Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : fast-food

Zapiekanki z pieczarkami

atina_bc

Zapiekanki na bagietkach to typowy polski fast food. Pamiętam jak zajadałam się nimi jeszcze za czasów dziecięcych, kiedy obok hot dogów był to chyba jedyny fast food na polskich ulicach. Teraz na każdym kroku spotykamy rożnego rodzaju propozycje, ale ja nadal bardzo chętnie sięgam właśnie po zapiekanki i to te klasyczne z pieczarkami. W Krakowie najbardziej znane są te z Okrąglaka na Kazimierzu i oczywiście też tam lubię kupować, ale najchętniej jadam te z Baru Alabama - to taka niepozorna budka przy Rondzie Matecznego, ale moim zdaniem jedno z najlepszych miejsc z fast foodem. Może też znacie to miejsce? Jeśli nie, to polecam a obok pysznych zapiekanek warto spróbować schab burgera z serem :-)

Podane przeze mnie proporcje są orientacyjne na około 4 zapiekanki na bagietkach o długości ok. 20 cm. A tak na marginesie przygotowanie takich zapiekanek jest też idealnym sposobem na wykorzystanie już lekko czerstwego pieczywa;-)

Zapiekanki z pieczarkami

Składniki: (na około 4 bagietki o długości 20 cm)

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera (gouda, edamski)
  • sól, pieprz
  • masło
  • bagietki
  • ketchup (opcjonalnie)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobna kostkę, dodać do cebuli i smażyć, aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.

Bagietki przekroić na pół i posmarować masłem. Ułożyć na nich pieczarkowy farsz i posypać żółtym serem. Delikatnie przycisnąć do pieczywa. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut (w zależności od grubości bagietek). Upieczone zapiekanki można polać ketchupem.

Smacznego :-)

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Domowy Twister

atina_bc

Po przygotowaniu domowych stripsów nie było wyboru i musiałam przygotować domowego twistera oczywiście z dodatkiem żółtego sera. Wyszedł idealnie pyszny - oczywiście jak na smaki moje i mojego synka;-) Mam już na blogu przepis na domowego twistera, ten jest inny, ale oba są warte wypróbowania;-)

Źródło: Słodka Strona

Domowy Twister

 

Składniki:

  • ok. 6 placków tortilla (użyłam takich o średnicy 25 cm)
  • sałata lodowa + ozdobna - do dekoracji (opcjonalnie)
  • ok. 2 duże pomidory
  • stripsy - mogą być z tego przepisu
  • plastry żółtego sera

Składniki na sos:

  • ok. 3 łyżki majonezu
  • ok. 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • sól
  • pieprz
  • czosnek w proszku (opcjonalnie)

Składniki na sos dokładnie wymieszać w miseczce. Pomidora pokroić w kostkę, a sałatę porwać na kawałki.

Tortille posmarować sosem majonezowym. Na środku ułożyć dwa plastry żółtego sera, dwa stripsy, kilka kawałków pomidora i sałatę. Zwinąć tortille. Ułożyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) i podgrzać z obu stron.

Smacznego :-)

 

Domowy Twister

Domowy Twister   Domowy Twister   Domowy Twister

Domowy Twister

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci