Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Torta Margherita z brzoskwiniami

atina_bc

Jedno z najprostszych ciast jakie piekłam. Delikatne, puszyste w środku - przypominające biszkopt z owocami. Zaintrygowało mnie, kiedy przeczytałam, że jest to tradycyjny 120-letni  włoski przepis, którego autorem jest Pellegrino Artusi. Lubię testować takie stare przepisy:-) I nie zawiodłam się, gdyż ciasto bardzo mi posmakowało. Myślę, że w cieście tym świetnie sprawdzą się również królujące obecnie śliwki.

Źródło: Moje wypieki.

Torta Margherita z brzoskwiniami

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • świeżo otarta skórka z cytryny
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 duże brzoskwinie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli do powstania sztywnej piany. Dodawać cukier, powoli - łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodać żółtka i ubić. Dodać skórkę z cytryny i ubić do połączenia. Bezpośrednio do misy z ubitymi jajkami przesiać skrobię ziemniaczaną i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.

Brzoskwinie odpestkować, pokroić na niezbyt grube plasterki. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzch poukładać plasterki brzoskwiń, jeden obok drugiego.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Torta Margherita z brzoskwiniami

Malinowa chmurka

atina_bc

Malinowa chmurka, to pierwowzór, z którego korzystałam przygotowując to ciasto w wersji truskawkowej oraz z mango i granatem. To ciasto, to prawdziwy kameleon, gdyż świetnie się sprawdza z większością owoców. Jest też propozycją całoroczną, gdyż można je przygotować zarówno z owocami świeżymi jak i mrożonymi. Te drugie mają tę przewagę, że po dodaniu ich do galaretki bardzo szybko się ona ścina, a tym samym skraca się czas przygotowania ciasta. Jest ono tak pyszne, że zawsze cale znika ze stołu, na którym zresztą świetnie się prezentuje. Niezawodna propozycja na każdą imprezkę :-) 

Źródło: Moje wypieki.

 Malinowa chmurka

Uwaga: bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i przechowywać w piekarniku do dnia kolejnego. Można ją również pozostawić w temperaturze pokojowej i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Ciasto kruche również można przygotować dzień wcześniej.

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Wyrównać, ponownie schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Przed samym pieczeniem ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 15 - 20 minut lub krócej, do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na warstwę galaretkową:

  • 600 g malin
  • 3 galaretki o smaku malinowym (każda na 500 ml wody)
  • 3 szklanki wrzącej wody

Mrożonych malin nie rozmrażać.

3 galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami i odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

Składniki na krem śmietankowy z wanilią:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu.

Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania kremu lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.

Składniki na bezę:

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40 - 50 g płatków migdałowych

Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem i rozłożyć na nim papier do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godziny. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.

Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu).

Smacznego :-)

Malinowa chmurka

Malinowa chmurka  Malinowa chmurka

Malinowa chmurka

Biały ser (twaróg)

atina_bc

Kiedy udało mi się dostać mleko, takie prosto od krowy wiedziałam, że będę musiała spróbować przygotować biały ser. I jak się okazało, nie jest to wcale trudne, a ser wychodzi pyszny. Teraz kiedy tylko mam okazje kupuje mleko i przygotowuje własny serek. Czytałam, że można również spróbować przygotować taki ser z pasteryzowanego mleka (można o tym przeczytać na Kuchni naszej polskiej) ja jednak do tej pory nie próbowałam tego robić.

Źródło: Kuchnia nasza polska

Biały ser (twaróg)

Mleko na ser musi być świeże (tzn. takie od krowy a nie z mleczarni). Najpierw należy je ukisić, czyli poczekać aż się zsiądzie. Zsiadłe mleko wlać do garnka i umieścić na najmniejszym gazie w kuchence gazowej, na którym umieszcza się żeliwną płytkę (albo ciężką żeliwną patelnię), na niej garnek. W przypadku kuchenek indukcyjnych nie trzeba kłaść żeliwnej płytki, wystarczy kuchenkę ustawić na 1 lub 2. Mleko bardzo powoli podgrzewać. Temperatura raczej nie powinna być zbyt wysoka, maksymalnie jakieś 50ºC. Chodzi o to, żeby podgrzewać możliwie długo, by ser wyszedł w miarę gładki i nie suchy.
Gdy w mleku wyraźnie będą się od siebie oddzielały skrzep i serwatka, należy przerwać podgrzewanie. Przygotować sitko wyłożone gazą i przez nie przecedzić powstały serek. Pozwolić serwatce swobodnie obciec, a następnie zwinąć gazę, ułożyć w miseczce (by masa nabrała kształtu) i pozostawić tak do następnego dnia. Ja nie odcedzam całkowicie, tylko luźno zawijam i pozostawiam na noc w lodówce. Rano jest gotowy serek.
 
Smacznego :-)
 
Biały ser (twaróg)
 
Biały ser (twaróg)

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

atina_bc

Czas na śliwki :-) Uwielbiam tarte rustykalną ze śliwkami i kruche ze śliwkami, ale teraz dla odmiany upiekłam ucierane ze śliwkami i nuta cynamonu. Ciasto jest pyszne - mięciutkie, wilgotne - warte upieczenia :-)

Źródło: Moje wypieki.

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Składniki na formę o wymiarach 23 x 30 cm

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 120 - 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów (lub pół łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 900 g śliwek węgierek (lub innych), wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną i ekstraktem/aromatem, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć kawałki śliwek, jedna przy drugiej.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować.

Składniki na lukier: cukier puder i sok z cytryny wymieszać do powstania gładkiej masy.

Smacznego :-)

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

atina_bc

To już chyba ostatnie ciasto z truskawkami w tym roku. Proste, a jakże pyszne - dla mnie idealne.

Źródło: Moje wypieki.

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na biszkopt:

  • 2 duże jajka
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

/szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, następnie wystudzić w temperaturze pokojowej. 

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki żelatyny
  • 40 ml zimnej wody

Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru według instrukcji na opakowaniu wykorzystując 250 ml mleka (zamiast 500 ml). Zagotować,  chwilę pogotować, zdjąć z palnika, przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała bezpośrednio powierzchni budyniu. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce.

Żelatynę w proszku zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić, lecz powinna pozostać płynna.

W misie miksera umieścić schłodzony serek mascarpone i krótko ubić (mieszadła do ubijania piany z białek). Dodawać zimny budyń, w trzech turach, nie zaprzestając ubijania. Budyń będzie gęsty i grudkowaty, ale podczas miksowania z serkiem mascarpone zamieni się w jednolity krem budyniowy.

Przestudzoną żelatynę wymieszać z odrobiną kremu budyniowego np. z 1 - 2 łyżkami (by nie było 'szoku' temperaturowego i by w kremie nie powstały grudki żelatyny). Tak rozrobioną żelatynę dodać do całości kremu budyniowego i zmiksować do połączenia.

Dodatkowo:

  • 300 - 400 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 500 ml wrzątku

Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Przestudzić, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Biszkopt (można go nasączyć, patrz dopisek poniżej) przykryć kremem budyniowym, wyrównać. Na kremie poukładać przepołowione truskawki, lekko wciskając je w krem. Odstawić do lodówki do stężenia, na około 1 godzinę. Po tym czasie zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do jej stężenia.

Uwaga: poncz do biszkoptu nie jest koniecznością, ale można go nasączyć delikatnie sokiem z pomarańczy lub cytryny wymieszanym z wodą (w sumie około 1/4 szklanki), by nie był zbyt suchy.

Smacznego :-)

Biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci