babki i ciasta ucierane

wtorek, 07 kwietnia 2015

Chciałam upiec małe babeczki do koszyczka, ale jakoś nie mogłam się zdecydować które. I wtedy przewinął mi się przed oczami rum, pomyślałam, ze będzie świetnym dodatkiem - piekłam już babeczki herbaciane i z ajerkoniakiem, czemu więc nie z rumem;-) I tym sposobem powstały pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki. Użyłam do nich ciemnego cukru i stąd ten kolor. Postanowiłam nie wzbogacać ich o żadne dodatki, ale myślę, ze świetnie się do nich nadadzą moczone w rumie rodzynki lub suszone śliwki.

Babeczki rumowe

Składniki na około 6 babeczek:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego ciemnego
  • 75 g mąki
  • 25 g maizeny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 125 ml rumu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Masło z cukrem i solą utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku (gdy jajko będzie dobrze wymieszane z masą, dodawać kolejne). Na końcu wmieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia oraz rum, zmniejszyć obroty miksera. przygotowaną masę przełożyć do foremek - ciasto nakładać do 2/3 wysokości.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC , przez około 35 minut. Wystudzone babeczki posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-) 

Babeczki rumowe

Babeczki rumowe

poniedziałek, 08 grudnia 2014

Bardzo lubię wszelkie wypieki z dużą ilością melasy i korzennymi przyprawami. To ciasto właśnie takie jest. Bardzo smaczne, dość ostre w smaku, ale wszystkim wielbicielom korzennych przypraw powinno zasmakować. Uważam, że świetnym dodatkiem, którego nie powinno zabraknąć jest dżem morelowy, którym smaruje się wierzch ciasta, takie połączenie niezwykle przypadło mi do gustu. Do udekorowania wierzchu ciasta wykorzystałam mieszankę kandyzowanych owoców.

Źródło przepisu: Moje Wypieki.

Ciasto imbirowe z Jamajki

Składniki na formę 12 x 35 :

  • 150 g masła
  • 150 g golden syrupu lub miodu
  • 150 g melasy
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 4 łyżki mleka

Składniki na górę:

  • 2 łyżki dżemu z moreli
  • 125 g kandyzowanych lub suszonych owoców egzotycznych, pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu, przesiać.

W małym garnuszku umieścić masło, golden syrup (miód) i melasę, podgrzać, wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika, przestudzić.

Do suchych składników stopniowo wlewać zrobioną i przestudzoną mieszanką z masłem, wbić jajka, dodać mleko i zmiksować. Miksować krótko i tylko do połączenia się składników.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160ºC, przez około 50 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Wystudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę.

Gotowe ciasto posmarować dżemem i udekorować paseczkami egzotycznych owoców.

Smacznego :-)

Ciasto imbirowe z Jamajki

niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Można do niego dodać dowolne bakalie - ja zdecydowałam się na orzechy, migdały i żurawinę. Przyprawy korzenne są lekko wyczuwalne, a dodatek herbaty sprawił, że ciasto nie jest suche, lecz takie jak lubię - wilgotne. Polecam. Przepis znalazłam u Mirabelki.

Gruzińskie ciasto herbaciane

Składniki na formę 12 x 35:

  • 200ml mocnej, zaparzonej czarnej herbaty (lekko ciepłej)
  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki konfitur (użyłam morelowych)
  • 1 łyżeczka sody (z lekkim czubkiem)
  • po ½ łyżeczki cynamonu, mielonego imbiru i kardamonu, 
  • po 1/2 szklanki orzechów, migdałów i suszonej żurawiny

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodać olej, konfiturę i herbatę. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać do ciasta i krótko wymieszać łyżką lub trzepaczką – do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie i jeszcze raz krótko wymieszać. 
Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. 

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego:-)

Gruzińskie ciasto herbaciane

Gruzińskie ciasto herbaciane   

piątek, 25 kwietnia 2014

Najwspanialsza ze wszystkich bab jakie jadłam. Wilgotna, mięciutka i na prawdę długo utrzymująca świeżość. A dodatek w postaci rodzynek macerowanych w rumie ... mniaaam - rewelacja. Od dzisiaj to będzie obowiązkowa babka na każde Święta Wielkanocne. Moja troszkę miała pod górkę, bo czas sobie źle rozplanowałam i nie pozwoliłam jej wyrastać odpowiednio długo, ale i tak mogłam się delektować jej wspaniałym smakiem. Przepis Neli Rubinstein z książki "Kuchnia Neli". 

Babka drożdżowa Neli

forma na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm i wysokości 11cm 

Składniki na zaczyn:

  • 125 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:

  • 570 g mąki wysokoglutenowej
  • 375 ml ciepłego mleka
  • 200 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g rodzynek macerowanych w rumie (przez minimum 5 dni)
  • 10 żółtek
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • rum
  • sok z cytryny

Przygotować zaczyn. Drożdże włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą, dosypać cukier i wymieszać. Odstawić na 5 minut.

W dużej misce wymieszać połowę mąki, sól i ciepłe mleko. Wlać zaczyn - wymieszać. Dodać cukier, żółtka, masło, wanilię (ziarenka), skórkę cytrynowa, pomarańczową i pozostałą mąkę - znów wymieszać. Wyrobić dokładnie (ciasto jest bardzo rzadkie dlatego wyrabiałam je mikserem przez około 15 minut), aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić objętość.

Odsączyć i osuszyć rodzynki. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć ciasto do foremki (do około 1/3 wysokości). Odstawić do ponownego wyrośnięcia (ciasto powinno prawie całkowicie wypełnić foremkę).

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut). Po ostudzeniu polukrować lukrem utartym z rumu, soku z cytryny i cukru pudru. 

Smacznego :-) 

Babka drożdżowa Neli  Babka drożdżowa Neli

sobota, 09 listopada 2013

Orzechowy tydzień zaczynam babką orzechową. Jest przepyszna - miękka, wilgotna, czyli taka jaką lubię. Idealna do kawy, czy też na świąteczny stół. ja piekłam ją z orzechami laskowymi, ale oczywiście można użyć dowolnych. Przepis pochodzi z Moich wypieków.

Babka orzechowa

Składniki na formę z kominem 10 cm wysokości i 23 cm szerokości :

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować i stale mieszając gotować do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, masa może być lekko ciepła.

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao - przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy - wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżką.

Formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wlać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC, przez około 45 minut - do tzw. suchego patyczka. Ostudzoną posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Babka orzechowa

Babka orzechowa

Babka orzechowa 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
| < Lipiec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Czytam
Ilustrowany spis treści (w budownie)
Inspiracje
Kontakt
Kuchnia świąteczna
Kuchnie świata
Moje
UWAGA !
Zaglądam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...