poniedziałek, 30 czerwca 2014

Wypatrzyłam gdzieś na internecie podawanie sałatki w takich małych łódeczka z liści sałaty. Bardzo mi się to spodobało i tak postanowiłam podać moją kolejną sałatkę. Do jej przygotowania wykorzystałam ulubione warzywa, a całość polałam sosem serowym, który znalazłam w jednym z przepisów Bajaderki.

Sałatka z sosem serowym 

Składniki:

  • 2 papryki - żółta i czerwona
  • ogórek
  • szparagi
  • pęczek rzodkiewki
  • pomidorki cherry 
  • sałata rzymska mini

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki (około 60g) pokruszonej fety
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ½ łyżki wody
  • 1 łyżka gęstego majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • olej Kujawski z saszetki z czosnkiem 

Przygotować sos. Pierwsze pięć składników zmiksować w blenderze lub malakserze, a potem dodawać stopniowo olej, aż utworzy się gładki sos. Doprawić pieprzem do smaku. 

Szparagi ugotować na półtwardo. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórka i rzodkiewki w plasterki.

Przygotowana sałatkę ułożyć na listkach sałaty rzymskiej, polać sosem.

Smacznego:-)

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

 Sałatka z sosem serowym

   

niedziela, 29 czerwca 2014

Zobaczyłam u Bei wspaniałą sałatkę na poniedziałek i też postanowiłam sobie taką przygotować. Nie miałam jednak wszystkich składników, więc elementem wspólnym łączącym moją sałatkę z wersją Bei pozostały bób i szparagi;-) Całość wyszła bardzo smaczna, choć powiem szczerze, że nadal najbardziej lubię bób jeść solo ;-)

Zielona sałatka z bobem i szparagami

Składniki:

  • rukola
  • ogórek zielony
  • szparagi
  • bób
  • ser feta
  • słonecznik

Składniki na ziołowy sos vinaigrette:

  • olej Kujawski z saszetki z bazylią 
  • sok z cytryny + odrobina otartej skórki,
  • posiekane zioła – bazylia, pietruszka, mięta;
  • sól i pierz do smaku 

Składniki na sos wymieszać.

Szparagi i bób ugotować - ja lubię ja do sałatek są ugotowane na pół twardo. Ogórek obrać i pokroić w ćwiartki. Słonecznik podprażyć na patelni.

Do miski włożyć warzywa, posypać je pokruszoną fetą oraz ziarnami słonecznika, a następnie polać sosem.

Smacznego:-)

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.

Zielona sałatka z bobem i szparagami

Zielona sałatka z bobem i szparagami

  



Na wiosnę zawsze chętniej sięgam po lekkie sałatki, komponując je z dowolnych składników. Do dzisiejszej propozycji wykorzystałam warzywa o różnych kolorach, aby było bardzo wiosennie i kolorowo. Łososia wędzonego uwielbiam, więc chętnie go dodaje, gdzie tylko mogę. Całość bardzo mi smakowała i stanowiła wspaniale drugie śniadanie do pracy.

Kolorowa sałatka z wędzonym łososiem

Kolorowa sałatka z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 2 żółte papryki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 rzodkiewek
  • rukola

Składniki na sos:

  • 1 łyżka octu winnego
  • olej Kujawski z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz 

Przygotować sos. Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól. Wymieszać, aż sól się rozpuści. Dolać olej Kujawski - całą saszetkę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Łososia pokroić na małe kawałki. Paprykę pokroić w kostkę, a rzodkiewkę w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Do miski włożyć rukolę i pozostałe składniki - delikatnie wymieszać. Polać przygotowanym sosem.

Smacznego:-)

Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu. 

Kolorowa sałatka z wędzonym łososiem

Kolorowa sałatka z wędzonym łososiem  

sobota, 21 czerwca 2014

Letni czas sprzyja wszelkim owocowym wypiekom, dlatego u mnie teraz królują tarty. Wystarczy tylko upiec kruchy spód, przygotować masę, dodać owoce i mamy gotowe ciasto. Obecnie u mnie jest bardzo truskawkowo, więc i ta tarta jest z truskawkami, ale świetnie się sprawdzą również maliny, borówki czy inne owoce.  Dzisiejsza propozycja jest przygotowana z masą na bazie bitej śmietany, serka mascarpone i białej czekolady - posmakuje wszystkim wielbicielom bitej śmietany. Ale jeśli ktoś za nią nie przepada, to proponują inna wersję - może budyniową :-) Kruche ciasto przygotowałam z przepisu M. Rouxa, natomiast nadzienie to pomysł Ewy Wachowicz.

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić. 

Składniki na nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • truskawki
  • listki mięty do dekoracji

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zmiksować z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przygotowana masę przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć truskawki. Udekorować listkami mięty.

Smacznego:-)

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną  Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Sezon truskawkowy trwa i u mnie w kuchni jest wyjątkowo truskawkowo w tym roku. Przy okazji wspólnego pichcenia z babeczkami postanowiłam przygotować jeden z moich ulubionych deserów w wersji truskawkowej. Nie szukałam jednak specjalnych przepisów, a skorzystałam z mojego ulubionego przepisu, zastępując tylko kawę truskawkami i wprowadzając jeszcze kilka drobnych modyfikacji. Deser okazał się wyśmienity i wart przygotowania również z innymi owocami. Bardzo polecam :) A razem ze mną pichciły w kuchni Basia, Acia, Madzia, Monika i Polcia - jakie pyszności dziewczyny przygotowały, to trzeba samemu zobaczyć. Dziewczyny dziękuję za to cudowne spotkanie i do następnego!

Truskawkowe tiramisu

Składniki na formę około 28 x 19 cm:

  • 150 g cukru
  • 5 żółtek
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g truskawek
  • podłużne biszkopty
  • sok limonkowy (może też być pomarańczowy)
  • limoncello - 2-3 łyżki

Truskawki pokroić w plastry.

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać ser i wszystko zmiksować, aż do połączenia mas. Przygotować sok wymieszany z limoncello, oczywiście alkohol można pominąć. Biszkopty zanurzać dosłownie na sekundę w soku. Nie dłużej, bo się rozlecą.

Biszkopty ułożyć w formie i przykryć połową kremu. Następnie ułożyć truskawki i drugą warstwę biszkoptów. Następnie wyłozyć resztę kremu, a na wierzchu ułożyć truskawki. Deser można przyozdobić listkami melisy. Wstawić do lodówki - masa musi stężeć.

Smacznego:-) 

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 200
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...