Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Bułeczki czosnkowe

atina_bc

Jestem prawdziwa amatorką czosnku, można by rzec czosnkożercą. Poszukując przepisu na sprawdzone pieczywo czosnkowe trafiłam na przepis Sinistry - oczywiście z jej pomocą:-) Bułeczki okazały się pysznie czosnkowe - dokładnie, takie jakich szukałam:-)

 

Bułeczki czosnkowe

Składniki:

  • 12 ząbków czosnku
  • 350 ml mleka
  • 450 g mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • roztrzepane jajko
  • szczypta czarnego pieprzu
  • mleko i sól gruboziarnista

Mleko z czosnkiem zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Ostudzić do temeratury pokojowej. Czosnek przetrzeć/zmiksować i wymieszać z mlekiem (Ja od razu dodałam do mleka przetarty czosnek).

Wymieszać wszystkie suche składniki. Do mleka dodać jajko, miód, olej i wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia przez około 30 minut. Bułeczki naciąć, posmarować mlekiem i posypać solą. Ja nie posypałam solą, gdyż akurat nie miałam gruboziarnistej pod ręką;-)

Piec około 20 - 25 minut w 200ºC.

Uwagi autorki wątku:
- są tylko dla amatorów czosnku
- czosnek po ugotowaniu jest tak miękki, że można go przetrzeć przez sitko
- może zachodzić potrzeba dodania jeszcze nieco letniej wody, gdyby ciasto było za suche

Smacznego :-)

Bułeczki czosnkowe

Zawijane bułeczki maślane

atina_bc

 Bardzo dobre lekko słodkie, maślane bułeczki. Wyśmienite na śniadanie:-) Ale nie ma się co dziwić, jest to jeden ze wspaniałych przepisów Bajaderki:-)

Zawijane bułeczki maślane

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 szklanki maki
  • 1½ łyżeczki suchych drożdży (około 3-4 dag świeżych)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków
  • 1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka lub śmietanki do smarowania bułeczek
  • ziarna sezamu do posypania

Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników w dużej misce. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć miskę i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Ciasto przełożyć na stolnice, podzielić na 8 równych części i każdą rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek (dowolnego kształtu, nie zawsze się uda uzyskać idealne kolko). Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik z kolei zwinąć w kształcie ślimaczka (koniec wcisnąć pod spod utworzonej bułeczki).

Ślimaczki układać na wyłożonej pergaminem blasze i zostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Można posypać sezamem.

Piec około 12-16 minut, aż będą jasno złote. Pyszne jedzone same, równie smaczne z dżemem lub serkiem.

Smacznego :-)

Babka herbaciana

atina_bc

Jest to moja ulubiona babka, która co roku gości u mnie w Święta Wielkanocne. Jest bardziej wilgotna niż piaskowa, niestety herbaty nie czuć zbytnio w smaku. Przepis zaczerpnęłam ze zbioru przepisów dołączonych kiedyś do margaryny „KASIA".

Babka herbaciana

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 160 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mocnej herbaty
  • 160 g rodzynek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Ja piekłam w formie na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm i wysokości 11cm.

Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu babkę polukrować.

Smacznego:-)

Babka herbaciana

Wiosenne ciasteczka

atina_bc

Zastanawiałam się, od czego zacząć i wybór padł na ciasteczka, które ostatnio piekliśmy razem z moim synkiem. A wszystko zaczęło się od tego, że wypatrzył w sklepie zestaw do pieczenia dla dzieci. Tak sobie myślę, że w tym zestawie to najbardziej podobały mu się rękawice kuchenne ale ponieważ były tam również foremki do wycinania ciasteczek, to zapragnął je koniecznie wykorzystać. I tak oto korzystając z przepisu Dorotus na wiosenne ciasteczka wypróbowywaliśmy nowy sprzęt;-) Ciasteczka były dokładnie takie jak napisała Dorotus delikatne maślane i pachnące cytryną:-)

Wiosenne ciasteczka

Składniki na około 35 ciasteczek:

  • 250 g miękkiego masła
  • starta skórka z 2 cytryn
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 335 g mąki (2¼ szklanki)

Wszystkie składniki zagnieść, schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować (na około 3-4 mm grubości), podsypując mąką. Wycinać ciasteczka. Układać na blaszce w niedużych odstępach.

Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.

Smacznego :-)

Wiosenne ciasteczka

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci