poniedziałek, 01 września 2014

Nowy rok szkolny rozpoczynam upieczeniem przepysznych ciasteczek. Są lekko waniliowe, kruche i słodziutkie. Moje są w formie stempelków, ale oczywiście można również wycinać zwykłymi foremkami. Wiadomo, że każda okazja jest dobra, by spotkać się na wspólnym pieczeniu, dlatego ciasteczka piekłam w towarzystwie moich ulubionych babeczek: Alci, Basi, Eweliny, Ewelajny, Madzi, Moniki - dziękuję kochane!

Przepis na ciasteczka z Moich Wypieków.

Kruche ciasteczka stempelki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 1 strąk wanilii

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce.

Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego :-)

Kruche ciasteczka stempelki

Kruche ciasteczka stempelki



wtorek, 19 sierpnia 2014

Wiem, że sezon truskawkowy w zasadzie jest już za nami, ale mam tutaj pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami. Truskawki można zamienić na dowolne owoce i już będzie pyszna sezonowa propozycja. Ciasto bardzo ładnie trzyma świeżość, jest mięciutkie, nie bardzo suche takie drożdżowe jak lubię. Proporcje na ciasto drożdżowe wzięłam z tego przepisu, jednak wyrabiałam jak tradycyjne drożdżowe ciasto.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki na formę 34x24 cm

Składniki na ciasto:

  • 14 g drożdży suchych (50 g drożdży świeżych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 roztopionego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • ok. 500 g truskawek

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Jeśli do ciasta używa się drożdży świeżych, należy z nich najpierw przygotować rozczyn - wymieszać z cukrem i odrobina mleka i poczekać, aż ruszą. Drożdże suche dodaje się bezpośrednio do wyrabianego ciasta.

Do dużej miski wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, roztopione masło (nie za gorące) i mleko. Następnie dodać drożdże i mąkę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - około 1 godziny - tak aby ciasto podwoiło objętość.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać aby powstały grudki ciasta.

Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować i przełożyć do foremki 34 x 24 cm, na wierzchu ułożyć w dość bliskiej odległości pokrojone truskawki i posypać kruszonką.

Piec w 180ºC  przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).

Smacznego:-)

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami  Ciasto drożdżowe z truskawkami

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Ostatnio bardzo często pojawiają się u mnie tarty owocowe. Dzisiaj proponuję wersję zupełnie inną niż wcześniejsze - ze śliwkami i morelami. Tarta jest pyszna - lekko kwaskowa, idealna na lato. Nadzienie przygotowałam z przepisu Liski, a kruche ciasto z przepisu M. Rouxa - tak mi jakoś ostatnio posmakowało to jego kruche ciasto. W ten weekend piekłam wspólnie z Morelową Bandą: Alcią, Basią, Majanką, Moniką i Polcią - wielkie dzięki dziewczyny za kolejne smaczne spotkanie! Ciekawa jestem co przygotowałyście:-) 

Tarta z morelami i śliwkami

Składniki na formę 26 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na nadzienie:

  • około 500 g owoców (300 g moreli i 200 g śliwek)
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka

Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wsypać cukier. Kiedy zacznie się karmelizować, po ok. 10-15 minutach, dodać wypestkowane owoce. Karmelizować 5 minut. Zdjąć z ognia.
Owoce (bez karmelu) przełożyć na podpieczony spód.
Śmietanę połączyć z jajkami i wanilią, rozbełtać w misce. Następnie powoli wlewać do karmelu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą zalać owoce. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut, aż masa się dobrze zetnie.

Smacznego:-)

Tarta z morelami i śliwkami

Tarta z morelami i śliwkami  


20:00, atina_bc
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 30 czerwca 2014

Wypatrzyłam gdzieś na internecie podawanie sałatki w takich małych łódeczka z liści sałaty. Bardzo mi się to spodobało i tak postanowiłam podać moją kolejną sałatkę. Do jej przygotowania wykorzystałam ulubione warzywa, a całość polałam sosem serowym, który znalazłam w jednym z przepisów Bajaderki.

Sałatka z sosem serowym 

Składniki:

  • 2 papryki - żółta i czerwona
  • ogórek
  • szparagi
  • pęczek rzodkiewki
  • pomidorki cherry 
  • sałata rzymska mini

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki (około 60g) pokruszonej fety
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ½ łyżki wody
  • 1 łyżka gęstego majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • olej Kujawski z saszetki z czosnkiem 

Przygotować sos. Pierwsze pięć składników zmiksować w blenderze lub malakserze, a potem dodawać stopniowo olej, aż utworzy się gładki sos. Doprawić pieprzem do smaku. 

Szparagi ugotować na półtwardo. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórka i rzodkiewki w plasterki.

Przygotowana sałatkę ułożyć na listkach sałaty rzymskiej, polać sosem.

Smacznego:-)

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

 Sałatka z sosem serowym

   

niedziela, 29 czerwca 2014

Zobaczyłam u Bei wspaniałą sałatkę na poniedziałek i też postanowiłam sobie taką przygotować. Nie miałam jednak wszystkich składników, więc elementem wspólnym łączącym moją sałatkę z wersją Bei pozostały bób i szparagi;-) Całość wyszła bardzo smaczna, choć powiem szczerze, że nadal najbardziej lubię bób jeść solo ;-)

Zielona sałatka z bobem i szparagami

Składniki:

  • rukola
  • ogórek zielony
  • szparagi
  • bób
  • ser feta
  • słonecznik

Składniki na ziołowy sos vinaigrette:

  • olej Kujawski z saszetki z bazylią 
  • sok z cytryny + odrobina otartej skórki,
  • posiekane zioła – bazylia, pietruszka, mięta;
  • sól i pierz do smaku 

Składniki na sos wymieszać.

Szparagi i bób ugotować - ja lubię ja do sałatek są ugotowane na pół twardo. Ogórek obrać i pokroić w ćwiartki. Słonecznik podprażyć na patelni.

Do miski włożyć warzywa, posypać je pokruszoną fetą oraz ziarnami słonecznika, a następnie polać sosem.

Smacznego:-)

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

Zielona sałatka z bobem i szparagami

Zielona sałatka z bobem i szparagami

  



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 201
| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...