

  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa ok. 1/2 łyżeczki
  • biały pieprz
  • sól
  • 125 g żółtego sera

Żółty ser zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną, następnie dodać do tego żółty ser i przyprawy, Całość wymieszać i przygotowaną zalewą zalać farsz tarty. Nie musi być całość dokładnie przykryta, mogą wystawać pomidorki i brokuły;). Można jeszcze wierzch delikatnie posypać żółtym serem.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut.

Smacznego :-)

Tarta z kurczakiem i brokułami

Tarta z kurczakiem i brokułami

Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy

atina_bc

Ciasto to jest delikatne w smaku i bardzo dobrze się prezentuje. Idealne na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy świąteczny wypiek. W moim przypadku doskonale się sprawdziło jako tort urodzinowy dla mojego synka. Pyszności :-)

A przy okazji tak jakoś się stało, że dzisiaj mija 8 lat od kiedy zamieściłam tutaj pierwszy wpis - rany jak ten czas leci. Nie zdawałam sobie sprawy, że już tyle lat minęło. Przez ten czas były chwile mniejszej i większej mojej aktywności ale i tak cieszę się, że udało mi się wytrwać, aż tak długo. Tak więc tortem tym chce uczcić 8 lat mojego blogowania i podziękować wszystkim, którzy do mnie zaglądają - wielkie DZIĘKUJĘ dla WAS :-)

Źródło: Moje wypieki.

Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy

Potrzebne będą dwie tortownice. Na biszkopt tortownica 20 - 21 cm i na całe ciasto obręcz lub tortownica 23 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt, przekroić na 2 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Składniki na mus z mango:

  • 600 g puree z mango (mniej więcej 2 sztuki mango)
  • otarta skórka i sok wyciśnięty z 1 średniej wielkości pomarańczy
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny
  • 350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

Mango obrać, usunąć pestkę. Zważyć - powinniśmy otrzymać dokładnie 600 g miąższu. Zmiksować (np. blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree. Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać cukier, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować (puree powinno się wyraźnie zagotować). Zdjąć z palnika.

W międzyczasie żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i natychmiast dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić na blacie - puree powinno być całkowicie wystudzone (studzenie można przyspieszyć w lodówce, uważając by nie stężało zbyt mocno, może lekko zgęstnieć).

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać wystudzone, gęstniejące puree z mango, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. 

Składniki na krem śmietankowy z brzoskwiniami:

  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 125 g serka mascarpone (pół opakowania)
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego lub ekstraktu z pomarańczy (nie aromatu)
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny
  • 3 połówki małych brzoskwiń z puszki, pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Wystudzić do temperatury pokojowej (powinna jednak pozostać płynna).

W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, mascarpone, cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Część kremu, najpierw 1 łyżkę odjąć i wymieszać z żelatyną. Po chwili dodać do żelatyny drugą łyżkę kremu, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę dodać do kremu śmietankowego, zmiksować. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać. Dodać brzoskwinie z puszki pokrojone z kostkę, wymieszać.

Ponadto:

  • opakowanie 200 g biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)*
  • ziarenka z 1/4 dużego granata
  • 2 małe puszki brzoskwiń (3 połówki brzoskwiń pokrojone na kawałki do kremu, pozostałe do dekoracji)
  • pół szklanki dżemu pomarańczowego (lub brzoskwiniowego)
  • pół galaretki brzoskwiniowej (proszku) rozpuszczonej w 125 ml wrzątku

Galaretkę w proszku podzielić na pół - z opakowania będziemy potrzebować około 37 g. Rozpuścić w połowie szklanki wrzątku (125 ml). Wystudzić, odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

Wykonanie

Przygotować obręcz do ciasta lub tortownicę o średnicy 23 cm. Na jej dno wyłożyć pierwszy blat biszkoptowy, wokół niego równo i ściśle poukładać biszkopty. Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć mus z mango, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, delikatnie przyciskając. Włożyć do lodówki do momentu stężenia musu.

Wyjąć, z lodówki, lekko podgrzać dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy i posmarować nim blat biszkoptowy. Schłodzić. 

Wyjąć z lodówki, przygotować krem śmietankowy z brzoskwiniami i wyłożyć na warstwę dżemu, wyrównać. Na kremie poukładać półksiężyce z brzoskwiń, wysypać ziarenka granata. Zalać tężejącą galaretką.

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez noc. Przed podaniem obwiązać wstążką.

Smacznego :-).

Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy

Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy   Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy

Placek po zbójnicku

atina_bc

Placek po zbójnicku pochodzi z Podhala, z Polski lub Słowacji. To nic innego jak placek ziemniaczany serwowany z gulaszem. Przewrócenie dużego placka nie jest takie proste - musi być doborze usmażony. Jeśli ktoś się obawia, że może sobie z tym nie poradzić oczywiście można upiec mniejsze placki i również podać polane gulaszem. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale za to jakie pyszne;-)

Placek po zbójnicku

Przygotować duże lub małe placki ziemniaczane z tego przepisu klik.

Składniki na gulasz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczarek
  • szklanka bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, liść bobkowy, ziele angielskie

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w łyżce mąki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć a następnie dodać mięso. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i podsmażyć na łyżce masła lub odrobinie oleju. Dodać do mięsa. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Na usmażonego placka ziemniaczanego nakładać porcję gulaszu i podawać.

Smacznego:-)

Placek po zbójnicku

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci