poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Tak troszkę ciężko u mnie ostatnio z regularnymi wpisami i choć ciągle sobie powtarzam, że to się zmieni, to jednak się nie zmienia. Ale kiedy Mazurkowe Baby mówią pieczemy, no to pieczemy;-) I jak to kolejny już rok zebrałyśmy się razem przed Świętami i upiekłyśmy mazurki - każda inny. A jakie - do tej pory to była tajemnica, a teraz idę zobaczyć, co przygotowała Alcia, Basia, Madzia i Monika.

Wracając do mojego mazurka - to jest szybki w przygotowaniu i mega bakaliowy. Pyszny. Przypomina mi nieco taki cieniutki cwibak. Ozdobiłam go tylko paseczkami lukru, bo uznałam, ze w sobie ma już wystarczająco dużo ;-) przepis podany przez Dziunie na forum CinCin.

Mazurek Cygan

Składniki na formę 24 x 24 cm:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g maki
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g rodzynków
  • 100 g fig
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g daktyli
  • 50 g żurawiny
  • 2 wafle do wyłożenia blachy (opcjonalnie)

Rodzynki namoczyć w rumie lub koniaku.

Bakalie, oprócz rodzynek i żurawiny, pokroić w cienkie paseczki lub kosteczkę. Orzechy posiekać. 

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać mąkę i przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę i wraz z bakaliami dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. na dnie można ułożyć wafel, ale nie jest to konieczne. Masę przełożyć do formy i równomiernie rozsmarować.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 30 minut - aż do zrumienienie wierzchu. Po ostudzeniu można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego;-)

Mazurek Cygan

Mazurek Cygan

Tagi: bakalie
20:35, atina_bc , ciasta
Link Komentarze (11) »
czwartek, 10 kwietnia 2014

Ostatnio potrzebowałam smacznego i efektownie wyglądającego deseru. Skusiłam się na szybki do przyrządzenia deser ze śmietanki, białej czekolady i musu truskawkowego. Jak dla mnie deser wyszedł lekki i bardzo smaczny. Dokładnie taki jak chciałam. Niestety nie pamiętam strony, na której wypatrzyłam panna cottę przygotowana właśnie w takich foremkach, natomiast przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

Panna cotta z białą czekoladą

Składniki na około 8 porcji:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 180 ml mleka
  • 150 g białej czekolady, połamanej
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 250 ml musu truskawkowyego
  • galaretka truskawkowa w proszku

8 niedużych foremek (125 ml) natłuścić. Może też być foremka silikonowa.

Mus truskawkowy dokładnie wymieszać z 1/2 opakowania galaretki - aż do rozpuszczenia proszku. Do foremek nakładać po około 2 łyżeczki musu. Włożyć do lodówki, aby stężał.

W niedużym garnuszku wymieszać mleko, kremówkę, czekoladę, cukier. Podgrzewać, bez zagotowania, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Zdjąć z palnika.

Żelatynę  dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać do ciepłej mieszanki mlecznej, wymieszać. Żelatyna i mieszanka mleczna powinny być w podobnych temperaturach, w momencie ich łączenia. 

Przygotowaną masę mleczną wlać do foremek. Schłodzić przez 3 godziny (lub dłużej).

Panna cottę serwować na talerzykach, wyjmować z foremek tuż przed podaniem.

Smacznego :-)

Panna cotta z białą czekoladą

Panna cotta z białą czekoladą

Tagi: truskawki
20:51, atina_bc , desery
Link Komentarze (6) »
niedziela, 09 marca 2014

Przyrząd do smażenia tych ciasteczek miałam już od jakiegoś czasu ... może nawet kilka lat, ale jakoś mi się nie składało, żeby je przygotować. Wydawało mi się to smażenie bardzo skomplikowane, tymczasem jest odwrotnie - ciasteczka prościuteńkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Muszę jeszcze spróbować dodać do ciasta odrobinę spirytusu, może wtedy nie będą tak bardzo chłonęły tłuszczu. Mnie te ciasteczka chyba jednak najbardziej podobały się na "lewej" stronie;-) Przepis z bloga Moje wypieki.

Rozetki - skandynawskie smażone ciasteczka

Składniki na 60 sztuk:

  • 2 duże jajka
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka, cukier, mleko i mąki zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno być odrobinę bardziej gęste niż naleśnikowe (w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki mąki). Otrzymane ciasto odstawić na godzinę do lodówki.

Tłuszcz rozgrzać do temperatury 190ºC. Przyrząd do rozetek włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał. Następnie zanurzyć w cieście, w taki sposób, by ciasto nie zakrywało góry foremki (inaczej nie będzie można ściągnąć upieczonego ciasteczka). Natychmiast przenieść do tłuszczu i smażyć do zarumienienia. Po wyjęciu z tłuszczu ściągnąć ciasteczko z foremki i odsączyć na papierowym ręczniczku. Smażyć dalej. Co pewien czas zamieszać ciasto (skrobia ma tendencję do osiadania na dnie). Miedzy zdjęciem ciasteczka a zanurzeniem w cieście - można foremką rozgrzać w gorącym oleju.

Podawać oprószone cukrem pudrem.

Smacznego :-) 

Rozetki - skandynawskie smażone ciasteczka

Rozetki - skandynawskie smażone ciasteczka

Rozetki - skandynawskie smażone ciasteczka

Rozetki - skandynawskie smażone ciasteczka

poniedziałek, 24 lutego 2014

Wiem, że wczoraj zakończył się Czekoladowy Tydzień, mam jednak nadzieje, że Bea wybaczy mi to jednodniowe opóźnienie. Specjalnie na te zabawę przygotowałam czekoladowe gofry. bardzo smaczna odmiana zwykłych gofrów, choć nadal moimi najulubieńszymi pozostaną gofry rodzinne. Gofry zaraz po usmażeniu były miękkie potem, nieco twardniały i nabierały kruchości. Podawałam je z bita śmietaną lub posypane tylko cukrem pudrem. Przepis zaczerpnęłam od Doroty.

Gofry czekoladowe

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 jajka, żółtka i białka osobno
  • 55 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 450 g maślanki
  • 1/2 - 3/4 szklanki drobinek czekoladowych (chocolate chips)

Mąkę, cukier, kakao, proszek, sodę, sól przesiać i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę.

Żółtka zmiksować z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksować z suchymi składnikami. Odłożyć ciasto na 5 minut.

Po tym czasie dodać białka, drobinki czekoladowe, delikatnie wymieszać.

Piec w gofrownicy do chrupkości lub do momentu aż bez problemu będą odchodziły od gofrownicy. Podawać ciepłe.

Smacznego :-) 

Gofry czekoladowe

Gofry czekoladowe

Tagi: czekolada
22:02, atina_bc , desery
Link Komentarze (7) »
niedziela, 09 lutego 2014

Dzisiejsza propozycja, to rodzaj bułeczek idealnie pasujących na drugie śniadanie. Przygotowałam je z nadzieniem porowym. Są bardzo pożywne i smaczne. Można je przygotować w dwóch wariantach - jako otwarte lub z nadzieniem zamkniętym w środku.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

Bułeczki z nadzieniem porowym

Składniki na farsz:

  • kabanos - około dwie małe laski
  • 1 por
  • papryka peperoni (mała czerwona)
  • troszkę wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plastry (część plastrów odłożyć do dekoracji)
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: estragon, pieprz cayenne, sól

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka Smakowitej pajdy z ziołami
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Kabanos pokroić w plasterki, a boczek w kostkę i podsmażyć (nie używam żadnego tłuszczu, tylko podsmażam na tym, co się wytopi z boczku). Pora przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić na około 3 mm krążki i razem z pokrojoną w kostkę papryczką dodać do wędliny. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 - 7 minut, dodając jednocześnie przyprawy.

Przygotować sos beszamelowy. Do rozpuszczonego smalczyku dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Pory i wędlinę zalać gęstym sosem, jednocześnie dodając starty żółty ser. Całość wymieszać.

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki chlebowej
  • 14 g drożdży instant
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g Smakowitej pajdy z ziołami

Do miski wsypać mąkę i wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Następnie dodać roztopiony smalczyk i ciepłe mleko. Jajko roztrzepać za pomocą widelca i dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrobić tak, aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Następnie pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.

Formowanie zamkniętych bułeczek. Każdą cześć rozwałkować na owalne placki. Do środka nałożyć farsz, a następnie zlepić brzegi i uformować okrągłą bułeczkę. Układać na blasze, zlepieniem do dołu.

Formowanie otwartych bułeczek. Z każdej części uformować owalny placek, z lekko podniesionym brzegiem. Do środka nałożyć farsz. Na wierzchu można ułożyć plasterek boczku.

Wypełnione bułeczki odstawić, aby jeszcze podrosły - na około 30 minut. Brzeg ciasta posmarować roztopionym smalczykiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 200°C do momentu zarumienienia się bułeczek, około 10 - 15 minut. 

Smacznego:-)

Bułeczki z nadzieniem porowym

Bułeczki z nadzieniem porowym

Bułeczki z nadzieniem porowym  Bułeczki z nadzieniem porowym

Bułeczki z nadzieniem porowym

Bułeczki z nadzieniem porowym  

19:00, atina_bc , bułki
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 198
| < Kwiecień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...