babki i ciasta ucierane

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Bardzo lubię wszelkie wypieki z dużą ilością melasy i korzennymi przyprawami. To ciasto właśnie takie jest. Bardzo smaczne, dość ostre w smaku, ale wszystkim wielbicielom korzennych przypraw powinno zasmakować. Uważam, że świetnym dodatkiem, którego nie powinno zabraknąć jest dżem morelowy, którym smaruje się wierzch ciasta, takie połączenie niezwykle przypadło mi do gustu. Do udekorowania wierzchu ciasta wykorzystałam mieszankę kandyzowanych owoców.

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

Ciasto imbirowe z Jamajki

Składniki na formę 12 x 35 :

  • 150 g masła
  • 150 g golden syrupu lub miodu
  • 150 g melasy
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 4 łyżki mleka

Składniki na górę:

  • 2 łyżki dżemu z moreli
  • 125 g kandyzowanych lub suszonych owoców egzotycznych, pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu, przesiać.

W małym garnuszku umieścić masło, golden syrup (miód) i melasę, podgrzać, wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, przestudzić.

Do suchych składników stopniowo wlewać zrobioną i przestudzoną mieszanką z masłem, wbić jajka, dodać mleko i zmiksować. Miksować krótko i tylko do połączenia się składników.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160ºC, przez około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę.

Gotowe ciasto posmarować dżemem i udekorować paseczkami egzotycznych owoców.

Smacznego :-)

Ciasto imbirowe z Jamajki

niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Można do niego dodać dowolne bakalie - ja zdecydowałam się na orzechy, migdały i żurawinę. Przyprawy korzenne są lekko wyczuwalne, a dodatek herbaty sprawił, że ciasto nie jest suche, lecz takie jak lubię - wilgotne. Polecam. Przepis znalazłam u Mirabelki.

Gruzińskie ciasto herbaciane

Składniki na formę 12 x 35:

  • 200ml mocnej, zaparzonej czarnej herbaty (lekko ciepłej)
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki konfitur (użyłam morelowych)
  • 1 łyżeczka sody (z lekkim czubkiem)
  • po ½ łyżeczki cynamonu, mielonego imbiru i kardamonu, 
  • po 1/2 szklanki orzechów, migdałów i suszonej żurawiny

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodać olej, konfiturę i herbatę. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać do ciasta i krótko wymieszać łyżką lub trzepaczką – do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie i jeszcze raz krótko wymieszać. 
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. 

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego:-)

Gruzińskie ciasto herbaciane

Gruzińskie ciasto herbaciane   

piątek, 25 kwietnia 2014

Najwspanialsza ze wszystkich bab jakie jadłam. Wilgotna, mięciutka i na prawdę długo utrzymująca świeżość. A dodatek w postaci rodzynek macerowanych w rumie ... mniaaam - rewelacja. Od dzisiaj to będzie obowiązkowa babka na każde Święta Wielkanocne. Moja troszkę miała pod górkę, bo czas sobie źle rozplanowałam i nie pozwoliłam jej wyrastać odpowiednio długo, ale i tak mogłam się delektować jej wspaniałym smakiem. Przepis Neli Rubinstein z książki "Kuchnia Neli". 

Babka drożdżowa Neli

forma na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm i wysokości 11cm 

Składniki na zaczyn:

  • 125 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:

  • 570 g mąki wysokoglutenowej
  • 375 ml ciepłego mleka
  • 200 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g rodzynek macerowanych w rumie (przez minimum 5 dni)
  • 10 żółtek
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • rum
  • sok z cytryny

Przygotować zaczyn. Drożdże włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą, dosypać cukier i wymieszać. Odstawić na 5 minut.

W dużej misce wymieszać połowę mąki, sól i ciepłe mleko. Wlać zaczyn - wymieszać. Dodać cukier, żółtka, masło, wanilię (ziarenka), skórkę cytrynowa, pomarańczową i pozostałą mąkę - znów wymieszać. Wyrobić dokładnie (ciasto jest bardzo rzadkie dlatego wyrabiałam je mikserem przez około 15 minut), aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić objętość.

Odsączyć i osuszyć rodzynki. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć ciasto do foremki (do około 1/3 wysokości). Odstawić do ponownego wyrośnięcia (ciasto powinno prawie całkowicie wypełnić foremkę).

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut). Po ostudzeniu polukrować lukrem utartym z rumu, soku z cytryny i cukru pudru. 

Smacznego :-) 

Babka drożdżowa Neli  Babka drożdżowa Neli

sobota, 09 listopada 2013

Orzechowy tydzień zaczynam babką orzechową. Jest przepyszna - miękka, wilgotna, czyli taka jaką lubię. Idealna do kawy, czy też na świąteczny stół. ja piekłam ją z orzechami laskowymi, ale oczywiście można użyć dowolnych. Przepis pochodzi z Moich wypieków.

Babka orzechowa

Składniki na formę z kominem 10 cm wysokości i 23 cm szerokości :

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować i stale mieszając gotować do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wlać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC, przez około 45 minut - do tzw. suchego patyczka. Ostudzoną posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Babka orzechowa

Babka orzechowa

Babka orzechowa 

środa, 27 marca 2013

Tradycyjnie w okresie Świąt Wielkanocnych na włoskim stole pojawia się Colomba. Nazwa tego ciasta pochodzi od jego charakterystycznej formy - gołębia, choć przyznać muszę, że patrząc na foremkę, to gołębia raczej trudno sobie wyobrazić;-) Przypomina raczej krzyż. Sama Colomba to nic innego jak ciasto drożdżowe, jednak ta polewa która jest na jego wierzchu - to niesamowicie pyszny dodatek. Całe ciasto zyskuje dzięki temu niesamowicie pyszny smak. Co można więcej o nim powiedzieć - jest puszyste i delikatne. Bardzo ładnie trzyma świeżość, gdyż nawet na trzeci dzień tylko odrobinkę straciło na swojej puszystości, a poza tym było smaczniusie.

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, niestety dość długo musi ono wyrastać, dlatego ważne jest aby dobrze sobie rozplanować jego przygotowanie - moim zdaniem najlepiej to zrobić w wolny dzień, chyba, że ktoś chce piec późno w nocy;-) Moja Colomba jest w takiej najprostszej formie - bez żadnych dodatków w postaci kandyzowanych owców, rodzynków, czy żurawiny. Za to zrobiłam ją w wersji mocno cytrusowej, gdyż podwoiłam w porównaniu z oryginalnym przepisem ilość skórki startej z cytryn i pomarańczy. Wierzch mojej Colomby jest odrobinkę pokiereszowany, gdyż próbowała odfrunąć, gdy wyjmowałam ją z piekarnika;-)

Colombe miałam przyjemność piec w towarzystwie Anny - Marii i okazało się, że w tym samym czasie piekła też Lo, niestety nie udało się dołączyć Majance i Margot - bo wtedy to by była już prawdziwa babkowa banda:-) No nic następnym razem na pewno będziemy w komplecie. Kochane moje wszystkie Baby, czym by bez Was był ten świat :D strasznie Wam dziękuję za to spotkanie przy cudownie pysznej Colombie. Jak nic piekę jeszcze jedną by była na moim świątecznym stole. Wielkie buziaki:* Przepis z tej strony tłumaczyła Majanka.

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Składniki na 2 formy colomba o wymiarach 25 x 17.

Składniki na ciasto:

  • 500 g  mąki
  • 100 ml wody
  • 25 g  świeżych drożdży
  • 200 g  masła
  • 170 g  cukru
  • 5 żółtek
  • 30 ml  mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z 2 cytryn
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 1 szczypta soli

Składniki na lukier migdałowy:

  • 2 białka
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g z granulowanego cukru
  • 70 g obranych migdałów

Przygotować bigę. W 100 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Dodać 150 g mąki, wymieszać i zagnieść ciasto, aż będzie miękkie. Wyrobione ciasto ukształtować w kulę, naciąć ją na krzyż i umieścić w misce z ciepłą wodą. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotować ciasto. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę (350g), cukier, żółtka, 100g miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę cytrynowa i pomarańczową. Całość wymieszać i dodając mleko zagnieść ciasto.

Następnie wyjąć bigę z wody, odsączyć i dodać do przygotowanego ciasta.  Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie, gładkie i trochę lepkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po godzinie ciasto wyjąć, dodać 50 g miękkiego masła. Wyrobić energicznie (około 10 minut) i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyłożyć ciasto na stolnicę dodać ostatnie 50 g miękkiego masła i zagniatać ciasto przez 15 minut, następnie włożyć do formy na colombę. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez około 40 minut, do momentu kiedy ciasto będzie dotykało krawędzi formy.

Przygotować lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Lukier wyłożyć na ciasto, posypać cukrem granulowanym i migdałami.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190°C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 30 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić na kratce.

Smacznego:-)

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

 Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...