poniedziałek, 30 marca 2015

 Kiedy nadchodzą Święta spotykam się wspólnie z Alcią, Basią, Moniką, Madzią na wspólnym pieczeniu. Uwielbiam te nasze spotkania bo są to cudowne chwile z cudownymi osobami. Ciekawa jestem jakie mazurki wybrały w tym roku. Ja postawiłam na mazurek z koglem moglem, który już dawno temu zachwalała Basia i miała racje jest pyszny. Mój mazurek miał kształtem przypominać pisankę i ... prawie przypomina ;) Dziewczyny cudownie było razem piec - serdecznie Wam za to dziękuje i do następnego! 

Źródła: ciasto: Moje wypieki, polewa : Makagigi i 55 pierników

Mazurek z koglem-moglem

Składniki na ciasto kruche:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Składniki na polewę:

  • 2 duże (3 małe) żółtka
  • 125 g cukru pudru
  • 25 g cukru z prawdziwą wanilią

Z żółtek i cukru utrzeć kogel-mogel, aż będzie kremowy i gładki.

Z papieru przygotować szablon pisanki.

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - można sobie pomóc szablonem.. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. 

Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Następnie rozsmarować delikatnie na wierzchu kogel-mogel, można też dowolnie udekorować. Wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika. Upieczony mazurek wystudzić i pokroić.

Smacznego:-)

 Mazurek z koglem-moglem  Mazurek z koglem-moglem

czwartek, 19 lutego 2015

W Czekoladowym tygodniu nie mogło zabraknąć czekoladowych naleśników. Naleśniki są chyba najczęściej przygotowywanym przeze mnie daniem, uwielbiamy je z synkiem. Moim zdaniem najlepszym dodatkiem do takich naleśników jest biały ser. Można użyć zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym, albo mascarpone. Jak kto lubi.

Źródło: Moje wypieki.

Naleśniki czekoladowe

Składniki na około 15 sztuk:

  • 80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
  • 1 łyżka kakao
  • 500 ml mleka
  • 1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 3 łyżki ciemnego rumu
  • szczypta soli

Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny.

Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.

Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie biały ser wymieszany z cukrem waniliowym.

Smacznego :-) 

Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe

sobota, 14 lutego 2015

Pets de nonnes to małe puszyste pączusie, popularne w okresie karnawału we Francji, Belgii i Niemczech. Przygotowywane z ciasta parzonego nie sprawiają żadnych problemów. Smaży się je nakładając ciasto łyżeczką na gorący olej dlatego tez na ich przygotowanie nie trzeba poświęcać dużo czasu.

Źródło przepisu: Moje wypieki.

Pets de nonnes

Składniki na 2 duże talerze:

  • 120 ml wody
  • 120 ml mleka
  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia

W garnku zagotować wodę z mlekiem, masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić.

Wystudzone ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami do otrzymania gładkiego ciasta.

Olej rozgrzać w szerokim rondlu (175ºC). Małą łyżeczką nabierać ciasto z misy i wykładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron do złotego koloru. Wyjąć, odsączyć na ręczniczku kuchennym. Odłożyć do ostudzenia. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Pets de nonnes

Pets de nonnes

wtorek, 03 lutego 2015

Rok temu Bea przekazała mi prowadzenie Czekoladowego Tygodnia, dlatego dzisiaj z wielką przyjemnością zapraszam Was na tę zabawę. Tym razem odbędzie się ona w dniach od 14 do 22 lutego. Mam nadzieje, że i tym razem znajdą się chętni by przyłączyć sie do zabawy :-) Serdecznie zapraszam.

Beo bardzo Ci dziękuję za możliwość poprowadzenia zabawy:-)


Zasady naszego wspólnego kucharzenia są niezmienne : wystarczy przygotować coś z czekoladą w roli głównej i w dniach trwania Czekoladowego Tygodnia opublikować przepis na Waszym blogu oraz opatrzyć go banerem lub linkiem do zaproszenia.

Uczestniczących proszę o przesyłanie mi maila z linkami do Waszych wpisów, bym mogła umieścić je w późniejszym podsumowaniu- adres: taksobiepichce@gazeta.pl.

Jeśli szukacie inspiracji zapraszam do lektury podsumowań wcześniejszych edycji:
2014 - klik,2013klik, 2012klik, 2011klik, 2010klik, 2009klik oraz 2008klik.

 

22:27, atina_bc
Link Komentarze (18) »
wtorek, 13 stycznia 2015

Wiem, wiem już po Świętach i mało kto myśli o pierniczkach, ale takie wspaniałe piernikowe ludziki warto upiec nie tylko w okresie świątecznym. Mocno imbirowe, o wyrazistym smaku. Z podanych proporcji wychodzi ich na prawdę dużo, ale takich smakołyków nigdy nie jest za dużo :-)

Źródło: Moje wypieki

Gingerbread people - piernikowe ludziki

Składniki na około 70 sztuk:

  • 750 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 g zmielonego imbiru
  • 3 g zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g zmielonych goździków
  • 2 g startego cynamonu
  • 225 g masła
  • 235 ml melasy
  • 180 g miałkiego brązowego cukru
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami, odłożyć.

Pozostałe składniki (oprócz jajka) wrzucić do garnuszka, podgrzać, poczekać do roztopienia się i rozpuszczenia składników, mieszając.

Suche składniki wymieszać z rozpuszczonymi, na końcu dodając jajko, dobrze wymieszać lub zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (sporo rośnie w piekarniku), wycinać piernikowe ludziki, kłaść na oprószoną mąką blachę.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC przez 10 - 12 minut, w zależności od wielkości ludzików. Wystudzić, udekorować lukrem.

Smacznego :-)

Gingerbread people - piernikowe ludziki  Gingerbread people - piernikowe ludziki

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 205
| < Kwiecień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...