Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : jablka

Różana tarta

atina_bc

28 września obchodzony jest Dzień Jabłka, dlatego proponuję dzisiaj wypiek, w którym co prawda jabłka nie grają głównej roli, za to tworzą cudowną dekorację. tartę tą wypatrzyłam na blogu Anyżkowo, i muszę przyznać, ze od razu wpadła mi w oko. Niestety moje jabłkowe różyczki nie są takie piękne, ale z czasem może dojdę do większej wprawy. Czy trudno się je robi .. no niby nie;) Trzeba tylko cieniutko pokroić plasterki jabłek - najlepiej taką obieraczką jak do ziemniaków i zwinąć. Dla mnie jest to pyszna i dekoracyjna tarta serowa. Kruche ciasto przygotowałam z przepisu  M. Roux.

Różana tarta

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać wysmarowaną masłem formę. Dno ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Składniki nadzienie

  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 400g sera białego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 30g miękkiego masła
  • 8-6 jabłek
  • 1 cytryna

Białka ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawać ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodać budyń i połącz składniki. Delikatnie wymieszać białka z masą serową.

Na wcześniej upieczony spód wylać masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie przy pomocy obieraczki pokroić na cieniuteńkie plasterki (półkola). Jabłka skropić sokiem z cytryny. Układać obok siebie po 3-4 plasterki jabłek- tak aby 3/4 części nachodziły na siebie i zwijać w różyczki. Róże z jabłek układać obok siebie, tak aby zapełniła się całą tarta. Całość włożyć do nagrzanego do 108ºC piekarnika i piec 30-35 minut.

Smacznego:-)

Różana tarta

Różana tarta

Różana tarta

Bawarskie ciasto serowe z jabłkami

atina_bc

Na to ciacho miałam oko już od jakiegoś czasu, jednak jakoś nie było okazji by je upiec. Teraz uznałam, że nadszedł jego czas. Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na przepisie Bajaderki, więc bez obawy sięgnęłam po ten przepis. Ciasto wyszło niesamowicie pyszne, choć jak się na nie popatrzy, to jest takie niepozorne. Jednak połączenie sera i jabłek jest idealne. Dobra przyznam się, że pierwszą blachę ciasta zjadłam w zasadzie sama;) Polecam bardzo!  

Bawarskie ciasto serowe z jabłkami

Składniki na tortownicę o średnicy  23 cm.

Składniki na spód:

  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 1łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na masę serową:

  • 225g sera śmietankowego do serników
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na masę jabłkową:

  • 4 kwaskowate jabłka
  • 1-2 łyżki cukru jasnego trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 łyżki płatków migdałowych do posypania ciasta

Tortownice wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Składniki na spód ciasta posiekać razem (można ręcznie lub w malakserze), a powstałe okruszki wysypać na dno tortownicy.  Lekko je ugnieść. Ciasto podpiec w temperaturze 180ºC, nie musi być bardzo zrumienione, około 10 minut. Wyjąć i przestudzić.

Ser utrzeć z cukrem, jajkami i wanilią na gładką masę, a następnie wylać na podpieczony spód.

Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać je z cukrem i cynamonem, a następnie wyłożyć równą warstwą na masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 45-55 minut, aż będzie lekko zrumienione, a patyczek wetknięty w środek będzie suchy.

Smacznego:-)

Bawarskie ciasto serowe z jabłkami  Bawarskie ciasto serowe z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami

atina_bc

Zwykle w tym czasie przygotowywałam coś z okazji Dnia jabłka organizowanego przez Tatter. Niestety Tatter od dawna nie zagląda na swojego bloga i zabawy w tym roku nie ma. Ja jednak przygotowałam coś jabłkowego - pyszną tartę z jabłkami. To oczywiście przepis Bajaderki, więc nie miałam wątpliwości, że wyjdzie pyszna. Całą tartą jestem zachwycona - kruche ciasto, pyszne skąpane w cynamonie jabłka i jeszcze jej wygląd, moim zdaniem wygląda uroczo. Jeszcze nie raz zagości na moim stole w tym sezonie jabłkowym i będzie obowiązkową pozycją w każdym następnym.

 Rustykalna tarta z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Składniki na nadzienie:

  • 4 duże jabłka
  • 6 łyżek cukru jasnego trzcinowego
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 4 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.

Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 3 - 4 plasterki. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka i całość wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (ja rozwałkowuje już na papierze do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.

Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - cały urok w tym, by równo nie było. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem jasnym trzcinowym.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miękkie a ciasto złotawe. Dżem zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.

Smacznego :-)

Rustykalna tarta z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami


Jabłecznik z papierówek

atina_bc

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, z niewielu składników, za to w smaku jest rewelacyjne. Kruche ciasto, na nim ułożone jabłka z niespodziankami, a wszystko przykryte pyszną bezą. Połówki jabłek można wypełniać różnymi, swoimi ulubionymi dodatkami. Mnie najbardziej smakowały z tartymi płatkami róży, ale świetnymi dodatkami były również orzechy i marcepan. 

Jabłecznik z papierówek

Składniki na formę 25 x 40 cm

Składniki na spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie dodać masło, żółtka, cukier i zagnieść ciasto.

Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na dnie rozłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170ºC przez około 15 minut.

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek, około 16 jabłek
  • 5 białek
  • 3/4 - 1 szklanki cukru
  • kilka łyżek bułki tartej
  • tarte płatki róży, orzechy, marcepan lub inne dodatki
  • cynamon

Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miejsce po nasionach wypełnić tartymi płatkami róży, orzechami, marcepanem lub innymi ulubionymi dodatkami. Tak przygotowane jabłka układać na podpieczonym cieście, a następnie obficie posypać cynamonem.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubitą pianą rozłożyć na jabłkach.

Piec w temperaturze 170ºC, przez około 30-40 minut.

Smacznego:-)

Jabłecznik z papierówek

Jabłecznik z papierówek Jabłecznik z papierówek

Jabłecznik z papierówek

Kaszubskie kugle

atina_bc

Kaszubskie kugle, to pyszne jabłka upieczone w cieście. Bardzo smaczny deser. Podobno kiedyś były to ulubione dziecięce ciastka, przy których właśnie dzieci mogły się wykazać. Z łakomstwa jadło się jeszcze ciepłe. I muszę powiedzieć, że na ciepło świetnie smakują, ale i na zimno są równie dobre. W przepisie, który znalazłam na stronie Kuchnia Kaszubska w ciasto zawijało się całe jabłka razem z gniazdem nasiennym. Ja częściowo zrobiłam tak, a w części wycięłam te gniazda. W trakcie pieczenia nie było żadnej różnicy, a jednak łatwiej się jadło takie już bez pestek;-) W miejsce gniada nasiennego zawsze można włożyć jakiś smakowity dodatek - choćby orzechy czy inne bakalie, troszkę różanej marmolady - opcji jest wiele. Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. 

Kaszubskie kugle

Składniki:

  • 8 małych jabłek
  • 500 g mąki krupczatki
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • cynamon - do posypania
  • jajko - do smarowania
  • cukier puder (opcjonalnie do posypania)

Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuścić masło i dodać do suchych składników razem z mlekiem, pamiętając aby masło nie było zbyt gorące. Wyrobić ciasto i odstawić je na 15 minut.

Jabłka umyć, pozbawić ogonków oraz gniazd nasiennych (to niekoniecznie).

Następnie ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować placki o średnicy dwa razy większej od jabłek. Jabłka położyć na środku placka i dokładnie oblepić ciastem. Obsypać cynamonem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowane jabłka. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 30 minut, do zrumienienia. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości jabłka i porcji ciasta. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem - ja tego nie robiłam.

Smacznego:-)

Kaszubskie kugle

Kaszubskie kugle

Gotujemy po polsku!

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci