Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : szpinak

Rolada szpinakowa z łososiem

atina_bc

Długo nie mogłam przekonać samej siebie, że będę potrafiła przygotować roladę. Kiedy jednak kolega poczęstował mnie taką przekąską i dodatkowo przyniósł na nią przepis postanowiłam się z nią zmierzyć. Okazało się, że to wcale nie jest trudne, a efekt i smak gwarantowane. Niezwykle prosta w przygotowaniu, idealna przekąska na każdą imprezę i stół świąteczny również. Istotne jest tylko, by ciasta nie przesuszyć zbyt długim pieczeniem, w przeciwnym razie może pękać podczas zwijania. 

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

  • 350 - 400 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 imbiru
  • 1/3 - 1/2 pieprzu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 400 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 opakowanie serka almette śmietankowego

Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż do roztopienia i odparowania wody. Następnie dodać chrzan, przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut (około 5). Jeśli będzie dużo wody należy ją odlać. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywna pianę. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać piane z białek i delikatnie wymieszać. 

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, papier można lekko natłuścić masłem. na tak przygotowana blachę wylać masę szpinakową i równomiernie ja rozprowadzić po całej powierzchni. Warstwa będzie bardzo cienka.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 15 - minut. Trzeba uważać, aby masy nie przesuszyć. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier. Całą powierzchnie ciasta wysmarować serkiem, a następnie ułożyć na nim wędzonego łososia. Ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku, cały czas mocno dociskając. Przygotowana roladę zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego :-) 

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem  Rolada szpinakowa z łososiem

Kurczak zapiekany w cieście francuskim

atina_bc

Sposób na coś smacznego - kilka składników zawinąć w cieście francuskim i zapiec. W myśl tej zasady powstało dzisiejsze danie. Czosnkowy kurczak ze szpinakiem, pieczarkami i żółtym serem zawinęłam w ciasto francuskie i tak powstał pyszny obiad lub ciepłą przekąskę.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dużo ma zastosowań. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

Kurczak zapiekany w cieście francuskim

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • sos szpinakowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem - 3 łyżeczki

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i olejem. Całość dokładnie wymieszać, miskę przykryć folia spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie roztopić na patelni łyżeczkę smalczyku i podsmażyć kurczaka.

Składniki na sos szpinakowy :

  • 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka Smakowitej pajdy z cebulką i jabłkiem 

Smalczyk rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście nie będą już takie sztywne (wyglądem będą przypominały ugotowane liście). Wtedy dodać pokruszony ser, śmietanę i podsmażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pieczarki pokroić w plasterki, a większe dodatkowo na pół. Na patelni roztopić łyżeczkę smalczyku i chwilkę podsmażyć pieczarki, tak około 8 minut.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwałkować i włożyć do formy - tak aby lekko wystawało ponad formę. Na spodzie ułożyć podsmażonego kurczaka, następnie sos szpinakowy, pieczarki a na końcu posypać żółtym serem startym na dużych oczkach. Przykryć ciastem wystającym ponad farsz. Wierzch ciasta posmarować roztopionym smalczykiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 190ºC , przez około 50 minut. 

Smacznego:-)

Kurczak zapiekany w cieście francuskim

Kurczak zapiekany w cieście francuskim  Kurczak zapiekany w cieście francuskim



Lasagne z mielonym mięsem i szpinakiem

atina_bc

Tak to zdecydowanie czas na szpinak, a ja bardzo chętnie widzę go w mojej kuchni. Dzisiaj proponuję lazanię szpinakowo - mięsną. Połączyłam w niej moje dwa ulubione sosy do makaronu: szpinakowy i mięsny, i oczywiście uzyskałam pyszne danie. Bardzo polecam.

 Lasagne z mielonym mięsem i szpinakiem

Składniki na formę 16x16 cm

Składniki:

  • makaron lasagne - 14 płatów
  • porcja sosu szpinakowego
  • porcja sosu mięsnego
  • porcja sosu beszamelowego
  • 100 g żółtego sera

Składniki na sos szpinakowy :

  • 2 pęczki świeżego szpinaku (ok. 300g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200g śmietany (18% lub 22%)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło

Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście nie będą już takie sztywne (wyglądem będą przypominały ugotowane liście). Wtedy dodać śmietanę i podsmażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ilość śmietany można regulować według własnych upodobań - można jej dać więcej lub mniej, najlepiej próbować w trakcie smażenia.

Składniki na sos mięsny:

  • 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała papryczka peperoncino
  • 200 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej bazylii

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i peperoncino, ale tak by się nie zrumieniły. Dodać mięso i usmażyć je. Następnie dodać pomidory, przyprawy i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć płaty makaronu lasagne, posmarować je cienka warstwą sosu beszamelowego i sosu mięsnego. Przykryć płatami lasagne, na których rozsmarować sos szpinakowy. Powtarzać te czynności, aż do wykończenia sosów.

Wierz posmarować sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem.

Zapiekać w temperaturze 200ºC, przez około 15-20 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Podawać gorące.

Smacznego:-)

Lasagne z mielonym mięsem i szpinakiem

Czas na szpinak!

Enchiladas ze szpinakiem

atina_bc

Bardzo pożywne danie z kuchni salwadorskiej.  Szpinak zapieczony w tortilli z kremowym sosem i dużą ilośćą żółtego sera. Nie da się go dużo zjeść, ale jest bardzo smaczne. Troszkę zmieniłam przygotowanie samego szpinaku do tego dania, gdyz zrobiłam go tak, jak zawsze. Przepis podaje z moimi zmianami, a po orginał zapraszam do Kuchni Ireny i Andrzeja.  

Enchiladas ze szpinakiem

Składniki:

  • 450 ml mleka
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 papryczka jalepenos
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 mała posiekana cebula lub 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła (do podsmażenia szpinaku)
  • 450 g szpinaku (dałam świeży)
  • 450 g tartego sera szwajcarskiego
  • 6 pszennych tortilli

Mleko zagotować. W rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli wlewać mleko. Gotować aż utworzy się gęsty kremowy sos około 5 minut. Do sosu dodać papryczki i doprawić go solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek i cebulę chwilkę podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć aż liście zmiękną i utworzy się masa. Następnie do masy wlać 3/4 szklanki sosu.

Na każdej tortilli rozłożyć równomiernie porcję żółtego sera i porcje szpinakowej mikstury. Zrolować tortille. Zawinąć boki pod spód i układać w naczyniu żaroodpornym. Ułożone tortille polać resztą sosu i posypać resztą sera. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC  przez około 15 - 20 minut, do zezłocenia.

Smacznego:-)

Enchiladas ze szpinakiem

Gnocchi z ricotty i szpinaku

atina_bc

Dzisiaj coś z kuchni włoskiej - gnocchi, czyli rodzaj włoskich klusek podobnych do naszych kopytek. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. W Toskanii typową wersją gnocchi jest strozzapreti, czyli gnocchi ze szpinakiem i ricottą, znane ze swojej zielonej barwy. I ja przygotowałam właśnie tę wersję, opierając się na przepisie Bajaderki zamieszczonym na stronie Mniammniam.

Gnocchi z ricotty i szpinaku

Składniki

  • 225 g sera ricotta
  • 1 ½ szklanki maki
  • 1 duże jajko
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 g świeżego szpinaku

Sos:

  • 5 łyżek masła
  • 4-5 listków świeżej szałwii
  • ½ - ¾ szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Dobrze umyty szpinak wrzucić do wrzątku i podgotować przez około 3 minuty. Przełożyć na durszlak, dobrze odsączyć i wystudzić. Kiedy już lekko wystygnie bardzo dobrze wycisnąć - tak, żeby prawie wody w nim nie zostało i drobniutko posiekać.

W misce wymieszać ricottę, starty parmezan, szpinak, jajko i sol. Dodać 1 szklankę maki i wymieszać. W razie potrzeby dosypywać pozostałą make, ale tylko tyle, aby uzyskać miękkie i niezbyt klejące ciasto. Nie wyrabiać ciasta za długo bo kluseczki będą twarde i gumiaste.

Ciasto podzielić na 4 części i z każdej z nich utworzyć cienki wałeczek (na grubość palca) i pokroić na małe, 2-cm kluseczki. Wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować 1 - 2 minuty, aż zaczną wypływać na powierzchnie.

W międzyczasie przygotować sos - Masło rozpuścić, dodać do niego całe listki szałwii, lekko przyprawić sola i pieprzem.

Kiedy kluseczki są gotowe, przełożyć je do ogrzanej miski, polać sosem, posypać startym parmezanem i podawać. Można również wsunąć je do piekarnika z rozgrzana górną grzałką i piec aż ser się zrumieni.

Bardzo ważne jest, aby szpinak był jak najlepiej odciśnięty, a ricotta jeżeli bardzo mokra odsączona na sitku.

Smacznego:-)

Gnocchi z ricotty i szpinaku

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci