niedziela, 19 października 2014

Będę troszkę monotematyczna, gdyż dzisiaj zaproponuje Wam kolejną rustykalną tartę, tym razem ze śliwkami. Jest to pomysł Bajaderki, który jak najbardziej przypadł mi do gustu. Moim zdaniem najlepsze do wypieków są śliwki węgierki, te zwykłe, małe. Piekłam tę tartę również z innymi śliwkami i jednak najbardziej smakowała mi z węgierkami.

Rustykalna tarta ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.

Składniki na nadzienie:

  • śliwki
  • 6 łyżek cukru jasnego trzcinowego
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotować nadzienie. Śliwki pokroić na ćwiartki. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem i imbirem, posypać śliwki i całość wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (ja rozwałkowuje już na papierze do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.

Na cieście układać pokrojone śliwki zostawiając około 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta.

Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć śliwki i zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - cały urok w tym, by równo nie było. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem jasnym trzcinowym.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.

Smacznego:-)

   Rustykalna tarta ze śliwkami Rustykalna tarta ze śliwkami

Tagi: śliwki
09:53, atina_bc , ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 16 października 2014

Kolejny raz przyłączam się do obchodów Światowego Dnia Chleba. Bardzo lubię te zabawę i zawsze staram się do niej dołączyć. W tym roku z tej okazji upiekłam precle - pyszne, mięciutkie. Bardzo mi smakują - przygotowałam je w wersji z solą gruboziarnistą, sezamem czarnym i białym. Przepis zaczerpnęłam od Dorotuś i u niej są też w wersji słodkiej, mnie jednak najbardziej smakują w wersji wytrawnej.

Precle

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 56 g masła, roztopionego

Ponadto:

  • 2 litry wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • do posypania: sól morska, sezam
  • żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania precli przed pieczeniem

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, cukier, następnie wodę wymieszaną z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

W szerokim garnku zagotować wodę z sodą.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, podzielić na około 10 równych części. Z każdej części uformować wałeczek i uformować na kształt precla (tutaj instrukcja), odłożyć na blaszkę oprószoną mąką bądź wyłożoną matą teflonową.

Po skończeniu formowania precelków, nie czekając na wyrośnięcie, zacząć je gotować, zaczynając od precelka uformowanego najwcześniej. W tym celu delikatnie kłaść precelki (każdy następny po wyjęciu poprzedniego) na wrzącą wodę i gotować około 30 sekund. Wyjąć dużą łyżką cedzakową, ułożyć z powrotem na blaszce. W ten sposób ugotować wszystkie precelki.

Precle posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą, posypać solą morską, sezamem lub ulubionym dodatkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez około 13 - 15 minut do mocno złotego brązu. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-). 

Precle

Precle   World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)    

23:11, atina_bc , bułki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 13 października 2014

Taka sałatka to idealna propozycja nie tylko na drugie śniadanie ale również na imprezę. Podpatrzyłam ją u Wedelki i bardzo mi posmakowała. Przygotowywałam już z różnymi tortellini i najbardziej mi smakuje z nadzieniem ze szpinakiem i ricottą.

Sałatka z tortellini

Składniki:

  • 250 g tortellini (nadzienie dowolne - u mnie wersja ze szpinakiem i ricottą)
  • 1 długi ogórek
  • puszka kukurydzy
  • 2 długie kabanosy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 200 g żółtego sera
  • szczypiorek

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Kabanosy pokroić na małe kawałki. Pomidorki pokroić w ćwiartki, obranego ogórka pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki, szczypiorek posiekać. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie produkty umieścić w misce.

Przygotować sos. Gotowym polać wszystkie składniki sałatki. Wymieszać i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Smacznego :-) 

Sałatka z tortellini  Sałatka z tortellini

sobota, 27 września 2014

Świeże figi pojawiły się ostatnio w sklepach i to w całkiem przystępnej cenie pomyślałam więc, że można by przetestować kilka przepisów, które już od jakiegoś czasu siedzą w moich notatkach. Na pierwszy ogień poszła tarta rustykalna, którą wypatrzyłam tutaj -klik. Z tego przepisu wzięłam pomysł na przygotowanie nadzienia, natomiast spód tarty przygotowałam ze sprawdzonego już przepisu na rustykalną tartę z jabłkami. Całość bardzo mi posmakowała. Moim zdaniem listki mięty idealnie komponują się z figami i dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Rustykalna tarta z figami

Składniki na ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.

Składniki na nadzienie:

  • 5-6 świeżych fig, pociętych w plastry
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
  • kilka listków mięty
  • 1 - 2 łyżki płatków migdałowych

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (ja rozwałkowuje już na papierze do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.

Na cieście układać pokrojone figi zostawiając około 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Na figach rozłożyć listki mięty i płatki migdałowe, posypać równomiernie 1 łyżką cukru i polać miodem.

Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - cały urok w tym, by równo nie było. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem jasnym trzcinowym.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.

Smacznego:-) 

Rustykalna tarta z figami

Rustykalna tarta z figami

Tagi: figi owoce
20:39, atina_bc , ciasta
Link Komentarze (10) »
niedziela, 21 września 2014

Sezon grillowy powolutku dobiega końca, choć mam nadzieję, że będzie jeszcze kilka ładnych dni sprzyjających imprezowaniu w ogrodzie. W tym roku u mnie na grillu obok kiełbasek i kiszki królował karczek przygotowywany z przepisu podpatrzonego u Kasi. Marynata jest wyśmienita - nadaje mięsu niesamowitego aromatu i lekko ostrawego smaku. Dla mnie strzał w 10 :-) Warto przygotować dzień wcześniej, aby mięso przez noc dobrze przeszło wszystkimi przyprawami.

Karkówka z grilla

Składniki:

  • 1 kg karczku

Marynata:

  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu

Mięso pokroić w plasterki i delikatnie rozbić. Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę. Aby cebulę przepuścić przez praskę, trzeba ją po prostu drobno posiekać i po kawałeczku zgniatać. Cebula puści wtedy sporo soku i lepiej aromatyzując mięso. Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce i wymieszać. Przygotowane mięso dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w misce i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godziny.

Tak zamarynowane mięso ułożyć na mocno rozgrzanym ruszcie i smażyć. Można oczywiście smażyć także na patelni.

Smacznego :-) 

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Tagi: grill
13:41, atina_bc , mięso
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 202
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...