Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

atina_bc

Czas na śliwki :-) Uwielbiam tarte rustykalną ze śliwkami i kruche ze śliwkami, ale teraz dla odmiany upiekłam ucierane ze śliwkami i nuta cynamonu. Ciasto jest pyszne - mięciutkie, wilgotne - warte upieczenia :-)

Źródło: Moje wypieki.

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Składniki na formę o wymiarach 23 x 30 cm

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 120 - 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów (lub pół łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 900 g śliwek węgierek (lub innych), wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną i ekstraktem/aromatem, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć kawałki śliwek, jedna przy drugiej.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować.

Składniki na lukier: cukier puder i sok z cytryny wymieszać do powstania gładkiej masy.

Smacznego :-)

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

atina_bc

To już chyba ostatnie ciasto z truskawkami w tym roku. Proste, a jakże pyszne - dla mnie idealne.

Źródło: Moje wypieki.

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. 

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
  • 40 ml zimnej wody

Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru według instrukcji na opakowaniu wykorzystując 250 ml mleka (zamiast 500 ml). Zagotować,  chwilę pogotować, zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała bezpośrednio powierzchni budyniu. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce.

Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna pozostać płynna.

W misie miksera umieścić schłodzony serek mascarpone i krótko ubić (mieszadła do ubijania piany z białek). Dodawać zimny budyń, w trzech turach, nie zaprzestając ubijania. Budyń będzie gęsty i grudkowaty, ale podczas miksowania z serkiem mascarpone zamieni się w jednolity krem budyniowy.

Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną kremu budyniowego np. z 1 - 2 łyżkami (by nie było 'szoku' temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki żelatyny). Tak rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu budyniowego i zmiksować do połączenia.

Dodatkowo:

  • 300 - 400 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku

Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Przestudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Biszkopt (można go nasączyć, patrz dopisek poniżej) przykryć kremem budyniowym, wyrównać. Na kremie poukładać przepołowione truskawki, lekko wciskając je w krem. Odstawić do lodówki do stężenia, na około 1 godzinę. Po tym czasie zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do jej stężenia.

Uwaga: poncz do biszkoptu nie jest koniecznością, ale można go nasączyć delikatnie sokiem z pomarańczy lub cytryny wymieszanym z wodą (w sumie około 1/4 szklanki), by nie był zbyt suchy.

Smacznego :-)

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Truskawkowa chmurka

atina_bc

Jakiś czas temu prezentowałam chmurkę z mango i granatem, ciasto to tak skradło nasze serca, że w tym roku będę je przygotowywała z każdymi owocami sezonowymi. Tak więc dzisiaj proponuję wersję z truskawkami i chyba nie muszę pisać jaka była pyszna;-) To ciasto to idealna propozycja na letni deser.

Truskawkowa chmurka

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na warstwę galaretkową:

  • 600 g truskawek
  • 3 galaretki o smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody)
  • 3 szklanki wrzącej wody

Truskawki pokroić na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości truskawek). Mrożonych truskawek nie rozmrażać, ale pokroić.

3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami i odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Składniki na krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu.

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Składniki na bezę:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40 - 50 g wiórków kokosowych

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem i rozłożyć na nim papier do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć wiórkami kokosowymi.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu).

Smacznego :-)

Truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka

Tureckie ciasto ze szpinakiem "Leśny mech"

atina_bc

Zielone ciasto - takiego jeszcze nie jadłam, a bardzo lubię próbować nowych rzeczy. Wiem, że ciasto to nie jest nowością i zapewne wielu z Was już je jadło, ja jednak dopiero teraz się na nie skusiłam. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne z zawartością potasu i żelaza;-) Czyli można je jeść w celach zdrowotnych;-) Do dekoracji można użyć dowolnych owoców, Ja skusiłam się na owoc granatu i bardzo mi smakowało to połączenie. Ciasto jest moją propozycją do prowadzonej przez Wedelkę akcji - Czas na szpinak. .

Źródło: Moje wypieki.

Tureckie ciasto ze szpinakiem

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki:

  • 350 - 400 g szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 3/4 - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • owoc granatu

Przygotowanie szpinaku: Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Warto też zmiksować blenderem, by ciasto miało bardziej jednolity kolor. Świeży szpinak (bez łodyżek) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka, w całości, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.

Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia. Początkowo przygotować sobie 1,5 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia. Pół szklanki trzymać w zanadrzu i jeśli ciasto będzie wydawało się bardzo gęste, nie dosypywać. Ilość dodanej mąki może zależeć od ilości szpinaku, jego rozdrobnienia, odsączenia itp.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Pokruszyć ją a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

Składniki na masę śmietankową:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.

Wykonanie:

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym zostawiając niedużo kremu do posmarowania wierzchu. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta lekko posmarować pozostałym kremem i posypać okruchami, a na nich rozsypać ziarenka granatu.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)

Tureckie ciasto ze szpinakiem

Tureckie ciasto ze szpinakiem

Jajko sadzone na szparagach

atina_bc

Maj to idealny moment na szparagi, dlatego prawie codziennie goszczą u mnie na stole. Najchętniej smażę je na masełku, na patelni grillowej i podaje jako dodatek do dań obiadowych.  Dzisiaj proponuję Wam najprostszy z letnich obiadów - jajko sadzone, szparagi i młode ziemniaczki w mundurkach. Uwielbiam takie jedzonko;-)

Jajko sadzone na szparagach

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki masła
  • dwa ząbki czosnku

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie.

Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni grillowej rozpuścić dwie łyżki masła i ułożyć szparagi posypane czosnkiem. Smażyć, aż szparagi zmiękną. W tym czasie na łyżce masła usmażyć jajka sadzone.

Szparagi  i jajka ułożyć na talerzach. Doprawić solą i pieprzem. Obok nich ułożyć młode ziemniaczki, które można polać roztopionym masłem.

Smacznego :-)

Szparagi

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci