sobota, 27 września 2014

Świeże figi pojawiły się ostatnio w sklepach i to w całkiem przystępnej cenie pomyślałam więc, że można by przetestować kilka przepisów, które już od jakiegoś czasu siedzą w moich notatkach. Na pierwszy ogień poszła tarta rustykalna, którą wypatrzyłam tutaj -klik. Z tego przepisu wzięłam pomysł na przygotowanie nadzienia, natomiast spód tarty przygotowałam ze sprawdzonego już przepisu na rustykalną tartę z jabłkami. Całość bardzo mi posmakowała. Moim zdaniem listki mięty idealnie komponują się z figami i dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Rustykalna tarta z figami

Składniki na ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.

Składniki na nadzienie:

  • 5-6 świeżych fig, pociętych w plastry
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
  • kilka listków mięty
  • 1 - 2 łyżki płatków migdałowych

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (ja rozwałkowuje już na papierze do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.

Na cieście układać pokrojone figi zostawiając około 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Na figach rozłożyć listki mięty i płatki migdałowe, posypać równomiernie 1 łyżką cukru i polać miodem.

Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - cały urok w tym, by równo nie było. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem jasnym trzcinowym.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie a ciasto złotawe.

Smacznego:-) 

Rustykalna tarta z figami

Rustykalna tarta z figami

Tagi: figi owoce
20:39, atina_bc , ciasta
Link Komentarze (6) »
niedziela, 21 września 2014

Sezon grillowy powolutku dobiega końca, choć mam nadzieję, że będzie jeszcze kilka ładnych dni sprzyjających imprezowaniu w ogrodzie. W tym roku u mnie na grillu obok kiełbasek i kiszki królował karczek przygotowywany z przepisu podpatrzonego u Kasi. Marynata jest wyśmienita - nadaje mięsu niesamowitego aromatu i lekko ostrawego smaku. Dla mnie strzał w 10 :-) Warto przygotować dzień wcześniej, aby mięso przez noc dobrze przeszło wszystkimi przyprawami.

Karkówka z grilla

Składniki:

  • 1 kg karczku

Marynata:

  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu

Mięso pokroić w plasterki i delikatnie rozbić. Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę. Aby cebulę przepuścić przez praskę, trzeba ją po prostu drobno posiekać i po kawałeczku zgniatać. Cebula puści wtedy sporo soku i lepiej aromatyzując mięso. Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce i wymieszać. Przygotowane mięso dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w misce i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godziny.

Tak zamarynowane mięso ułożyć na mocno rozgrzanym ruszcie i smażyć. Można oczywiście smażyć także na patelni.

Smacznego :-) 

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Tagi: grill
13:41, atina_bc , mięso
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 15 września 2014

Nawet nie wiem ile razy już piekłam tę drożdżówkę - był okres , że dwa trzy razy w tygodniu musiałam ją piec, bo znikała prawie zaraz po upieczeniu. Idealna na drugie śniadanie, idealna na każdą okazję. pasują do niej różne nadzienia - ja upodobałam sobie nutellę:-) Bardzo dekoracyjna, a przy tym nie potrzeba specjalnych umiejętności, by osiągnąć taki efekt . polecam. Inspiracja od Majanki i Abbry.

Drożdżowa gwiazda z nutellą

Składniki :

  • 75g masła
  • 250 ml mleka
  • 7 g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 500g mąki pszennej

Ponadto:

  • nutella,
  • jajko do posmarowania, roztrzepane

Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Wyrabianie i wyrastanie można też pozostawić maszynie do chleba. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na okrąg o średnicy ok.24 cm.

Na papierze do pieczenia ułożyć pierwszy placek i posmarować go nutellą, pozostawiając brzeg bez nadzienia. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Lekko docisnąć brzegi placków, żeby się skleiły.

Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. Każdy nacięty kawałek przekręcić dwa razy - na przemian, jeden kawałek dwa razy w lewo, drugi- dwa razy w prawo, trzeci- dwa razy w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa, brzegami.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C i piec przez ok. 20-30 minut. Studzić na kratce. 

Smacznego:-)

Drożdżowa gwiazda z nutellą  Drożdżowa gwiazda z nutellą

Drożdżowa gwiazda z nutellą

Strasznie zawaliłam z zeszłorocznym podsumowaniem Orzechowego weekendu. tak mi się poukładało, że odwleczone w czasie publikuję dzisiaj. Mam nadzieję, że mi wybaczycie. Serdecznie wszystkim dziękuję za przygotowane potrawy i przepraszam za poślizg. Ale z drugiej strony takie przypomnienie tuż przed orzechowym sezonem na pewno się przyda. 

Alina In my kitchen  - Placek z makiem i masa orzechową

Bea Bea w kuchni - Risotto z kasztanami i pieczoną dynią 

Buruuberii Makagigi i 55 pierników - Buchty

Bożena Moje domowe kucharzenie - Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami  / Bajaderka  / Orzechowa kruszonka

Grażyna Gotuje - Prosty placek z polewą czekoladową i orzechami

Hanna Może upiekę ciastka - Marchewkowo otrębowe muffiny z orzechami / Orzechowe kartofelki

Jolanta Szyndlarewicz Smaki mojego domu - Żydowski jabłecznik , Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi 

Kabamaiga Sto kolorów kuchni - Owsianka malinowa z orzechami / Owsiane ciasteczka z orzechami i żurawiną  / Kanapka z fetą gruszką i orzechami  / Ciasto marchewkowe z orzechami  / Omlet cesarski z orzechami

Kamila Ogrody babilonu - Markizy orzechowe  / Rogale świętomarcińskie / Orzechowe rogaliki

Kamila Pycha ciasta - Ciasto z orzechami, powidłami i bezą, jesienne / Babka orzechowa, z kawałkami orzechów laskowych

Karto_flana Z kartoflanego pola - Urodzinowy placek orzechowy

Lejdi of the house - Cupcakes z masłem orzechowym  / Chlebek bananowy z orzechami włoskimi

Majana Majanowe pieczenie - Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Majka Kalejdoskop kulinarny - Chrupiące musli cynamonowe z migdałami i żurawiną

Margot Kuchnia Alicji - Ser z orzechów nerkowca i Rolada z sera / Domowy napój typu mleko z orzechów włoskich i ...

Mikimama Czerwień i błękit - Twarożek z pesto rukolowo - orzechowym / Kotleciki gryczano-ziemniaczane w orzechowej panierce i sosie borowikowym z Lazurem / Chlebek orkiszowy z orzechami i ziarnami  / Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym  / Sałatka z kurczakiem, brokułami, fetą pomidorami i orzechami / Drożdżowe motylki z nadzieniem migdałowo pomarańczowym

Mirabelka Mirabelkowy blog - Afrykańska zupa orzechowa  / Quinoa z brokułami i orzechami nerkowca  / Wieprzowina z orzechami nerkowca po chińsku  / Gruzińskie ciasto herbaciane

Mizu Kuchnia przy drodze - Pampuchy podwójnie orzechowe  / Muffiny orzechowe

Monika Stoliczku nakryj się - Marcińskie rogale

Mops w kuchni - Sernik bananowy z polewą czekoladową i orzechami laskowymi 

Pincake Trochę inna cukiernia - Orzechowo - kawowo - śliwkowy wegański "sernik" z czekoladowym sosem

Szarlotek Cukiernicze kreacje Charlott - Drożdżowiec orzechowo - pomarańczowy

Wedelka Kuchenne wzloty i upadki - Ciasto marchewkowe z orzechami, ananasem i kremem  / Słodkie kosteczki z nutą kawy i orzechami ziemnymi  / Gulasz drobiowy z kapustą pekińską, marchewką i orzechami  / Tarta z karmelizowanymi orzechami (Endgadiner Nusstorte)

Anita Tak sobie pichcę - Babka orzechowa / Scaltsounia - kieszonki z orzechami / Orzechowe cygara wujka 

 

Alfabetycznie:

Afrykańska zupa orzechowa

Babka orzechowa

Babka orzechowa, z kawałkami orzechów laskowych

Bajaderka  

Buchty

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi 

Chlebek orkiszowy z orzechami i ziarnami

Chrupiące musli cynamonowe z migdałami 

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami, ananasem i kremem

Ciasto z orzechami, powidłami i bezą

Cupcakes z masłem orzechowym

Drożdżowe motylki z nadzieniem migdałowo pomarańczowym

Drożdżowiec orzechowo - pomarańczowy 

Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami

Gruzińskie ciasto herbaciane

Gulasz drobiowy z kapustą pekińską, marchewką i orzechami 

Kanapka z fetą gruszką i orzechami 

Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami

Marchewkowo otrębowe muffiny z orzechami    

Marcińskie rogale 

Markizy orzechowe   

Mleko z orzechów

Muffiny orzechowe 

Omlet cesarski z orzechami  

Orzechowe ciasteczka 

Orzechowe cygara wujka

Orzechowe kartofelki 

Orzechowo - kawowo - śliwkowy wegański "sernik" z czekoladowym sosem

Orzechowa kruszonka

Orzechowe rogaliki

Owsianka malinowa z orzechami

Pampuchy podwójnie orzechowe

Panierka orzechowa

Placek orzechowego 

Placek z makiem i masa orzechową

Prosty placek z polewą czekoladową i orzechami

Quinoa z brokułami i orzechami nerkowca

Risotto z kasztanami i pieczoną dynią 

Rogale świętomarcińskie

Sałatka z kurczakiem, brokułami, fetą pomidorami i

Scaltsounia - kieszonki z orzechami

Ser z orzechów nerkowca i Rolada z sera

Serniczek z orzechowym wykończeniem 

Słodkie kosteczki z nutą kawy i orzechami ziemnymi 

Tarta z karmelizowanymi orzechami (Endgadiner Nusstorte)

Twarożek z pesto rukolowo - orzechowym

Wieprzowina z orzechami nerkowca

Żydowski jabłecznik



22:30, atina_bc , inne
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 01 września 2014

Nowy rok szkolny rozpoczynam upieczeniem przepysznych ciasteczek. Są lekko waniliowe, kruche i słodziutkie. Moje są w formie stempelków, ale oczywiście można również wycinać zwykłymi foremkami. Wiadomo, że każda okazja jest dobra, by spotkać się na wspólnym pieczeniu, dlatego ciasteczka piekłam w towarzystwie moich ulubionych babeczek: Alci, Basi, Eweliny, Ewelajny, Madzi, Moniki - dziękuję kochane!

Przepis na ciasteczka z Moich Wypieków.

Kruche ciasteczka stempelki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 1 strąk wanilii

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce.

Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego :-)

Kruche ciasteczka stempelki

Kruche ciasteczka stempelki



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 201
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...