babki i ciasta ucierane

piątek, 25 kwietnia 2014

Najwspanialsza ze wszystkich bab jakie jadłam. Wilgotna, mięciutka i na prawdę długo utrzymująca świeżość. A dodatek w postaci rodzynek macerowanych w rumie ... mniaaam - rewelacja. Od dzisiaj to będzie obowiązkowa babka na każde Święta Wielkanocne. Moja troszkę miała pod górkę, bo czas sobie źle rozplanowałam i nie pozwoliłam jej wyrastać odpowiednio długo, ale i tak mogłam się delektować jej wspaniałym smakiem. Przepis Neli Rubinstein z książki "Kuchnia Neli". 

Babka drożdżowa Neli

forma na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm i wysokości 11cm 

Składniki na zaczyn:

  • 125 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:

  • 570 g mąki wysokoglutenowej
  • 375 ml ciepłego mleka
  • 200 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g rodzynek macerowanych w rumie (przez minimum 5 dni)
  • 10 żółtek
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • rum
  • sok z cytryny

Przygotować zaczyn. Drożdże włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą, dosypać cukier i wymieszać. Odstawić na 5 minut.

W dużej misce wymieszać połowę mąki, sól i ciepłe mleko. Wlać zaczyn - wymieszać. Dodać cukier, żółtka, masło, wanilię (ziarenka), skórkę cytrynowa, pomarańczową i pozostałą mąkę - znów wymieszać. Wyrobić dokładnie (ciasto jest bardzo rzadkie dlatego wyrabiałam je mikserem przez około 15 minut), aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić objętość.

Odsączyć i osuszyć rodzynki. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć ciasto do foremki (do około 1/3 wysokości). Odstawić do ponownego wyrośnięcia (ciasto powinno prawie całkowicie wypełnić foremkę).

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut). Po ostudzeniu polukrować lukrem utartym z rumu, soku z cytryny i cukru pudru. 

Smacznego :-) 

Babka drożdżowa Neli  Babka drożdżowa Neli

sobota, 09 listopada 2013

Orzechowy tydzień zaczynam babką orzechową. Jest przepyszna - miękka, wilgotna, czyli taka jaką lubię. Idealna do kawy, czy też na świąteczny stół. ja piekłam ją z orzechami laskowymi, ale oczywiście można użyć dowolnych. Przepis pochodzi z Moich wypieków.

Babka orzechowa

Składniki na formę z kominem 10 cm wysokości i 23 cm szerokości :

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować i stale mieszając gotować do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wlać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC, przez około 45 minut - do tzw. suchego patyczka. Ostudzoną posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Babka orzechowa

Babka orzechowa

Babka orzechowa 

środa, 27 marca 2013

Tradycyjnie w okresie Świąt Wielkanocnych na włoskim stole pojawia się Colomba. Nazwa tego ciasta pochodzi od jego charakterystycznej formy - gołębia, choć przyznać muszę, że patrząc na foremkę, to gołębia raczej trudno sobie wyobrazić;-) Przypomina raczej krzyż. Sama Colomba to nic innego jak ciasto drożdżowe, jednak ta polewa która jest na jego wierzchu - to niesamowicie pyszny dodatek. Całe ciasto zyskuje dzięki temu niesamowicie pyszny smak. Co można więcej o nim powiedzieć - jest puszyste i delikatne. Bardzo ładnie trzyma świeżość, gdyż nawet na trzeci dzień tylko odrobinkę straciło na swojej puszystości, a poza tym było smaczniusie.

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, niestety dość długo musi ono wyrastać, dlatego ważne jest aby dobrze sobie rozplanować jego przygotowanie - moim zdaniem najlepiej to zrobić w wolny dzień, chyba, że ktoś chce piec późno w nocy;-) Moja Colomba jest w takiej najprostszej formie - bez żadnych dodatków w postaci kandyzowanych owców, rodzynków, czy żurawiny. Za to zrobiłam ją w wersji mocno cytrusowej, gdyż podwoiłam w porównaniu z oryginalnym przepisem ilość skórki startej z cytryn i pomarańczy. Wierzch mojej Colomby jest odrobinkę pokiereszowany, gdyż próbowała odfrunąć, gdy wyjmowałam ją z piekarnika;-)

Colombe miałam przyjemność piec w towarzystwie Anny - Marii i okazało się, że w tym samym czasie piekła też Lo, niestety nie udało się dołączyć Majance i Margot - bo wtedy to by była już prawdziwa babkowa banda:-) No nic następnym razem na pewno będziemy w komplecie. Kochane moje wszystkie Baby, czym by bez Was był ten świat :D strasznie Wam dziękuję za to spotkanie przy cudownie pysznej Colombie. Jak nic piekę jeszcze jedną by była na moim świątecznym stole. Wielkie buziaki:* Przepis z tej strony tłumaczyła Majanka.

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Składniki na 2 formy colomba o wymiarach 25 x 17.

Składniki na ciasto:

  • 500 g  mąki
  • 100 ml wody
  • 25 g  świeżych drożdży
  • 200 g  masła
  • 170 g  cukru
  • 5 żółtek
  • 30 ml  mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z 2 cytryn
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 1 szczypta soli

Składniki na lukier migdałowy:

  • 2 białka
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g z granulowanego cukru
  • 70 g obranych migdałów

Przygotować bigę. W 100 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Dodać 150 g mąki, wymieszać i zagnieść ciasto, aż będzie miękkie. Wyrobione ciasto ukształtować w kulę, naciąć ją na krzyż i umieścić w misce z ciepłą wodą. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotować ciasto. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę (350g), cukier, żółtka, 100g miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę cytrynowa i pomarańczową. Całość wymieszać i dodając mleko zagnieść ciasto.

Następnie wyjąć bigę z wody, odsączyć i dodać do przygotowanego ciasta.  Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie, gładkie i trochę lepkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po godzinie ciasto wyjąć, dodać 50 g miękkiego masła. Wyrobić energicznie (około 10 minut) i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyłożyć ciasto na stolnicę dodać ostatnie 50 g miękkiego masła i zagniatać ciasto przez 15 minut, następnie włożyć do formy na colombę. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez około 40 minut, do momentu kiedy ciasto będzie dotykało krawędzi formy.

Przygotować lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Lukier wyłożyć na ciasto, posypać cukrem granulowanym i migdałami.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190°C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 30 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić na kratce.

Smacznego:-)

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

 Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

środa, 13 marca 2013

Na stole wielkanocnym nie może u mnie zabraknąć babki. W tym roku proponuję limonkową – wilgotną i orzeźwiającą. Udekorowanie babki dodatkowo limonkowym lukrem sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej kwaskowa, a skórka starta na lukier podkreśli jej wiosenny charakter.

Babka limonkowa

Składniki na formę babkową, z kominem o średnicy 25 cm i wysokości 9 cm

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18 % (200 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 limonki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Miękką margarynę ubić mikserem, dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem bardzo dobrze ubijając. Dodać śmietanę, sok wyciśnięty z limonek, skórkę startą z 3 limonek i wanilię, dalej ubijać, ale tylko do momentu połączenia składników. Dodawać przesianą mąkę – stopniowo, na 3 razy. Krótko wymieszać.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej formy wyłożyć  ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Upieczoną babkę polukrować, najlepiej limonkowym lukrem (cukier puder + sok z limonki). Na sam koniec, gdy lukier jeszcze nie zastygnie, zetrzeć skórkę z limonki. 

Smacznego:-)

Babka limonkowa

Babka limonkowa

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Babka limonkowa  Ebook Wielkanoc 2013



niedziela, 28 października 2012

To zdecydowanie odkrycie tej jesieni. Pyszne wilgotne ciasto, świetna kompozycja przypraw: cynamonu i gałki muszkatołowej. Dynia słabo wyczuwalna w smaku, za to nadała ciastu wilgotności. Ciasto jest z tych bardzo wilgotnych, a takie lubię najbardziej:-) Muszę też zaznaczyć, że raczej jest z takich ciężkich niż puszystych. W sumie dla mnie to by mogło być nawet bez nutelli, ale mojemu synkowi to właśnie fragmenty z nutlellą smakowały najbardziej;-) Przepis Ewelajny, z modyfikacjami Cudawianki, obu bardzo dziękuję za pyszne ciacho. A patrząc na zdjęcia i dzisiaj za okno, aż trudno uwierzyć, że robiłam je zaledwie wczoraj. Miłej niedzieli!

Chlebek dyniowy z kleksami nutelli

Składniki na formę 23x13 cm:

  • 1 szklanka musu z dyni
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 140g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • kilka łyżek nutelli

* Jeżeli puree z dyni jest bardzo wodniste można nie dodawać wody.

W misce wymieszać składniki: mąkę, sodę, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową.

W garnuszku rozpuścić masło. Odstawić do wystudzenia. Dodać jajka i rozbełtać razem z masłem widelcem. Wsypać cukier i ponownie wymieszać widelcem. Następnie dodać mus z dyni, ekstrakt z wanilii i wodę. Ponownie wymieszać.

Składniki z garnuszka wlać do miski z mąką i wymieszać wszystko łyżką.
Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, a na jego wierzchu, małą łyżeczką ułożyć kleksy nutelli.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 45 minut, do suchego patyczka.

Smacznego:-)

Chlebek dyniowy z kleksami nutelli

Zdjęcia robione pod czujnym okiem kierowniczki planu;-)

Chlebek dyniowy z kleksami nutelli

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...