poniedziałek, 15 września 2014

Nawet nie wiem ile razy już piekłam tę drożdżówkę - był okres , że dwa trzy razy w tygodniu musiałam ją piec, bo znikała prawie zaraz po upieczeniu. Idealna na drugie śniadanie, idealna na każdą okazję. pasują do niej różne nadzienia - ja upodobałam sobie nutellę:-) Bardzo dekoracyjna, a przy tym nie potrzeba specjalnych umiejętności, by osiągnąć taki efekt . polecam. Inspiracja od Majanki i Abbry.

Drożdżowa gwiazda z nutellą

Składniki :

  • 75g masła
  • 250 ml mleka
  • 7 g drożdży suchych
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 500g mąki pszennej

Ponadto:

  • nutella,
  • jajko do posmarowania, roztrzepane

Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Wyrabianie i wyrastanie można też pozostawić maszynie do chleba. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na okrąg o średnicy ok.24 cm.

Na papierze do pieczenia ułożyć pierwszy placek i posmarować go nutellą, pozostawiając brzeg bez nadzienia. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Lekko docisnąć brzegi placków, żeby się skleiły.

Ciasto pokroić jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając środek ciasta bez nacinania. Każdy nacięty kawałek przekręcić dwa razy - na przemian, jeden kawałek dwa razy w lewo, drugi- dwa razy w prawo, trzeci- dwa razy w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa, brzegami.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C i piec przez ok. 20-30 minut. Studzić na kratce. 

Smacznego:-)

Drożdżowa gwiazda z nutellą  Drożdżowa gwiazda z nutellą

Drożdżowa gwiazda z nutellą

Strasznie zawaliłam z zeszłorocznym podsumowaniem Orzechowego weekendu. tak mi się poukładało, że odwleczone w czasie publikuję dzisiaj. Mam nadzieję, że mi wybaczycie. Serdecznie wszystkim dziękuję za przygotowane potrawy i przepraszam za poślizg. Ale z drugiej strony takie przypomnienie tuż przed orzechowym sezonem na pewno się przyda. 

Alina In my kitchen  - Placek z makiem i masa orzechową

Bea Bea w kuchni - Risotto z kasztanami i pieczoną dynią 

Buruuberii Makagigi i 55 pierników - Buchty

Bożena Moje domowe kucharzenie - Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami  / Bajaderka  / Orzechowa kruszonka

Grażyna Gotuje - Prosty placek z polewą czekoladową i orzechami

Hanna Może upiekę ciastka - Marchewkowo otrębowe muffiny z orzechami / Orzechowe kartofelki

Jolanta Szyndlarewicz Smaki mojego domu - Żydowski jabłecznik

Kabamaiga Sto kolorów kuchni - Owsianka malinowa z orzechami / Owsiane ciasteczka z orzechami i żurawiną  / Kanapka z fetą gruszką i orzechami  / Ciasto marchewkowe z orzechami  / Omlet cesarski z orzechami

Kamila Ogrody babilonu - Markizy orzechowe  / Rogale świętomarcińskie / Orzechowe rogaliki

Kamila Pycha ciasta - Ciasto z orzechami, powidłami i bezą, jesienne / Babka orzechowa, z kawałkami orzechów laskowych

Karto_flana Z kartoflanego pola - Urodzinowy placek orzechowy

Lejdi of the house - Cupcakes z masłem orzechowym  / Chlebek bananowy z orzechami włoskimi

Majana Majanowe pieczenie - Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Majka Kalejdoskop kulinarny - Chrupiące musli cynamonowe z migdałami i żurawiną

Margot Kuchnia Alicji - Ser z orzechów nerkowca i Rolada z sera / Domowy napój typu mleko z orzechów włoskich i ...

Mikimama Czerwień i błękit - Twarożek z pesto rukolowo - orzechowym / Kotleciki gryczano-ziemniaczane w orzechowej panierce i sosie borowikowym z Lazurem / Chlebek orkiszowy z orzechami i ziarnami  / Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym  / Sałatka z kurczakiem, brokułami, fetą pomidorami i orzechami / Drożdżowe motylki z nadzieniem migdałowo pomarańczowym

Mirabelka Mirabelkowy blog - Afrykańska zupa orzechowa  / Quinoa z brokułami i orzechami nerkowca  / Wieprzowina z orzechami nerkowca po chińsku  / Gruzińskie ciasto herbaciane

Mizu Kuchnia przy drodze - Pampuchy podwójnie orzechowe  / Muffiny orzechowe

Monika Stoliczku nakryj się - Marcińskie rogale

Mops w kuchni - Sernik bananowy z polewą czekoladową i orzechami laskowymi 

Pincake Trochę inna cukiernia - Orzechowo - kawowo - śliwkowy wegański "sernik" z czekoladowym sosem

Szarlotek Cukiernicze kreacje Charlott - Drożdżowiec orzechowo - pomarańczowy

Wedelka Kuchenne wzloty i upadki - Ciasto marchewkowe z orzechami, ananasem i kremem  / Słodkie kosteczki z nutą kawy i orzechami ziemnymi  / Gulasz drobiowy z kapustą pekińską, marchewką i orzechami  / Tarta z karmelizowanymi orzechami (Endgadiner Nusstorte)

Anita Tak sobie pichcę - Babka orzechowa / Scaltsounia - kieszonki z orzechami / Orzechowe cygara wujka 

 

Alfabetycznie:

Afrykańska zupa orzechowa

Babka orzechowa

Babka orzechowa, z kawałkami orzechów laskowych

Bajaderka  

Buchty

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi 

Chlebek orkiszowy z orzechami i ziarnami

Chrupiące musli cynamonowe z migdałami 

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami, ananasem i kremem

Ciasto z orzechami, powidłami i bezą

Cupcakes z masłem orzechowym

Drożdżowe motylki z nadzieniem migdałowo pomarańczowym

Drożdżowiec orzechowo - pomarańczowy 

Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami

Gruzińskie ciasto herbaciane

Gulasz drobiowy z kapustą pekińską, marchewką i orzechami 

Kanapka z fetą gruszką i orzechami 

Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami

Marchewkowo otrębowe muffiny z orzechami    

Marcińskie rogale 

Markizy orzechowe   

Mleko z orzechów

Muffiny orzechowe 

Omlet cesarski z orzechami  

Orzechowe ciasteczka 

Orzechowe cygara wujka

Orzechowe kartofelki 

Orzechowo - kawowo - śliwkowy wegański "sernik" z czekoladowym sosem

Orzechowa kruszonka

Orzechowe rogaliki

Owsianka malinowa z orzechami

Pampuchy podwójnie orzechowe

Panierka orzechowa

Placek orzechowego 

Placek z makiem i masa orzechową

Prosty placek z polewą czekoladową i orzechami

Quinoa z brokułami i orzechami nerkowca

Risotto z kasztanami i pieczoną dynią 

Rogale świętomarcińskie

Sałatka z kurczakiem, brokułami, fetą pomidorami i

Scaltsounia - kieszonki z orzechami

Ser z orzechów nerkowca i Rolada z sera

Serniczek z orzechowym wykończeniem 

Słodkie kosteczki z nutą kawy i orzechami ziemnymi 

Tarta z karmelizowanymi orzechami (Endgadiner Nusstorte)

Twarożek z pesto rukolowo - orzechowym

Wieprzowina z orzechami nerkowca

Żydowski jabłecznik



22:30, atina_bc , inne
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 01 września 2014

Nowy rok szkolny rozpoczynam upieczeniem przepysznych ciasteczek. Są lekko waniliowe, kruche i słodziutkie. Moje są w formie stempelków, ale oczywiście można również wycinać zwykłymi foremkami. Wiadomo, że każda okazja jest dobra, by spotkać się na wspólnym pieczeniu, dlatego ciasteczka piekłam w towarzystwie moich ulubionych babeczek: Alci, Basi, Eweliny, Ewelajny, Madzi, Moniki - dziękuję kochane!

Przepis na ciasteczka z Moich Wypieków.

Kruche ciasteczka stempelki

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 1 strąk wanilii

Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce.

Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego :-)

Kruche ciasteczka stempelki

Kruche ciasteczka stempelki



wtorek, 19 sierpnia 2014

Wiem, że sezon truskawkowy w zasadzie jest już za nami, ale mam tutaj pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami. Truskawki można zamienić na dowolne owoce i już będzie pyszna sezonowa propozycja. Ciasto bardzo ładnie trzyma świeżość, jest mięciutkie, nie bardzo suche takie drożdżowe jak lubię. Proporcje na ciasto drożdżowe wzięłam z tego przepisu, jednak wyrabiałam jak tradycyjne drożdżowe ciasto.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki na formę 34x24 cm

Składniki na ciasto:

  • 14 g drożdży suchych (50 g drożdży świeżych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 roztopionego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • ok. 500 g truskawek

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składnik do robienia ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Jeśli do ciasta używa się drożdży świeżych, należy z nich najpierw przygotować rozczyn - wymieszać z cukrem i odrobina mleka i poczekać, aż ruszą. Drożdże suche dodaje się bezpośrednio do wyrabianego ciasta.

Do dużej miski wsypać cukier, a następnie kolejno roztrzepane jajka, roztopione masło (nie za gorące) i mleko. Następnie dodać drożdże i mąkę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - około 1 godziny - tak aby ciasto podwoiło objętość.

W międzyczasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki wymieszać aby powstały grudki ciasta.

Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować i przełożyć do foremki 34 x 24 cm, na wierzchu ułożyć w dość bliskiej odległości pokrojone truskawki i posypać kruszonką.

Piec w 180ºC  przez 40- 45 minut (do złotego koloru kruszonki).

Smacznego:-)

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami  Ciasto drożdżowe z truskawkami

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Ostatnio bardzo często pojawiają się u mnie tarty owocowe. Dzisiaj proponuję wersję zupełnie inną niż wcześniejsze - ze śliwkami i morelami. Tarta jest pyszna - lekko kwaskowa, idealna na lato. Nadzienie przygotowałam z przepisu Liski, a kruche ciasto z przepisu M. Rouxa - tak mi jakoś ostatnio posmakowało to jego kruche ciasto. W ten weekend piekłam wspólnie z Morelową Bandą: Alcią, Basią, Majanką, Moniką i Polcią - wielkie dzięki dziewczyny za kolejne smaczne spotkanie! Ciekawa jestem co przygotowałyście:-) 

Tarta z morelami i śliwkami

Składniki na formę 26 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na nadzienie:

  • około 500 g owoców (300 g moreli i 200 g śliwek)
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka

Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wsypać cukier. Kiedy zacznie się karmelizować, po ok. 10-15 minutach, dodać wypestkowane owoce. Karmelizować 5 minut. Zdjąć z ognia.
Owoce (bez karmelu) przełożyć na podpieczony spód.
Śmietanę połączyć z jajkami i wanilią, rozbełtać w misce. Następnie powoli wlewać do karmelu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą zalać owoce. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut, aż masa się dobrze zetnie.

Smacznego:-)

Tarta z morelami i śliwkami

Tarta z morelami i śliwkami  


20:00, atina_bc
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 201
| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...