Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : ziemniaki

Placek po zbójnicku

atina_bc

Placek po zbójnicku pochodzi z Podhala, z Polski lub Słowacji. To nic innego jak placek ziemniaczany serwowany z gulaszem. Przewrócenie dużego placka nie jest takie proste - musi być doborze usmażony. Jeśli ktoś się obawia, że może sobie z tym nie poradzić oczywiście można upiec mniejsze placki i również podać polane gulaszem. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale za to jakie pyszne;-)

Placek po zbójnicku

Przygotować duże lub małe placki ziemniaczane z tego przepisu klik.

Składniki na gulasz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczarek
  • szklanka bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, liść bobkowy, ziele angielskie

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w łyżce mąki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć a następnie dodać mięso. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i podsmażyć na łyżce masła lub odrobinie oleju. Dodać do mięsa. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Na usmażonego placka ziemniaczanego nakładać porcję gulaszu i podawać.

Smacznego:-)

Placek po zbójnicku

Placki ziemniaczane

atina_bc

Jestem pewna, że każdy to danie dobrze zna i ma swój przepis na ulubione placki ziemniaczane. Ja też mam swój. Placki ziemniaczane przygotowuje z ziemniaków tartych na drobnych oczkach tarki, a czasami na grubych. Oczywiście obie wersie smakują odrobinę inaczej,a dla mnie obie są bardzo smaczne i proponuję sprawdzić samemu, która wersja bardziej przypadnie do gustu. Co moje placki odróżnia od innych - chyba dodatek żółtego sera. Nie jest go dużo w plackach, ale jednak zmienia to ich smak. Obok podstawowych przypraw jak sól i pieprz dodaję chilli, a czasami też zioła prowansalskie. Osobiście placki ziemniaczane jadam wyłącznie w wersji wytrawnej - najchętniej z dodatkiem sosu pieczarkowego lub gulaszu. Wiem jednak, że niektórzy placki ziemniaczane podają posypane cukrem lub z kleksem kwaśnej śmietany. Z ciekawostek dodam, że regionalnie w Wielkopolsce, Warmii i Mazurach potrawa ta nosi nazwę plindze.

 Placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 60 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Ziemniaki, cebulę i ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach (ziemniaki można również zetrzeć na grubych oczkach). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać jajko, przyprawy i ponownie zamieszać. Jeśli masa będzie bardzo rzadka, ziemniaki będą bardzo wodniste można dodać mąkę (nie za dużo około 1 łyżki).

Nakładać po półtorej łyżki masy ziemniaczanej na bardzo dobrze rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia z każdej strony. Po zdjęciu z patelni można na chwilę położyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smacznego:-)

  Placki ziemniaczane

Ziemniaki Hasselback

atina_bc

Na tak przygotowane ziemniaki już dawno miałam ochotę. Zniechęcał mnie jednak długi czas ich przygotowania, a w zasadzie pieczenia. Czasu tego nie czuje się jednak tak bardzo, kiedy ziemniaki przygotowuje się równocześnie z pieczonym kurczakiem, który podobnie jak one musi siedzieć w piekarniku godzinę, a nawet dłużej. Nie zawsze udaje mi się równo pokroić ziemniaki, ale korzystając ze wskazówek zawartych tutaj - klik idzie mi to nawet w miarę sprawnie. Tak upieczone ziemniaki mogą być podane jako osobne danie z różnymi dipami, albo jako dodatek do innych dań. Jest to też idealna propozycja na okazjonalny obiad, gdyż prezentują się naprawdę doskonale.

Źródło: Filozofia smaku.

Ziemniaki HasselbackZiemniaki Hasselback

Składniki:

  • ziemniaki (niezbyt duże)
  • około 2 - 3 łyżki masła
  • sól morska w młynku
  • kilka gałązek tymianku

Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać). Ostrym nożem naciąć je w odstępach około 2-3 mm - nie docinać do końca, uważać aby nie przeciąć ziemniaka. Przygotowane ziemniaki ułożyć w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do góry "grzebieniem". Pomiędzy paski ziemniaków powciskać gałązki tymianku. Następnie polać ziemniaki połową roztopionego masła i posolić.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut, aż będą miękkie - czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Po około 25 minutach pieczenia, można wykałaczką delikatnie rozdzielić "grzebienie" ziemniaków i wylać na nie resztę masła.

Smacznego:-)

Ziemniaki_Hasselback__8_Kopiowanie

Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

atina_bc

Ciasto phyllo lubię w każdej kombinacji. tym razem postanowiłam zapiec w nim farsz ziemniaczano serowy. Dla lekkiego wzbogacenia smaku dodałam też kaszę gryczaną. bardzo mi posmakowała taka kombinacja, która świetnie sprawdza się również w pierogach. Ciasto przygotowałam w dwóch wariantach: tarty i rożków.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze wyczuwalny był w niej smak ziół. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

Składniki:

  • ciasto phyllo (filo)
  • 125 g bryndzy
  • 250 g ziemniaków
  • 1 - 1½ łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • średnia cebula
  • Smakowita pajda z ziołami

Przygotowanie farszu.

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Przełożyć je do miski i dodać do nich startą na tarce bryndzę, kaszę gryczaną. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach Smakowitej Pajdy, a następnie dodać do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i chilli. W razie potrzeby dosolić, jednak ostrożnie, bo bryndza sama w sobie jest dość słona.

Przygotowanie tarty.

Przygotować arkusze ciasta phyllo - o takiej wielkości, aby ułożone ciasto nachodziło na brzegi formy, a nawet z niej wychodziło. Następnie każdy płat ciasta smarować roztopionym smalczykiem, układać w formie i tak kolejno ułożyć 4 płaty ciasta. Następnie wyłożyć farsz. Na wierzchu układać płaty ciasta wycięte dokładnie tej wielkości co forma. Postępować jak wcześniej, układać płat ciasta, dokładnie go smarować i potem kolejne 4 płaty. Części ciasta wystające po bokach blachy zawinąć na wierzch  i cały wierzch wysmarować roztopionym smalczykiem.

Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C , przez około 40 minut. Wierzch musi być ładnie zrumieniony.

Przygotowanie rożków.

Ciasto phyllo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować smalczykiem, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek. Na koniec paska nałożyć farsz i składać w trójkąt.
Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce w niedużych odstępach. z wierzchu posmarować roztopionym smalczykiem.

Piec w temperaturze w 180°C, przez około 25 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią.

Smacznego:-)

 Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym  Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

 Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

Norweska zupa z wędzonym łososiem

atina_bc

Prezentowana poniżej zupa jest pierwszą zupa rybną jaką jadłam. No może nie jest to tak dokładnie zupa rybna, a raczej ziemniaczana z dodatkiem ryby. Kremowy charakter tej zupy może nie wszystkim odpowiadać, mnie jednak całość przypadła do gustu. Wędzony łosoś nadał zupie niesamowitego aromatu i smaku. I choć za zupami szczególnie nie przepadam, to ta bardzo mi smakowała, a na drugi dzień była jeszcze lepsza. Zupę tą z różowymi akcentami dodaje do akcji Szarlotka Różowy tydzień, która nam przypomina byśmy pamiętali o sobie i swoim zdrowiu. Przepis zaczerpnięty z forum Cincin.

Norweska zupa z wedzonym łososiem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1/2 kg cebuli
  • wywar z warzyw (ok 2,5 litra)
  • 4 ząbki czosnku
  • 200g wędzonego łososia
  • oliwa do smażenia

Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Smażyć na oliwie kilka minut. Dodać wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć.

3/4 ziemniaków i cebuli przekładamy do wywaru (bez warzyw) i gotować około 20 minut.
Pozostałe ziemniaki smażymy do miękkości (tak by nie były surowe).

Wywar z dodatkiem ziemniaków ostudzić, a Następnie zmiksować. Dodać kawałki wędzonego łososia (100 g) i ponownie zagotować.

Do każdej porcji zupy na talerzu nałożyć 1 - 2 łyżki usmażonych ziemniaków z cebulą oraz kawałki wędzonego łososia. 

Smacznego:-)

 

Oblicze - zaproszenie do uczestnictwa w rózowym tygodniu



© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci