piątek, 10 kwietnia 2015

Uwielbiam marcepan, dlatego w tym roku na Święta upiekłam mazurek marcepanowy. Przygotowałam go na waflu, bo było szybciej, ale swobodnie można go również upiec na kruchym spodzie. Z polewą z białej czekolady jest mega słodki, dlatego, jeśli ktoś nie lubi takiego nadmiaru słodkości powinien przygotować polewę z czekolady deserowej - bardzo fajnie złamie smak masy marcepanowej. 

Źródło: Moje wypieki.

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą


Składniki:

  • 1 duży suchy wafel tortowy - kwadrat o boku 28 cm lub okrągły o średnicy 26 cm
  • 6 białek (z dużych jajek), podzielone 3 + 3
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Dodatkowo:

  • migdały w całości i płatkach,
  • suszona żurawina

Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, lub w przypadku wafla prostokątnego - formę o wymiarach 23 x 32 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wafel przyciąć do wymiarów formy, wyłożyć nim formę.

Migdały wymieszać z cukrem pudrem, 3 białkami i ekstraktem migdałowym, do otrzymania pasty migdałowej, odłożyć.

W misie miksera ubić 3 białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając drobny cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Ubitą pianę dodawać do pasty migdałowej, w trzech turach, mieszając delikatnie i tylko do połączenia się składników.

Gotowe nadzienie marcepanowe przelać do formy, na wafel, wyrównać szpatułką. 

Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 45 minut. Wyjąć, wystudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Polewę czekoladową wylać na mazurek, wyrównać szpatułką. Jeszcze nie stężałą polewę udekorować migdałami i żurawiną

Smacznego :-)

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą Mazurek marcepanowy z białą czekoladą

21:49, atina_bc
Link Komentarze (3) »
wtorek, 07 kwietnia 2015

Chciałam upiec małe babeczki do koszyczka, ale jakoś nie mogłam się zdecydować które. I wtedy przewinął mi się przed oczami rum, pomyślałam, ze będzie świetnym dodatkiem - piekłam już babeczki herbaciane i z ajerkoniakiem, czemu więc nie z rumem;-) I tym sposobem powstały pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki. Użyłam do nich ciemnego cukru i stąd ten kolor. Postanowiłam nie wzbogacać ich o żadne dodatki, ale myślę, ze świetnie się do nich nadadzą moczone w rumie rodzynki lub suszone śliwki.

Babeczki rumowe

Składniki na około 6 babeczek:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego ciemnego
  • 75 g mąki
  • 25 g maizeny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 125 ml rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Masło z cukrem i solą utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku (gdy jajko będzie dobrze wymieszane z masą, dodawać kolejne). Na końcu wmieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz rum, zmniejszyć obroty miksera. przygotowaną masę przełożyć do foremek - ciasto nakładać do 2/3 wysokości.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC , przez około 35 minut. Wystudzone babeczki posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-) 

Babeczki rumowe

Babeczki rumowe

poniedziałek, 06 kwietnia 2015

Długo nie mogłam przekonać samej siebie, że będę potrafiła przygotować roladę. Kiedy jednak kolega poczęstował mnie taką przekąską i dodatkowo przyniósł na nią przepis postanowiłam się z nią zmierzyć. Okazało się, że to wcale nie jest trudne, a efekt i smak gwarantowane. Niezwykle prosta w przygotowaniu, idealna przekąska na każdą imprezę i stół świąteczny również. Istotne jest tylko, by ciasta nie przesuszyć zbyt długim pieczeniem, w przeciwnym razie może pękać podczas zwijania. 

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

  • 350 - 400 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 imbiru
  • 1/3 - 1/2 pieprzu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 400 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 opakowanie serka almette śmietankowego

Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż do roztopienia i odparowania wody. Następnie dodać chrzan, przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut (około 5). Jeśli będzie dużo wody należy ją odlać. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywna pianę. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać piane z białek i delikatnie wymieszać. 

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, papier można lekko natłuścić masłem. na tak przygotowana blachę wylać masę szpinakową i równomiernie ja rozprowadzić po całej powierzchni. Warstwa będzie bardzo cienka.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 15 - minut. Trzeba uważać, aby masy nie przesuszyć. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier. Całą powierzchnie ciasta wysmarować serkiem, a następnie ułożyć na nim wędzonego łososia. Ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku, cały czas mocno dociskając. Przygotowana roladę zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego :-) 

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem  Rolada szpinakowa z łososiem

poniedziałek, 30 marca 2015

 Kiedy nadchodzą Święta spotykam się wspólnie z Alcią, Basią, Moniką, Madzią na wspólnym pieczeniu. Uwielbiam te nasze spotkania bo są to cudowne chwile z cudownymi osobami. Ciekawa jestem jakie mazurki wybrały w tym roku. Ja postawiłam na mazurek z koglem moglem, który już dawno temu zachwalała Basia i miała racje jest pyszny. Mój mazurek miał kształtem przypominać pisankę i ... prawie przypomina ;) Dziewczyny cudownie było razem piec - serdecznie Wam za to dziękuje i do następnego! 

Źródła: ciasto: Moje wypieki, polewa : Makagigi i 55 pierników

Mazurek z koglem-moglem

Składniki na ciasto kruche:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Składniki na polewę:

  • 2 duże (3 małe) żółtka
  • 125 g cukru pudru
  • 25 g cukru z prawdziwą wanilią

Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel, aż będzie kremowy i gładki.

Z papieru przygotować szablon pisanki.

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - można sobie pomóc szablonem.. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. 

Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Następnie rozsmarować delikatnie na wierzchu kogel-mogel, można też dowolnie udekorować. Wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika. Upieczony mazurek wystudzić i pokroić.

Smacznego:-)

 Mazurek z koglem-moglem  Mazurek z koglem-moglem

czwartek, 19 lutego 2015

W Czekoladowym tygodniu nie mogło zabraknąć czekoladowych naleśników. Naleśniki są chyba najczęściej przygotowywanym przeze mnie daniem, uwielbiamy je z synkiem. Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do takich naleśników jest biały ser. Można użyć zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym, albo mascarpone. Jak kto lubi.

Źródło: Moje wypieki.

Naleśniki czekoladowe

Składniki na około 15 sztuk:

  • 80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
  • 1 łyżka kakao
  • 500 ml mleka
  • 1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • szczypta soli

Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny.

Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.

Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie biały ser wymieszany z cukrem waniliowym.

Smacznego :-) 

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 206
| < Maj 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...